temperatury można było posiedzieć w domu, bo kilka dni wolnego było :-). Teraz o sałatce, taką na ciepło zrobiłam, była na taki lekki obiad, kurczak, suszony pomidor, kukurydza, papryka, wiórki kokosowe i słonecznik, do tego dużo rukoli. Zjedliśmy ze smakiem :-). Udanego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 filety z kurczaka 1/2 opakowania rukoli 1/2 puszki kukurydzy średnia czerwona papryka(...)suszonych pomidorów 3 garście wiórek kokosowych 3 garście słonecznika słodka mielona papryka 2 ząbki czosnku sól różowa pieprz suszona natka pietruszki masło klarowane do smażenia Filety kroimy w paski, masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na patelnię, podsmażamy, dodajemy drobniutko posiekany czosnek i pokrojoną paprykę. Jak kurczak będzie już usmażony dorzucamy pokrojone suszone pomidory, kukurydzę. Mieszamy dokładnie, dodajemy wiórki kokosowe
kruche babeczkipełna a już niebawem świeże owoce będą, Moja tarta ryżowa skrywa truskawki i borówki a wszystko pod pierzynką z cukru pudru. Składniki: - 100 gram ryżu jaśminowego - 100 gram wiórek kokosowych - 100 ml wody do zmiksowania ryżu - 400 ml wody do namoczenia wiórek - 3 łyżki cukru trzcinowego - 1 czuba ta łyżka mąki ziemniaczanej - 2 duże łyżki mascarpone - borówki - truskawki - cukier puder(...)Przygotowanie: Wiórki kokosowe zalewamy 400 ml wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia, najlepiej na noc. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu lub 2:1. Ugotowany ryż studzimy, zalewamy wodą i miksujemy. Wiórki kokosowe również miksujemy z powstałym mlekiem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ryżową a wierz posypujemy owocami. Pieczemy
Życie zaczyna się w kuchniPolecam pyszną rozgrzewającą zupkę krem z batatów z mleczkiem kokosowym. Bataty są słodkie więc aby zupka nie była mdła doprawiłam ją sporą ilością białego pieprzu oraz gałką i imbirem. Zupkę można podać z dowolnymi dodatkami, u mnie prażone ziarna. składniki: 500 g obranych batatów 1 cebula 1 mała marchewka 750 ml bulionu 200 ml mleczka kokosowego mielony imbir gałka muszkatołowa(...)zagotować. Doprawić do smaku imbirem, pieprzem i gałka. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić z ognia.Wszystko zmiksować blenderem na krem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Dodać mleczko kokosowe i jeszcze raz zmiksować. Ewentualnie jakby zupa była zbyt gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę podałam z prażonymi ziarnami dyni i słonecznika
Monia miesza i gotujegrube i po prostu smarujemy dżemem. Tym razem stwierdziliśmy, że pora stworzyć coś bardziej ambitnego. Tak powstał przepyszny, choć niepozorny z wyglądu deser. Krokiety nadziewane bananami i kajmakiem, otulone kokosową panierką. Do uzyskania idealnie cienkiego naleśnika należy zrobić dość rzadkie ciasto i bardzo szybko rozprowadzić je po patelni. Przepis poniżej doskonale się do tego nadaje. A przy pominięciu cukru sprawdzi(...)masła (u nas klarowane) tłuszcz do smażenia ** * Wyszło nam 30 sztuk, smażonych na patelni o średnicy 20 cm u góry, bardzo cienkich. ** Najlepiej, aby było to masło klarowane, olej kokosowy, słonecznikowy lub rzepakowy. Masło może się palić. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, masło dodać dopiero na końcu. Należy zwrócić uwagę, aby nie było gorące. Odstawić na ok. 1 godzinę
Kuchnia od dwojgasami oceńcie :) Wymiary foremki: 31 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 55-60 minut Składniki : 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzale banany 4 jajka 3 lyzki oleju kokosowego 3 lyzki kakao 4 lyzki ksylitolu 2 lyzeczki proszku do pieczenia Polewa: 1,5 lyzeczki oleju kokosowego 1,5 lyzki wody 1 lyzka kakao 1 lyzka miodu Sposób przygotowania: Ciasto: Fasole(...)rozgrzewamy do 180C , ciasto wylewamy do foremki o dlugosci 31 cm, wylozonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 55-60 minut. Polewa: W garnuszku na malutkim ogniu rozpuszczamy olej kokosowy, miód, kakao i wodę, cały czas mieszając Gdy składniki się rozpuszcza, zdejmujemy z ognia garnuszek i wylewamy goraca polewę na wystudzone ciasto. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce, aby polewa ladnie
