Kruche ciasteczka Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej + do podsypania 1 szklanka mąki kokosowej pół szklanki mąki migdałowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki agawy 6 łyżek oleju 100 g masła kokosowego Siemie lniane zalałam wrzątkiem i wymieszałam, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam proszek(...)minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowałam ciasto, podsypując mąką ryżową. Wykroiłam ciasteczka w różnych kształtach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180 ° C. Papier do pieczenia wysmarowałam masłem kokosowym. Ciasteczka przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. Ciasteczka wypiekałam ok 10 minut, do momentu, aż się zarumienią
nietadietaIndyk w sosie kokosowym Składniki: 250 g indyka 350 g zielonej fasolki szparagowej 1 duża, czerwona cebula mały kawałek imbiru 200 ml mleka kokosowego sól pieprz oliwa Indyka pokroiłam w kostkę, a cebulkę w plasterki. Fasolkę umyłam i odcięłam końcówki. Imbir obrałam i pokroiłam na drobniutkie kawałki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam indyka i cebulkę. Dodałam fasolkę(...)sól, pieprz i ok 20 ml wody. Wszystkie składniki dusiłam pod przykryciem ok 1 h i 20 min. Dodałam mleko kokosowe i dusiłam jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem
nietadietaZupa tajska z mlekiem kokosowym Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego 2 piersi z kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6-7 pieczarek 1 duża, czerwona cebula świeży imbir (2 cm) oliwa z oliwek 2 puszki mleka kokosowego sól Pieczarki i cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki. Fasolkę pokroiłam na połówki, ugotowałam i odlałam wodę. Piersi z kurczaka(...)rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam kurczaka, cebulę i pieczarki. Do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodałam ugotowaną fasolkę, podsmażonego kurczaka z pieczarkami i cebulką. Następnie dodałam mleko kokosowe, imbir, sól i gotowałam
nietadietaTarta z kremem i owocami Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej 150 g masła kokosowego BIO miód Składniki na krem: śmietana ryżowa, deserowa pół szklanki mleka kokosowego (gęsta część) miód 3 listki żelatyny Owoce: borówki maliny winogron Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Masę wstawiłam do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wyłożyłam(...)formy silikonowej, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 20 min, temp. 180°C. Następnie do miski przelałam śmietanę ryżową, dodałam mleko kokosowe oraz miód. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Listki żelatyny rozpuściłam w niewielkiej ilości wody, żelatynę gotowałam na najmniejszym ogniu przez ok 20 min, ciągle mieszając. Rozpuszczoną żelatynę dodałam do kremu i całość
nietadietaCiasto z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki kokosowej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka sody BIO pół puszki mleka kokosowego BIO 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki mleka ryżowego 3 łyżki kakao 1 jajko 4 szklanki pokrojonego rabarbaru agawa/stevia/ miód do posłodzenia Wszystkie mąki zmieszałam, dodałam do nich proszek(...)pieczenia, sodę oraz kakao (suche składniki). W osobnej misce rozbiłam jajko, dodałam olej, mleko kokosowe i mleko ryżowe (mokre składniki). Połączyłam suche składniki z mokrymi składnikami i dosłodziłam agawą oraz miodem. Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC i w międzyczasie obrałam i pokroiłam rabarbar na kawałki ok. 2 cm.. Rabarbar wymieszałam z agawą i miodem. Wylałam masę
nietadietaMuffinki Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki jaglanej pół szklanki mąki gryczanej pół szklanki mąki kokosowej 150 ml oleju kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO syrop z agawy, ksylitol kakao dżem wiśniowy Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej kokosowy, ksylitol i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera
nietadietaTarta z jabłkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa Pozostałe składniki: 6 dużych jabłek ksylitol (opcjonalnie miód/stevia/agawa) migdały mielone Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju
nietadietaSzybkie do zrobienia czekoladki kokosowe z wafelkami ryżowymi, a dodam, że są pyszne :) Potrzebujecie tylko 3 minuty na ich zrobienia i kilka minut na schłodzenie. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka, 5 łyżek wiórek kokosowych, 50 g piramidek zbożowych Popcrop . Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się(...)czekolady. Dodajemy wiórki kokosowe i pokruszone wafelki zbożowe. Całość mieszamy. Łyżką nakładamy na papier do pieczenia małe czekoladki. Odstawiamy do zastygnięcia- możemy proces ten przyspieszyć schładzając w lodówce czekoladki
