kubka kakao albo popołudniowej kawki. Są małe, na jeden gryz, więc można je zabrać na przegryzkę na spacer lub do pracy czy szkoły. Mniam, mniam :) SKŁADNIKI: 250 g wiórków kokosowych 60 g masła 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 białka 2 łyżki mleka w proszku szczypta soli WYKONANIE: Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy 100 g cukru(...)podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wiórki kokosowe i mleko w proszku i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 50 g cukru, a po chwili mąkę. Pianę dodajemy do masy z wiórek kokosowych i delikatnie łączymy. Formujemy ciasteczka o wielkości orzecha włoskiego, zwilżając co jakiś czas dłonie w wodzie, aby powstały ładne kuleczki. Przekładamy
Cakes By Kejtjego zaletą jest to, że można sobie na nie pozwolić nawet podczas odchudzania :) Składniki: ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej 1 ½ szklanki mleka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 200g wiórków kokosowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie, aż woda z niej płynąca będzie całkowicie czysta i przejrzysta. Kaszę przełożyć do garnuszka, zalać mlekiem i gotować aż wchłonie cały płyn(...)koniec często mieszając aby się nie przypaliła. Kiedy kasza się gotuje na suchej patelni podprażyć 150g wiórków kokosowych aż zaczną pachnieć i nabiorą złotego koloru. Do ugotowanej, ciepłej kaszy dodać podprażone wiórki kokosowe, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać miód i masło, również wymieszać. Nabierać zwilżoną ręką po trochu masy i formować kulki, obtaczać je w pozostałych wiórkach. Trufelki pysznie smakują
Cakes By KejtTrufle w wiórkach kokosowych Składniki: - resztki ciast (u mnie ciasto kefirowe ) - serek waniliowy - 1 łyżeczka masła czekoladowego - wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Resztki ciasta lub ciasteczek miksuję w blenderze. Dodaję serek waniliowy i łyżeczkę masła orzechowe. Wszystko ugniatam. Z ciasta formułuję małe kulki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Zostawiam je w lodówce, najlepiej na całą
Kuchnia co dniaBardzo zdrowy deser. Dla tych co na diecie bezglutenowej, bezcukrowej, bezmlecznej i dla nas wszystkożernych. Mleczko kokosowe puszka 250 ml ( ja wykorzystałam rich&creamy) stevia w kroplach agar agar, ale może być żelatyna 4 płatki żelatyny owoce granatu Mleczko kokosowe wymieszaj z kilkoma kroplami stevii, ksylitolu(...)Agar agar lub płatek żelatyny( 1 łyżeczka żelatyny)- zmieszaj z gorącą wodą dodaj owoce granatu. Tak przygotowane owoce połóż na wierzchu panny cotty kokosowej. Włóż do lodówki, aby się ścięło z wierzchu. Mnie nie udało się wyjąć ze szklanki deseru gdyż był z lekka za płynny. Do mleczka
AZgotuj!Propozycja śniadania Dolce. Miód lawendowy przywiozłam jeszcze z Sardynii. Wczoraj go zobaczyłam ponownie. Obok niego w słoiczku czekały skórki pomarańczowe zatopione w cukrze. Połączenie z wiórkami kokosowymi oszołomiły moje kubki smakowe. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i trzeszczące ze świeżości pieczywo ... opakowanie sera twarogowego pół kubeczka jogurtu naturalnego skórka pomarańczowa miód lawendowy wiórki kokosowe(...)Twaróg umieść w miseczce, rozdrobnij, wlej jogurt. Wlej 2 łyżki miodu. Wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową. Podawaj ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Świeżym pieczywem
AZgotuj!Strudel z jabłkami na maśle kokosowym i ksylitolu. Zdrowe ciasto. Jednak mój syn kiedy go zobaczył powiedział: mamo to ciasto jest n i e f o t o g e n i c z n e. Myślę sobie: skubany wybrnął jak spec od public relation. Po mamusi:) Mamusia pracowała w PR. Bo fakt strudel piękny nie jest. Ale to Kopciuszek(...)Wiem na pewno w mojej kuchni na maśle zwykłym kruchego ciasta już nie będzie. Skutecznie zastąpię go masłem kokosowym. 400 gram mąki pszennej 4 czubate łyżki masła kokosowego z lodówki 3 żółtka 3 łyżki ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto i schować do lodówki na ok 30 minut 4 dorodne antonówki łyżka ksylitolu cynamon
AZgotuj!Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty . Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam 1,5 szklanki, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej więc nie zjadłam go dużo. Uszczknęłam łyżeczkę - troszeczkę z nim zgrzeszyłam, ale nie żałuję;) 750 gram mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 2 łyżeczki(...)sody 2 szklanki wrzątku woda 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki octu 1,5 szklanki cukru łyżka kawy rozpuszczalnej szklanka wiśni rozmrożonych płatki kokosowe do posypania na wierzch Do misy wsypałam wszystkie suche składniki. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się
AZgotuj!smalcu”. Przepis u mnie ewoluuwał i wzbogacił się o rozmaryn, czosnek i wędzoną paprykę. Okazało się również, że pasta ma znacznie lepszą konsystencję i smak dzięki użyciu oleju kokosowego. I taką wersję podaję, choć bez modyfikacji jest także smaczna. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i małosolnymi ogórkami. Pasta z fasoli – wegetariański smalec: 2 puszki białej(...)fasoli lub 3 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli np. „piękny jaś” 2 duże lub 3 średnie cebule 3 łyżki bezzapachowego oleju kokosowego (można zastąpić olejem rzepakowym, ale kokosowy jest bardziej „smalcowaty”) 2 średnie jabłka 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 goździki 2 ziarna jałowca posiekane świeże listki z małej gałązki rozmarynu (lub pół
