kokosowe - 19941 przepisów (strona:350/1330)

WEGAŃSKA POTRAWKA WARZYWNA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I DUŻĄ ILOŚCIĄ CURRY 137

odeślę na blog. Polecam!  Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 1 mały kalafior, 1 cebula czerwona, 1 papryka, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki groszku, puszka mleka kokosowego (400 ml), garść rodzynek - opcjonalnie, 3/4 szklanki wody, 1,5 łyżki curry, 1 łyżka natki pietruszki, 1,5 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki(...)soli,  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Ziemniaki kroimy na ćwiartki, cebulę na półksiężyce, marchewkę na plasterki, a czosnek drobno siekamy. Następnie podsmażamy na patelni (suchej lub z olejem kokosowym rafinowanym). Po 5 minutach zalewamy wodą i dodajemy kalafior podzielony na różyczki. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy mrożony groszek, przyprawy i mleko kokosowe. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
KRUCHE CIASTECZKA DLA DZIECKA (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 125

wysuszyć, zmielić i przygotować ciastka na bazie takiej mąki.  Składniki na 40-50 ciasteczek: 1 szklanka mąki amarantusowej, 1 szklanka mąki z bezglutenowych płatków owsianych, 4 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy, 100 ml zimnej wody, 3 łyżki cukru kokosowego (lub więcej, jeśli lubimy słodki smak), 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, 3 łyżki karobu + 1 łyżka do polewy(...)kroimy na ciasteczka o grubości 0.5cm. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut. Jedną łyżkę karobu i kakao mieszamy z dwiema łyżkami oleju kokosowego. Polewą dekorujemy ciasteczka i układamy na nich suszone maliny. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI TORT URODZINOWY 190

dzień urodzin ukochanej osoby. Składniki: Spód: 2 szklanki migdałów, 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek, szczypta soli, odrobina wody. Masa: 6 szklanek moczonych nerkowców, 1 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklanka syropu z agawy, sok z 2 cytryn, 1 1/2 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 30 dkg borówek, 30 dkg jeżyn, maliny, jeżyny i borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały i daktyle blendujemy(...)zabieramy się za wykonanie masy. Nerkowce moczymy przez kilka godzin, dzielimy na 3 równe porcje. Odcedzamy, przepłukujemy i 1/3 z nich umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki syropu, 1/3 porcji soku z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii. Wszystko razem blendujemy na gładka masę i wylewamy na spód z migdałów. Umieszczamy w lodówce i zaczynamy przygotowywać kolejną

Jeść, by żyć w zdrowiu
DWUSKŁADNIKOWE KOKOSANKI 126

Przedstawiam dwuskładnikowe ciasteczka ze "śmieci", a dokładniej z pulpy po produkcji domowego mleka kokosowego, oraz banana. Dzieci za nimi przepadają (sprawdzone na mojej Jagódce i jej małych przyjaciołach), dorośli też się zajadają ze smakiem i są zaskoczeni ich minimalnym składem. Takie ciasteczka zabieramy na wizytę do znajomych, gdzie serwuje się słodycze, których wolę, by moja córka nie jadła. Zawsze(...)maluchy też często wolą jeść Jagódkowe smakołyki. Polecamy całą rodziną, bo są pyszne, proste i szybkie w wykonaniu, tanie i zdrowe! Składniki na 10 ciasteczek: Pulpa po produkcji mleka kokosowego z jednego kokosa lub 1 szklanka wiórków kokosowych, 1 banan. Wykonanie: Banana rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy pulpę. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka o średnicy 3-4 cm i grubości

Jeść, by żyć w zdrowiu
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 134

mnie: - 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę, - 1 szklanka mąki amarantusowej, - 1 szklanka mąki gryczanej, 1/4 szklanki ksylitolu + 2 łyżki do budyniu, 8 łyżek oleju kokosowego, 100 ml zimnej wody, 10 jabłek, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie ekologicznego budyniu bezglutenowego (u mnie czekoladowy, ale świetnie sprawdzi się waniliowy), 500 ml mleka roślinnego(...)mnie kokosowe własnej roboty (40g płatków kokosowych + 600 ml wody). Wykonanie: Mąki mieszamy w ksylitolem, dodajemy olej, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy dwie kulki: jedna z 2/3 ilości ciasta, druga z 1/3. Mniejszą kulkę umieszczamy w zamrażalniku na 2h lub dłużej. Większą ilością ciasta wylepiamy spód formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
Surowe batony Raw Bite :) 151

