Składniki: 200 g ryżu basmati duże opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez laktozy) 2 łyżki płynnego miodu (lub innego słodzidła) łyżka oleju kokosowego szczypta soli dodatkowo czerwone porzeczki śliwki wiórki kokosowe Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ok. 10 minutach dolewamy stopniowo mleka. Mieszamy. Zostawiamy ryż na małym(...)ogniu do czasu aż wchłonie mleko i napęcznieje. Łączymy w większej misce z proszkiem budyniowym, miodem i olejem kokosowym. Dodajemy szczyptę soli. Przekładamy nasz ryż do żaroodpornego naczynia. na wierzchu układamy ulubione owoce. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy np. z miodem, jogurtem naturalnym, czy twarożkiem. Smacznego
Kuchnia EllieJuż od dawna kusiło mnie, aby przygotować domową czekoladę na bazie oleju kokosowego . Zawsze odkładałam to na później, bo albo miałam w zapasie kupne czekolady albo po prostu nie miałam ochoty, bo czekolady nie jadam za często. I boje się, że może to się zmienić wraz ze spróbowaniem tego poniższego wyrobu :D Krótko pisząc - czekolada wyszła przepyszna(...)mleczna. Choć w tym przypadku smak czekolady przypomina mocno gorzką, ale słodką :D Po prostu czuć goryczkę gorzkiego kakao. Wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało :) Składniki: 100 g oleju kokosowego (My Vita) 2 łyżki gorzkiego naturalnego kakao 50 g miodu lub innego słodzika Przygotowanie: Do garnka przełóż olej kokosowy oraz miód. Podgrzewaj i mieszaj do momentu rozpuszczenia się
Zdrowie na języku :Pcukru, są bezglutenowe, można je przechowywać do tygodnia czasu. Smakują świetnie, a dzieciaki nawet się zbytnio nie zorientowały, kiedy zamieniłem im ich płatki na własnoręcznie zrobione Składniki: ⅓ szklanki mąki kokosowej 1 szklanka mąki migdałowej ⅔ szklanki miodu (rozpuszczonego) 2 łyżki cynamonu 1 jajko ¼ oleju koksowego (rozpuszczonego) szczypta soli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W misce mieszamy suche składniki następnie dodajemy(...)jajko, miód i olej kokosowy. Lepimy ciasto (jeśli jest zbyt mokre i nie chce się uformować dosypujemy trochę mąki kokosowej). Rozkładamy ciasto na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy, aby uzyskać dość cienki naleśnik. Po rozwałkowaniu kroimy je na kwadraciki, najłatwiej nożem do pizzy. Wkładamy na około 5-7 minut do piekarnika, aby zrobiły się złote. Trzeba
PaleoLifeowsianka z kakao (czekoladowa) z sosem z mrożonych malin i podprażonymi chipsami kokosowymi Upały dają się we znaki, ale pomimo wysokich temperatur na śniadanie gościła dzisiaj owsianka - gęsta, czekoladowa ze słodkim sosem z malin. Przepis: / własny, 2 porcje / 100 g płatków owsianych górskich 250 ml wrzątku (szklanka) 250 ml mleka roślinnego lub krowiego 10 g kakao naturalnego(...)wody 100 g malin mrożonych łyżka cukru 1 łyżka podprażonych na suchej patelni płatków kokosowych (ew. wiórków) Płatki owsiane wieczorem wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i przykryć. Maliny wyjąć z zamrażarki, wstawić do lodówki, aby się rozmroziły. Rano do płatków wlać mleko, wymieszać i podgrzewać, dodać kakao wymieszane z wodą. Owsiankę gotować, aż do zgęstnienia. Maliny podgrzewać w garnku (bądź
tost z dżememInspiracja z blogu: Kuchnia Majki (z moimi modyfikacjami). Wbrew pozorom ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, a smakują naprawdę rewelacyjnie! Kuszą swoją kruchością i maślano-kokosowym smakiem. Cudownie też pachną... Dodatek marmolady to doskonałe połączenie, które nadaje słodkości, bo samo ciasto nie jest zbyt słodkie. O wykonaniu nie muszę chyba wspominać, bo prawda, że ciasteczka... wyglądają uroczo? (około 30 sztuk(...)Ciasto: 100g masła 1 jajko 1,5 szklanki (*) mąki pszennej (użyłam krupczatki, ale każda się nada) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżka śmietany (gęstej; płaska) Dodatkowo: marmolada różana (użyłam z Dagomy ; może być dowolny smak) Opcjonalnie: cukier puder lub lukier do ozdoby Wszystkie składniki ciasta (oprócz wiórek) zagnieść na jednolitą masę
