kokosowe - 19941 przepisów (strona:370/1330)

Muffinki kokosowo-migdałowe. 128

pomysł i obdaruje koleżankę słoiczkiem wypełnionym po brzegi lemon curd'em . Pomysł absolutnie genialny i do powtarzania! Dziękuję!!! Upiekłam babeczki, które powędrują do koszyczka. Do ciasta dodałam wiórki kokosowe i posiekane migdały. Połączenie tych dwóch składników jest znane i sprawdzone. Skórka otarta z limonki wprowadza orzeźwiającą cytrusową nutę. Polecam. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. wiórków kokosowych(...)szkl. oleju (u mnie słonecznikowy) 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z limonki lub cytryny Wykonanie: Mąkę, cukier proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, migdały wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, olej, mleko i wymieszać mikserem. Dodać skórkę z limonki (cytryny), wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości

zadanie-gotowanie
Świąteczny pasztet z selera i jarmużu 175

ziare n pieprz u kolorowego 3 l iście laurowe 3 ziarna jałowca 3 ziarna ziela an gielskiego   łyżeczka papryki wędzonej ostrej łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 4 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki jaglanej 2 jajka łyżeczka babki plesznik garść orzechów włoskich 0,5 pęczka pietruszki zielonej 2 łyżki czosnku nied źwiedziego pieprz, sól(...)myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, seler naciowy myjemy i też ścieramy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, jałowiec , liść laurowy i podsmażamy na oleju kokosowym . J ak cebula się zeszkli dodajemy starty korzeń selera , c ałość dokładnie mieszam y ok. 20 min aż seler zmięknie. Wyciągamy ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i  blendujemy

Łycha smaków
Zdrowa żywność od Vivio :) 126

włosów źródło witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego wzroku  wspomagają odporność  wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego  polecane przy wysokim poziomie cholesterolu, trójglicerydów  OLEJ KOKOSOWY  Aktualnie to mój najczęściej używany tłuszcz w kuchni. Bardzo lubię dodawać go do wypieków i słodkich dań. Idealnie sprawdza się u mnie w potrawach wytrawnych, z tego względu(...)jestem ogromną fanką kokosowego smaku i nie przeszkadza mi on całkowicie podawany w formie właśnie wytrawnej. Używam go także do smażenia, podsmażania, duszenia.  Właściwości oleju kokosowego: w 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów źródło kwasu laurynowego, który wspomaga

Zdrowie na języku :P
Wegańska rolada z migdałów i nerkowców ( bez pieczenia) 108

obroniła się smakiem. Polecam! masa ciemna: 1,5 szklanki mielonych migdałów 4 łyżki surowego kakao 4 łyżki syropu klonowego szczypta soli Himalajskiej szczypta cynamonu 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego extra virgin 2 łyżki wody masa jasna: szklanka namoczonych przez noc nerkowców 4 łyżki syropu klonowego 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego extra virgin 1/4 szklanki mleka kokosowego sok z 1 limonki

Mienta blog
Wielkanocna babka z purée z batatów 145

szklanki purée z batatów  2 szklanki mąki pszennej  1 szklanka tapioki 15 namoczonych daktyli 100 g mleka roślinnego  100 g oleju kokosowego  2 jajka 100 g drożdży  kilka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki purée z  batatów 2 namoczone daktyle  cukier puder do posypania  Przygotowanie: Bataty dokładnie(...)myjemy przekrawamy   na pół, każdą z połówek smarujemy olejem kokosowym i zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min w 180 st.  Jak ostygną   blendujemy, aż powstanie konsystencja   purée.  Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 10 min, następnie miksujemy na gładko. Mąki mieszamy z mlekiem, drożdżami   i jajkami, a następnie   dodajemy

