kokosowe - 19941 przepisów (strona:371/1330)

Omlet kokosowy 179

Dawno nie robiłam żadnego omletu na śniadanko. Gdy tylko wspomniałam o omlecie córeczka od razu się ucieszyła. Więc zrobiłam puszysty omlecik na słodko z dodatkiem wiórek kokosowych. Pyszne i szybkie śniadanko na ciepło. składniki: 2 jajka szczypta soli 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1 czubata łyżka wiórek kokosowych 2 łyżki mleka masło klarowane do smażenia Białka oddzielić od żółtek(...)ubić na puszystą pianą z dodatkiem soli. Następnie cały czas ubijać i dodawać po kolei cukier, żółtka, mąkę, wiórki kokosowe i mleko. Rozgrzać dobrze patelnię z odobiną masła i wlać masę. Ogień zmniejszyć na średni. Smażyć aż omlet dobrze przyrumieni się od spodu, trzeba sprawdzać podwadzając łopatką. Następnie omlet zsunąć na talerz, nakryć patelnią i obrrócić omlet na drugą stronę

Monia miesza i gotuje
Pomarańczowy krem jaglany z malinowym musem i orzechami 92

dwulatka dosłownie wylizywała miseczkę a to dla mnie najlepsza rekomendacja :) Na 4 porcje: pomarańczowy krem jaglany: 3/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 150 g) 3 soczyste pomarańcze kopiasta łyżka oleju kokosowego extra virgin łyżka miodu cynamonowego mus malinowo-czekoladowy: szklanka rozmrożonych malin( w sezonie świeżych) dojrzałe avocado kopiasta łyżeczka surowego kakao dodatkowo (po łyżce na porcję): nerkowce migdały orzechy włoskie maliny(...)wiórki kokosowe do posypania Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w zimnej wodzie potem we wrzątku. Zalewamy ją podwójną ilością wody (2 x 3/4 szklanki) i od momentu zagotowania, gotujemy 12 minut. Odstawiamy do ostudzenia po czym miksujemy na gładki krem z obranymi pomarańczami, olejem kokosowym i miodem. Maliny miksujemy na gładko z avocado oraz kakao. Do miseczek lub szklanek nakładamy krem

Mienta blog
Ciasto banoffee (lekko odchudzony przepis) 164

jest to ciasto dietetyczne, jednak w porównaniu z oryginalnym przepisem, wyrzuty sumienia możemy mieć nieco mniejsze. Dlaczego? A no na przykład dlatego, że masło zostało zastąpione zdrowym olejem kokosowym, a zamiast masy krówkowej lub karmelowej przygotowujemy masę daktylową - równie słodką i smaczną, ale o wiele zdrowszą.  Wiele osób pewnie ucieszy również fakt, że jest to ciasto, które przygotowujemy(...)pieczenia, więc nie potrzebujemy do jego wykonania piekarnika. Czego potrzebujemy? spód:  - 2 opakowania ciasteczek zbożowych (jedno opakowanie może być z czekoladą) - 4 łyżki oleju kokosowego góra: - 2 szklanki namoczonych daktyli + woda po namoczeniu - 1 łyżka masła orzechowego - 3 dojrzałe banany - 250 ml śmietany 30% (musi być mocno schłodzona!) - 1 śmietan-fix - kakao do posypania Przygotowanie: 1. Ciastka rozkruszamy

two broke sisters
Muffiny kokosowo-makowe 125

szybciej wysychają i następnego dnia robią się twarde .T rzeba zjeść je tego sam ego dnia . Składniki: 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki ryżowej 50 g wiórków kokosowych 2 łyżki maku 120 g cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 120 g jogurtu naturalnego typu grecki 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju kokosowego cukier puder do posypania gotowych(...)muffinek Przygotowanie: Zaczynamy od suchych składników. Wsypujemy do miski mąki, wiórki kokosowe,mak, cukier, sodę oraz cukier waniliowy i wszystko mieszamy.  Potem dodajemy jogurt, olej, wodę i  całość łączymy w jednolitą masę. Następnie nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości).  Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka

