kokosowe - 19941 przepisów (strona:372/1330)

Kurczak tikka masala 137

które jest inspirowane kuchnią indyjską. Jest to kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, w tym kuminu oraz garam masala. Następnie smażony z dodatkiem sosu pomidorowego, mleka kokosowego i podawany z pitą lub ryżem. Polecam wszystkim tym, którzy lubią odkrywać nowe smaki! Składniki (na 2 porcje): 250-300 gram piersi kurczaka marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka(...)szklanki bulionu szczypta ostrej papryki, wędzonej papryki oraz kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala 1 łyżka syropu z agawy 1/3 łyżeczki soli 5-6 łyżek mleka kokosowego (lub śmietanki kremówki) sok z 1/3 cytryny natka pietruszki do dekoracji do podania: chlebek pita lub naan, jogurt naturalny, ryż długoziarnisty lub dziki Pierś kurczaka kroję w dużą kostkę. Składniki

Mango Papaja
Torcik urodzinowy 199

Dziś pochwalę się Wam torcikiem, który zrobiłam na pierwsze urodziny Majci- mojej małej sąsiadki;-) Biszkopt zrobiłam kakaowy do tego krem śmietankowo- kokosowy z mascarpone. Pomiędzy biszkopt i krem dałam jeszcze warstwę frużeliny jagodowej. Efekt końcowy bardzo mi się podobał. Dekoracje niestety były kupne, ale nie mam jeszcze takiej wprawy.   To był mój 3 tort w życiu ;-) Podobno wszystkim smakował(...)proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju   Składniki ma masę: 4 serki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 1 szkl wiórków kokosowych   Składniki na frużelinę: 500 g mrożonych owoców ( ja użyłam jagód), 3- 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 5 łyżkach wody,   Wykonanie: Najlepiej dzień wcześniej przygotowujemy

Passion of Cooking
Stefanka, czyli ciasto bez pieczenia 165

kruchych ciastek ( użyłam tych )- tak, aby wystarczyło ich na 3 warstwy 200 g kaszy manny około 1 l mleka roślinnego 50 g cukru łyżka karobu/kakao 100 g masła kokosowego 50-100 g gorzkiej czekolady 100-200 g dowolnego dżemu (użyłam własnej roboty z aronii) w tym przepisie podaję zakres, bo to kwestia gustu i Waszego wyboru, czy będzie mniej(...)bardzie czekoladowe. Przygotowanie: Do garnka wlej około 800 ml mleka, dodaj karob, cukier i kaszkę. Dokładnie mieszaj całość aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłącz gaz i dodaj masło kokosowe, dokładnie wymieszaj. Dno formy wyłóż papierem i warstwą ciastek. Na ciastka wyłóż połowę masy. Na krem warstwę ciastek, a na ciastka połowę dżemu. Na dżem połóż pozostały krem, przykryj warstwą ciastek

greenscarf
Domowe mleko kokosowo - owsiane 183

Domowe mleko kokosowo - owsiane... Rzadkie, wyraziste w smaku. Szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne do porannej kawy. Smacznego! Składniki: 100 g wiórków kokosowych; 50 g płatków owsianych, górskich; 1 l ciepłej, przegotowanej wody; 2 suszone daktyle - opcjonalnie.    Sposób przygotowania: Płatki owsiane i wiórki kokosowe wsypać do miseczki. Zalać 1 litrem ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na kilka godzin(...)mleko należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu 48 godzin. Mleko rozwarstwia się, więc przed każdym użyciem należy je wstrząsnąć/wymieszać. Powstałą pulpę owsiano - kokosową można wykorzystać np. do owsianki czy musli. Źródło przepisu:   Szybkie gotowanie

Gospodyni Miejska
Fit Princessa 176

też uwielbiacie kokos? Ja mogę go jeść pod każdą postacią, w kremach, owsiankach, ciasteczkach czy batonikach - oczywiście wszystko w odchudzonej, przepysznej wersji :) Tym przepisem rozpoczynamy kokosowy tydzień :) Na pierwszy rzut leci fit Princessa kokosowa na owsianym spodzie... to więcej niż niebo w gębie :) Spód : 1 łyżka płatków owsianych 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki płynnego miodu W miseczce wymieszać otręby, płatki(...)folią spożywczą i chłodzimy w lodówce na czas przygotowania kremu. Krem: 2 łyżeczki mleka w proszku 2 łyżki mleka 3 łyżki serka śmietankowego 3/4 łyżeczki miodu 3 łyżki wiórków kokosowych  W małej misce rozrobić mleko w proszku i mleko, dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Można schłodzić w lodówce jeśli masa będzie zbyt rzadka.  Gotową masę

