dedykuję osobom dbającym o siebie czyli… nam wszystkim. Deser jest nie tylko bardzo zdrowy i dietetyczny, ale również bardzo odżywczy i energetyczny. Lekki, puszysty, kokosowy z nutką miodu i cynamonu. To taki mały kawałek luksusu dla zabieganych i zapracowanych, aby delektować się smakiem chwili… szczególnie po świątecznym obżarstwie. Składniki(...)puszka mleka kokosowego • 3 łyżki chia • 1 łyżka miodu • cynamon do smaku • jogurt grecki • wiórki czekolady Wykonanie: • Gotować mleko kokosowe z nasionami chia przez kilka minut. • Dodać cynamon i miód. • Deser przełożyć do pucharków i odstawić do wystudzenia. • Podawać z kleksem gęstego jogurtu greckiego posypane startą czekoladą
To co kochamkażdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 4 szklanki pokrojonej dyni lub 2 szklanki puree(...)pędy trawy cytrynowej • gałązka rozmarynu • 2 łyżki soku z cytryny – 3 ząbki czosnku – ok. 2 cm kawałek imbiru • sól, pieprz do smaku • 1 puszka mleka kokosowego Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie razem z plastrami obranego czosnku i imbiru, posolić do smaku. • Zalać
To co kochamsmakuje równie dobrze). To jeden z ulubionych deserów moich dzieci. Zdrowa alternatywa dla budyniu lub innych deserów czekoladowych. Składniki na mus: 1 awokado dojrzałe 3 łyżeczki kakao ½ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego łyżka miodu. Do posypania: mięta wiórki czekoladowe maliny orzechy mielone migdały suszone owoce Przygotowanie: Składniki na mus wrzucamy(...)blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej puszki mleka kokosowego wyciągamy tą twardą, górną część ściętego mleka, i ubijamy z dodatkiem miodu, aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję. Posypujemy naszymi ulubionymi dodatkami i gotowe. Smacznego! Artykuł Mus z awokado, czekoladowy (paleo, bez glutenu i cukru) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifedaktyli suszonych coś do posłodzenia, jeśli jabłka są kwaśne Składniki - kruche ciasto: 300 g płatków owsianych 100 g migdałów 100 g masła orzechowego (u mnie crunchy) 100 g oleju kokosowego 100 g miodu/syropu daktylowego/nektaru kokosowego/syropu klonowego Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój. Wrzuć do garnka kamiennego Stone Legend (Delimano), wlej 1/3 szklanki wody, dodaj przyprawy i wymieszaj. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień(...)minutach woda powinna odparować, ale jeżeli tak się nie stanie, należy smażyć jabłka bez przykrycia, na większym ogniu, do momentu odparowania nadmiaru wody. Na patelni rozpuść olej kokosowy wraz miodem i masłem orzechowym. Jeżeli używasz innego słodu, który jest w płynnej postaci i tak samo masz płynne masło orzechowe, wówczas dodasz te produkty bezpośrednio do pozostałych składników. Płatki owsiane podziel
Zdrowie na języku :Posób należy zwiększyć proporcje. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na około 8 placuszków) 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (u mnie wersja z dodatkiem pokruszonej laski wanilii) 2 łyżeczki oleju kokosowego + 2 smażenia (u mnie Woj-len) 7 łyżek mąki pszennej szczypta sody 2 i 1/2 łyżki orzechowego krokantu 1 jajko M Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, wbijamy jajko(...)całość mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy 2 łyżeczki oleju kokosowego (miękkiego) i mąkę ze szczyptą sody, znów wszystko mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy 2 i 1/2 łyżki orzechowego krokantu, mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około 3/4 łyżeczki na porcję placuszków). Smażymy placuszki na mniejszym ogniu z obu stron na złoto (1 łyżka = 1 placuszek). Podajemy