Poezja smakuliwki z tymiankiem oraz krem z budyniu i mleczka kokosowego, do tego filiżanka kawy, herbaty lub szklanka mleka... polecam :) Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej, 110 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka zimnej wody szczypta soli. Krem budyniowym: 400 ml mleka kokosowego, 100 g masła(...)wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia, piec 15 minut w 200 stopniach, po upieczeniu usunąć obciążenie. Krem W między czasie przygotować krem. Budynie wymieszać dokładnie z mlekiem kokosowym i cukrem, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkami i masłem dodanym w kilku porcjach. Krem przełożyć na podpieczony spód, posypać tymiankiem, na wierzchu rozłożyć śliwki, piec
SzczyptaSmaQłyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodajcie kakao gorzkie. Ja zrobiłam w obu wersjach. Podane składniki to ilość potrzebna do upieczenia ciasta w jednej keksówce! DODATKOWO: wiórka kokosowe (dużo, ok. 2 opakowania) Ganache <----- to link do przepisu, wystarczy, że klikniesz nazwę ;) Wykonanie: Jak widać na zdjęciach w pierwszej kolejności przygotowuję sobie składniki. Keksówki wyłożyłam papierem, ale tylko(...)kromki, a potem każdą kromkę przecięłam na 3 mniejsze kawałki. Każdy kawałek zamaczałam w wystudzonym,ale nadal rzadkim ganache, a potem obtaczałam w wiórkach kokosowych. Robiłam to przy pomocy dwóch widelców, niestety, dziecko było na boisku, a ja miałam zajęte obie ręce i nie miałam jak zrobić zdjęcia. Gotowe kostki kokosowe układałam na tacy, a po skończeniu wstawiłam tace
Blondynka GotujeKlopsiki w sosie pomidorowo- kokosowym Klopsiki w sosie pomidorowym to idealne danie na letni obiad, ponieważ w składzie ich sosu znajdują się dojrzałe pomidory, które zbieramy właśnie w tym okresie. Jest to delikatne, pełnowartościowe danie, które doskonale nadaje się dla dzieci. Skład: Klopsiki: - mięso wołowe (500 g) (zmielone) - otręby pszenne - 4 łyżki(...)Całość dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki. Gotujemy je we wcześniej przygotowanym bulionie lub wodzie około 15 minut. Sos: - świeże pomidory - 5 sztuk - koncentrat pomidorowy - 2 łyżki - mleczko kokosowe (160 g) - 1 opakowanie - bulion warzywny/drobiowy (przygotować wcześniej) - zielona pietruszka, pieprz - mąka orkiszowa - 2 łyżki Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, a następnie miksujemy, przelewamy do rondelka
Fit-aminaAjjj już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, prawda?! Jak wiecie uwielbiam smak kokosowy i najchętniej to przemyciłabym go wszędzie gdzie tylko się da! Dziś kokosowy smak ( przypominający moje ukochane rafaello ) przemyciłam do naleśników. Delikatne, puszyste naleśniki wypełnione po brzegi domowym budyniem malinowy smakują obłędnie! Bita śmietana, prażone orzechy włoskie i soczyste maliny to taka kropka nad I, która sprawia(...)danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam SKŁADNIKI: ( 5 szt ) NALEŚNIKI : * mąka pszenna – 1 szkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * mleko – 1,5 szkl * kokos – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * olej – 4 łyżki * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * mleko – 1 l * mąka ziemniaczana – 4 płaskie
Ostra na SłodkoAromatyczny, gęsty, pikantny sos na bazie mleczka kokosowego, z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym. Jeśli nie macie czasu lub ochoty spędzać długich godzin w kuchni, ale chcielibyście po powrocie do domu zjeść sycący, gorący obiad lub kolację to jest to danie idealne! Przygotowuje się je w 15 minut, jest pyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecam zapracowanym(...)tylko;) Składniki: 200 g filetu z łososia 2 szalotki 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki oleju puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry sok z 1/2 limonki sól szczypiorek Przygotowanie: Na dnie głębokiej patelni lub woka rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w plasterki szalotkę, papryczkę chili, czosnek, marchew
Smakowity Blog Kulinarnyzrobieniu bezy, zostały mi trzy żółtka. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia kruchej tarty. Zrobiłam ją z tego co miałam w domu. Krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki(...)szklanki cukru (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej) ok 100-150 g masła (ja dodaję po trochu do moment pożądanego efektu) ok 4 łyżki wiórek kokosowych dodatkowo 1-2 banany oraz galaretka o ulubionym smaku. Wykonanie ciasta: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników
The Sweet Damselnowe, ciekawe śniadanie. Muszę przyznać, że wyszło naprawdę pyszne! :) Zawierają w sobie twaróg, mąkę gryczaną i orkiszową oraz popping z amarantusa, a więc same zdrowe dodatki. Smażone na oleju kokosowym, podane z pysznym, bezcukrową konfiturą malinową. Do tego są proste w przygotowaniu, puszyste - idealne na ciepłe śniadanie w jesienne poranki. Zapraszam :) Puszyste placuszki twarogowe z amarantusem i dżemem malinowym Składniki(...)mleka w proszku 2 łyżki poppingu z amarantusa 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki mąki orkiszowej kilka kropli stewii lub 1 łyżka cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki sody olej kokosowy do smażenia dżem malinowy Łowicz serek lub jogurt świeże owoce Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gęstej masy, z której będzie można formować placki. Odrywamy
FitKot