kokosowe - 19941 przepisów (strona:383/1330)

Pszczółka wg Siostry Anastazji 159

Składniki: Masa kokosowa 25 dag kokosu 10-15 dag masła 20 dag cukru 6 łyżek mleka Masa budyniowa 1 l mleka 1 1/2 budyniu jasnego 6 łyżek cukru 1 kostka margaryny Ciasto 20 dag tłuszczu 20 dag cukru 1/2 kg mąki 8 łyżek mleka 4 jajka 1 proszek do pieczenia Wykonanie: Masa kokosowa Wszystkie składniki składniki wymieszać w garnku(...)cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, mleko nadal ucierając.  Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremki. Na ciasto nałożyć przestudzoną masę kokosową i piec na złoty kolor w temp 180 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić, przekroić i przełożyć masą budyniową. Źródło: 103 ciasta Siostry Anastazji

Pychotkaaa
.1141. kokosowy niewypał 118

kokosowe scramble z dżemem figowym i domową tahini~ Em, tak...To miał być piękny omlet z mąki kokosowej na ubitej wodzie z ciecierzycy...Wyszło jednak coś trochę innego. Chyba jednak ubita aqua faba nie nadaje się na podrobienie omleta biszkoptowego. Miałam więc na śniadanie może nie piękne, ale za to bardzo smaczne scramble o smaku kokosowym :) Dzisiaj odreagowuje po ciężkim

breakfast of dreams
Ciasteczka kokosowe z kawałkami białej czekolady 105

więc… czas na ciasteczka! Szybkie w wykonaniu i pieczeniu, abyście nie musieli tracić zbyt wiele cennego czasu na siedzenie w kuchni. Ciasteczka są delikatne, kruche i chrupiące. Mają lekki kokosowy smak i aromat, który idealnie łączy się z wanilią i białą czekoladą. Z przepisu wychodzi ok. 30 ciasteczek. Składniki: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wiórków kokosowych 120 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 duże jajko 90 g białej czekolady posiekanej na kawałki spora szczypta soli Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. W misce umieszczamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W innym naczyniu ucieramy dokładnie masło z cukrem i esencją waniliową na jasną, kremową masę. Dodajemy

MyCookBook.pl
Jaglanka kokosowa z owocami 134

sobie goryczkę więc niezbędne jest jej odpowiednie przygotowanie: najpierw trzeba przelać ją obficie zimną wodą, a następnie gorącą i dopiero ugotować. Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa to jaglanka na mleku kokosowym z dodatkiem ananasa oraz żurawiny i mandarynki. Tak przyrządzona kasza jaglana jest bardzo kremowa, wspaniale pachnie i smakuje kokosem, a połączeniu z owocami daje nam dużą porcję energii. Składniki(...)porcje): 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 3/4 szklanki kaszy jaglanej ok. pół szklanki ananasa w kawałkach lub puszka Dole Tropical Gold Pina Colada (ananas z kokosem w żelu) kilka cząstek mandarynki 3 łyżki suszonej żurawiny cukier trzcinowy do posypania (opcjonalnie) sól Wykonanie: Mleczko kokosowe wlewamy do garnka i gotujemy. Kaszę jaglaną najpierw przelewamy zimną, a następnie gorącą wodą

MyCookBook.pl
Xinxim - tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami 193

więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami solonymi a wszystko w mleku kokosowym odpowiednio przyprawione. Wszystko to podajemy oczywiście z ryżem. Zaletę tej potrawy jest to że im dłużej postoi tym lepsza coś jak nasz polski bigos. Dlatego też porcja na którą podamy(...)kurczak cały 300 gram krewetek świeżych dużych 100 gram krewetek suszonych (wiemy że ciężko je zakupić więc informujemy że bez nich xinxim też da się zjeść:-))  puszka mleka kokosowego (330 ml) kolendra świeża cebula czerwona lub biała 3 łyżki kuminu sok z 2 cytryn sól papryka zielona  3 ząbki czosnku wyciśniętego 5 łyżek oleju palmowego dende dla tych

Smaki Brazylii
Trufle marcińskie 145

masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów 50 g blanszowanych migdałów 2 suszone figi 4 suszone daktykle 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki śmietanki kokosowej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej   Dodatkowo do obtoczenia: mielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakao Przygotowanie: Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie(...)dwukrotnie zmielić razem z bakaliami. W misie miksera rozetrzeć 100 g marcepanu z cukrem pudrem i śmietanką kokosową. Następnie stopniowo dodawać zmielony mak z bakaliami, kandyzowaną skórkę pomarańczową, łupiny babki jajowatej i całość dokładnie wymieszać. Wstawić na ok. godzinę do lodówki, następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć np. w mielonych orzechach

Domowa Cookierenka Agi
MUFFINKI NA MLEKU KOKOSOWYM 158

łasuchowanie. Zanim wyskoczyłam z piżamy, muffinki już były w piecu :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 jajko 3/4 szkl mleczka kokosowego 1/3 szkl oleju 1 kopiasta łyżka prażonych wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka startej czekolady A jak to zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do miski(...)które następnie wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec 20 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu udekorować rozpuszczoną czekoladą i prażonymi wiórkami kokosowymi