Chocolate Muffin Blog
Tarta Bounty kokosowo-czekoladowa 151

Kokosowe smaku nigdy mi się nie znudzą :) Tym razem coś dla osób, które nie szukają dietetycznych zamienników. Ten deser nie wymaga pieczenia- przygotujemy go zaledwie w 15 minut + czas na chłodzenie :) Jako nadzienie wykorzystałam mleko kokosowe ubite jak śmietanka kremówka - na sztywną pianę. Masa jest stabilna dzięki białej czekoladzie. Spód to kruche wafelki śmietankowe i odrobiną roztopionej czekolady... zakochacie się(...)średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. Nadzienie: 200 g twardej śmietanki kokosowej* 100 g białej czekolady  1 łyżeczka cukru pudru   Śmietankę ubić na sztywno (nie będzie tak sztywna jak kremówka, ponieważ ma mniej tłuszczu). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Chocolate Muffin Blog
Kakaowe paleo ciastka z malinowym nadzieniem (bez glutenu) 141

Zaproście dzieci do wspólnego ich przygotowania – wycinanie serduszek to dla nich nie lada zabawa. Składniki: 200 gram orzechów nerkowca (mogą być też migdały albo orzechy laskowe) kakao olej kokosowy miód dojrzały banan maliny świeże lub mrożone szczypta wanilii szczypta soli Przygotowanie: Orzechy miksujemy w blenderze, dodajemy do tego: 4 łyżki kakao lub gorzkiej czekolady,1,5 łyżki miodu(...)łyżki oleju kokosowego w płynie. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Powinna nam wyjść w miarę twardę nie rozpadające się ciasto, z której będzie można wyciąć serduszka za pomocą foremki. Różowe nadzienie robimy miksując ze sobą banana, dwie łyżki malin oraz 4 do 6 łyżek oleju kokosowego (o jego super właściwościach do poczytania tutaj ). Wylewamy masę do pojemnika plastikowego

PaleoLife
Raw znaczy surowy - zdrowe słodycze od Raw & Happy - orzechy i migdały 151

włoskie, cynamon (2%). Migdały pod palmą Moc bakalii ukryta w słodkiej kulce. Wyborne daktyle i rodzynki połączone z migdałami i kokosem -fenomenalny smak i właściwości. Skład: daktyle, rodzynki, wiórki kokosowe (20%), migdały (10%).   Co o nich sądzę?  Tak jak wcześniejsze Rawnello, również te są słodzone daktylami i mają bardzo krótką listę składników. Zapakowane w eleganckie i ładne pudełko(...)cynamonem. Bardzo aromatyczne słodycze, nie perfumowane a najzwyczajniej w świecie przygotowane ze świetnych, zdrowych składników. Smakują wyśmienicie solo, ale również jako dodatek do porannego musli czy owsianki. Rawnello migdałowo-kokosowe to taka mała egzotyczna uczta. Otoczka z wiórek kokosowych dopełnia smak migdałów, kulki są obłędne. Ich smak od razu przywołuje wspomnienie wakacji i poprawia humor. Nie wahałabym się ich podarować

Gotowanie i blogowanie
Poszukiwaczu smaku, strudzony wędrowcu - Skworcu - Ocena produktu 111

również fakt, że sama skomponowałam swoją paczkę : dziki ryż garam masala liście eukaliptusa kwiaty lawendy figi suszone śliwki suszone pyłek pszczeli komosa ryżowa czerwona anyż gwiazdki fasola mung chipsy kokosowe trawa żubrówka ziarno kakaowca kruszone Część z tych produktów można znaleźć również w stacjonarnych sklepach, niektóre są nawet w podobnej cenie, aczkolwiek online najczęściej jest taniej. Skupię się na tych(...)Posty powiązane: Przesyłka od Skworcu Wołowina w curry z ciecierzycą i migdałami Dziki ryż z szafranem Sorbet malinowy z kwiatami lawendy Deser z pyłkiem pszczelim i waniliowym lemon curd Kokosowe marzenie z chipsami kokosowymi Śliwki zawinięte w boczek Anyżowe biszkopty Sok grejpfrutowy z liśćmi eukaliptusa Muffinki z suszoną figą Pasztet z fasolą mung Kurczak pieczony w sprite i z trawą

Gotowanie i blogowanie
Moje czekoladowe wspomnienie 144

Już brzmi jak poezja. Moja Mama pocięła ciasto na małe kostki, tak by dzieci miały gotowe porcje do zjedzenia. Każdą kostkę dodatkowo zanurzyła w czekoladzie i obtoczyła w wiórkach kokosowych. Ale to pachniało, pachniało w całym samochodzie. Gdy już zostałam sama, ściągnęłam rękawiczki i chwyciłam za jedną kostkę. Zjadłam ją z ogromną przyjemnością, pamiętam tę scenę do dziś. Każda kolejna(...)były widoczne, ale Mama nic nie powiedziała. Chyba moja czekoladowa buzia powiedziała wszystko, sukienki nie pobrudziłam. Murzynek z kakao i czekolady, pocięty na kawałki, oblany czekoladą i posypany wiórkami kokosowymi to dziś moje ulubione ciasto. Na myśl o czekoladowym wspomnieniu, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis. Czekoladowo-kakaowo-pomarańczowy murzynek z polewą z czekolady i obtoczony we wiórkach kokosowych. Takie pyszne kostki

