bardziej krzepiącego niż gorąca, sycąca porcja złocistej zapiekanki wyjętej wprost z piekarnika? Zwłaszcza o tej porze roku… Ta poniższa nie jest tak tłusta jak inne tego typu dania, ponieważ kokosowa zalewa, w której gotują się ziemniaki nie jest aż tak bardzo ciężka i zawiesista. Nie zawracałabym sobie głowy obieraniem ziemniaków, bo nie jest konieczne, jeżeli kupisz oczyszczone ziemniaki do pieczenia(...)prosto, bo i jest prosta, i może stanowić zarówno odrębne danie, jak i służyć jako dodatek do obiadu. Składniki: 700g umytych ziemniaków do pieczenia 250g pieczarek 200ml gęstego mleka kokosowego 200ml wody 1 łyżka przyprawy do ziemniaków lub warzywnego bulionu w proszku 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól i pieprz Piekarnik rozgrzej do 220°C. Naczynie do zapiekania
Roślinna - blog wegańskicukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 500 ml śmietany kremówki 30 % 1 opakowanie śmietan – fixu 1 tabliczka białej czekolady 350 g wiórków kokosowych 100 g masła przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę(...)składniki się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając. Masę odstawiamy do wystygnięcia. Drugą połowę śmietany ubijamy na sztywno ze śmietan- fixem. Do wystudzonej masy dodajemy pokruszony biszkopt, połowę wiórków kokosowych oraz połowę ubitej śmietany i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Na pozostałej części biszkoptu dokładnie rozprowadzamy masę a na niej drugą połowę ubitej śmietany, wierzch ciasta posypujemy drugą połową wiórków
Smakowite DaniaCienkie, okrągłe, maślane ciasteczka z wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną i kawałkami białej czekolady. Przygotowane z niewielkiej ilości podstawowych składników smakują zawsze każdemu. Robi się je naprawdę szybko i bezproblemowo. Trzeba jedynie pamiętać, aby odpowiednio wcześnie wyjąć masło i jajko z lodówki. Ważne jest także dokładnie rozmiksowanie masła z cukrem. W momencie dodawania mąki masa maślana powinna zwiększyć objętość, być jasna(...)puszysta. SKŁADNIKI / 16 ciastek 120 g miękkiego masła 120 g drobnego cukru 1 jajko 150 g mąki (1 szklanka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g suszonej żurawiny WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
cool and mintymleka -banan (ok.90g) -ricotta (ok.40g) -jedno białko -ziarenka wanilii (możecie użyć ekstraktu waniliowego, byle nie był chemicznym zamiennikiem) -szczypta soli i sody oczyszczonej -stewia dla osłody -olej kokosowy do smażenia -masło orzechowe Wykonanie: Mąkę, płatki, stewię i sodę mieszamy w misce, dodajemy rozgniecionego banana, ricottę i wanilię. Ubijamy białko ze szczyptą soli. Do miski dolewamy mleka(...)ostrożnie mieszając dokładamy białko. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przelewamy masę. Smażymy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok. 10min, po tym czasie placek obracamy. Dosmażamy, aż omlet będzie lekko rumiany i przed zdjęciem z patelni smarujemy masłem orzechowym tak by pokryło całą wierzchnią warstwę. Przekładamy na talerz i dekorujemy (u mnie tahina, mleczko kokosowe, surowe
Gawron w rosoleSKŁADNIKI: - 1 jajo ekologiczne - 1 białko jaja kurzego - 1 porcja odżywki białkowej That's the Whey - SPORT DEFINITION - szczypta soli i chili - 1-2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 2 garści szpinaku świeżego - 80 do 100 ml wody Odżywkę rozmieszaj z wodą i jajkiem za pomocą rózgi, do momentu aż jajka zrobią się płynne i luźne, dopraw solą(...)pieprzem. Szpinak umyj i osusz. Posiekaj na miazgę czosnek. Na połowie porcji oleju kokosowego przesmaż dosłownie 1 minutę szpinak, tylko aby czosnek uwolnił aromat. Na patelni z nieprzywierającą powłoką, rozprowadź resztę oleju kokosowego wylej masę na omlet. Smaż obustronnie na lekko złoty kolor. Omlet zdejmij z patelni przełóż szpinakiem i posyp zrumienionymi orzeszkami ziemnymi na gorącej suchej patelni. Posiłek świetnie