Di gotujerównież z masy zrobić najzwyklejsze ciastka, w zależności co bardziej do Was przemawia. Jako dobry spajacz składników wystąpiły tutaj banan jak i jabłko, oczywiście masło orzechowe jak i olej kokosowy. Całość to naprawdę pyszna eksplozja smaku. Cukier czy dodatek słodzika ominęliśmy dodając żurawinę jak i daktyle. Bardzo polecam jako przekąska, drugie śniadanie czy np przegryzka na wyprawie w góry. Jeśli(...)batoników. Drukuj Batony owsiane bez cukru window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 g płatków owsianych górskich 1 dojrzały banan 1 jabłko 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki oleju kokosowego (użyłam nierafinowanego) 5 daktyli suszonych garstka żurawiny Sposób przygotowania Banana i jabłko blendujemy. Dodajemy płatki, masło orzechowe i olej kokosowy Daktyle siekamy, dodajemy żurawinę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na blachę
Mieszam w Garnkuobowiązkowy koktajl, który musisz wypróbować we wrześniu, póki są świeże, duże i soczyste śliwki. Do dzisiejszego koktajlu poza tymi owocami dodałam kakao bez cukru i nasiona chia z wiórkami kokosowymi. Koktajl zmiksowałam z dodatkiem maślanki, którą przede wszystkim dodaję do koktajlu jeżynowego . Bardzo smaczny, czekoladowy i owocowy, w dodatku z popularnymi nasionami chia, świetnie sprawdzi się na weekendowe, upalne śniadanie(...)kokosem i chia na maślance Składniki: 350 ml maślanki kilka dużych, słodkich i soczystych śliwek 1 duża łyżka kakao bez cukru 1 łyżka nasion chia 1 łyżka wiórków kokosowych Przygotowanie: Owoce myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki. Do blendera kielichowego przelewamy maślankę. Dodajemy kawałki śliwek oraz kakao. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Posypujemy nasionami chia
Moja smaczna kuchniaKremowa kasza jaglana z karmelizowanymi jagodami i skropiona syropem klonowym. Możecie użyć mleka krowiego lub roślinnego, jednak najlepiej sprawdzi się mleko kokosowe. Skarmelizować można dowolne owoce np. truskawki, czereśnie, wiśnie, borówki. Jaglanka z karmelizowanymi jagodami porcja dla 1 osoby Składniki: jaglanka: 5 łyżek kaszy jaglanej 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki mleka karmelizowane jagody: garść jagód 1 łyżka miodu na wierzch(...)preparowana kasza jaglana Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę przepłukać kilkakrotnie pod wodą i wsypać do wrzącej wody. Przykryć i gotować około 5 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać mleko kokosowe i wymieszać. Gotować pod przykryciem około 8 min po czym zdjąć z palnika i pozostawić na około 5 min. Jeśli po tym czasie kasza jaglana nie uzyskała kremowej konsystencji, dodać
JaglusiaCoraz więcej owoców, coraz więcej jaglanek! Tym razem podaję przepis z jeżynami. Jaglanka z daktylami i jeżynami porcja dla 1 osoby Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody kokosowej 4 daktyle garść jeżyn szczypta cynamonu 1 łyżeczka siemienia lnianego kilka suszonych bananów 2 kostki gorzkiej czekolady syrop klonowy do polania Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać pod wodą i wrzucić(...)gotującej się wody kokosowej. Gotować z 2 daktylami około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem na 5 minut. 2 pozostałe daktyle przekroić na pół. Czekoladę zetrzeć na wiórki. Kaszę jaglaną przełożyć do kielicha blendera. Dodać kilka łyżek mleka/wody kokosowej, cynamon, siemię lniane. Zblednować na gładki budyń. Jeśli potrzeba, dodać więcej wody/mleka. Jaglankę wyłożyć do miseczki
Jaglusialotów, nawet nie chodzi o mleczko ptasie jakie dodałam, ale o połączenie wszystkich oryginalnych smaków. No czad po prostu, musicie spróbować. Prezentuje się niesamowicie dobrze :) Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki kokosowej, ja użyłam mąki Vivio, dostępnej tutaj 75 g masła lub oleju kokosowego 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0.5 kg sera (może być(...)wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu. Mąka kokosowa ze sklepu Vivio jest świeża i pachnąca. Bardzo podoba mi się jej jakość. Można jej użyć do ulubionych deserów, czy śniadania z owsianką. Skomentuj
