kokosowe - 19941 przepisów (strona:365/1330)

Trufle czekoladowe z amarantusem 134

charakteru :-) Robiłam je w zasadzie tylko przez chwilę i równie szybko zniknęły z miseczki :-)  SKŁADNIKI 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 4 łyżki tahini 1 łyżka oleju kokosowego 2 szklanki amarantusa ekspandowanego wiórki kokosowe lub sezam do obtoczenia cukierków Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej tahini i olej - dokładnie mieszamy(...)Studzimy (dobrze jeśli zostanie letnia, będzie łatwiej wymieszać). Amarantus jak najdrobniej miksujemy blenderem i dodajemy do masy czekoladowej. Wyrabiamy masę, a następnie formujemy trufle i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Schładzamy

Czary - gary w kuchni
Koktajl owoce leśne-kokos 137

Składniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej 1 szklanka mrożonych owoców leśnych 1 banan 2 łyżki płatków kokosowych Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Ciasto serowe z rabarbarem (na oleju rzepakowym) 122

pieczenia (płaska) Masa śmietanowa: 1/3 szklanki gęstej śmietany 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Dodatkowo: 200g rabarbaru 1-2 łyżki cukru 1 łyżka mąki kokosowej (*) Opcjonalnie: cukier puder do posypania Rabarbar oczyścić, umyć i osuszony pokroić na niewielkie kawałki. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Rabarbar oczyścić, umyć, osączyć na papierowych ręcznikach i pokroić na niewielkie kawałki(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.) Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać mąką kokosową i obłożyć rabarbarem. Przygotować masę śmietanową. Wszystkie składniki zmiksować i przelać na ciasto. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") około 45-50 minut w 180 stopniach

Di gotuje
FALE DUNAJU Z TRUSKAWKAMI 186

margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 2 łyżeczki kakao aromat arakowy Krem budyniowy: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 łyżka likieru kokosowego 1 margaryna   Dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa WYKONANIE Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)wierzch ciemne. Układamy truskawki. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach. Krem: W 1/4 szkl. mleka rozpuszczamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Studzimy. Ucieramy margarynę, dodajemy wystudzony budyń, wiórki kokosowe oraz alkohol. Po upieczeniu ciasto odwracamy, smarujemy kremem. Truskawki kroimy na połówki, układamy na kremie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na truskawki

słodki bratek
Amarantuski z wiórkami kokosowymi i cynamonem 190

zrobię tego wszystkiego, co tam zapisałam). Często widziałam ciasteczka z poppingiem i miałam ochotę je zrobić, ale akurat w domu nie miałam tego głównego składnika. Tym razem wypróbowałam ciasteczka kokosowe, które u mnie w domu cieszą się dużą popularnością :D  Te są bardzo delikatne i puszyste, mimo że nie zawierają proszku do pieczenia. Bez cukru i mąki, więc można(...)jeść na diecie bezglutenowej. Niestety porcja nie jest zbyt duża, więc najlepiej zróbcie je podwójnie, bo szybko znikają ;) Amarantuski z wiórkami kokosowymi i cynamonem Składniki (na ok. 12 ciastek) 1 szklanka amarantusa ekspandowanego ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka dobrego miodu  1-2 łyżki ksylitolu 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Roztrzepać jajko

FitKot
Mleczko kokosowe 98

Mleczko kokosowe  Jego smak sam w sobie nie rzuca na kolana, ale w połączeniu z innymi produktami komponuje się idealnie. Puszka w sklepie takiego mleczka jest dosyć droga, około 7 zł wzwyż. Dlatego zachęcam do przyrządzania go w domu :) Przedstawiam przepis na szybkie przygotowanie mleczka.  Składniki: jedna szklanka wiórek kokosowych 3 szklanki ciepłej wody  Przygotowanie  Wiorka(...)wyciskamy dokładnie do osobnego naczynia. Proces ten można powtórzyć kolejny raz, aby uzyskać intensywniejszy smak. Wystarczy wiórka przelać 1 szklanką ciepłej wody zblendować i wycisnąć.  Tak przygotowane mleczko kokosowe można przechowywać do kilku dni w lodówce. Dodawać je można do owsianki, zup, kremów, ciast