SMYKWKUCHNImakiem: 1/3 szklanki mąki 3 jaja 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka płaska tłuszczu (masła lub margaryny) 1/2 szklanki suchego maku Składniki na wkładkę kokosową: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 25 dkg wiórków kokosowych Składniki na krem: 2 kostki masła 6 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao Składniki na poncz: 1 szklanka przegotowanej(...)połączenia wszystkich składników. Gorącą wylać na wierzch ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni. Sposób przygotowania ciasta: Biszkopt z kakao nasączyć ponczem, posmarować połową kremu, na nim położyć wkładkę kokosową, posmarować ją pozostałą ilością kremu, na nim położyć biszkopt z makiem, nasączyć go ponczem. Przygotować polewę i polać nią wierzch ciasta, a następnie posypać kokosem. Blacha o wymiarach
Przepisy kulinarne babci Antoninyzależności od wielkości, czyli jeden duży lub dwa średnie) łyżeczka kurkumy, soli, czosnku suszonego kostka wędzonego tofu szczypta wędzonej papryki 50 g makaronu ryżowego 2 czubate łyżki mleka kokosowego z puszki (używam go jak śmietanę, ale można zastąpić innym mlekiem roślinnym) ps. Kolor zupy nie jest podrasowany, zawsze podkreślam że odrobina kukrumy działa cuda z dodatkiem zielonych warzyw. Przygotowanie: Pory(...)pokrój w półplasterki i wrzuć do garnka (na rozgrzane 2 łyżki oleju kokosowego), w którym będziesz gotować zupę, podsmaż przez 2 minut po czym dodaj startą na grubych oczkach kalarepę. Smaż razem 3 minut mieszając po czym dodaj kurkumę i czosnek , wymieszaj i zalej wodą, tak aby przykryć warzywa (nie więcej niż 1 litr wody). Przykryj garnek i gotuj około
greenscarftaka energetyzująca micha wypełniona po brzegi chrupiącymi płatkami, owocami, bakaliami i jogurtem naturalnym lub kefirem. … potem drugie śniadanie, np. w postaci koktajlu ( ten był bananowy z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym – pycha! ) … sycący obiad ( uuu , tu sobie lubię pofolgować :D ) oraz przekąski! Fajnie sięgnąć po chrupiące ciacha z bakaliami albo zdrowe batony! Nie tylko zaspokoją głód(...)pełnoziarnista – 3/4 szkl * ulubione orzechy – włoskie nerkowce, pini – 3/4 szkl * twarda gruszka – 0,5 szt * miód wielokwiatowy – 4 łyżki * jajko – 1 szt * olej kokosowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Olej kokosowy dokładnie miksujemy z miodem, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki żytnie Lubella, posiekane orzechy, jajko oraz mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, uważając
Ostra na SłodkoWłaściwie to zawsze piekłam z tego przepisu ciasto Rafaello – biszkpopt przekładany masą budyniową z płatkami migdałowymi i posypany po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi. Tym razem powstał tort Rafaello, bo taka była imieninowa potrzeba. Jak przystało na prawdziwy tort jest słodki, z glutenem i jajkami, czyli nie dla mnie. Oczywiście zjadłam kawałek(...)łyżka mąki ziemniaczanej • 1 budyń śmietankowy • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 250 g masła • 150 g płatków migdałowych Posypka • 1 łyżka masła • 1 łyżeczka cukru pudru • 100g wiórków kokosowych • 1 opakowanie Rafaello Poncz • 5 łyżek amaretto • sok z 1/2 cytryny • 5 łyżek wody Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać cukier partiami i dalej ubijać
To co kochambyli zainteresowani. Sławek pojechał nawet do Auchan i kupił sobie kawałek „prawdziwego” sernika. Składniki: Ciasto: • 1 szklanka kaszy jaglanej • 1/4 szklanki mleka • 4 łyżki oleju kokosowego płynnego • 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej • 2 łyżki cukru • 2 łyżki kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa • 500 g sera ricotta • 8 łyżek płatków z kaszy(...)jaglanej • 2 łyżki oleju kokosowego płynnego • 2 łyżki cukru • 2 banany • otarta skórka z 1 cytryny • garść drobnych cukierków czekoladowych Wykonanie: Ciasto • Kaszę jaglaną ugotować zalewając 2,5 szklankami wody. Gotować ok. 15 minut. Jeśli kasza pochłania całą wodę, trzeba jej dolać. Kasza nie powinna być rozgotowana. • Do lekko przestudzonej kaszy dodać olej, cukier, mąkę z proszkiem