Bon appetit mon amie
Czekoladowe trufle w buraczanym pudrze. 200

niestety odmówił współpracy już dawno temu ,więc musiałam puder ucierać ręcznie .Ale co to była za radocha!. Składniki: około 20 małych trufli 100 g gorzkiej czekolady 75 ml mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Puder buraczany : jeden mały surowy burak Zaczynamy od pudru oczywiście.Buraka myjemy , obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki . Mogą być niekształtne obierki(...)miseczkę z naszą czekoladą ,połamaną na kawałki .Mieszamy ,aż się rozpuści .Dno miseczki nie może dotykać garnka z wodą .Następnie dodajemy olej i mieszamy i powoli mleczko kokosowe i mieszamy aż masa się połączy w jednolitą całość .Tę czynność , z mleczkiem można zrobić już na garnku z wodą ,ale zestawionym z kuchenki .Jeszcze szczypta soli ,mieszamy i odstawiamy do stężenia

Ladylaura.
Muffinki matcha – wegańskie i bezglutenowe 187

skrobi kukurydzianej  1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha 300 ml roślinnego mleka  1/3 szklanki cukru (możesz zastąpić ksylitolem) 50 g oleju kokosowego Polewa: 60 g białej wegańskiej czekolady 80 g cukru pudru 1 ½ łyżki roślinnego mleka  posiekane pistacje do dekoracji  Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami(...)dużej miski przesiej mąki jaglaną oraz ryżową, a także skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i herbatę. Do małego rondla wlej mleko, dodaj cukier oraz olej kokosowy. Wstaw na ogień i delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukier i olej kokosowy się rozpuszczą. Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto o jasnozielonym kolorze.  Za pomocą

Roślinna - blog wegański
Roladki z camembertem i żurawiną 187

Kolejna wersja drobiowych roladek. Tym razem nadziałam je camembertem i żurawiną. Jako panierki użyłam wiórek kokosowych ale mogą być też mielone migdały czy orzechy albo po prostu bułka tarta. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 150 g serka camembert 2 garście całej żurawiny suszonej sól, pieprz olej Rapso do smażenia wiórki kokosowe Kresto do panierowania 1 duże jajko(...)paski. Na każdym rozbitym płacie mięsa ułożyć pasek serka i trochę suszonej żurawiny, żurawinę można wcisnąć w serek. Następnie zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i wiórkach kokosowych. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo-jabłkową . Polecam też: Kurczaka nadziewanego camembertem i żurawiną

Monia miesza i gotuje
Czekoladowe wegańskie serniczki 198

łyżeczki kakao szczypta soli masa sernikowa  3/2 szklanki orzechów nerkowca (moczone w zimnej wodzie przez noc)  2 łyżki syropu klonowego sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 3/2 szklanki mleka kokosowego 120 g  gorzkiej czekolady bita śmietana kokosowa  do dekoracji świeże owoce Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie:  spód: daktyle blendujemy na gładką

Niezły Młynek
Placek maślankowy z bezową pierzynką 135

placek jak placek, jadałam lepsze. Podstawowym plusem tego wypieku, jest jego łatwość i szybkość. Jest to fakt nie do zaprzeczenia. Placek jest bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam truskawkowej, stąd troszkę ciemniejszy kolor placka) pół szklanki oleju 2,5 szklanki przesianej mąki 2 jajka 3 żółtka 3 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego bezowa pierzynka: 3 białka pół szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wybić 2 jajka. Z pozostałych jajek oddzielić białka od żółtek, żółtka dodać do całych jajek. Wsypać szklankę cukru oraz cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach, aż powstanie biała masa jajeczna. Następnie wolnym strumieniem wlać olej, zmiksować

na moim stole...
Kokosanki 150

duże opakowania kokosu (500g) 8 białek 6 łyżek mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Masło roztapiamy na małym ogniu wraz z cukrem. Do płynnej masy dodajemy mleko, a następnie wiórki kokosowe. Mieszamy całość i pozostawiamy do przestudzenia.  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy z mąką ziemniaczaną za pomocą drewnianej łyżki, a następnie przekładamy do masy kokosowej(...)Delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.  3. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą foremki nakładamy masę kokosową, możemy to zrobić również łyżką. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku do zrumienienia (ok 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
BABKA BIAŁKOWA Z KOKOSEM I MAKIEM 169

