kokosowe - 19941 przepisów (strona:365/1330)

Kuleczki maślano-krówkowe (z masy krówkowej) 159

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Były już kuleczki kokosowe z wafelkami ( klik ), z herbatnikami ( klik ), tak więc teraz postanowiłam wykorzystać resztę masy krówkowej i stworzyłam pyszne, rozpływające się w ustach pralinki maślano-karmelowe/krówkowe. Są rewelacyjne w smaku i niezwykle proste w przygotowaniu. Polecam! (do 25 sztuk) 200g masy krówkowej (gotowej z puszki) 50g masła(...)220g herbatników maślanyc h (*) (u mnie firmy Cukry Nyskie ) Dodatkowo: wiórki kokosowe lub zmielone orzechy do obtaczania Masło i masę krówkową dokładnie zmiksować.   Całość połączyć z pokruszonymi (niezbyt dokładnie) ciastkami i wstawić do lodówki - na około 20 minut. (Aby masa mniej się kleiła.) Następnie z masy formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki obtoczyć (po kolei

Di gotuje
Cytrynowe ciasto z kokosem i migdałami BEZ MĄKI! 177

poprzestaniecie na jednym kawałku! Wychodzi ok. 12-14 kawałków. 100g = 308kcal, jeden kawałek ok. 52g = ok. 160 kcal. Składniki: - 250g ricotty (o temperaturze pokojowej) - 100g migdałów - 100g wiórków kokosowych - 80-100g masła (o temperaturze pokojowej) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka) - 3 łyżki ksylitolu - skórka z 3 cytryn (sparzonych wrzątkiem) - laska wanilii - 2 szczypty soli *opcjonalnie(...)płatki migdałów, chipsy z kokosa, roztopiona gorzka czekolada W misie blendera mielimy całe migdały wraz z wiórkami kokosowymi i szczyptą soli na mąkę. Przesypujemy do miski. Cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy ich skórki na małej tarce. Mikserem ucieramy masło wraz z ksylitolem na dość puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy ricottę i ciągle miksując dodajemy po jedny m żółtku. Z laski

Be Fit Be Strong
Zupa krem z marchwi 144

warzyw które nieodłącznie kojarzy mi się właśnie z wiosną. Niby taki banał, a jaki smaczny – odrobina imbiru i trawy cytrynowej nadaje zupie ciekawego aromatu. Do tego śmietanka (kokosowa lub zwykła), która łagodzi ewentualna ostrość ale i nadaje jej szlachetności (ojjj uwielbiam tą odrobinę puszystej śmietany w zupie). Wierzch ozdabiam migdałami – możecie je uprażyć na patelni lub dodać siekane(...)chrupać ; ) Do przygotowania zupy potrzebujemy (kilka solidnych porcji): kawałek imbiru ok 3 litry wody (lub bulionu, jeżeli macie) 7 marchewek (najlepsze będą bio, ale każde się dobrze sprawdzą) śmietankę kokosową (jeżeli nie macie problemu z laktozą użyjcie zwykłej) trawę cytrynową (ja użyłam czubatą łyżeczkę suszonej) sól, pieprz, słodką paprykę do smaku zmielone migdały do dekoracji (i trochę do smaku również

Szybko Tanio Smacznie
Zdrowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej) 248

depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (dla dwojga) 4 1/2 łyżki kaszy jaglanej 300 ml mleka 50 ml + 2-3 łyżki wody 3 łyżki wiórków kokosowych +2 łyżeczki na wierzch 1 1/2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 2 opakowania krakersów naturalnych niesolonych Mulino Bianco (2 x 25 g) ze sklepu Smaki Południa świeże maliny(...)odrobinę wody - 2-3 łyżki. Po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Następnie (do lekko przestudzonej kaszy) dodajemy resztę mleka (100 ml), 3 łyżki wiórków kokosowych i cukier, całość mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone w dłoniach krakersy, znów mieszamy. Odstawiamy całość jeszcze na 5 minut, aby całość przestygła. A następnie wszystko wkładamy do misy blendera. Miksujemy

