kokosowe - 19941 przepisów (strona:345/1330)

Śledzie w sosie curry 145

teraz coś dla miłośników śledzi, a sporo ich jest nawet w moim najbliższym otoczeniu. Tym razem wersja taka troszkę orientalna z curry i mleczkiem kokosowym. Składniki: 6- 7 filetów śledziowych 150 ml mleczka kokosowego 1 duża cebula 4-5 łyżek oleju kurkuma pasta curry(w moim przypadku czerwona) szczypiorek Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na małe kawałki. Mleczko kokosowe, olej

Pysznie & Pięknie
Sernik z kokosem i mango 141

biały 1 kg, cukier drobny 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko pół szklanki, jajka 4 szt, żółtko jaja 1 szt, olej rzepakowy pół szklanki, ekstrakt waniliowy 1 łyżka, kokosowa kruszonka: maka pszenna pół szklanki, cukier drobny pół szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, masło 1/3 kostki, dodatkowo: mango z puszki 1 opakowanie, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta(...)gotową masę serowa.  Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1h 15 min. Przez pierwsze 15 min pieczemy w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni. Kokosowa kruszonka: Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią ciasto po 30 min pieczenia sernika. Upieczony sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje

kulinarne odsłony pati
Ciasto "Pijak" 1084

pyszne, mocno "pijane" ciasto. Idealne na taką okazję. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższej imprezie karnawałowej! Do Siego Roku! Ciasto: 6 białek 15 dag suchego maku 15 dag wiórek kokosowych 15 dag domowego cukru waniliowego szczypta soli Krem: 6 żółtek 5 łyżek domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g) 2 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła(...)łyżki wódki ok 200 g herbatników wódka do nasączania herbatników wiórki kokosowe do posypania Polewa: 60 g masła 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Delikatnie wmieszać mak i wiórki kokosowe. Przelać do foremki wyłożonej

Smakołyki Asi
KOKOSOWA OWSIANKA Z JAGODAMI 175

Składniki: 4 łyżki płatków owsianych górskich (ok. 40 g) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) 1 łyżka wiórków kokosowych (ok. 6 g) 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego tłoczonego na zimno (ok. 5 g) 3/4 szklanki mleka 2% (ok. 180 g) 2 małe garści mrożonych jagód (ok. 100 g) 1. Do małego rondelka wsypałam płatki, wiórki i siemię. Zalałam(...)mlekiem. 2. Podgrzewałam na małym ogniu, do momentu zagotowania i wchłonięcia większości płynu, mieszając co jakiś czas, żeby nie przywarło do dna. 3. Na koniec dodałam olej kokosowy. Rozmieszałam. Przelałam do miseczki i posypałam jagodami. SMACZNEGO! Wartość odżywcza*: 374 kcal 12,5 g białka 18,0 g tłuszczów (w tym 9,5 g tłuszczy nasyconych

Vroblewska-fitlife
Ciasto pijak 264

różnego rodzaju przyjęciach czy uroczystościach. Polecam. Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki Masa: 500 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki(...)pieczenia mąkę – mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp. 180 stopni (około 25-30 minut

Smaki Na Talerzu
bezglutenowe pierogi z grzybami 199

się spodobało, że nie chciał mnie dopuścić nawet do nakładania farszu. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z tapioki 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżka oleju kokosowego 1 szklanka wrzącej wody Przygotowanie: Wymieszać składniki sypkie. Dodać połowę wody i zmiksować. Dodać olej i miksując powoli dodawać pozostałą wodę. Ciasto zostawić pod ściereczką, żeby nie wyschło. Stolnicę posypać mąką(...)Powinno wyjść około 35-40 pierogów. Gotować partiami - po około 8-10 sztuk. Inaczej mogą się posklejać. Farsz grzybowy: 1/2 kg pieczarek 1 mała lub 1/2 dużej cebuli olej kokosowy do smażenia pieprz, sól wg uznania Przygotowanie: Pieczarki obrać i pokroić na kawałki - nie muszą być piękne i tak je zblendujemy. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać pieczarki

Mama z Motylem
Murzynek z kokosem 111

Murzynek to popularne ciasto czekoladowe z polewą. Lubię połączenie czekolady z kokosem, dlatego też, wierzch posypuję wiórkami kokosowymi. To idealne ciasto na zimowe wieczory, zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Upiekłam w mojej ulubionej formie na keks, bo świetnie i wygodnie się kroi na kawałki. Zamiast polewy czekoladowej możesz podać to ciasto z bitą śmietaną! Murzynek z kokosem Składniki(...)łyżek wody 200 mąki pszennej 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do wysmarowania formy masło lub margaryna bułka tarta do posypania wiórki kokosowe Przygotowanie: Formę na keks smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Masło przekładamy do garnuszka razem z kakao, cukrem i wodą. Całość podgrzewamy, aż składniki rozpuszczą się. Odlewamy 1/2 szklanki, a resztę