Kuchnia w opałach
Ciasto Bounty 193

dawna jesteśmy miłośnikami kokosowych smaków, co widać po przepisach na blogu. Na ciasto Bounty miałam ochotę od dawna. Batoniki a'la Bounty robiłam już wielokrotnie, były tak pyszne, że zakochaliśmy się w nich bez pamięci. Pyszny, gęsty, kokosowy krem, pomiędzy delikatnym biszkoptem i z dużą ilością czekolady na wierzchu. Mniam! Składniki: (na blaszkę 20 x 20cm) BISZKOPT: 200g miękkiego masła(...)mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu waniliowego KREM: 1/2 l mleka 6 łyżek kasy manny 1/2 szklanki cukru 200g masła 300g wiórków kokosowych POLEWA: 300g czekolady (u mnie z orzechami) 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie: BISZKOPT: Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać

Cakes By Kejt
Chrupiące ślimaki z ciasta filo z tofu i zielenizną 144

ślimaki - po 1 na osobę): - 2 płaty ciasta filo, - 1 tofu naturalne (180 g), - 2 szklanki umytej porwanej lub pokrojonej zielenizny (użyłam jarmużu i buraka liściowego), - olej kokosowy, - sól, gałka muszkatołowa, pieprz. Wykonanie: Najpierw szykujemy nadzienie. Gotujemy w niewielkiej ilości wody zielone liście (najlepiej żeby woda się wygotowała, jeśli nie to ją odlewamy). Tofu rozgniatamy widelcem lub kruszymy w ręku(...)dodajemy je do liści (już bez wody), dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, chwilę razem podsmażamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową (solimy mniej bo ciasto jest lekko słone). Tak jak pisałam wcześniej o cieście filo, musimy po wyjęciu z paczki dbać o nie żeby nie wyschło, ja tym razem przykryłam je wilgotną ściereczką a płat który wykorzystywałam od razu

Co na wege obiad?
Rafaello na biszkopcie 183

Dziś mam dla Was bajecznie lekkie i delikatne ciasto. Puszysty biszkopt z kremem w którym delikatną słodycz białej czekolady przełamuje cytrynowa galaretka, a dodatkowego smaczku dodają wiórki kokosowe i płatki migdałów. Czyż nie brzmi jak poezja? Spróbujcie koniecznie.    Biszkopt: 5 jajek    3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C. Masa: 500 ml śmietanki 30% 2 białe czekolady 1 galaretka cytrynowa 200 g. wiórków kokosowych 200 g. płatków migdałowych Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja wkładam miseczkę z czekoladą do garnka z gotującą wodą i dodatkowo przykrywam go pokrywką). Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i mieszamy

Cynamonowe szczęście
Kokosowe bułeczki 67

Składniki mąka pszenna, 600g mleczko kokosowe, 240ml jajka, 2 sztuki +1 szt do posmarowania drożdże suche, 1 opak (7g) cukier, 50g sól, 1 łyżeczka masło, 4 łyżki wiórki kokosowe, 2-3 łyżki Przygotowanie Masło wyciągamy z lodówki 2-3 godziny wcześniej, musi być bardzo miękkie. Mleczko kokosowe podgrzewamy, ma być lekko ciepłe. Wszystkie składniki mieszamy w sporej misce na gładką

Gotowanie moimi oczami
Risotto dyniowe na oleju kokosowym 201

niego dodajemy. Ma kremową konsystencje, może być podawane samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Zwykle do smażenia używa się na Pn Włoch masło, na Pd oliwę, ja wykorzystałam olej kokosowy, głównie dlatego, że zaczęłam go używać od niedawna i zakochałam się w tym jakiej delikatności i smaku nadaje moim potrawom. Składniki: 150 gram ryżu Carnaroli lub Arborio 1 litro bulionu(...)warzywanego 2 starte marchewki 200 gram dyni pokrojonej w kostkę 1 cebula Olej kokosowy 150 ml białego wytrawnego wina Lubczyk/ Curry/ Rozmaryn/ Tymianek/Sól himalajska Sok z połowy cytryny Parmezan Przygotowanie: 1) Cebulę kroję bardzo drobno. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i szkle na nim cebulę. 2) Kolejno dokładam pokrojoną dynię i startą marchewkę, wszystko duszę około

Pause Gotowanie!
Krem czekoladowy z awokado 157

już najlepiej przygotować i sprawdzić samemu. Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 średnie banany 1 - 2 łyżki naturalnego kakao 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie) płatki migdałowe lub pokrojone drobno ulubione orzechy (opcjonalnie) Przygotowanie: Kakao wsypać do kubeczka i zalać niewielką ilością wrzącej wody, aby można było je rozmieszać (nie więcej), wystudzić. Awokado(...)wyskrobać miąższ ze skórki do blendera. Skropić cytryną. Banany (schłodzone) obrać se skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do awokado. Następnie dodać miód, zimne kakao i ewentualnie olej kokosowy, wszystko rozdrabniać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja.  Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami. Gdy krem

Kuchcik gotuje
Naleśniki owsiane 2 161

Owsiane naleśniki w nowej, nieco ulepszonej odsłonie :) Pierwszym absolutnie nic nie brakuje, ale te są jeszcze zdrowsze :) Smażone na niewielkiej ilości oleju kokosowego, który nadaje naleśnikom pyszny smak i aromat. Mi najbardziej smakują bez dodatków, ale można podawać z ulubioną konfiturą czy owocami. Polecam :) Składniki: 60 g płatków owsianych 125 ml gorącego mleka 85 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)maślanki 30 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżki oleju kokosowego Płatki zalać mlekiem i odłożyć do czasu, aż napęcznieją, a mleko wsiąknie. Żółtka oddzielić od białek, dodać mąkę, kefir, cukier, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut. Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy

Domowa cukiernia Ewy