Dziś mam dla Was bajecznie lekkie i delikatne ciasto. Puszysty biszkopt z kremem w którym delikatną słodycz białej czekolady przełamuje cytrynowa galaretka, a dodatkowego smaczku dodają wiórki kokosowe i płatki migdałów. Czyż nie brzmi jak poezja? Spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C. Masa: 500 ml śmietanki 30% 2 białe czekolady 1 galaretka cytrynowa 200 g. wiórków kokosowych 200 g. płatków migdałowych Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja wkładam miseczkę z czekoladą do garnka z gotującą wodą i dodatkowo przykrywam go pokrywką). Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i mieszamy
Cynamonowe szczęścieSkładniki mąka pszenna, 600g mleczko kokosowe, 240ml jajka, 2 sztuki +1 szt do posmarowania drożdże suche, 1 opak (7g) cukier, 50g sól, 1 łyżeczka masło, 4 łyżki wiórki kokosowe, 2-3 łyżki Przygotowanie Masło wyciągamy z lodówki 2-3 godziny wcześniej, musi być bardzo miękkie. Mleczko kokosowe podgrzewamy, ma być lekko ciepłe. Wszystkie składniki mieszamy w sporej misce na gładką
Gotowanie moimi oczaminiego dodajemy. Ma kremową konsystencje, może być podawane samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Zwykle do smażenia używa się na Pn Włoch masło, na Pd oliwę, ja wykorzystałam olej kokosowy, głównie dlatego, że zaczęłam go używać od niedawna i zakochałam się w tym jakiej delikatności i smaku nadaje moim potrawom. Składniki: 150 gram ryżu Carnaroli lub Arborio 1 litro bulionu(...)warzywanego 2 starte marchewki 200 gram dyni pokrojonej w kostkę 1 cebula Olej kokosowy 150 ml białego wytrawnego wina Lubczyk/ Curry/ Rozmaryn/ Tymianek/Sól himalajska Sok z połowy cytryny Parmezan Przygotowanie: 1) Cebulę kroję bardzo drobno. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i szkle na nim cebulę. 2) Kolejno dokładam pokrojoną dynię i startą marchewkę, wszystko duszę około
Pause Gotowanie!już najlepiej przygotować i sprawdzić samemu. Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 średnie banany 1 - 2 łyżki naturalnego kakao 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie) płatki migdałowe lub pokrojone drobno ulubione orzechy (opcjonalnie) Przygotowanie: Kakao wsypać do kubeczka i zalać niewielką ilością wrzącej wody, aby można było je rozmieszać (nie więcej), wystudzić. Awokado(...)wyskrobać miąższ ze skórki do blendera. Skropić cytryną. Banany (schłodzone) obrać se skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do awokado. Następnie dodać miód, zimne kakao i ewentualnie olej kokosowy, wszystko rozdrabniać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja. Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami. Gdy krem
Kuchcik gotujeOwsiane naleśniki w nowej, nieco ulepszonej odsłonie :) Pierwszym absolutnie nic nie brakuje, ale te są jeszcze zdrowsze :) Smażone na niewielkiej ilości oleju kokosowego, który nadaje naleśnikom pyszny smak i aromat. Mi najbardziej smakują bez dodatków, ale można podawać z ulubioną konfiturą czy owocami. Polecam :) Składniki: 60 g płatków owsianych 125 ml gorącego mleka 85 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)maślanki 30 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżki oleju kokosowego Płatki zalać mlekiem i odłożyć do czasu, aż napęcznieją, a mleko wsiąknie. Żółtka oddzielić od białek, dodać mąkę, kefir, cukier, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut. Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy
