Coś słodkiego na popołudnie. Składniki: -6 jajek -15 łyżek cukru -1/2 szklanki mleka -6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej -15 dkg wiórków kokosowych -15 dkg włoskich orzechów - wanilia W rondelku zagotowujemy mleko z trzema łyżkami cukru, wsypujemy wiórki, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy lub zgniatamy wałkiem.. Masy przygotowujemy w dwóch miskach. W pierwszej ubijamy pianę(...)orzechy i mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy 3 białka, stopniowo dosypujemy 6 łyżek cukru, miksujemy, dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, miksujemy, dodajemy 3 żółtka, miksujemy, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Do foremek wykładamy warstwę masy orzechowej, wypełniając je do połowy, uzupełniamy masą kokosową do wysokości ok. 3/4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyMocno kokosowe ciasteczka z dodatkiem migdałów a do tego nadziane ulubionym dżemem. Pomył zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego a że akurat po wypiekach z Tłustego Czwartku zostały mi białka to trzeba było je wykorzystać. składniki: 4 białka 8 łyżek cukru pudru 2 szklanki wiórek kokosowych Kresto 2/3 szklanki tartych migdałów Back Mit szczypta soli ulubiony dżem Białka ubić na sztywno(...)szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami dodawać wiórki kokosowe i mielone migdały. Mieszać delikatnie łyżką aż składniki się połączą. Ręce zwilżyć we wodzie. Z masy uformować kulki, lekko spłaszczyć i palcem zrobić wgłębienie ( tak jak byśmy robili kluski śląskie). Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujekakao Nesquik Masa serowa: 500 gram zmielonego twarogu 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki ostudzonego roztopionego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń Masa makowo-kokosowa: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 białek Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagnieść podzielić na 3 części, zmrozić. Blaszkę(...)brzoskwiń. Dodać pokrojone brzoskwinie, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Dodać wiórki kokosowe i mak, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na masę serową. Wierzch przykryć potarkowaną trzecią częścią ciasta. Piec w temp. 180 stopni przez 60 minut
Darcia w kuchniTrufle z fasoli (biała fasola, daktyle, kakao, banan, mąka kokosowa, tahini, mleczko kokosowe, cynamon) nawet nie wiem jaki główny smak by im nadać, przez ilość składników, ale to właśnie to czyni je takimi dobrymi, i chwila spokoju z książką i kawą, bo zawsze można taki znaleźć ;) a wieczorem zamiast pączków piekę ciastka które w mini
More food, love and dreamswraz z warzywami i przygotowywane przeze mnie latem passaty (kto nie dysponuje własną passatą, może dodać pomidory z puszki). Można wykorzystać także bulion warzywny, zamiast śmietanki dodać mleczko kokosowe lub śmietankę roślinną i mamy danie wegetariańskie, gdy pominiemy ser także wegańskie. Składniki: - 2 średnie cebule - 2-3 ząbki czosnku - ok.800g passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów - rosół lub bulion warzywny(...)śmietanka (ok.50ml) - sól i pieprz - ksylitol lub cukier do smaku (moja passata jest bardzo pomidorowa i kwaskowa dlatego dodałam 2 łyżeczki ksylitolu) - nie jest to konieczne... - 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego Na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym podsmażamy obrane, pokrojone cebule. Gdy zmiękną dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy. Zalewamy rosołem (bulionem), przekładamy warzywa, które nam pozostały
Smaczne Zdrowecoś urozmaicić, użyłam kakaowych herbatników. Składniki: - 750ml mleka - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 200g masła - 1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki - herbatniki kakaowe (około 350g) - 2 łyżki likieru o smaku waniliowym Dalkowski Vanilla Forma : 21x24cm, ja użyłam dużej formy, ale ograniczyłam ją do tej wielkości wkładając jako ściankę małą(...)mleko z miski. Czekam na ponowne zagotowanie się, chwile mieszam na gazie aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję, następnie do gładkiej masy dodaję budyń, szklankę wiórków kokosowych oraz likier. Miksuję dalej. Formę wykładam papierem do pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna (trzecia) warstwa herbatników i reszta kremu
Kuchnia co dniaNiezwykle smaczna, sycąca, na długo zaspokoi nawet największego głodomora. Może być jedzona z chlebkami naan czy grzankami. Miska takiej zupy z soczewicy to samodzielne danie. Możecie je wzbogacić mlekiem kokosowym. My lubimy ją w wersji ostrej, więc nie żałujemy przypraw. W zależności od tego, jak długo będziecie gotować zupę, soczewica w niej będzie bardziej wyrazista lub też bardziej rozgotowana, tworząc(...)cebula 1 szkl. soczewicy 1,5 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów w zalewie kumin, papryka czerwona, garam masala 1 szklanka mleka kokosowego - opcjonalnie Wykonanie Cebulę obieramy i kroimy. Wrzucamy na roztopione na patelni masło. Jak cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir. Z patelni przekładamy zawartość to garnka lub rondla