To co kochamdedykuję osobom dbającym o siebie czyli… nam wszystkim. Deser jest nie tylko bardzo zdrowy i dietetyczny, ale również bardzo odżywczy i energetyczny. Lekki, puszysty, kokosowy z nutką miodu i cynamonu. To taki mały kawałek luksusu dla zabieganych i zapracowanych, aby delektować się smakiem chwili… szczególnie po świątecznym obżarstwie. Składniki(...)puszka mleka kokosowego • 3 łyżki chia • 1 łyżka miodu • cynamon do smaku • jogurt grecki • wiórki czekolady Wykonanie: • Gotować mleko kokosowe z nasionami chia przez kilka minut. • Dodać cynamon i miód. • Deser przełożyć do pucharków i odstawić do wystudzenia. • Podawać z kleksem gęstego jogurtu greckiego posypane startą czekoladą
To co kochamkażdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 4 szklanki pokrojonej dyni lub 2 szklanki puree(...)pędy trawy cytrynowej • gałązka rozmarynu • 2 łyżki soku z cytryny – 3 ząbki czosnku – ok. 2 cm kawałek imbiru • sól, pieprz do smaku • 1 puszka mleka kokosowego Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie razem z plastrami obranego czosnku i imbiru, posolić do smaku. • Zalać
To co kochamsmakuje równie dobrze). To jeden z ulubionych deserów moich dzieci. Zdrowa alternatywa dla budyniu lub innych deserów czekoladowych. Składniki na mus: 1 awokado dojrzałe 3 łyżeczki kakao ½ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego łyżka miodu. Do posypania: mięta wiórki czekoladowe maliny orzechy mielone migdały suszone owoce Przygotowanie: Składniki na mus wrzucamy(...)blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej puszki mleka kokosowego wyciągamy tą twardą, górną część ściętego mleka, i ubijamy z dodatkiem miodu, aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję. Posypujemy naszymi ulubionymi dodatkami i gotowe. Smacznego! Artykuł Mus z awokado, czekoladowy (paleo, bez glutenu i cukru) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifedaktyli suszonych coś do posłodzenia, jeśli jabłka są kwaśne Składniki - kruche ciasto: 300 g płatków owsianych 100 g migdałów 100 g masła orzechowego (u mnie crunchy) 100 g oleju kokosowego 100 g miodu/syropu daktylowego/nektaru kokosowego/syropu klonowego Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój. Wrzuć do garnka kamiennego Stone Legend (Delimano), wlej 1/3 szklanki wody, dodaj przyprawy i wymieszaj. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień(...)minutach woda powinna odparować, ale jeżeli tak się nie stanie, należy smażyć jabłka bez przykrycia, na większym ogniu, do momentu odparowania nadmiaru wody. Na patelni rozpuść olej kokosowy wraz miodem i masłem orzechowym. Jeżeli używasz innego słodu, który jest w płynnej postaci i tak samo masz płynne masło orzechowe, wówczas dodasz te produkty bezpośrednio do pozostałych składników. Płatki owsiane podziel
Zdrowie na języku :Posób należy zwiększyć proporcje. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na około 8 placuszków) 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (u mnie wersja z dodatkiem pokruszonej laski wanilii) 2 łyżeczki oleju kokosowego + 2 smażenia (u mnie Woj-len) 7 łyżek mąki pszennej szczypta sody 2 i 1/2 łyżki orzechowego krokantu 1 jajko M Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, wbijamy jajko(...)całość mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy 2 łyżeczki oleju kokosowego (miękkiego) i mąkę ze szczyptą sody, znów wszystko mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy 2 i 1/2 łyżki orzechowego krokantu, mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około 3/4 łyżeczki na porcję placuszków). Smażymy placuszki na mniejszym ogniu z obu stron na złoto (1 łyżka = 1 placuszek). Podajemy
Słodkie okruszki