Domowa cukiernia Ewyróżany (z dodatkiem wody różanej) krem tofu z mango i mąką kokosową, podany z domową granolą dyniową~ Wczoraj wieczorem pojawił się w mojej głowie szalony pomysł. To chyba dlatego, że nie musiałam się uczyć, co nie zdarzyło mi się przez ostatnie 2 miesiące :D Co Wy na to żebym założyła kanał na youtube? :) Myślałam żeby dodawać na niego video przepisy(...)Chciałam zapytać czy interesuje Was coś takiego? :) Proszę o opinię! Jeśli tak - moze zacznę coś działać :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g tofu naturalnego ~200g magno (jedna średnia sztuka) ~15g maki kokosowej ~łyżka wody różanej ~cukier/stevia do smaku ~2 łyżki soku z cytryny Tofu rozgniatamy widelcem, następnie wraz z mango posiekanym w kostkę, wodą różaną i sokiem z cytryny blendujemy na gładko
breakfast of dreamswegańskiego ciasta francuskiego, które zresztą w oryginalnej wersji (z prawdziwym masłem) uwielbiałam, no ale weganizm to weganizm, nie ma zmiłuj ;-). Jedyną alternatywą dla masła mi dostępną jest masło kokosowe, lub ojej kokosowy jak kto woli. W procesie schładzania zachowuje się inaczej niż „prawdziwe” masło, ale rozpracowałam i to. Tak więc do dzieła, potrzeba na to 12 h, nikt(...)ułatwienia sobie życia zrób to na desce do krojenia i tak przenoś do lodówki. Teraz do lodówki na 45 minut. W związku z tym, że jak wspomniałam masło kokosowe inaczej się zachowuje niż prawdziwe masło, po wyjęciu z lodówki odczekaj 15 minut zanim zaczniesz dalszy etap pracy z tym nieszczęsnym ciastem, uwierz mi, zabawa dopiero przed Tobą Odwiń ciasto
greenscarfcharakterystyczny trzask. Jest przepyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach... Kolejna domowa czekolada, która smakiem podbiła moje serce. Nie wiem czy uda mi się zrobić jeszcze smaczniejszą. 140 ml oleju kokosowego (zmierzyłam po rozpuszczeniu) 3 łyżki cukru pudru (czubate) 3 łyżki mleka w proszku 1 łyżka wiórek kokosowych 1/2 opakowania cukru waniliowego Dodatkowo: 50g mieszanki studenckiej Olej rozpuścić z cukrem waniliowym(...)Przesiane mleko w proszku połączyć z cukrem pudrem a następnie z olejem kokosowym. (Należy cały czas energicznie mieszać. Masa powinna być jednolita i bez grudek.) Dodać wiórki i całość ponownie dokładnie wymieszać. Prostokątną formę (*) wyłożyć folią spożywczą i obsypać bakaliami. Gorącą masę (**) przelać do formy i po lekkim ostudzeniu wstawić do lodówki (aby stwardniała). Czekolada gotowa jest
Di gotujeJeśli macie młynek, możecie też zmielić kaszę na mąkę i wtedy ugotować będzie jeszcze łatwiej :) Możecie go dowolnie modyfikować, chcecie wersję czekoladową rozpuście czekoladę lub dodajcie kakao, chcecie wersje kokosową ugotujcie kaszę w mleczku kokosowym i dodajcie wiórki koksowe lub olej kokosowy, dodajcie do niego ulubione owoce, dodatki, możecie też np. zblendować kaszę w wodzie razem z migdałami, wtedy powstanie
zdrowa vege kuchniaukochaną kaszę ze zdrowymi daktylami i odrobiną zbożowej kawy. Wyszła z tego wspaniała, smaczna i bardzo sycąca kolacja. Ale myślę, że taka zapiekana kawowa kasza manna z daktylami i kokosową posypką sprawdzi się też równie dobrze jako śniadanie, a nawet deser. Spróbujcie. Składniki: 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka miodu 1 czubata łyżeczka kawy zbożowej(...)mnie INKA) 4 suszone daktyle bez pestek 2 czubate łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z miodem. Następnie zmniejszamy gaz na minimalny i dodajemy 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej oraz pocięte daktyle. Gotujemy, mieszając aż do zgęstnienia masy. Pod koniec gotowania dodajemy 1 czubatą łyżeczkę kawy zbożowej i szybko (dokładnie) mieszamy. Zdejmujemy garnek