MamaOskarkaskończą nam się przepyszne warzywa sezonowe , więc trzeba z tego korzystać jak często i długo się da , więc zapraszam na pyszną zupę krem z cukinii z pomidorami oraz mlekiem kokosowym , bardzo fajnie połączenie na zimno jako chłodnik , ale jeszcze lepszy na gorąco , zapraszam do wypróbowania . Składniki 6 średnich pomidorów pół średniej cukinii 4 marchewki 1 mały(...)seler 1 pęczek natki pietruszki 1 średnia cebulka 5 łyżek mleka kokosowego 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka masła 4 średnie ziemniaki sól , pieprz 1 łyżeczka curry Wykonanie Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy , kroimy w średnią kostkę , cebulę obieram , kroję w kosteczkę,imbir ścieram na tarce
Mój SmakCzęsto przyrządzam pierś z kurczaka , jest bardzo smaczna w każdej formię , tu zapraszam na soczystą pierś z kurczaka z dużą ilością koperku, cebuli i mleka kokosowego,bardzo fajne smakuje z ryżem , bądź pure,zapraszam do spróbowania . Składniki 1 pierś podwójna 1 duża cebula 1 pęczek kopru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka(...)pieprzu ziołowego sól różowa himalajska 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego Wykonanie Pierś z kurczaka kroję w średnią kostkę , kiedy mam już mięso pokrojone , obieram cebulę i także kroję w kostkę i dodaję do mięsa , następnie koper siekam i dodaję do naszego mięsa , kiedy mamy dodaną cebulę i koper , dodaję wszystkie nasze
Mój Smakdeser, jak i słodkie śniadanie — niekoniecznie leniwe, bo wystarczy, że spód przygotujecie dzień wcześniej. :) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ½ szklanki wiórek kokosowych ¾ szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: 6 dojrzałych fig 400 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego* 3 łyżki nasion słonecznika syrop klonowy * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie(...)zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée. Połącz z amarantusem, wiórkami i płynnym olejem kokosowym. Zagnieć i masą wyłóż spód i boki foremki na tartę. Wygładź szpatułką i włóż do lodówki na 3 godziny lub do zamrażarki na kwadrans. Podanie Słonecznik podpraż na suchej patelni i wystudź. Figi umyj, odetnij im ogonki i poprzekrawaj
Food Squareczekolada sprawi, że codzienne obowiązki wykonasz z uśmiechem na twarzy :) To kto się skusi? ;) Składniki: 40 g płatków owsianych 150 ml mleka sojowego 50 ml mleczka kokosowego 6 kropelek stewi czekoladowej (Via Health) 2 kostki gorzkiej czekolady 90% szczypta soli himalajskiej dodatki: banan, wiórki kokosowe, nasiona chia Przygotowanie: Do rondelka wlej mleko sojowe(...)mleczko kokosowe, dodaj płatki owsiane, zamieszaj. Od momentu zagotowania gotuj ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy owsianka nabierze już gęstszej konsystencji, dodaj sól, stewię oraz czekoladę. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, a następnie trzymaj jeszcze na ogniu przez parę minut, często mieszając. Gotową przełóż do miseczki i udekoruj dodatkami. Kod promocyjny na stewię
Zdrowie na języku :Pgorzkiej czekolady (min. 70% kakao) (ok. 20 g) 5 lekko czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 80 g) 1 jajko rozmiar M 3 łyżki lekko podgrzanego, rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 30 g) cynamon Polewa: 3 łyżki oleju kokosowego (ok. 30 g) 1 lekko czubata łyżka kakao (ok. 10 g) 1 łyżka mleka 2% (ok. 10 g) słodzik do smaku(...)Zalać lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na kilka minut, żeby płatki trochę wciągnęły płyn. Roztrzepać jajko, pokroić czekoladę na mniejsze kawałki. Do płatków dodać pozostałe składniki (mąkę, jajko, czekoladę, olej kokosowy). Wymieszać. Nakładać ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nadać okrągły kształt. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 min. Składniki polewy połączyć
Vroblewska-fitlife