szoku, bo wiadomo jakie biszkopty bywają kapryśne, a ten udał się doskonale, w dodatku bez sztucznych miksów, na naturalnych mąkach. Ja przygotowałam do przełożenia tortu krem na mleku kokosowym z quinoy i świeżych daktyli, galaretkę winogronową i kremową śmietankę do dekoracji. Napracowaliśmy się, ale było warto. Pierwszy nasz tort w życiu, a jaki udany, pyszny i ładny ;) Jesteśmy(...)silić na jakąkolwiek skromność ;). Podziwiajcie i na najbliższą okazję też sobie taki zróbcie ;) Składniki: 1 i 1/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 świeżych daktyli izraelskich 250 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 czubate łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody duże grono ciemnych winogron rodzynkowych
Quinoa Raz!fioletowe ziemniaki 10 czarnych oliwek 10 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 ciemnych pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 czubata łyżka mąki kokosowej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki curry 4 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 10 - 12 listków mięty 1 ząbek czosnku różowa sól himalajska Wykonanie(...)razem z kuminem w malakserze, lub rozdrabniaczu, tak aby powstała papka. Następnie dodajemy do niej quinoę, siemię lniane, curry, odrobinę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę kokosową, i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji, która pozwoli na ulepienie kuleczek.* Oddzielamy małe porcje masy, lepimy kulki i układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub sylikonową matą. Wkładamy do piekarnika
Quinoa Raz!zblendowanego ( ja tak zrobiłam) lub z wiaderka 2 galaretki agrestowe 2 szkl wrzątku do rozpuszczenia galaretek 2-3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki 30 lub 36% Do kokosowej posypki: 10 łyżek kokosowych wiórków 40 gr masła 1 łyżka cukru pudru 1. Formę smarujemy delikatnie po bokach masłem i wykładamy folią spożywczą nastepnie wykładamy herbatnikami. 2. We wrzątku rozpuszczamy galaretki(...)Kiedy galaretka zaczyna tężeć dodajemy ją do naszej masy serowej. 5. Masę wykładamy na herbatniki i chowamy do lodówki aby stężała. 6. W trakcie tężenia masy przygotowujemy posypkę kokosową. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki o raz cukier i mieszamy całość aż do ze złocenia wiórków. Uważajmy aby ich nie przypalić! Wykładamy na stężałą masę i chowamy znów do lodówki
Gotowanie...to proste !Kokos + maliny + czekolada = IDEAŁ! Uwielbiam to połączenie i to właśnie ono dziś odgrywa u mnie główną rolę! Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto kokosowe na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie , pokryte dużą ilością soczystych malin i płatkami kokosa. Ciasto smakuje rewelacyjnie – jest bardzo lekkie, delikatne , idealne nie tylko na upały! Robi się je błyskawicznie, bo nie wymaga pieczenia i jest(...)masło – 70 g * herbatniki – 150 g * mleczna czekolada – 70 g * mleko – 50 ml * jogurt grecki – 250 g * śmietana 30% – 150 ml * wiórki kokosowe – 0,5 szkl * cukier puder – 0,5 szkl * żelatyna – 1 łyżka * maliny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy z czekoladą, dodajemy pokruszone herbatniki i mleko. Masę wylewamy do foremki wyłożonej
Ostra na Słodkotemu tofurnikowi- snickersowi? SKŁADNIKI : CIASTO: kostka tofu naturalnego 180g łyżka syropu daktylowego 3/4 szklanki mąki owsianej 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/4 szklanki ksylitolu POLEWA: czubata łyżka gęstego mleka kokosowego łyżka karobu +orzechy do posypania WYKONANIE: Tofu ugniatamy, po czym mieszamy z syropem daktylowym. Mąkę mieszamy z ksylitolem, po czym wraz z mlekiem dodajemy do tofu - całość ponownie dokładnie mieszamy(...)pieczenia formy (średnica 16-18 cm).Ulubione orzechy delikatnie ugniatamy i posypujemy ciasto. Dłonią staramy się je w nie wklepać. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. Mleko kokosowe rozpuszczamy w garnuszku delikatnie podgrzewając, dodajemy do niego karob i energicznie mieszamy. Gdy powstanie nam jednolita polewa, polewamy nią upieczone ciasto
healthy dreamsInspiracja od Anny Lewandowskiej . Bardzo smaczne i przy okazji zdrowe, dorzuciłam jeszcze do batonów 3 łyżki niezmielonych wiórek kokosowych. Składniki: 1 szklanka orzechów (dałam włoskie, mogą być nerkowce, migdały) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/3 szklanki oleju kokosowego + kilka łyżek (dałam z pestek winogron) 6 łyżek kakao 4 łyżki świeżo parzonej kawy 5-6 łyżek słodziwa – np. miodu/ słodkiego syropu
