kokosowe - 19941 przepisów (strona:357/1330)

Naleśniki kukurydziano - waniliowe 188

lekko słodkie za sprawą mleka waniliowego i pochłonęła cały kopiec bez dodatków :-) SKŁADNIKI 200 ml mleka sojowego o smaku waniliowym 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 1 łyżka oleju kokosowego dodatkowo: owoce sezonowe, dżem, czekolada, ser, cukier puder - jednym słowem wszystko to, co lubicie ;-) Masło lub olej kokosowy do smażenia Mleko, mąkę, jajka i olej miksujemy razem i odstawiamy(...)minut. Następnie rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią łyżeczkę masła lub oleju kokosowego, a gdy tłuszcz będzie gorący wlewamy porcję ciasta i ruszając patelnią rozprowadzamy je tak, by powstał cienki naleśnik, gdy zacznie odstawać po bokach przekładamy go na drugą stronę. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami

Czary - gary w kuchni
Kokosowy pudding z chia i mango 244

tego banalnie prosty do przygotowania deser. Cóż można chcieć więcej :-) Kto jeszcze nie spróbował puddingu z chia - czas najwyższy! Polecam! Składniki na 2 pucharki: 300 ml mleka kokosowego 40 g nasion chia 2 małe mango lub jedno duże 1 łyżka syropu klonowego  2 łyżki wiórków kokosowych listki świeżej mięty do dekoracji Nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop klonowy

maniapieczenia
Frittata z młodymi ziemniakami, kurkami i brokułem 130

kurek 1 brokuł 1 mała cebula 2 łyżki migdałowego parmezanu (przepis znajdziesz tutaj). 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 3 jajka 3 ły ż ki oleju kokosowego 2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę , gotujem y wraz z brokułem podzielonym na różyczki , aż warzywa będą na wpół miękkie.  Cebulą k roimy(...)kosteczkę i podsmażamy na oleju kokosowym, jak cebula się zeszkli dodajemy dokładnie umy te kurki ( mogą być przekrojone na pół - ale n ie muszą) . Całość przyprawiamy czosnkiem, rozmarynem, pieprzem , solą i smażymy aż kurki puszczą sok.  Ziemniaki, brokuł i kurki mieszamy w misce , przyprawiają pieprzem, solą, rozmarynem, ostrą papryką . W małej miseczce mieszamy jajka z olejem kokosowym

Łycha smaków
Co do chleba? 2 pomysły na zdrowe pasty kanapkowe. 118

MARCHEWKI I PAPRYKI Składniki: 3 marchewki 3 czerwone papryki 4 łyżki prażonego słonecznika (kupujemy zwykłe, obrane nasiona i prażymy na suchej patelni, bez dodatku soli) 5 łyżek oleju kokosowego rafinowanego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej ostrej papryki sól, pieprz 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C . Wyłóż blachę papierem do pieczenia(...)blendera, przełóż do miseczki, dodaj przyprawy i wymieszaj . Pasta na początku będzie nieco za rzadka dlatego wstaw ją do lodówki i przykryj folią spożywczą. W tym czasie olej kokosowy trochę stwardnieje, co sprawi że pasta nabierze gęstszej konsystencji. Teraz możesz już smarować kanapki :) PASTA Z BURAKA  Składniki: 3 łyżki prażonego słonecznika (podobnie jak w przypadku pasty marchewkowo-paprykowej, słonecznik

Powiedz dietom nie
Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci! 249

wtedy kiedy w domu macie czerstwe pieczywo, bądź został Wam kawałek ciasta lub bułki drożdżowej. Warto wtedy je wykorzystać i przygotować właśnie tosty francuskie, ja swoje smażyłam na oleju kokosowym, ale możesz użyć także masła. Tosty można podać z dowolnymi owocami, bądź konfiturami własnej roboty. Ja podałam je z borówkami, pokrojonym w grubą kostkę mango i obłędnym miodem. Jak przygotować(...)bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam dyniowych bułeczek z cynamonem ) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia (ewentualnie masło, nie używaj oleju) - wysokiej jakości miód - świeże owoce, u mnie: borówka amerykańska, jeżyny, dojrzałe mango, brzoskwinie     WYKONANIE:   Bułkę kroimy na grube kromki. W miseczce roztrzepujemy