wyraźnie czuć, przez co batonik jest trochę kwaskowy. Jednak w połączeniu ze słodkimi daktylami i rodzynkami daje taki niesamowity efekt, że aż chce się do niego powracać! Przepyszny!  KOKOSOWY  owoce (58%) - daktyle, rodzynki  *  orzechy (26%) - orzechy nerkowca, migdały  *  orzech kokosowy (16%) Kokos zajmuje jedno z głównych miejsc w rankingu, jeżeli chodzi o moje ulubione(...)smaki. Także do batonika podchodziłam z ogromnym zaciekawieniem. Po pierwsze zapach - naturalny, kokosowy, choć niezbyt intensywnie. Baton jest zbity, lekko twardy, a w strukturze widać mnóstwo malutkich elementów - wiórków i orzechów. Smakuje kokosowo i bardzo słodko. Nie mam mu nic do zarzucenia. Pyszny był!  NERKOWCOWY  owoce (50%) - daktyle, rodzynki  *  orzechy nerkowca (50%) Bardzo prosty skład, przez

Zdrowie na języku :P
Zupa kokosowa z ciecierzycą, marchewką , dynią i jarmużem 104

zabierać na lunch. Składniki pół szklanki pieczonej dyni Hokkaido (opcjonalnie) szklanka jarmużu 2 puszki pomidorów konserwowych 1 duża czerwona cebula 1-2 marchewki 1 cukinia 1 puszka mleka kokosowego 2-4 cm startego świeżego kłącza imbiru 6 ząbków czosnku opcjonalnie kilka nasion kolendry 1 płaska łyżka  curry 1 mała łyżeczka  kurkumy pół szklanki gotowanej ciecierzycy ( w oryginale pół(...)odstaw na bok. Czosnek posiekaj na plasterki, cebulę w piórka,a marchewkę, cukinię w centymetrowe plasterki. Upiecz dynię w kostce. Wszystko odłóż na bok. W garnku rozgrzej olej kokosowy, obsmaż delikatnie imbir,cebulkę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj ciecierzycę (lub soczewicę) i pozostałe składniki. Wlej mleko kokosowe i 2 szklanki wody, dosmacz solą i syropem z agawy. Gotuj

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu) 165

starciu, a z tą obieraczką nie mam z tym problemu). Składniki: Ciasto: 4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 szkl. cukru (najlepiej brązowego) 2 łyżki karobu (opcjonalnie) Nadzienie jabłkowe: 4 duże jabłka 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Ugotowaną kaszę jaglaną łączmy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i "złączył" całość). Ciasto nie będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy

Kolorowy Przepisownik
CIASTO DROŻDŻOWE Z ŻURAWINĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 133

Żurawiny teraz pod dostatkiem na straganach, dlatego podrzucam Wam przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami  i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne(...)połączeniu ze świeżą żurawiną i kokosową kruszonką smakuje wspaniale, a zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia to istny raj dla zmysłów... :)  Kokos i żurawina to duet doskonały, dlatego jeśli nabierzecie ochoty na to ciasto poza sezonem, koniecznie użyjcie mrożonej żurawiny :) Mówię Wam, takie ciasto warto jeść przez cały rok!   SKŁADNIKI: 650 g mąki pszennej tortowej

Słodko-Słony Świat Ilony
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, BEZ DODATKU MLEKA I CUKRU, ORKISZOWE 186

tylko bez laktozy, ale również bezmleczną. Mnie zależało trochę na maślanym smaku, a z masłem ograniczeń nie mamy, tak więc moja wersja jest z masłem klarowanym i bezzapachowym olejem kokosowym. Wybór pozostawiam Wam. Obydwie wersje będą pyszne, to mogę zagwarantować :-) Z podanych ilości wychodzi ok. 28 pyz. Składniki: - 1kg mąki orkiszowej typ750 - 2 jajka - 25g świeżych drożdży - 540g (ml) letniej(...)wody - 1 niepełna, płaska łyżeczka soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 2 kopiaste łyżki ksylitolu (można zastąpić cukrem) - 60g tłuszczu (u mnie 40g masła klarowanego i 20g oleju kokosowego, można zastąpić samym olejem kokosowym lub innym olejem) Dodatkowo: - mąka do podsypania blatu - olej do przesmarowania sitka do pyz zaczyn: Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i trochę letniej wody. Dokładnie rozmieszać