Aga w kuchnisłonecznika. Zupa jest bardzo prosta do zrobienia i poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. Dzięki dodatkowi do zupy ziemniaków, zupa jest bardzo gęsta. Jeśli nie mamy mleczka kokosowego, możemy zastąpić go śmietaną. Drukuj Zupa krem z marchewki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5 sporych marchewek 1 cebula 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 2 łyżki mleka kokosowego(...)kroimy w plasterki. Dorzucamy marchewkę do cebuli. Dusimy ok 10 min i zalewamy bulionem. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości ok 20-25 min. Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe. Blendujemy na krem. Podajemy z grzankami. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-krem-z-marchwi/ BosowKuchni Artykuł Zupa krem z marchwi pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w Garnkubardzo słodkie, ale możesz je bardziej dosłodzić jeśli chcesz ;) Ja wolę je w wersji bardziej wytrawnej :) Składniki: ½ dojrzałego awokado 2 czubate łyżki masła orzechowego 2 czubate łyżki masła kokosowego 1-2 łyżki kakao 2 łyżki erytrolu – zmielonego na proszek Opcjonalnie: bakalie Opcjonalnie: mielone orzechy/wiórki kokosowe/kakao do obtoczenia Przygotowanie: Awokado mielimy blenderem lub rozgniatamy dokładnie widelcem (ja wybrałam(...)drugą opcję). Do zgniecionego awokado dodajemy masło orzechowe, masło kokosowe, erytrol i kakao. Dokładnie wszystko mieszamy, aby nie było grudek. Jeśli chcemy dodać bakalie (orzechy czy inne takie) – to jest doskonały moment. Masa jest już pyszna, teraz wystarczy ją uformować ;) Bierzemy paluchami po trochu masy i toczymy w dłoniach kulki, odkładamy je na talerzyk. Gdy już wszystkie są zrobione odkładamy
Jak gotować i nie zwariowaćspodzie z wafelków śmietankowych, bez konieczności pieczenia. Masa serowa to moja ulubiona, sprawdzona receptura, z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że sernik jest niesamowicie kremowy. Podczas chłodzenia w lodówce wiórki kokosowe oddają swój aromat i nadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch? Mus jest Wam znany z wyżej wymienionego sernika. Ananas przełamuje słodycz ciasta i idealnie komponuje się ze smakiem kokosa. Całość znakomicie(...)pieczenia.Wyłożyć masę i wyrównać. Schłodzić na czas przygotowania masy. Masa: 500 g twarogu tłustego 3/4 szklanki cukru pudru 250 ml śmietanki 36% 3 jajka 2/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko, na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60 minut w 160*C, aż sernik się zetnie
Chocolate Muffin BlogDyniowe scones*, z kremem daktylowym, masłem orzechowym i bananem *z mąki dyniowej i pure, z olejem kokosowym muszę ograniczyć się z tym olejem kokosowym i dodawaniem go do wszystkiego, bo niedługo zobaczę dno, ale on tak cudnie pachieee *.* o śnieg wrócił, czyli jednak jeszcze nie wiosna xd Przepis: 35g mąki dyniowej 25g mąki pełnoziarnistej 10g oleju(...)kokosowego (stałego) 60g pure z dyni hokkaido szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia płatki owsiane, wiórki, cukier do posypania Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników. Rozetrzeć z olejem. Dodać pure z dyni. Zagnieść w kwadrat, przekroić go na dwie części. Posmarować z wierzchu mlekiem(roślinnym) i ew. posypać płatkami
More food, love and dreamsduże cebule - 2 ząbki czosnku - 100g startego żółtego sera - duży pęczek natki pietruszki - szczypta majeranku (dałam więcej) - 2 szczypty gałki muszkatołowej (pominęłam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego - sól i pieprz do smaku - ulubione zioła - ja dałam pokrojoną drobno małą gałązkę świeżego rozmarynu (nie trzeba) + Masło i bułka tarta lub mąka lub otręby do wysmarowania i wysypania formy. Ziemniaki(...)drobną kostkę. Dodać obrane, pokrojone w kostkę cebule, podsmażyć do miękkości, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać przełożyć do ziemniaków. Na łyżce masła klarowanego lub oleju kokosowego podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy tak długo aż odparuje z nich cała woda. Przekładamy do ziemniaków z boczkiem i cebulą. Dodajemy starty
Smaczne Zdrowekasztanowej! Moim zdaniem najzdrowsze z wszystkich wcześniej wymienionych, a dodatkowo, pasują do wszystkiego. Na śniadanie lubię je z masłem orzechowym, bananami i czekoladowym kremem z awokado. Czasem polewam je kokosowym jogurtem z cytryną. Naleśniki te, dobrze wypadają również w wersji wytrawnej – jadłam je już z soczewicowym curry i z pieczoną dynią. Sami widzicie, wystarczy nasmażyć ich stertę i problem(...)monotonią w kuchni znika! Paleo naleśniki na mące kasztanowej Składniki 3/4 szklanki mąki kasztanowej 1 szklanka mleka migdałowego i oleju kokosowego: 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego + dopełnić do pełnej szklanki mlekiem migdałowym (można użyć innego roślinnego) szczypta soli 2 jajka w wersji słodkiej można dodać słodzidło (1-2 łyżeczki stewii z erytrytolem) Sposób przygotowania Mąkę mieszamy ze szczyptą soli
Fill The Bowlwszyscy lubią najbardziej - makaronu! Na diecie wcale nie trzeba go sobie odmawiać, wystarczy jedynie zaopatrzyć się w makaron pełnoziarnisty. By zmniejszyć kaloryczność, użyłam chudego mięsa mielonego i oleju kokosowego do smażenia, jeśli nie liczycie kalorii, można smażyć na zwykłym oleju ;) Z podanych składników wychodzą trzy dietetyczne albo dwie duże porcje. Składniki: - 200 - 250 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti - 10 brykietów(...)mrożonego szpinaku - 150 g mięsa mielonego - 5 ząbków czosnku - 1 duża cebula - 1 - 1,5 łyżeczki oleju kokosowego - gałka muszkatołowa - zioła prowansalskie - mielona, słodka papryka - szczypta chilli - sól, pieprz Standardowo wykonanie jest proste i szybkie, a czas oczekiwania na posiłek ogranicza się do ugotowania makaronu. W tym czasie na patelni ląduje olej kokosowy i pokrojona w kostkę cebula
Kulinarne zapędy Kokosa