Łycha smaków
18. Mrożące krew w żyłach połączenie: czyli czekoladowe, wilgotne ciasto z buraków 166

szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, ale pszenna, gryczana też się sprawdzą) - 1 szklanka prawdziwego kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - szklanka mleka kokosowego z puszki - szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej Wykonanie: 1. Kilka buraków obrać, pokroić i gotować aż do miękkości. Odlać wodę i zblendować na puree. 2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni(...)czekać aż zgęstnieje. 5. Połączyć dokładnie wszystkie suche składniki, następnie dodać mokre, a na koniec zmieszać z siemieniem lnianym. Wszystko zblendować na gładką masę. 6. Formę wysmarować olejem, najlepiej kokosowym lub rzepakowym (polecam formy silikonowe, które nie potrzebują natłuszczania) i piec około 40 minut. 7. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko kokosowe, przyprawy i wymieszać. 8. Wyciągnąć ciasto

Pland based fille
Ciasto na mleku przekładane (niezwykły sernik na zimno) 163

niezwykły sernik na zimno. (Tortownica o średnicy 22 cm) Ciasto na mleku: 2 szklanki mleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórek kokosowych Masa z serka: 400g serka waniliowego homogenizowanego 2-3 łyżeczki żelatyny Masa z bitej śmietany: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: 1-2 banany(...)150g truskawek wiórki kokosowe do posypania Przygotować ciasto na mleku. Wszystkie składniki wymieszać (użyłam blendera) i przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec 40 minut w 190 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia temperaturę zmniejszyć do 175 stopni. Przygotować masę z serka. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i po ostudzeniu zmiksować z serkiem.   (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami serka

Di gotuje
Ciasteczka owsiane z kokosem i daktylami (wegańskie) 170

krótkim czasie tworzę różne wersje. Przed świętami już pewnie sobie odpuszczę, ale później jeszcze pomyślę nad modyfikacjami, może coś ciekawego znowu z tego wyniknie ;) W tym wpisie przedstawiam kokosowe ciasteczka owsiane, które dodatkową słodycz zawdzięczają kawałkom daktyli. Do kawy i herbaty idealne, a w dodatku łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka owsiane z kokosem i daktylami (wegańskie) 100 g oliwy(...)oliwek 1-2 łyżki syropu klonowego 75 g zmielonych płatków owsianych 25 g mąki z amarantusa 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g płatków owsianych pełnoziarnistych 3 łyżki ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze (można pominąć, daktyle i tak dodają sporo słodyczy) 8-10 daktyli drobno pokrojonych 50 ml wody Oliwę

FitKot
Kokosanki 187

jest z jakością.. Z racji, że w końcu nie wysłała mi jakiejś ładnej fotki dla Was na zachętę upiekłam swoje ;) Składniki: (na jakieś 23 sztuki) 200g wiórków kokosowych 50g masła 2 białka 120g cukru Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. W czasie gdy masa będzie stygnąć białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier(...)Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy kokosowej. Wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Ja mam już taki nawyk, że zawsze przyklepuję trochę ciastka z góry, ale lepiej jest ścisnąć lekko kokosanki po bokach żeby nadal miały poszarpaną powierzchnię na górze, która fajnie się przypieka. Ładniej wtedy wyglądają.  Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min

W kuchni bez szafek
Wegański, bezglutenowy mazurek 178

babcie piekły a dziadkowie kokosy z ogródka zbierali : ) Do przygotowania 3 mazurków potrzebujemy: 300 g mąki bezglutenowej 1 łyżka likieru pomarańczowego (można zastąpić ekstraktem waniliowym) 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 puszkę mleka kokosowego 4 łyżki cukru Z mąki, likieru i oleju kokosowego zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok 15 minut do lodówki. Wyjęte ciasto zostawiamy na 10 minut po czym