Słodkości i nie tylkomąki jaglanej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki kakao 80% 150 gramów ksylitolu 1 duży ugotowany burak 300 ml mleka sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Na początek do mleka sojowego wlałam ocet(...)kakao, proszek do pieczenia wraz z sodą - wymieszałam Dodałam len, sól i przyprawę do piernika - wymieszałam Do suchych składników wlałam mleko sojowe wymieszane z octem Następnie dodałam ksylitol, olej kokosowy i buraka Nagrzałam piecyk do 180 stopni - termoobieg Foremkę wysmarowałam olejem kokosowym i wysypałam mąką ryżową. Masę przelałam do foremki i piekłam ciasto 40 minut Następnie wyłączyłam piecyk i jeszcze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (może być mielona) na czubek łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka mielonej soli himalajskiej 1/3 łyżeczki sody + 1 łyżeczka sody 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (+ ewentualnie, w razie potrzeby 2 łyżki) Namoczyłam na noc ciecierzycę z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Rano odcedziłam, opłukałam i zmieliłam w malakserze z szalotką oraz czosnkiem. Masa ma być(...)Przyprawiłam, dolałam 1 łyżkę wody o temperaturze pokojowej i całość dokładnie wymieszałam. Wymieszane składniki nakryłam folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę Rozgrzałam 3 łyżki oleju kokosowego na patelni. Powinno go być na tyle dużo, aby placuszki delikatnie się w nim zanurzyły Z masy formowałam kulki, delikatnie spłaszczałam na placuszki i smażyłam na dużym ogniu, na bardzo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąki jaglanej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki kakao 80% 150 gramów ksylitolu 1 duży ugotowany burak 300 ml mleka sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki mielonej soli himalajskiej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Na początek do mleka sojowego wlałam ocet(...)kakao, proszek do pieczenia wraz z sodą - wymieszałam Dodałam len, sól i przyprawę do piernika - wymieszałam Do suchych składników wlałam mleko sojowe wymieszane z octem Następnie dodałam ksylitol, olej kokosowy i buraka Nagrzałam piecyk do 180 stopni - termoobieg Foremkę wysmarowałam olejem kokosowym i wysypałam mąką ryżową. Masę przelałam do foremki i piekłam ciasto 40 minut Następnie wyłączyłam piecyk i jeszcze
Szczęśliwa kuchniałyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (może być mielona) na czubek łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka mielonej soli himalajskiej 1/3 łyżeczki sody + 1 łyżeczka sody 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia (+ ewentualnie, w razie potrzeby 2 łyżki) Namoczyłam na noc ciecierzycę z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Rano odcedziłam, opłukałam i zmieliłam w malakserze z szalotką oraz czosnkiem. Masa ma być(...)Przyprawiłam, dolałam 1 łyżkę wody o temperaturze pokojowej i całość dokładnie wymieszałam. Wymieszane składniki nakryłam folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę Rozgrzałam 3 łyżki oleju kokosowego na patelni. Powinno go być na tyle dużo, aby placuszki delikatnie się w nim zanurzyły Z masy formowałam kulki, delikatnie spłaszczałam na placuszki i smażyłam na dużym ogniu, na bardzo
