łyżka mielonego siemienia lnianego 15 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki miodu lub cukru 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli himalajskiej 250 ml mleka kokosowego lub wody (płyn musi być ciepły) 1 jajko 2 łyżki płynnego oleju kokosowego tłoczonego na zimno Sypkie składniki wymieszać ze sobą, drożdże zasypać cukrem i ostawić na 10 minut(...)czasie do sypkich składników dodać jajko mleko kokosowe, drożdże i olej, dokładnie wymieszać. Całość przelać do keksówki (moja o wymiarach 25x10, można użyć 20 cm) przykryć folią i odstawić na ok 30 minut. W między czasie zaparować piekarnik z temperaturą 200 C (mój piekarnik ma taką funkcje)* Włożyć chleb i piec 35 minut. Zaraz po wyjęciu
Delicious Titbitskażdy z koktajli opatrzone zdjęciami. Zielony koktajl z ananasem i jarmużem - przepis 1 plaster ananasa grubości około 2 cm garść liści jarmużu ( może być mrożony ) 1 łyżka wiórek kokosowych 200 ml napoju kokosowego lub mleka 70 ml jogurtu naturalnego Wykonanie: Ananasa obrać ze skóry, wydrążyć twardy środek i pokroić w nieduże kawałki. Kawałki ananasa umieścić w naczyniu blendera, dodać liście(...)szpinaku, wsypać wiórki kokosowe. Następnie wlać jogurt naturalny i mleko lub napój roślinny. Całość dobrze zmiksować. Zielony koktajl z awokado i roszponki - przepis 1/2 dojrzałego awokado garść liści roszponki 1 średni banan 200 ml napoju ryżowego ( mleka ryżowego lub chudego mleka krowiego ) Wykonanie: Awokado wydrążyć łyżeczką ze skórki, podzielić na kawałki i umieścić w naczyniu blendera. Dodać opłukane
kolorowotorcikowoduża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * por – 1 szt * duże jajko – 1 szt * bułka tarta * sól, pieprz, papryka ostra * olej kokosowy do smażenia * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony filet z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i papryką. Układamy na folii aluminiowej z odrobiną masła, zawijamy i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika(...)minut ( do miękkości ). Wypłukaną dwukrotnie kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonym wrzątku, studzimy. Do wystudzonej dodajemy bardzo drobno pokrojonego, upieczonego kurczaka, podsmażoną na odrobinie oleju kokosowego cebulkę z porem, posiekanym czosnkiem i startą marchewką. Wbijamy duże jajko ( jeśli małe to 2! ), dodajemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej, doprawiamy o smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy na zwartą masę
Ostra na Słodkokawy. Bardzo sycące danie długo uchroni nas od głodu. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklaka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/3 szklanki cukru 2 jajka 3 banany (dojrzałe) Garść orzechów włoskich ½ szklanki jagód goji 1 łyżeczka nasion chia Wykonanie: Przed rozpoczęciem nastawiamy piekarnik na 180C. Formę do pieczenia chleba smarujemy olejem kokosowym(...)może być również masło) i wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wsypujemy razem do miski. W drugim naczyniu rozdrabniamy widelcem banany, dodajemy jajko oraz roztopiony ( przestudzony) olej kokosowy. Łączymy ze sobą. Powoli dodajemy do suchych składników, dokładnie ze sobą łącząc. Następnie wsypujemy jagody oraz rozdrobnione orzechy. Przekładamy do formy i pieczemy około 55-60 minut. Po wyjęciu pozostawiamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!śpiewamy sobie z Lilianą. Kolejny prosty przepis do kolekcji domowych słodyczy. Zrobienie toffifee zajmie Ci mniej czasu niż wyskoczenie z domu po sklepową wersję tej znanej bombonierki. Olej kokosowy, masło orzechowe, daktyle - zaskakujące jak wiele receptur można stworzyć z tych składników. Najważniejsze było dla mnie, żeby deser wyglądem przypominał toffifee ze sklepu - nie dążyłam do tego, aby odtworzyć smak oryginału(...)część to czekanie, aż masa zastygnie. Przepis na domowe toffifee Składniki masło orzechowe lub migdałowe (u mnie 3 łyżki) syrop klonowy (2-3 łyżki) cukier kokosowy/trzcinowy (1 łyżka) olej kokosowy (3 łyżki) orzechy laskowe (opcjonalnie) gorzka czekolada Wykonanie Do garnka wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i olej kokosowy i mieszamy, mieszamy
lady-och-mistrzyni.blogspot.commogę. Możemy :) Pamiętacie brzydkie dni sprzed kilku dni/ tygodni? Minęły! Jest pięknie, radośnie. Wszystko ożywa na nowo. Czyli jednak po każdej zimie przychodzi wiosna :) Składniki 120 g wiórków kokosowych 60 g tahini białka z 3 jaj 200 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie W misie umieśćcie białka, cukier, ekstrakt z wanilii i wiórki kokosowe. Misę ustawcie(...)masa stanie się jednolita i mocno ciepła. Ściągnijcie misę z garnka, dodajcie tahini i dokładnie wymieszajcie. Piekarnik nagrzejcie do 180 st bez termoobiegu (lub 160 st z termoobiegiem). Masę kokosową nakładajcie łyżką na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) z zachowaniem odstępów- kokosanki urosną podczas pieczenia. Pieczcie do momentu zezłocenia ciastek- około 15 minut. Zanim ściągniecie upieczone kokosanki
OliveandThymebabeczek: 2 średnie upieczone buraki o wadze około 250 g (po obraniu) 175 g (1 szklanka) mąki gryczanej 60 g (1/2 szklanki) karobu (użyłam jasnego) 75 g cukru kokosowego lub ksylitolu 50 g oleju kokosowego 80 ml mleka roślinnego 1 duże jajko / myślę, że babeczki udadzą się również w wersji wegańskiej z zamiennikiem w postaci siemienia lnianego 1 łyżeczka sody