Smaczne Zdrowe
Granola Dyniowa 123

odpowiednich przepisów w liście składników, zapraszam :) Składniki: ok. 2,5 szklanki płatków owsianych górskich szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu akacjowego 1/2 szklanki puree z dyni 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 1/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka   domowej przyprawy do dań z dyni 1 garść pestek dyni 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki orzechów laskowych posiekanych(...)pierwszej kolejności włączam piekarnik i nagrzewam go do temperatury 160 stopni. Do miski wykładam puree z dyni, wsypuję cynamon, przyprawę do dań z dyni, cukier, wlewam miód i olej kokosowy. Wszystko razem mieszam i do tej mieszanki wsypuję płatki owsiane, ziarna, żurawinę, nasiona i pokrojone na kawałki orzechy. Wszystko razem mieszam i wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatam

Blondynka Gotuje
Zupa marchewkowa. Niepozorna, a z charakterem 159

skórki, pozbawiamy białych błonek, kroimy w poprzek na pół i wyjmujemy pestki. Miąższ można podzielić na mniejsze cząstki. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy trzy łyżki oleju kokosowego. Szklimy na nim cebulę, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do zeszklonej wrzucamy marchew – smażymy warzywa razem około 3-4 minut. oddajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę imbiru(...)bardzo orzeźwiający i bardzo charakterystyczny smak – ale można go jeszcze bardziej wzbogacić i podkręcić. Nie ma w tej zupie mleka czy śmietanki – ale idealnie będzie pasowało mleko lub śmietanka kokosowa, a razem z nimi dodatek curry, garam masala, kolendry i kuminu – zupa nabierze indyjskiego charakteru. Można ją też mocno przyprawić chili, świeżym lub suszonym, odrobiną sosu sojowego i Srirachy

Karo in the Kitchen
Gofry drożdżowe z ciasta nocnego 330

miałam okazji, by się nim z Wami podzielić - gofry zbyt szybko znikają z talerza ;)  Jest to wersja fit przepisu - bez mleka, bez dodatku cukru, na zdrowym oleju kokosowym. Polecam! Składniki (na 8 dużych gofrów): 1,5 szklanki mleka sojowego 15 g świeżych drożdży 1 łyżka syropu klonowego 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 720) 1 szklanka mąki żytniej(...)mnie typ 720) 2 jajka 6 łyżek oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Mleko delikatnie podgrzać, by było letnie, następnie wymieszać z drożdżami i syropem klonowym. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 min.  Po tym czasie wsypać mąkę do misy miksera, dodać mleko z drożdżami, jajka, olej kokosowy i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować. Misę przykryć folią spożywczą i wstawić

Domowa Cookierenka Agi
Krem z dyni 192

klasycznej, lekko azjatyckiej formie. Nie zwlekając dłużej, nadrabiam pisarskie zaległości. Składniki: Około 1kg dyni (waga po obraniu ze skóry i wydrążeniu) Bulion drobiowy 1 papryczka chilli pieprz cayenne mleczko kokosowe (około 100ml) w puszce 1,5 cm korzenia świeżego imbitu 1 duża łyżka masła sól, pieprz, cukier Jeśli nie masz bulionu pod ręką, zacznij od zrobienia go (instrukcja tutaj ). Dobrze(...)porównuję do buraków/marchewki). Gdy będziesz mógł ją bezszmerowo przekroić drewnianą łopatką, zdejmij zupę z ognia i zblenduj na gładki krem. Wstaw z powrotem na ogień i dodaj mleczko kokosowe. Rób to delikatnie, żeby się nie zwarzyło. Pogotuj trochę zupę. Teraz jest czas, aby ją doprawić. Doprawiaj solą i cukrem. Jeśli tak jak ja lubisz ogień, dorzuć trochę pieprzu cayenne

manslogblog
Banan w cieście kukurydziano-kokosowym (bez glutenu) 169

bądź przekąski? Dobrze trafiliście, bo taki banan świetnie nadaje się także na zdrowe śniadanie. Smakuje rewelacyjnie, a jego słodycz, przełamana sokiem z limonki - idealnie komponuje się z ciastem kukurydziano-kokosowym! Podaję go na różne sposoby - jako deser najczęściej z bitą śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, a tym razem raz z kremem waniliowym-limonkowym i kwaskowatą żurawiną liofilizowaną . Polecam! Spróbujecie(...)banan (średni) sok z limonki Ciasto: 1 jajko 1-2 łyżki mąki kukurydzianej Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia 2 łyżki masła do smażenia Obranego banana należy pokroić w plasterki, a następnie delikatnie skropić sokiem z limonki. W miseczce wymieszać jajko z mąką kukurydzianą (powinno być dość gęste). Każdy kawałek banana dokładnie obtoczyć w cieście i kolejno w wiórkach kokosowych. Smażyć

Di gotuje