Moja smaczna kuchnia
Kutia babci, wersja wnuczki 151

Bardzo tęsknię za babcią. I za kutią. Oto ona. Inna, a jednak ma tamten smak i zapach. porcja dla 4-6 osób 200 g ziaren orkiszu 200 g mleczka kokosowego (śmietanka i woda) 160 g mielonego maku (lub namoczonego we wrzątku i zmielonego 2x) 50 g mielonego cukru kokosowego 50 g mielonego erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miodu(...)Można pominąć moczenie, ale czas gotowania będzie dłuższy. Ugotowaną odcedzamy dokładnie. Rodzynki, mak i orzechy zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do namoczenia. Odcedzamy na gęstym sicie. W garnuszku podgrzewamy delikatnie mleczko kokosowe i cukier, erytrol i miód i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Można podawać od razu, jednak na drugi dzień, gdy składniki przenikną się smakuje

Kucharzyca
Parkin czyli piernik z Yorkshire w wersji wegańskiej 137

zdążycie upiec i będziecie mi wdzięczni ps. Piekłam za jednym razem dwa, stąd taka ilość składników na zdjęciu Składniki na 1 piernik: 1 średniej wielkości banan 200 g oleju kokosowego rafinowanego lub innego delikatnego oleju roślinnego 250 g melasy (użyłam z karobu) może być ewentualnie 150 g melasy i reszta np. syropu z agawy lub golden syropu 100 g płatków(...)przyprawy do pierników duża łyżka sody oczyszczonej 50 ml mleko sojowego lub innego roślinnego 70 g cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego Przygotowanie: W kąpieli wodnej połącz melasę, cukier i olej kokosowy. Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w blenderze, ale nie na mąkę tylko tak na 50 %. Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i przyprawę piernikową. Połącz wszystko razem (nie zapomnij

greenscarf
Praliny pomarańczowe z bakaliami 173

pomarańczowe Przepis na ok. 8-10 sztuk Potrzebujemy: 12 daktyli suszonych duża garść ulubionych orzechów (u nas migdały i nerkowce) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka oleju kokosowego pół tabliczki czekolady orzechy/wiórki kokosowe/cukrowa posypka do dekoracji Przygotowanie: Daktyle siekamy drobno. Orzechy również siekamy (lub rozdrabniamy w blenderze). Z pomarańczy wyciskamy sok i wyjmujemy(...)miąższ.  Do rondelka wlewamy sok z miąższem, posiekane daktyle i orzechy, wiórki i łyżeczkę oleju kokosowego. Na małym ogniu gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż sok odparuje i masa będzie dość gęsta. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Czekoladę roztapiamy w oddzielnym rondelku z odrobiną wody lub mleka roślinnego. Z masy formujemy spłaszczone kulki i silikonowym pędzelkiem nakładamy na wierzch czekoladę

Bananowe Pole
Owsianka i quinoa zapiekana z gruszką i czekoladą 178

szklanki mleka ( u mnie owsiane) 1 szklanka wody ½ tabliczki czekolady gorzkiej 1 duża gruszka 2 łyżki syropu ryżowego (albo klonowego albo miodu) garść płatków migdałowych do posypania olej kokosowy do wysmarowania formy Instructions Płatki, kaszę quinoa i nasiona chia umieścić w misce, wymieszać i zalać szklanką wody i szklanką mleka – odstawić na noc. Rano do mieszanki dodać dodatkową szklankę mleka(...)syrop ryżowy i posiekaną czekoladę i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do zapiekania wysmarować olejem kokosowym. Przełożyć mieszankę. Gruszkę obrać, przekroić na pół, wyciągnąć z każdej połówki gniazda nasienne, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu zapiekanki. Drobne kawałki oleju kokosowego ułożyć na gruszce. Posypać płatkami migdałowymi Wstawić do piekarnika i zapiekać 25 minut. Zajadać ciepłe, ja polałam

Cooking for Emily
Domowe pralinki kokosowe 259

Dziś zaproponuję Wam domowe kuleczki kokosowe ala Raffaello. Co prawda różnią się znacznie od oryginału - nie mają wafelka i delikatnego kremowego nadzienia, lecz są równie smaczne i mega kokosowe :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Domowe pralinki kokosowe 259

Dziś zaproponuję Wam domowe kuleczki kokosowe ala Raffaello. Co prawda różnią się znacznie od oryginału - nie mają wafelka i delikatnego kremowego nadzienia, lecz są równie smaczne i mega kokosowe :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Czekoladki 132

Składniki (na 10 czekoladek) - 2 łyżki oleju kokosowego (ok. 30 g), - łyżka kakao (ok. 10 g), - łyżka miodu (ok. 24 g). Sposób przygotowania 1. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy. 2. Olej kokosowy mieszamy z kakao i miodem. 3. Masę przelewamy do malutkich foremek i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 h. (przechowujemy najlepiej w lodówce). Czekoladki są bogate w: - magnez

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie 172

przepadałam za śledziami, ale mój chłopak bardzo je lubił, więc postanowiłam spróbować przygotować, coś co będzie wegańską alternatywą dla tej tradycyjnej potrawy wigilijnej.   Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie Składniki: 250 g boczniaków 1 litr wody 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 3 arkusze nori 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/3 szkl. octu(...)łyżki musztardy  10 łyżek mleka kokosowego 1/2 cebuli  1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki + 1/2 szkl oleju do zalewy sól, pieprz Przygotowanie: Wlej wodę do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, olej, imbir i nori. Dopraw solą, pieprzem i zagotuj. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki* i przełóż do gotującej się zalewy

wegujemy