Szczęśliwa kuchnialepszego niż wstać rano i na śniadanie zmiksować koktajl. Orzeźwiający, owocowo-warzywny, bo dzisiaj do pojemnika blendera wrzuciłam pomarańczę, marchew i wiórki kokosowe. Przepyszny, musisz spróbować! Zresztą zachęcam do codziennego miksowania koktajli, przez 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku, bo warto! Koktajl pomarańczowo-marchwiowy z kokosem Składniki: 250 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 mała marchewka(...)garście wiórków kokosowych miód do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt naturalny. Dodajemy obraną ze skóry pomarańczę i marchew, podzielone na mniejsze kawałki. Wsypujemy wiórki kokosowe. Całość miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy miód do smaku, miksujemy ponownie. Próbujemy, można w razie potrzeby dodać więcej miodu. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniachodniki wymagają tego po stokroć bardziej niż gorące wersje zup. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 250 g młodego groszku 500 g bobu 450 ml mleka kokosowego ( przepis ) lub z puszki * 250 ml maślanki świeża kolendra sól, pieprz Pesto 1 pęczek bazylii 2 ząbki czosnku ok 2 łyżki orzeszków pinii ok 3 łyżki startego parmezanu(...)oliwy extra vergine sól, pieprz *mleko kokosowe puszkowe jest gęstsze więc i zupa będzie gęsta, bardziej kremowa Przygotowanie: 1.Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 15 min ( wrzucamy na wrzątek nie do zimnej wody) 2. Groszek podobnie, gotujemy osobno ok 10 minut, następnie natychmiast hartujemy go w lodowatej wodzie żeby nie stracił koloru 3. Mleko kokosowe miksujemy z maślankę
Słodki Kompromiszupa z botwinki bije na głowę nawet najlepsze gazpacho. Z reguły przerabiam botwinkę na chłodnik, jednak tym razem przygotowałam ją w wersji na ciepło, z ziemniakami i domowym mlekiem kokosowym zamiast śmietany, śmiało więc może obnosić się mianem "wegańskiej". Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 45 min 0,5 kg botwinki 0,5 kg młodych ziemniaków(...)wywaru warzywnego lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 4 liście laurowe 4 ziela angielskie pęczek koperku 2 szklanki mleka kokosowego (przepis) pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego ok 1 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Buraki obieramy i kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, liście botwinki, wraz
Słodki Kompromisdworze prószy śnieg, więc jest to dobry moment, aby przygotować ciasto "Śnieżny puch". Ps. Kochani trzymam kciuki, żebyście wszystkie swoje noworoczne postanowienia zrealizowali. SKŁADNIKI: 100 g wiórków kokosowych 60 g masła 2 łyżki cukru 500 g sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wody 200 ml śmietanki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru A jak to zrobić(...)Galaretki rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i odstawić do wystygnięcia. W rondelku rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier, całość dobrze wymieszać, aby wiórki nabrały lekko "mokrej" konsystencji. Tortownicę o średnicy 18 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia (ja wykładam również boki). Na dno wysypać 2/3 wiórków i przy pomocy łyżki : uklepać" je na całym spodzie, odstawić do lodówki
Kuchnia w opałachDzisiaj na obiad proponuję piersi kurczaka w sosie curry podlanego mleczkiem kokosowym i podanego z ryżem i czarnym sezamem. Składniki: dwie piersi kurczaka ryż paraboliczny z dzikim 4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego pół czerwonej papryki pół szklanki kiełków fasoli Mung kilka grzybów mun sól czarny sezam Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę(...)podsmażyć. Posolić. Dodać pokrojoną paprykę, kiełki i pokrojone grzyby uprzednio namoczone w gorącej wodzie(15 min.) i ugotowane(10 min). Smażyć przez 2-3 minutki , dodać mleczko kokosowe i pastę curry. Podawać z ryżem posypane czarnym sezamem
Pysznie & PięknieCiasto z rabarbarem niby takie zwyczajne i bardzo popularne ale.... wystarczy dodać troszkę wiórków kokosowych i już jest inne. Słodkie jogurtowe z orzeźwiającym smakiem rabarbaru z nutą kokosu. Składniki: 0,5 kg rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1,5 szklanki wiórków kokosowych 3 jajka cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki oleju kruszonka pół kostki(...)cukrem, cukrem waniliowym. Powoli i na przemian dodawać jogurt i olej. Zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy rabarbarem. Z miękkiego masła, cukru waniliowego, cukru oraz mąki zrobić kruszonkę: masło łączymy z cukrami dodajemy mąkę i rozcieramy palcami
Pysznie & Pięknie