Kukuleczki
KULECZKI RAFAELLO 118

Jeśli lubisz  pralinki rafaello, koniecznie wypróbuj ten przepis.  Składniki 3/4 szklanki wiórków kokosowych do masy  1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek   50 g masła  25 g cukru pudru  biała czekolada około 20 migdałów  Przygotowanie Migdały włóż do miski zalej gorącą wodą, odczekaj około 5 minut, obierz ze skórki. Czekoladę połam(...)małe kawałeczki i rozpuść w kąpieli wodnej.   Mikserem utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem, dodaj powoli roztopioną czekoladę cały czas mieszkając.  Wsyp do masy wiórka kokosowe i za pomocą łyżki delikatnie mieszaj. Masę włóż do lodówki na 30 minut.  Następnie formuj małe kuleczki, w środku umieść migdała i obtocz w kokosie

Kukuleczki
Curry z ciecierzycą i warzywami (wegańskie) 155

Rownież moi czytelnicy (tak, o Tobie mowię ;)) proszą mnie o coś typowo wegańskiego. Tak więc kontynuujemy naszą podróż po kuchni azjatyckie Składniki: -1 szklanka suchej ciecierzycy -1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego roślinnego) -2 papryki (w rożnych kolorach) -3 marchewki -1 brokuł, może być mrożony  (ok. 300 g) -1 cebula -2 dojrzałe pomidory -3 cm imbiru -1 pęczek kolendry(...)mleczka kokosowego -1 łyżka papryki słodkiej -1 łyżka curry -1 łyżka kurkumy -1 łyżeczka kuminu (mielony kmin rzymski) -1 łyżeczka chilli (opcjonalnie) -2 łyżki sosu sojowego -sól i pieprz do smaku -szklanka wody Do podania ryż. Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotować przez 1,5 godziny, w wodzie, w ilości 5:1. W garnku rozgrzać olej

Smakuj życie!
Kremówka z truskawkami i bezą kokosową 169

Nadchodzi sezon na ulubione, rodzime truskawki. Pora więc na ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu          Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej(...)całkowicie stężeje posiekać widelcem. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Mocno tężejącą galaretkę truskawkową wylać na truskawki, na to położyć bezę kokosową.               Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlać

Praktyczna pl
Zdrowa żywność od eSłoneczko :) 139

łamania słychać przyjemny trzask, dzięki czemu wiemy, że produkt jest świeży i wysokiej jakości. Super opakowanie - kartonik z wyciętym okienkiem, a w środku orzechy zapakowane z folię.  WIÓRKI KOKOSOWE  Powyższe wiórki koksowe szczególnie zwróciły moją uwagę. Spodziewałam się "zwyczajnych" wiórek, i wiórki otrzymałam, ale znacząco grubsze, pocięte na nieco większe kawałeczki, co bardzo mi się podoba(...)sposób kokosowy aromat jest jakby bardziej intensywniejszy, przez co wiórki są jeszcze smaczniejsze! Polecam, szczególnie dla miłośników kokosowych smaków ;)  SŁONECZNIK ŁUSKANY  PŁATKI OWSIANE  Płatki owsiane to produkt, który zawsze znajdziecie w mojej szafce :D Zawsze są to płatki górskie, nie żadne błyskawiczne czy inne takie. Zauważyłam jednak znaczącą różnicę pomiędzy płatkami z produkcji konwencjonalnej a ekologicznej. Ekologiczne

Zdrowie na języku :P
Kuleczki maślano-krówkowe (z masy krówkowej) 155

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Były już kuleczki kokosowe z wafelkami ( klik ), z herbatnikami ( klik ), tak więc teraz postanowiłam wykorzystać resztę masy krówkowej i stworzyłam pyszne, rozpływające się w ustach pralinki maślano-karmelowe/krówkowe. Są rewelacyjne w smaku i niezwykle proste w przygotowaniu. Polecam! (do 25 sztuk) 200g masy krówkowej (gotowej z puszki) 50g masła(...)220g herbatników maślanyc h (*) (u mnie firmy Cukry Nyskie ) Dodatkowo: wiórki kokosowe lub zmielone orzechy do obtaczania Masło i masę krówkową dokładnie zmiksować.   Całość połączyć z pokruszonymi (niezbyt dokładnie) ciastkami i wstawić do lodówki - na około 20 minut. (Aby masa mniej się kleiła.) Następnie z masy formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki obtoczyć (po kolei