Składniki:  4 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g margaryny 150 ml mleka szczypta soli  6 łyżek wiórków kokosowych 2 łyki maku - nie ma potrzeby parzenia Przygotowanie: Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, w drugie misce wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Następnie margarynę utrzeć(...)cukrem na puszystą masę, wlać mleko, zmiksować i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać wiórki kokosowe z makiem - dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta kokosowo - makowego. Wszystkie składniki dokładnie, ale bardzo delikatnie połączyć najlepiej za pomocą szpatułki. Pamiętajmy aby mieszać tylko

Ciastka - domowe słodkości
Klopsiki z kurczaka po hindusku 160

Kolejna smaczna propozycja na obiad to klopsiki z kurczaka. Klopsiki z kurczaka przyrządzam w różnych wersjach. Moje dzieci bardzo lubią klopsiki w pomidorowym sosie ze spaghetti. Klopsiki w kokosowym sosie to kolejny sprawdzony przepis godny polecenia. Klopsiki z kurczaka po hindusku przygotowałam na wzór tikka masala. Sos wzbogaciłam o szpinak. Hindusi często podają do sosów smażony ser paneer. Zamiast tradycyjnego(...)kurczaka 150 ml śmietanki 1 mała cebula, utarta sól i pieprz do smaku Tikka masala porcja pasty tikka masala, tutaj przepis 400 g pokrojonych pomidorow z kartonu 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 2 łyżki zmielonych migdałów 2 ząbki czosnku garść świeżej kolendry 1 chili 1 łyżka garam masala ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 130 g sera halloumi 150 g świeżego szpinaku

codojedzenia
Zapiekana jaglanka czyli kolejna porcja nowości 102

samo. Dzisiejszą śniadaniową inspiracją stała się Pam .  Acha i jeszcze jedna uwaga: aby dobrze przygotować kaszę trzeba ją wypłukać w gorącej wodzie, bo inaczej będzie gorzka. ZAPIEKANA JAGLANKA KOKOSOWA  z  KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki woda 1 jajko 1 łyżka mąki 1/2 gruszki kilka rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka(...)pistacje Przygotowanie: Kaszę płuczemy w gorącej wodzie, a następnie gotujemy około 15 minut.(powinna wchłonąć większość wody) Studzimy. Do ostudzonej kaszy  dodajemy rozbełtane jajko i  mąkę kokosową oraz kilka rodzynek i pokrojoną w drobną kostkę połówkę gruszki. Przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem i obsypanych wiórkami. Wierzch także posypujemy wiórkami. Na wiórki dajemy trochę masła. Pieczemy 25 minut

Bon appetit mon amie
"Life's short...eat cookies". Ciastka kokosowo-migdałowe 113

dnia przypominają biszkopty), bezglutenowe , no i bezpieczne dla figury, więc myślę, że powinny Wam się spodobać moje drogie panie. CIASTKA KOKOSOWO MIGDAŁOWE   (gluten free) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki płatków migdałowych  skórka otarta z 1/2 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 100 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową i płatki migdałowe oraz sodę. Do składników suchych dodajemy startą skórkę pomarańczową i sok. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie trochę "sypiące" (przypomina mokry piasek,mąka kokosowa wchłania dużo płynu,więc można dodać więcej soku z pomarańczy jeśli jest za sypkie).  Wkładamy

Bon appetit mon amie
Sernik z mango i matcha 177

środku, zaskoczy Was smakiem -  oczywiście jeśli tylko spróbujecie. Teraz elementem zaskakującym jest matcha, czyli zielona sproszkowana herbata. Ma ona bardzo wyrazisty smak, a dodana do herbatników i wiórków kokosowych w połączeniu z mango tworzy naprawdę zdumiewający deser.  SERNIK MANGO MATCHA (przepis autorski) Składniki: spód: 3 opakowania herbatników typu Petit 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki matcha(...)cukru pudru 1/2 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny masa mango: 1 puszka mango  1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy na drobny pył. Łączymy je z wiórkami kokosowymi. Dosypujemy sproszkowaną zieloną herbatę (matcha). Masło rozpuszczamy. Dolewamy do ciastek, mieszamy. Ciastka z masłem przekładamy do formy. Dociskamy do dna dłonią lub łyżką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy

Bon appetit mon amie