Słodkie okruszki
Tort makowy z białą czekoladą 152

maku i białej czekolady :) Szybki i nieskomplikowany. Masa smakuje wybornie, idealnie komponuje się z makiem. To jeden z moich ulubionych tortów, myślę, że i Wam zasmakuje :) Udekorowany podprażonymi wiórkami kokosowymi i świeżymi kwiatami... Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części. Krem z białej czekolady: 300 g białej czekolady 400 ml śmietany 36% + 1/2 szklanki mocnej, aromatycznej herbaty 100 g wiórków kokosowych Kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i wymieszać aż cała czekolada się roztopi. Wystudzić, schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Schłodzoną masę czekoladową ubić do uzyskania

Domowa cukiernia Ewy
Szparagi z kurczakiem w sosie kokosowo- ananasowym! 85

najlepszy kurczak orientalny jaki zrobiłam ;-)))) Faktycznie danie smakowało jakbym je jadła gdzieś daleko w ciepłych krajach. Pewnie za sprawą wielu składników, ale niewątpliwie soczysty świeży ananas, sos kokosowy z wiórkami kokosa, chili, olej kokosowy i zresztą sprawdźcie sami! SKŁADNIKI (danie przygotowujemy w woku): - 4 łyżki oleju kokosowego - filet z kurczaka (marynata: sos chili z kokosem, sos worcestershire

SMYKWKUCHNI
4 pomysły na kotlety sojowe 434

rozgrzanej patelni z olejem podsmaż kotlety. Przygotuj sos pieczeniowy wg instrukcji na opakowaniu i dodaj do kotletów. Gotowy sos z kotletami podawaj z makaronem.  Kotlety sojowe w cieście kokosowym Składniki (na 4 porcje): opakowanie kotletów sojowych bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko olej do smażenia 1,5 szkl mąki 1 szkl mleka roślinnego 1,5 łyżki sosu(...)sojowego  1 łyżeczka oleju 1/2 szkl wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie.  Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij z wody. Przekrój każdy kotlet sojowy na pół i uformuj z niego coś na kształt kuli.  Do dużej miski wsyp mąkę

wegujemy
Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową 192

lubię i tym razem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu basmati firmy  Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej. Biorąc udział w akcji   "Zostań szefem kuchni"   mój przepis Sałatka z melona, kiwi i ryżu  został wyróżniony i otrzymałam wielką pakę z produktami(...)osoby) 125 g (jeden woreczek) ryżu basmati (u mnie  Uncle Ben’s) 300 g pstrąga łososiowego lub łososia (u mnie pstrąg) 200 ml (1/2 puszki) mleczka kokosowego 250 - 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego

Kuchcik gotuje
Smoothie z nasionami chia, kiwi, bananem i truskawkami. 120

różnych smoothie, (np. ten truskawkowo -arbuzowy koktajl) po prostu wtedy mam zdecydowanie mniejszą ochotę na „ciężkie posiłki” i wybieram owoce i warzywa. Składniki: truskawki banany kiwi mleko kokosowe nasiona Chia Przygotowanie : Nasiona Chia wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem kokosowym, odstawiamy na noc do lodówki, aby nasiona napęczniały, w ten sposób powstaje wyśmienity i bardzo zdrowy dodatek(...)składników już przed samym podaniem. Miksujemy kolejno owoce. Moje smoothie podzieliłem na trzy części: spodnia warstwa to kiwi w połączeniu z bananami, kolejna warstwa to nasiona chia z mlekiem kokosowym oraz górna część zmiksowane truskawki. Smoothie z nasionami chia to pyszna opcja na np. drugie śniadanie. Artykuł Smoothie z nasionami chia, kiwi, bananem i truskawkami. pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Czekoladowa tarta z karmelizowanymi gruszkami 132

drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie pół na pół pełnoziarnista z białą) 100 g zimnego masła kokosowego 100 g brązowego cukru 1 duży banan szczypta soli 3 łyżki kakao lub karobu krem: 600 ml mleka roślinnego 100 g cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej (30 g) 4 kopiaste(...)łyżki mąki ziemniaczanej (40g) 1 zblendowana gruszka karmelizowane gruszki: 4 gruszki łyżka masła kokosowego 50 g cukru trzcinowego łyżka cynamonu Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiej. Dodaj pozostałe składniki i dużym nożem siekaj składniki ciasto, aż zrobi się glina, którą będzie można uformować w kulę (średnio zajmuje to 10 minut) Jeżeli lubisz się bawić, to zawiń ciasto w folię, schłodź

greenscarf
kokosowy "sernik" z rabarbarem 96

Wzorowałam się na tym przepisie. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 250g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa jogurtowo-kokosowa: 1200 g jogurtu greckiego 200g wiórków kokosowych budyń śmietankowy 5 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki soku z cytryny ponadto: pęczek rabarbaru łyżka cukru Jogurty umieścić na włożonym gazą(...)tarce o grubych oczkach (ja po prostu wysypałam moją "kruszonkę") na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, lekko docisnąć. Na ciasto wysypać rabarbar, posypać cukrem. Następnie wyłożyć masę jogurtowo - kokosową. Na wierzch zetrzeć (lub rozsypać) drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni

6niebo
lodowy torcik malinowo-kokosowy 127

jedno popołudnie prawie połowę tej słodyczy. SKŁADNIKI: SPÓD: 100g nerkowców 100g płatków migdałowych 70g syropu daktylowego odrobina cynamonu MASA: 200g malin 100g płatków owsianych 3 łyżki ksylitolu 100g wiórków kokosowych 60g mleka kokosowego- gęstego +na wierzch syrop daktylowy i maliny WYKONANIE: Nerkowce razem z płatkami migdałowymi zalewamy na kilka godzin ciepłą wodą, następnie dokładnie blendujemy z pozostałymi składnikami na spód

healthy dreams
SERNIK MARMURKOWY 277

łyżka mąki pszennej, 2 łyżki kaszy manny, olejek cytrynowy, 1 łyżka kakao w proszku Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao Posypka kokosowa: 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: kakao do posypania ciasta WYKONANIE 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier(...)stopniach. Zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 4. Polewa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie. Polewamy ciasto. 5. Posypka kokosowa: Rozpuszczamy na patelni margarynę, dodajemy wiórki i cukier, prażymy ciągle mieszając do uzyskania złotego koloru. Wystudzoną posypką posypujemy polewę

słodki bratek
Trociniak przekładany 321

szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 200 g masła   Galaretka: 3 galaretki agrestowe 2-3 jabłka   Posypka: 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę(...)zimnego budyniu. 3. Jabłka: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i ostawiamy do ostudzenia. jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z tężejącymi galaretkami. 4. Posypka: Wiorki kokosowe prażymy na patelni z masłem i cukrem do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia. 5. Przełożenie: 1 blat biszkopt - 1/3 kremu - masa jabłkowa (wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki

Na Ciasteczkowych Papierach
Placki kokosowe - bezglutenowe, beztłuszczowe, bezcukrowe! :) 115

Jestem wielką fanką kokosów jak i wszystkiego co zrobione jest z kokosa, w tym także mąki kokosowej :D Częste zastosowanie znajduje ona u mnie we wszelkich placuszkach, omletach, naleśnikach. Dziś prezentuję Wam bardzo prosty przepis na placki kokosowe z dodatkiem mąki owsianej. Są całkowicie bezglutenowe, beztłuszczowe i bezcukrowe ! Przyjemnie kruche, wilgotne w środku, lekko puszyste. Z jogurtem, owocem i ziarnami(...)kakao smakują po prostu pysznie! :)  Składniki: 25 g mąki kokosowej  25 g mąki owsianej bezglutenowej  1 jajko 1 łyżka ksylitolu  100 ml mleka owsianego (lub innego wybranego) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.  Rozgrzej patelnię i nakładaj po czubatej łyżce masy. Smaż na średnim ogniu do pojawienia się pęcherzyków

Zdrowie na języku :P