Gotowanie i blogowanie
Ciasto serowa Zośka 522

pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut, a następnie wylać na sernik pianę z kokosem i piec ponownie 15 minut. Piana kokosowa 4 białka 150 g cukru 150 g wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną piane , a pod koniec ubijania dodawać stopniowo(...)cukier. Dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto orzechowe 4 jajka 100 g cukru 100 g orzechów mielonych 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka stale miksując. Wsypać orzechy, mąkę

O kuchni z uczuciem
Blok/kulki czekoladowe z kokosem i prażoną pszenicą (z mleka granulowanego) 136

których przeczytacie poniżej. 250g margaryny  1 szklanka cukru (można nieco mniej)  1/2 szklanki wody 1 opakowanie mleka granulowanego (250g) 6 łyżek kakao (płaskich) Dodatkowo: 1/2 szklanki wiórek kokosowych 100g pszenicy prażonej (użyłam z melasą i miodem; z KomuKomu ) Wodę zagotować z margaryną, kakao i cukrem (powinien się rozpuścić). Garnuszek zdjąć z ognia i wsypać mleko granulowane. Całość wymieszać(...)energicznie) do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodać wiórki kokosowe i pszenicę. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy (*) wyłożonej folią spożywczą/aluminiową, wyrównać i wstawić do lodówki, aby blok stężał (najlepiej na całą noc). Robiąc kulki - masę delikatnie ostudzić i schłodzić w lodówce - do lekkiego zgęstnienia. Po tym czasie uformować z niej kuleczki - wielkością mniejsze od orzecha

Di gotuje
Śródziemnomorska zupa krem- z pieczonej papryki i pomidorów. 104

małej cytryny 5 łyżek lub więcej ugotowanej kaszy jaglanej sól morska lub himalajska do smaku świeża bazylia garść orzechów pecan  Symbio garść migdałów  Symbio olej kokosowy virgin  Symbio Najpierw rozgrzej piekarnik do 190 stopni, paprykę umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i poukładaj na papierze do pieczenia. Upiecz do tzw. Lekko czarnej skórki, będzie już sama(...)szklanej miski i przykryj talerzem. Zostaw tak na 15 minut. Kiedy trochę ostygną, obierz je ze skórki i odstaw na bok. Do dużego rondla włóż dużą łyżkę oleju kokosowego- to najbezpieczniejszy tłuszcz do smażenia. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka , rozmaryn i tymianek. Obsmaż około 3 minut. Dodaj pomidory, obraną paprykę, czosnek oraz daktyle, dodaj wrzątku, skórkę z cytryny i dopraw

Z Kuchni Do Kuchni
Kokosowe kulki mocy. Mega. 204

Dręczy Cię mały głód? Szukasz zdrowej, pożywnej przekąski? Dobrze trafiłeś. Te kulki są smaczne, zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Przepis na ok. 30 kulek. Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1/2 szklanki płatków żytnich 50g orzechów brazylijskich 2 łyżki kakao (prawdziwego) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki amarantusa ekspresowego (opcjonalnie) 4 duże figi suszone 1/3 szklanki(...)wody ok. 1 szklanka wiórek do obtoczenia Wykonanie: Wiórki, płatki żytnie, orzechy mielimy na mąkę. Do miski wsypujemy zmielone składniki suche i dodajemy kakao, miód, olej kokosowy, amarantus. Figi i wodę blendujemy na gładką masę i dodajemy do pozostałych składników. Ugniatamy masę ręką, aby była kleista. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Odkładamy na talerz. Chłodzimy min. 3 godziny, najlepiej

Apetyt na Zielone
Wegańska szarlotka bez cukru 173

warto. Można się nieźle uśmiać :) Poniższy przepis jest specjalnie dla M. Bez jajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem z agawy, a w wersji nie-wegańskiej miodem gdy będzie dla nas za mało słodkie.  Szarlotce(...)piękne, no nie? :) Składniki: ok. 800g jabłek 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 3 łyżki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże garście jagód goji Cynamon + 5 łyżeek roztopionego oleju kokosowego Superfood znajdziecie  www.sklepagnex.pl  :) Dodatkowo: Mąka i olej do obsypania torttownicy Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kosteczkę i blenderujemy lub ścieramy na grubych oczkach. W misce łączymy

Czarnawisienka