SMYKWKUCHNI
Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec 153

garnek: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 2 duże cebule 1 duży ząbek czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki prażonej cebuli 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej pietruszki pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki suszonych liści kolendry pół(...)Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Do bulionu wsypujemy paprykę słodką, chilli i wszystkie zioła. W szerszym rondelku podgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i partiami wrzucamy mięso mielone. Solimy i pieprzymy i podsmażamy je stopniowo, by stało się chrupiące. Następnie odkładamy je do miseczki na bok. W tym samym rondlu ponownie podgrzewamy

Cooking Monster
Małże w sosie curry 154

zwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis na mule w aromatycznym sosie. Dzisiaj z przyprawą curry, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą, czyli z pikantną azjatycką nutą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sproszkowanego curry 1/2 łyżeczki kurkumy szklanka mleczka kokosowego papryczka chilli garść listków kolendry 2 łyżki masła limonka sól Cebulę(...)pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Pokroić drobno czosnek i chilli, razem z dodać do cebulki i całość podsmażyć. Dodać przyprawy i mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować 2 minuty.  Wrzucić zamknięte mule, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut, aż małże się otworzą. Doprawić ewentualnie. Przed podaniem skropić sokiem z limonki posypać świeżą kolendrą

wyzwania kuchenne
Ciasto serowo - brzoskwiniowe Bogini Wenus 157

Nareszcie weekend! A co za tym idzie, czas na niedzielne ciasto. Dziś proponuję coś odrobinę bardziej pracochłonnego. Lekki biszkopt, krem serowo-śmietanowy oraz słodka warstwa z dżemu i kokosowej posypki. Smacznie, słodko, w sam raz do niedzielnej kawki :) foremka 25x36cm   Biszkopt:    7 jajek,  270g mąki pszennej tortowej,  szklanka cukru,  2 łyżki mleka(...)czym całą masę serową dodać do śmietanki. Dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta ułożyć ponownie w blasze, wylać całą masę i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, po czym posmarować dżemem. Kokosowa posypka:   3 łyżki masła,  3 łyżki cukru,  150g wiórków kokosowych. Masło stopić, dodać cukier oraz wiórki, dokładnie wymieszać. Posypać wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki

Z miłości do słodkości
Dodatek do obiadu - smażona cukinia 171

Pyszny dodatek do obiadu. Lekko podsmażona cukinia na oleju kokosowym.  Smczanego! :) Dodatek do obiadu - smażona cukinia Składniki: cukinia sól czosnkowa olej kokosowy Sposób wykonania: Cukinie dokładnie myjemy. Kroimy w plasterki (około 1 cm). Doprawiamy solą czosnkową i pozostawiamy na około 10 min. Po tym czasie cukinie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy około 1 min z każdej strony

Smaki Natalii
Bułeczki z dynią i borówkami. 157

Pyszne mięciutkie bułeczki z dodatkiem dyni makaronowej i aromatycznego Oleju kokosowego Plenus . Jako nadzienie w bułeczkach użyłam borówek, ale możecie dodać nap: jagody lub ser, co lubicie i macie akurat pod ręką:) W sam raz do kawki a także na śniadanie. Zapraszam do wypróbowania:)     Składniki:   około 4 szklanek mąki typ 550 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy(...)łyżki roztopionego  Oleju kokosowego Plenus   25 g drożdży 2oo ml ciepłego mleka 3/4 szklanki zmiksowanej dyni makaronowej lub jaką macie   300 g borówek mleko do posypania granulowane musli ( nie koniecznie)   Wykonanie:   Dynię obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i miksujemy blenderem.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, olej kokosowy. W ciepłym mleku rozpuszczamy