Di gotuje
Cytrynowe ciasto z kokosem i migdałami BEZ MĄKI! 174

poprzestaniecie na jednym kawałku! Wychodzi ok. 12-14 kawałków. 100g = 308kcal, jeden kawałek ok. 52g = ok. 160 kcal. Składniki: - 250g ricotty (o temperaturze pokojowej) - 100g migdałów - 100g wiórków kokosowych - 80-100g masła (o temperaturze pokojowej) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka) - 3 łyżki ksylitolu - skórka z 3 cytryn (sparzonych wrzątkiem) - laska wanilii - 2 szczypty soli *opcjonalnie(...)płatki migdałów, chipsy z kokosa, roztopiona gorzka czekolada W misie blendera mielimy całe migdały wraz z wiórkami kokosowymi i szczyptą soli na mąkę. Przesypujemy do miski. Cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy ich skórki na małej tarce. Mikserem ucieramy masło wraz z ksylitolem na dość puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy ricottę i ciągle miksując dodajemy po jedny m żółtku. Z laski

Be Fit Be Strong
Zupa krem z marchwi 142

warzyw które nieodłącznie kojarzy mi się właśnie z wiosną. Niby taki banał, a jaki smaczny – odrobina imbiru i trawy cytrynowej nadaje zupie ciekawego aromatu. Do tego śmietanka (kokosowa lub zwykła), która łagodzi ewentualna ostrość ale i nadaje jej szlachetności (ojjj uwielbiam tą odrobinę puszystej śmietany w zupie). Wierzch ozdabiam migdałami – możecie je uprażyć na patelni lub dodać siekane(...)chrupać ; ) Do przygotowania zupy potrzebujemy (kilka solidnych porcji): kawałek imbiru ok 3 litry wody (lub bulionu, jeżeli macie) 7 marchewek (najlepsze będą bio, ale każde się dobrze sprawdzą) śmietankę kokosową (jeżeli nie macie problemu z laktozą użyjcie zwykłej) trawę cytrynową (ja użyłam czubatą łyżeczkę suszonej) sól, pieprz, słodką paprykę do smaku zmielone migdały do dekoracji (i trochę do smaku również

Szybko Tanio Smacznie
Zdrowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej) 242

depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (dla dwojga) 4 1/2 łyżki kaszy jaglanej 300 ml mleka 50 ml + 2-3 łyżki wody 3 łyżki wiórków kokosowych +2 łyżeczki na wierzch 1 1/2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 2 opakowania krakersów naturalnych niesolonych Mulino Bianco (2 x 25 g) ze sklepu Smaki Południa świeże maliny(...)odrobinę wody - 2-3 łyżki. Po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Następnie (do lekko przestudzonej kaszy) dodajemy resztę mleka (100 ml), 3 łyżki wiórków kokosowych i cukier, całość mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone w dłoniach krakersy, znów mieszamy. Odstawiamy całość jeszcze na 5 minut, aby całość przestygła. A następnie wszystko wkładamy do misy blendera. Miksujemy

Słodkie okruszki
Tort makowy z białą czekoladą 144

maku i białej czekolady :) Szybki i nieskomplikowany. Masa smakuje wybornie, idealnie komponuje się z makiem. To jeden z moich ulubionych tortów, myślę, że i Wam zasmakuje :) Udekorowany podprażonymi wiórkami kokosowymi i świeżymi kwiatami... Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części. Krem z białej czekolady: 300 g białej czekolady 400 ml śmietany 36% + 1/2 szklanki mocnej, aromatycznej herbaty 100 g wiórków kokosowych Kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i wymieszać aż cała czekolada się roztopi. Wystudzić, schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Schłodzoną masę czekoladową ubić do uzyskania

Domowa cukiernia Ewy