Słodkie okruszkiMoja rodzina nie przepada za kokosowymi wypiekami. Ten torcik upiekłam na naszą kolejną rocznicę ślubu i znikł do ostatniego wiórka kokosowego .Jednak smaki się zmieniają .Polecam. Składniki: tortownica 20 cm 4 jajka 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając po łyżce cukru na sztywną pianę.Następnie dodajemy(...)minimalnym ogniu aż masa zgęstnieje.Zestawić z ognia , dodać masło i wymieszać na gładki krem .Jeśli będą grudki przecisnąć przez sitko.Odstawić do ostygnięcia. Dodatkowo: 70 g wiórków kokosowych. Ja prażę kokos na suchej patelni ,cały czas mieszając ,aby się nie przypalił. Kiedy będzie delikatnie rumiany zdejmujemy z patelni na talerz . Jeśli lubicie taki prosto z torebki ,też może być
Ladylaura.indywidualnych preferencji przygotowującego napój. Kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa Składniki / porcja na 350 ml: · wiórki kokosowe ok. 4-10 g · laska wanilii – 1 sztuka · śmietanka(...)małym garnku podgrzewamy pół tabliczki mlecznej czekolady, dodając mleko, śmietankę, a następnie posypując laską wanilii. 3. Na dno szklanki wrzucamy wiórki kokosowe i dodajemy rozpuszczoną, gorącą czekoladę. 4. Całość zalewamy kawą, po czym posypujemy startymi wiórkami kokosowymi dla dekoracji
SMYKWKUCHNISKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka Natka pietruszki 2 łyżki pasty curry 250 ml mleka kokosowego 50 ml wody przyprawy:1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/3 lyżeczki chilli, 1/3lyżeczki bazyli, 1/3 łyżeczki imbiru,może być świeży PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wkladam łyżkę oleju kokosowego a następnie wkładam mięso mielone z indyka. Smażę. Następnie(...)obieram szalotkę i drobno kroję. Dodaję do mięsa. Doprawiam. Zalewam mleczkiem kokosowym. Duszę ok 3 min następnie dodaję pastę curry. Mieszam i dalej duszę. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. Curry podaję z ryżem lub krążkami tortilli
Gotowanie Patkiniż ze szpinakiem, choć wiele osób porównuje oba warzywa. Niestety obróbka cieplna jarmużu może zająć nawet 45 minut, ale jak smakuje! Dziś jarmuż (zielony i ciemnofioletowy) duszony w mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej papryki. Na koniec podgrzałam w jarmużu frankfurterki, choć możesz je spokojnie pominąć, a otrzymasz smaczne danie wegeteriańskie. Jarmuż tak przygotowany jest pyszny! Dokładka murowana! Składniki(...)gałązki jarmużu 1 czerwona papryka 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 4-5 cm kawałek imbiru sól, pieprz 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka octu ryżowego frankfurterki - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż dokładnie umyć w dużej ilości wody. Odsączyć i odkroić liście od grubych łodyg. Zblanszować w gorącej wodzie przez kilka minut. Odcedzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dynia to jeden z symboli jesieni i dziś podaję łatwe curry dyniowe z mleczkiem kokosowym. Jest to lekka potrawa bezmięsna a jaka smaczna i aromatyczna. Istnieje wiele opcji na dyniowe curry z dodatkiem składników/przypraw, które ciężko dostać a na pewno nie leżą pod ręką w szufladzie każdej polskiej kuchni. Moje dyniowe curry jest proste, z ogólnie dostępnych składników. Taka(...)łyżeczki podprażonej i zmiażdżonej w moździerzu gorczycy lub z paczki w proszku szczypta kuminu rzymskiego 250 ml bulionu warzywnego lub w wersji nie wegetariańskiej: drobiowego 400 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki 4 łyżeczki podprażonych pestek dyni do posypania Wykonanie: Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona, obrać z twardej skóry a miąższ pokroić w kostkę