Even Better FoodSkładniki na 10 babeczek (4 sztuki o średnicy 10 cm + 6 sztuk o średnicy 6 cm): spód: 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1 1/4 szklanka płatków lub wiórek kokosowych, 7 suszonych daktyli, 6 suszonych fig, 2 łyżki karobu, 2 łyżki masła z orzechów laskowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku. krem: 150 g nerkowców moczonych przez noc, 130 ml rozpuszczonego(...)oleju kokosowego (raw), 5 łyżek stałej części mleka kokosowego, 2 łyżki ksylitolu w pudrze. dodatkowo: 20 g czekolady wegańskiej (najlepiej własnej produkcji) lub owoce, typu borówki, kawałki truskawe, porzeczki, itp. Wykonanie: Formy na babeczki wykładamy folią spożywczą. Składniki na spód blendujemy do uzyskania klejącej masy (proponuję uprzednio pokroić suszone owoce). Tak powstałą masą wylepiamy spód foremek. Wkładamy do zamrażalnika
Jeść, by żyć w zdrowiupieczony w 200 stopniach przez 25 minut. W inny dzień możecie dziecku podać na obiadokolacje pasztet z ciecierzycy w towarzystwie brokuła, kalafiora, buraczka, itp, zupę warzywną na mleku kokosowym lub inną. Zamiast ogórka natomiast łyżkę kapusty kiszonej domowej roboty, świeżą paprykę, rzodkiew czy domowego ogórka kiszonego. Ostatnio moja córka nie domaga się jedzenia pomiędzy posiłkami. Gdy jednak(...)sezonie - jagody, maliny, truskawki, czereśnie i inne, - fermentowany produkt: rejuvelac, kambucha, kiszone warzywo domowej roboty (ogórek, burak, cukinia czy kapusta), - 1 orzech brazylijski, - co drugi dzień: olej kokosowy (1 łyżka) lub tłuste mleko kokosowe, suszony owoc: figa, morela. I oczywiście WODA , dużo dobrej jakości wody, najlepiej strukturyzowanej z dodatkiem ormusu. Wodę podajemy dziecku przed posiłkami (minimum 30 minut przed
Jeść, by żyć w zdrowiucukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duży lub 2 małe budynie waniliowe cukier wanilinowy 30 gram wiórek kokosowych około 0,5 litra mleka 1 kostka masła Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej(...)Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Można dodać kilka kropel soku z cytryny do smaku. Górna warstwa: Około 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Prażymy aż do uzyskania złotego koloru. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem z czarnej porzeczki 3/4 masy budyniowej biszkopt 1/4 masy budyniowej wiórki kokosowe SMACZNEGO
Słodkie ciachoduża czerwona papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża marchewka 130 g marynowanych pędów bambusa w paseczkach 80 g kiełków fasoli mung sos sojowy 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego ziarna sezamu do posypania Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w krótkie paseczki. Czosnek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Pędy bambusa i kiełki fasoli mung osączyć z zalewy. Pierś kurczaka pokroić w paseczki. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju kokosowego i podsmażyć kurczaka, krótko wystarczy aby zmienił kolor. Następnie kurczaka przełożyć na talerz. Na patelnię dodać resztę oleju kokosowego i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebulka zacznie się rumienić. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć minutę. Potem
Monia miesza i gotujeryżu 3/4 szkl mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1-2 łyżki dżemu Łowicz 100% z czarnego bzu olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Ryż przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy mleko. Blendujemy razem aby ziarenka ryżu się rozpadły. Następnie dodajemy jajko, cukier, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dokładnie(...)mieszamy do połączenia się składników. Patelnię rozgrzewamy, kładziemy 1 łyżkę oleju kokosowego, czekamy aż się rozpuści. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na 1 placuszek-ciasto bardzo się rozpływa ( najwyżej 2 placki). Smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy z dżemem i świeżymi owocami. Zamiast oleju kokosowego można smażyć na innym tłuszczu
słodkie i nie tylko historie kulinarnechęcią zjadłby "coś" słodkiego! Mam propozycję na bardzo zdrową słodkość, a mianowicie czekoladki, ale nie takie, które zawierają moc cukru i innych konserwantów. Te są z dodatkiem oleju kokosowego, erytrolu i karobu! Składniki: 40g oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka karobu lub kakao 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu Sposób przygotowania: Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku. Następnie dodajemy erytrol i mieszamy dotąd
Truskawkowa FiestaProsta, kremowa zupa z batata na bazie mleka kokosowego z dodatkiem chili i posiekanych orzechów włoskich, taka, jaką lubię najbardziej. Idealnie rozgrzewająca w mroźne dni. Składniki (na 2 porcje): 400 gram batata 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 szklanki bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy: po szczypcie mielonej kolendry, kuminu, chili, pieprzu 1/2 łyżeczki(...)Dodaj przyprawy i całość duś kilka chwil. Doda pokrojone w kostkę batata i zalej składniki bulionem Gotuj 15-20 minut do momentu, aż bataty zmiękną. Dopraw solą, wlej mleko kokosowe. Zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj z posiekanymi orzechami włoskimi. Wartość odżywcza całego dania Wartość energetyczna: 758 kcal Białko: 15 g Tłuszcze: 34,8 g Węglowodany
Mango Papaja