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z dynią pieczoną! 141

brzoskwiniami i karmelizowanymi orzechami. Dzisiaj proponuję bardzo smakowite i ciekawe połączenie pieczona dynia Hokkaido i makaron Lubella, w cytrusowo-korzennym sosie. Połączenie pieczonej dyni w miodzie, cynamonie i oleju kokosowym z otartą skórką cytryny, świeżą bazylią daje odświeżający aromat daniu jak i niepowtarzalny smak. Sałatka jest lekka w formie, ale sycąca poprzez dodatek makaronu wysokiej jakości, wybrałam Uszka(...)pięknie się prezentują a po ugotowaniu pozostają nadal jędrne. Zerknij na listę składników i zrób sobie tą przyjemność. SKŁADNIKI: PIECZONA DYNIA: - 3 plastry dyni - 3 łyżeczki miodu - cynamon - olej kokosowy - szczypta imbiru Dynię kroimy na plastry, wydrążamy środek, układamy na blaszce do pieczenia, polewamy miodem i posypujemy przyprawami, obficie polewamy olejem kokosowym. Pieczemy przez 25 minut do całkowitej miękkości. Usuwamy

SMYKWKUCHNI
Krokiety z pikantnym farszem i parówką 170

będą zachwycone. :) Podstawowe ciasto naleśnikowe:   2 szklanki mąki 2 jajka 1 i pół szklanki wody 1 i pół szklanki mleka sól do smaku ok. 1 łyżka oleju np. kokosowego (płynnego) Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz wodę. Doprawiamy szczyptą soli, dolewamy ok. 1 łyżkę oleju. Wszystko mieszamy trzepaczką, by nie było grudek. Następnie odstawiamy(...)minut, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozgrzewamy patelnię, ja dodaję odrobinę oleju kokosowego przed nałożeniem pierwszego naleśnika. Wylewamy cienką warstwę ciasta na patelnię, rozprowadzamy ją delikatnie obracając patelnię w dłoni. Do odmierzenia idealnej porcji ciasta przyda się niewielka chochelka. Smażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi

Cooking Monster
Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu 145

jeśli chodzi o mleko sojowe dodawane do beszamelu, to radziłbym go nie zamieniać, ponieważ daje kremowy smak i konsystencję. Jeśli jednak bardzo chcesz, to ja osobiście poeksperymentowałbym z mlekiem kokosowym (nie mylić z mleczkiem). Robiłem beszamel również na wodzie. Nie jest taki szałowy, ale zapiekanka nadal wychodzi pyszna Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu Wydrukuj przepis Porcji(...)Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 100g makaronu penne lub świderki 1 brokuł lub paczka mrożonego 4 łyżki (50g) mąki z amarantusa 2 łyżki oleju kokosowego 500ml mleka roślinnego (najlepiej sojowe) sól i pieprz do smaku 1/3 lub 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1 Ugotuj makaron oraz brokuła w osolonej wodzie i odstaw na bok. 2 Na patelni

Blendman
Masełko "Raffaello" 151

Pasta do chleba o smaku pralinek raffaello? Czemu nie, przecież połączenie migdałów i kokosa to właśnie ten smak. Jeśli znudziło Ci się tradycyjne masełko z orzeszków ziemnych, przygotuj wersję kokosową. Krem raffaello jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smak powali największego sceptyka kokosa. Kanapki w wersji na słodko to propozycja nie tylko dla dzieci. Masełko raffaello można wykorzystać również(...)składników. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, bo miksowanie potrwa około 10 minut. Blendowanie trzeba wielokrotnie przerywać i zsuwać łopatką masę osiadającą na ściankach naczynia. Składniki: 100 g wiórków kokosowych - 1 szklanka 100 g zmielonych migdałów - 1 szklanka 1 laska wanilii 2-5 łyżek mączki z ksylitolu/cukru/miodu 4 łyżki gęstego mleka kokoswego   Wykonanie: składniki umieścić w kielichu blendera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krewetki królewskie tandori 147

królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżeczki przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli - 1 posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka mielonej kolendry - sok z ¼ cytryny - olej kokosowy lub masło klarowane Krewetki rozmrażamy (zamkniętą torebkę z krewetkami wkładam do zimnej wody często ją zmieniając). Szykujemy marynatę (przygotowałam w woreczku strunowym na mrożonki). Do woreczka dodajemy jogurt, tandori masala(...)zamykamy i wkładamy do lodówki minimum na godzinę lub na noc. Wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyczki do szaszłyków po 3 – 4 sztuki. Smażymy na rozgrzanym na oleju kokosowym (lub na maśle klarowanym) ok. 4 minut, obracając co jakiś czas. Podajemy natychmiast. Krewetki królewskie tandori podajemy jako przystawkę lub jako danie główne - z ryżem lub makaronem. Przyznam

mojewypiekiinietylko