Sztuka gotowania w/g Samiryżurawiny, a gorzka czekolada nadaje im charakteru. Składniki: 200 g płatów owsianych błyskawicznych 150 g cukru trzcinowego 50 g miodu 180 g mąki pszennej ( najlepiej pełnoziarnistej ) 60 g oleju kokosowego ( lub masła ) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 80 g gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych 100 g świeżej żurawiny Wykonanie: Miód i olej kokosowy(...)rozgrzać do płynnej postaci. Jajka rozmącić, dodając sól. W misce wymieszać płatki owsiane z mąką,cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać płynny miód i olej kokosowy - dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, owoce żurawiny pokroić. Dodać do ciasta i ra jeszcze wymieszać. Ciasto przełożyć na blat/stolnicę podsypany mąką, uformować rulon średnicy około 4-5 cm. Ciasno owinąć
kolorowotorcikowonawet na śniadanie, a do tego smakuje wyśmienicie :) 3 łyżki puree z dynii 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka szklanka mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy do podania (lub inne dowolne dodatki): mleczko kokosowe gruszka pomarańcza puder truskawkowy syrop klonowy Składniki mieszamy na gładką masę. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy(...)naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe smarujemy gęstym mleczkiem kokosowym i podajemy ze świeżymi owocami. Możemy polać syropem klonowym i posypać pudrem truskawkowym. Smacznego :) Artykuł Gofry dyniowo-serowe pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogchcemy zjeść pożywne i zdrowe, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu śniadanie, polecam przygotowanie kaszy kuskus z owocami. Kasza kuskus ma dużo błonnika i białka, w połączeniu z cukrem kokosowym, który jest bogaty w wiele składników odżywczych, stanowią idealny duet na nasze śniadanie. Do gotowej kaszy wystarczy dodać ulubione owoce i śniadanie mamy gotowe. SKŁADNIKI 4 łyżki kaszy kuskus(...)szkl. mleka, 1 łyżeczka cukru kokosowego , dowolne owoce: np. banan, jagody, granat WYKONANIE Mleko zagotowujemy lub podgrzewamy w mikrofalówce. Gorącym zalewamy kaszę, przykrywamy spodkiem, odstawiamy na 5 min aż kasza wchłonie płyn. W tym czasie obieramy i kroimy owoce, które dodamy do kaszy (banan). Gotową kaszę mieszamy z cukrem kokosowym, dodajemy owoce. SMACZNEGO!!! Do takiego śniadanka najlepiej pasuje herbata
słodki bratekmąki pełnoziarnistej (+/- w zależności od konsystencji ciasta) - 1 mały jogurt naturalny - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Farsz: - opakowanie szpinaku baby - 2 ząbki czosnku - łyżeczka oleju kokosowego - 200 g łososia (u mnie warkocze) - 1 mały jogurt naturalny - 3 jajka - 50g sera lazur - sól, pieprz Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. gdy ciasto(...)jest zbyt rzadkie dodaję więcej mąki, gdy zbyt suche- mleko. Gotowe ciasto rozwałkowuję na cienki okrąg i wykładam je na wysmarowany olejem kokosowym spód do tarty, nakłuwam je gęsto widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia i wysypuję groch lub fasolę. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. W tym czasie przygotowuję farsz: Posiekany czosnek podsmażam
Cook&Loveświeże filety możemy zapomnieć o kruszącym się suchym rybim mięsie i ciągnącej się skórze. Dzięki czosnkowej marynacie ryba ma wyjątkowy, nienarzucający się aromat. Ja swoje filety usmażyłam na oleju kokosowym, ze względu na to, że ma wysoką temperaturę dymienia, więc nie spalimy na nim naszej ryby, ponadto jest jednym z najzdrowszych dostępnych olei. Składniki: - duży filet z leszcza ze skórą(...)ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz - olej kokosowy do smażenia - mąka do obtoczenia Przygotowania ryby należy zacząć dzień (lub przynajmniej 3h) wcześniej. Rybę płuczę pod zimną wodą, osuszam dokładnie ręcznikiem papierowym i solę od strony mięsa. Czosnek drobno siekam i mieszam z oliwą. Przygotowaną mieszanką nacieram rybę również od strony mięsa, wkładam do szczelnie zamkniętego pojemnika i odstawiam
Cook&Love