Szybko Tanio Smacznie
Zdrowsza karpatka- przez góry i doliny do serducha 473

jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 budynie Delecta o smaku waniliowym z dodatkiem wanilii 1 szklanka ksylitolu 750 ml mleka 2% 200 g śmietanki z mleka kokosowego (wstaw mleko kokosowe do lodówki na przynajmniej 1 dzień, a po otwarciu na wierzchu zbierze ci się śmietanka)   Przygotowanie:   Ciasto: Masło roztop w garnku, dodaj wodę i zagotuj(...)przez ok. 1 - 2 minuty aż zacznie bulgotać. Wówczas odstaw garnek z ognia i ostudź. W trakcie studzenia pamiętaj, żeby co chwilę mieszać, aby nie zrobił się kożuch. Śmietankę kokosową ubij mikserem przez ok. 2 minuty, aż będzie bardziej napuszona. Następnie, dodając po łyżce ostudzony budyń ubijaj dalej na puszystą i jasną masę. Powstały krem odstaw do lodówki

Smiling Shrimp
Bezglutenowa lodowa kanapka (a raczej ciastko!) z lodami miodowymi. 118

wypatrujcie kolorowego samochodu Pura Vida, bo mają lody w bezglutenowym wafelku! Bezglutenowa lodowa kanapka   Składniki Ciastko białka z 2 dużych jajek 60g orzechów włoskich i migdałów 50g cukru kokosowego + do posypania 2 płaskie łyżki stewii z erytrytolem 40g kakao 1 łyżka mąki z tapioki 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Środek ulubione lody (użyłam(...)zamrażarki (na ok. 15 minut). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180C. 4. Na papierze do pieczenia formujemy ciastka (6 sztuk!). 5. Możemy posypać je z góry dodatkowo cukrem kokosowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 17-19minut. 6. Ciastka studzimy na kratce. Jeśli ciastka ładnie wyrosły to przekrajamy niczym bułeczki i wypełniamy łyżką ulubionych lodów.   Artykuł Bezglutenowa lodowa

Fill The Bowl
Tropikalny krem jaglany. Deser pełen zdrowia. 151

wyrzutów sumienia. Idealnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie lub kolacja. Spróbujcie. Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki mleka + 2-3 łyżki mała szczypta soli 2 łyżeczki oleju kokosowego 250 g mieszanki owocowej ananas, mango, papaja * 1/2 banana * używam mrożonej mieszanki, ale można oczywiście użyć również owoców świeżych, bądź z puszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wodą(...)mieszanki owoców, należy je rozmrozić. Do misy blendera z nożami przekładamy kaszę jaglaną oraz 1/2 mieszanki owoców (około 125 g) - ananas, mango, papaja. Do składników dodajemy 2 łyżeczki oleju kokosowego i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Tropikalny krem jaglany przekładamy do pucharka. Misę blendera myjemy, następnie wkładamy do niej pozostałe owoce (zostawiając 2-3 kawałki do dekoracji

Słodkie okruszki
Curry z kalafiorem romanesco i szpinakiem 130

kalafiorem romanesco i szpinakiem. Kto się skusi na miseczkę ? Składniki (4 małe porcje): 1 mały kalafior – u mnie romanesco 1 średnia czerwona cebula 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 250 g szpinaku (świeże liście) 2 – 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry(...)minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj zblendowane pomidory. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, gotuj około 10 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Około 10 – 15 minut przed końcem gotowania – dodaj kalafiora. 5 minut przed końcem

Moja pasja smaku
Lemon curd trochę inaczej. Bez masła, ale za to z ksylitolem! 170

już dziś możecie dogodzić sobie cytrynowym słoiczkiem. Może między Wami zaiskrzy od razu? Tradycyjny lemon curd robi się na maśle i cukrze. Mój jest nieco zdrowszy bo na oleju kokosowym i z ksylitolem zamiast cukru. Znakomicie sprawdzi się jako polewa na babce wielkanocnej, ale także na mazurku! Lemon curd   Składniki 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 9 łyżek ksylitolu(...)jajka Sposób przygotowania Cytryny dokładnie myjemy i czyścimy szczoteczką. Ścieramy skórkę z cytryn na tarce i wyciskamy z nich sok (zrobiłam to za pomocą wyciskarki do cytrusów). Olej kokosowy rozgrzewamy w garnuszku (na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej), dodajemy skórkę z cytryny, ksylitol i chwilę podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia ksylitolu. 2 Jajka rozbijamy do szklanki. Do osobnej

Fill The Bowl