Qlinarnie i Qlinarnieczym będzie smakować Wam najbardziej ;) Składniki: 150 g płatków owsianych 50 g płatków jaglanych 60 g masła orzechowego (u mnie z fistaszków i nerkowców) 45 g oleju kokosowego 15 g tłuszczu kakaowego (Biolovers) 1 łyżeczka stewi w płynie (Biolovers) szczypta soli himalajskiej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej wanilii (Biolovers) 35 g orzechów włoskich (Biolovers(...)migdałów 35 g pestek dyni 35 g nasion słonecznika 35 g nasion chia 35 g sezamu 35 g ziaren lnu złocistego 35 wiórków kokosowych Przygotowanie: Olej kokosowy i tłuszcz kakaowy delikatnie podgrzej, aby był w postaci płynnej Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj upłynnione tłuszcze i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Blaszkę wyłóż papierem
Zdrowie na języku :Pamarantusa - przed spożyciem musi być poddane obróbce termicznej. Inaczej może to zapobiec przyswajaniu przez ludzki organizm - ważnych składników odżywczych. (około 18 sztuk) 60g cukru 50g masła 50g wiórków kokosowych 50g śmietanki z mleka kokosowego lub mleka zagęszczonego 1 jajko (małe) 100g mąki z amarantusa 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: mleko w proszku do obtaczania W niewielkim rondelku należy(...)umieścić masło cukier, śmietankę/mleczko i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i podgrzać do momentu połączenia się składników. Ciepłą masę przełożyć do miski i połączyć (dłonią) z jajkiem, mąką oraz sokiem z cytryny. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w mleku w proszku i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujeustach zabierał kolejną porcję. Cukinioladę piekłam już cztery razy i na pewno na tym się nie skończy! Zrobiłam dwie wersje. Jedna z tartą cukinią i z olejem kokosowym. Druga z olejem rzepakowym - szybsza, bo wszystkie składniki (z cukinią włącznie) zmiksowałam. Konsystencją przypominało mi babkę, którą jadłam za dawnych lat. Na szczęście skład cukiniolady o wiele zdrowszy(...)przeciwieństwie do starej cukrowej babki! :) Obie wersje smaczne. Ta z olejem kokosowym bardzo aromatyczna i chyba bardziej Lilce przypadła do smaku. Wcinała jeden kawałek za drugim. Przepis na ciasto z cukinią Składniki 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii (bez skórki) ½ szklanki płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego około 1/3 szklanki ciemnego kakao łyżeczka sody 2 jajka ½ szklanki
lady-och-mistrzyni.blogspot.compłatków owsianych 50 g płatków orkiszowych 50 g mixu orzechowego crunchy (Primavika) 50 g masła z nerkowców (Primavika) 1 jajko 15 g kakao 50 g oleju kokosowego 80 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego z mieloną wanilią 80 g jogurtu naturalnego 35 g gorzkiej kuwertury/czekolady Przygotowanie: Olej kokosowy delikatnie(...)podgrzej, aby był w postaci płynnej. Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w malakserze/blenderze na mąkę. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wsyp do miski, dodaj upłynniony olej kokosowy, zmielone płatki i dokładnie wymieszaj. Kuwerturę/czekoladę pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj za pomocą gałkownicy do lodów porcję masy
Zdrowie na języku :Pdorośli sięgną po nie z chęcią. Raffaello z kaszy jaglanej. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml mleka 1 łyżeczka masła 2 łyżki miodu 100 g wiórek kokosowych całe migdały pozbawione skórek – opcjonalnie: dla starszych dzieci i dorosłych Kaszę jaglaną wsypujemy do sita i przelewamy gorącą wodą. Przekładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Gotujemy do miękkości, w razie potrzeby(...)dodajemy więcej mleka. Pod koniec gotowania dodajemy masło i 40g wiórek kokosowych. Mieszamy i studzimy. Do letniej kaszy dodajemy miód, i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli przygotowujemy pralinki dla starszych dzieci możemy do środka kulki włożyć migdał. Obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego
MiksturownikMleczko kokosowe idealnie komponuje się z owocami. To smoothie jest tego doskonałym przykładem.Wypróbujcie i przekonajcie się sami :) Składniki: 125ml mleczka kokosowego 100ml mleka 2% 100g borówek amerykańskich 1 banan Sposób przygotowania: Mleczko kokosowe mieszamy z mlekiem. Do płynu dodajemy umyte i osuszone owoce borówki amerykańskiej oraz pokrojony na cząstki banan. Wszystko razem miksujemy i przelewamy do szklanek. Dekorujemy owocami
Kuchnia w czekoladzieBezglutenowe i kruche, z wyraźną kokosową nuta, a dodatkowo bez laktozy. Biały cukier zastępuję miodem, więc nie są przesłodzone. Idealne do popołudniowej kawy. POTRZEBUJEMY: 10 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ryżowej 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 lub 2 jajka 6 łyżek cukru lub 4 łyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)POLEWA (opcjonalnie) 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka łyżeczek oleju kokosowego Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grugość ok. 4mm i wycinamy herbatniki. Pieczemy w temp. 180 stopni około 10 minut. Po wystudzeniu możemy polać roztopioną czekoladą. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki: 100 najlepszych przepisów Bez glutenu
WYSPA SZCZĘSLIWA