Słodkie okruszkirazem zostałam zaproszona do wspólnej zabawy . Tematem są bułeczki maślane , pyszne mięciutkie z kruszonką :) przepis na bułeczki był podany ja oczywiście go troszkę zmodyfikowałam , dodałam także olej kokosowy , wyszły cudowne w smaku :) Składniki : 300 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 50 g masła 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 2 jajka 120 ml mleka 1 cukier(...)śmietany , dobrze wymieszać , przykryć talerzykiem i odstawić do podrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski , dodać resztę , cukru , cukier waniliowy i jajka , wlać rozczyn i wymieszać.Masło rozpuścić z olejem kokosowym i wlać do ciasta . Pamiętajmy że masło czy margarynę zawsze dodaje się na końcu. Wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od ręki . Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia musi
Sama słodycz i szczypta chiliorzechów włoskich . Zapraszam do wypróbowania nowego przepisu, gwarantuję, że zakochacie się w tym kremie. Smakuje jak princessa w białej czekoladzie.... a przecież to tylko bogate w Omega 3 wiórki kokosowe! Składniki: 200-400 g wiórków kokosowych Wiórki umieścić w misie blendera (dobrze sprawdzi się Thermomix) i miksować, aż powstanie kremowa masa. Co jakiś czas zgarnąć masło ze ścianek. Czas(...)minut w zależności od mocy blendera. Przechowywać w lodówce (stwardnieje ze względu na olej kokosowy, można podgrzać lub wyjąć odpowiednio wcześniej). Używać do owsianek, ciasteczek, deserów. Smacznego
Chocolate Muffin BlogWykorzystałam jednego upieczonego buraka i 40 minut później wyciągałam z pieca buraczane ciacha, jak zwykle banalne do zrobienia. Do jednej miski wsypujemy: - 2 szklanki mąki, - 1 szklankę wiórków kokosowych , - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do drugiej miski składniki mokre: - 2 małe dojrzałe rozgniecione banany, robiące nam za substytut jajka i cukru równocześnie (w przypadku braku małych bananów wystarczy 1 średni(...)dobra, to są muffinki z Talbota (kto oglądał "True Blood", ten wie, o co chodzi ;)) - 1 duży, upieczony, obrany ze skórki i zmiksowany burak, - 2 łyżki oleju kokosowego (lub 1/3 szklanki innego), - pół szklanki mleka sojowego (akurat takie miałam otwarte w lodówce ale oczywiście może być inne) lub nawet samej wody. No i jak to z muffinkami, trzeba
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgniazd nasiennych) · 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody · 400 ml (puszka) mleczka kokosowego · 1-2 (120 g) marchewki · 150 g pędów bambusa(...)ciecierzycy · 50 g orzeszków ziemnych · 1 łyżka oleju kokosowego lub innego, bezzapachowego Przygotuj: moździerz lub młynek do mielenia bardzo dużą patelnię lub garnek z szerokim dnem Podaj z: · ryżem (np. brązowym) lub kuskusem czy komosą ryżową
Bazując na smakutuńczyka oraz ciasto które robi się niesamowicie szybko i łatwo a jest przy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam, że aż tak dobre Czarno biały placek kokosowy łatwe duża blacha 23/33 pieczenie 1 h, reszta ok 15 minut Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy ok 1 h w 150-180 stopniach. masa: * 2,5 szklanki mleka * 3 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki ziemniaczanej * 10 łyżeczek wiórków kokosowych * 3 łyżki cukru - można więcej, ja dałam mniej * pół masła/margaryny * kieliszek likieru kokosowego lub wódki * ewentualnie dżem - ja dałam wiśniowy 2 szklanki mleka gotujemy, w pozostałym mleku mieszamy mąki
sierotka maRysia w kuchni