Mieszam w Garnkujuż możemy się delektować chwilą przyjemnego wytchnienia. Włączyć ulubiony film (lub bajkę), podać do tego jeszcze chrupiącą, zdrową przekąskę i dzień należy do udanych :) Zapraszam Was na owocowo-kokosowe koktajle z chrupiącą (bezglutenową) przekąską, którą jakiś czas temu otrzymałam dzięki uprzejmości POPCROP. Takie pełne witamin szklaneczki i chrupkie, a co najważniejsze bardzo smaczne piramidki możecie podać bliskim, zjeść(...)znajomymi, a z odrobiną fantazji i dodatków ten pomysł może się również sprawdzić na zbliżające się Walentynki ;) Składniki: (na 2-3 porcje) 1/3 szklanki mleka kokosowego około 1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego 2 1/3 szklanki jagód około 2 1/2 łyżeczki miodu lipowego* 1 banan do podania: bezglutenowe piramidki POPCROP * ilość miodu należy dostosować do własnych upodobań smakowych Przygotowanie
Słodkie okruszkiwszystko przeze mnie Ja jeden z was uśmiech skrada się przez twarz Ja namiętnie gram, wiesz inaczej nie mam szans" płatki quinoa na mleku ; wymieszane z wodą kokosową; mleczko kokosowe, jagody, słonecznik i chia Przepis: / 1 porcja / 7 płaskich łyżek płatków quinoa (40 g) szklanka płynu (mleko i woda w dowolnych proporcjach) + 50-100 ml jeśli wolicie rzadszą(...)cukru jak ugotować? Płatki i mleko, wodę umieścić w garnku. Gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż płatki zgęstnieją. Opcjonalnie dodać 50-100 ml mleka/wody (dodałam wodę kokosową), aby rozrzedzić konsystencję. Przełożyć do miseczki. Podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego
tost z dżememsuszonymi pomidorami i parmezanem wegańskim. Dobrze też smakuje z żurawiną. Shakshuka to bałagan, więc nie bójcie się improwizować :). Składniki /na 3 porcje/ 1 paczka mrożonego szpinaku 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/4 szklanki wody 3-4 jajka sól, słodka papryka ząbek czosnku 1/2 łyżki oleju kokosowego Sugerowane dodatki suszone pomidory wegański parmezan ( klik ) lub pestki słonecznika Sposób przygotowania Na dużej patelni(...)rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi. Dodajemy mleko i wodę. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy na patelnię. Smażymy bez przykrycia, aż woda wyparuje i szpinak zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik, do 180C. Gdy szpinak jest już gęsty, solimy do smaku. Jeśli mamy małe, jednoosobowe patelnie to przekładamy na nie szpinak. Wbijamy 3-4 jajka – w zależności
Fill The Bowlwynos od chińczyka i wio! Warto jednak zrobić sobie domowe danie ‘po chińsku’ – też pyszne, a na pewno zdrowsze! No bo w którym chińczyku używają do smażenia oleju kokosowego, i wybierają najlepszy kawałek wołowiny? No właśnie – w żadnym ;) Aż mi ślinka cieknie jak patrzę na te zdjęcia i myślę, że niedługo muszę zrobić to danie ponownie. Ach, pychota! :D Przepis(...)znaleźć tutaj . Ja zmodyfikowałam go pod swoją modłę – żeby pasował do mojej diety ;) Składniki: 250g wołowiny (chudy kawałek, może być np. zrazowa lub polędwica) 2 łyżki oleju kokosowego 1 mała marchewka Biała część pora (około 6cm) Średnia czerwona papryka Szalotka (1 duża bądź 2 małe) Garść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek
Jak gotować i nie zwariowaćCurry to danie na bazie pasty curry, mleka kokosowego z dodatkiem pomidorów. Często curry występuje z kurczakiem lub owocami morza. Nigdy jednak nie spotkałam tego dania z dodatkiem łososia lub innej ryby. Długo duszone danie z dodatkiem batata i papryki uwieńczone zostało cytrynowym ryżem, by całość utrzymać w formie lekkiego i orzeźwiającego dania. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również pita(...)swojej diety, by zachować zdrowie. Składniki (na 2 porcje): 200 gram łososia 10 krewetek królewskich lub tygrysich 1/2 średniego batata 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej (lub 2-3 obrane i pokrojone pomidory) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki curry czerwonego 2 łyżki oleju rzepakowego
Mango PapajaSkładniki galaretka agrestowa, 2 opak wiórki kokosowe, 300g kefir, 500ml śmietanka 30%, 250ml cukier, 3/4 szkl biszkopty, 1 opak Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Wiórki kokosowe łączymy z kefirem, pozostawiamy na 30 minut. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Kokos mieszamy z galaretką i śmietanką. Biszkopty wykładamy na dno formy, wylewany masę kokosową. Odstawiamy
Gotowanie moimi oczamiMniam! 6. Tortilla z tofu i ajvarem Meksykańska uczta - kilka składników, kilkanaście minut roboty i pyszny obiad gotowy :) Przepis: Tortilla z tofu i ajvarem 7. Tofu w sosie kokosowym z warzywami Jest to danie, które ma słodką moc kokosa i ognistą papryczkę chilli. Przyrządzimy tofu w sosie kokosowym, ale podamy je razem z pikantnymi warzywami. Ta mieszanka smaków(...)sobie zapomnieć, więc na pewno wrócicie jeszcze do tego orientalnego dania. Przepis: Tofu w sosie kokosowym z warzywami Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleczekoladowym. Deser raczej do zdrowych nie należy, głównie przez smażenie w głębokim tłuszczu oraz sos czekoladowy. Moja wersja jest odrobinę zdrowsza, ponieważ użyłam mąki orkiszowej oraz smażyłam na oleju kokosowym. Poza tym, raz na jakiś czas można sobie pozwolić na małe grzeszki, szczególnie przy takiej okazji jak Tłusty Czwartek... :-) Przepis znalazłam na kwestii smaku , a poniższa wersja jest lekko przeze(...)mnie zmodyfikowana. SKŁADNIKI: 250ml mleka 50g masła 1 łyżka cukru waniliowego (użyłam ksylitolu z prawdziwą wanilią) szczypta soli 220g mąki orkiszowej TYP 750 3 jajka olej kokosowy do smażenia cukier puder z cynamonem do posypania Mleko zagotować razem z masłem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Zestawić z palnika, dodać mąkę i dobrze wmieszać. Ciasto będzie bardzo gęste i sprężyste
Smaczne Zdrowe