musimy mieć żadnych wyrzutów sumienia, gdy zjemy prawie cały od razu :) Składniki: - 100g białego ryżu* (1 woreczek) - 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) - 1/2 szklanki daktyki - 6 łyżek mąki kokosowej - 4 łyżki oleju kokosowego - 4 łyżki syropu z agawy - 2 garści rodzynek - garść żurawiny - garść dowolnych orzechów (u mnie nerkowca + ziemne) Ryż gotujemy do miękkości i odstawiamy aż wystygnie, a potem(...)dokładnie miksujemy blenderem (z dodatkiem mąki kokosowej) na gładką masę. Daktyle zalewamy wrzątkiem na min. 10 minut, po czym wrzucamy do pojemnika blendera i dokładnie miksujemy. Czekoladę, olej i syrop z agawy rozpuszczamy w rondelku. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, dodając rodzynki, żurawinę i orzechy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc/ok
Smakuje zdrowoschab bez kości około 500 g - 1 duży pomidor - kilka oliwek nadziewanych czosnkiem - 125 g mozzarelli - olej do smażenia - łyżka curry - sól - 1/3 szklanki mleka kokosowego Mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety i utłucz tłuczkiem do mięsa. Pomidory pokrój na cienkie plasterki. Posól mięso z jednej strony i na tej też stronie układaj kawałki mozzarelli, oliwki i plastry pomidorów(...)Zwiń w roladki i podsmaż na oleju z wszystkich stron na brązowo. Włącz piekarnik na 200 ° C termo obieg i piecz roladki zanurzone w mleku kokosowym wymieszanym z curry tak do mniej niż do połowy. Po 15 minutach odwróć mięso i piecz kolejne 15 -20 aż się podrumienią. Sos kokosowy możesz zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki
Pasje Jolkicukru muscovado 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków Spód: 100 g płatków owsianych 100 g płatków orkiszowych 100 g oleju kokosowego 50 ml syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: kilkanaście orzechów pekan * PRZYGOTOWANIE Spód Płatki owsiane i orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą(...)zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i przenieś do formy, wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego. Ciasto może się rozlatywać, jednak nie ma co się tym przejmować i wystarczy zalepić powstające dziury. Spód ponakłuwaj delikatnie widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego
Food Squarebardzo przyjemny, niepowtarzalny smak. Polecam każdemu :) Składniki: 2 duże bataty 2 łyżki kandyzowanych skórek z pomarańczy http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/06/skorki-pomaranczowe-w-syropie.html 3-4 jajka ( zależnie od wielkości batatów ) 300 ml mleka kokosowego sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru ( można dodać mniej lub więcej- zależy jak słodkie lubimy ciasta ) cukier puder do posypania Bataty obrać o pokroić w dużą(...)kostkę. Gotować aż będą miękkie. Przestudzić, dodać mleko kokosowe i zblendować ( jak na puree ). Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać przestudzone bataty, cynamon i skórkę pomarańczową. Przelać masę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piec 90 minut. Sprawdzić patyczkiem czy nie jest surowe w środku. Pozostawić do ostygnięcia
Jemy Pijemyprzygotujecie w kilka minut, a potem wystarczy włożyć jabłka do piekarnika i trochę poczekać. Składniki: - 3 jabłka (lub więcej, jeśli chcesz :) - garść rodzynek - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego - 4 łyżki mąki gryczanej - 2 łyżki mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych lub po prostu więcej mąki gryczanej) - 4 łyżki syropu z agawy - szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie) Jabłka obierz i pokrój
Smakuje zdrowowody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy (trochę odkładamy do posypania gotowego sernika) - 4 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 4 łyżki mąki kokosowej - 3 łyżki oleju kokosowego - garść rodzynek POLEWA: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 2 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - ew. 1 łyżka masła klarowanego Kaszę wsyp do garnka i podpraż kilka minut(...)czasu do czasu. Może to zająć nawet do 40 minut. Gotuj do momentu odparowania całej wody. Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą masę miksuj za pomocą blendera z olejem kokosowym i mąką. Można to robić na raty, na końcu mieszając wszystko i dodając rodzynki. Masę przełóż do formy (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia), mocno dociśnij. Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść
Smakuje zdrowojest wieczorem szpinak przełożyć z zamrażalnika do lodówki, dzięki czemu zyskamy kilka dodatkowych minut rano :) Szpinak może oczywiście być rozdrobniony, ale wtedy nie wygląda to zbyt fajnie :P Olej kokosowy polecam, bo jest megazdrowy i dobry dla osób odchudzających się, ale jeśli chcecie, wiadomo - tłuszcz jest dowolny. Czosnku oczywiście użyć można świeżego, wtedy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę dodajemy(...)pilnując, by nie zbrązowiał i na całą operację tracąc jakieś dwie minuty ;) Składniki (na jedną porcję): - dwa jajka - ok. 3 brykietów mrożonego liściastego szpinaku (albo garść świeżego) - łyżeczka oleju kokosowego - czosnek granulowany - gałka muszkatołowa - sól, pieprz - opcjonalnie: chilli, słodka papryka Jak zrobić jajecznicę każdy wie. Chyba. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, a następnie wrzucamy nasz szpinak - jeśli mamy świeże
Kulinarne zapędy Kokosapomarańczy. Likier pomarańczowy nie jest obligatoryjny, jeżeli jednak masz go pod ręką, szaleństwem byłoby go nie użyć. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 6 sztuk suszonych daktyli 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (z tego ½ szklanki uprzednio schłodzona przez 30 minut w zamrażarce) 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej do smaku) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej 1 łyżka kakao skórka starta(...)rondla wraz z daktylami, zalej 1 ½ szklanki wody i gotuj pod przykryciem 20 minut. Kaszę i daktyle przełóż do blendera i pozostaw do delikatnego przestudzenia. Dodaj ½ szklanki mleka kokosowego, syrop klonowy, rozpuszczoną czekoladę, kakao, skórkę i sok z pomarańczy oraz likier, a nastęnie całość zmiksuj do uzyskania gładkiego musu. Gotowym musem napełnij 4 niewielkie kokilki. Schłodzoną pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego
Roślinna - blog wegańskinieskazitelnie czyste niemal przez cały rok! Składniki - 1 duży fenkuł lub 2 mniejsze - puszka krojonych pomidorów - 1 duża lub 2 małe cukinie baby - 1 cebula najlepiej czerwona - tymianek - olej kokosowy virgin do smażenia Skworcu - ryż dziki Skworcu Do pasty pomidorowej -4 suszone pomidory z zalewy - pół łyżeczki suszonego rozmarynu - ząbek czosnku - 2 cm imbiru świeżego - sól himalajska do smaku(...)zblenduj na gładko. Spróbuj, dopraw. Odstaw. Pokrój cukinie na podłużne cienkie kawałki. Cebulę na pióra, fenkuł na pióra, tak aby wszystkie pióra trzymały się razem. Rozgrzej na patelnie olej kokosowy i obsmaż fenkuł. Odłóż. Następnie dodaj olej kokosowy i czyń podobnie z cukinią.Dołóż do niej cebulę. Dosmacz solą. Po chwili , kiedy cukinia będzie ładnie rumiana i miękka, dodaj pastę
Z Kuchni Do Kuchnidomowników. Na pierwszy ogień poszły rożki orzechowe, na które przepis znajdziecie tutaj KLIK (zmieniłam jedynie to, że nie obtaczałam ich w cukrze pudrze, a do ciasta dodałam 40g cukru kokosowego), wyszły niesamowicie kruche, wręcz rozpływały się w ustach. W następnej zaś kolejności upiekłam babeczki. Babeczki, które mój małżonek nazwał pysznymi, a przypominam że on woli waniliowe wypieki od czekoladowych. Tosia(...)też radzę wypróbować przepis, szczególnie że masa serowa dodaje im niesamowitej delikatności i łagodzi mocno kakaowy smak. Babeczki czekoladowo-serowe 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu daktylowego 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przepysznik - BLW i nie tylkosię w bardzo smaczne i dietetyczne pralinki. Ciasto wystarczy upiec w dowolnej formie, a po przestudzeniu drobno pokruszyć z dodatkami, uformować w kulki, obtoczyć w gorzkiej czekoladzie i wiórkach kokosowych. Do dzieła! Składniki: ciasto 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka(...)połączyć ze sobą w jednym naczyniu, następnie dodać miód, mleko oraz maślankę. Piec w dowolnej formie w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut. Wystudzić. dodatki wiórki kokosowe płatki owsiane 1/2 szklanki rodzynek budyń czekoladowy 2 łyżki cukru, jeśli jest za mało słodkie tabliczka gorzkiej czekolady + odrobina mleka Rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie. Czekoladę połamaną
Kuchnia ElliePrzepyszne ciasto z dodatkiem pieczonych buraków których tak na prawdę nie czuć w środku. Dzięki nim natomiast ciasto ma przyjemny bordowy kolor. Podane z mleczkiem kokosowym i kremem buraczano-malinowym wprost rozpływa się w ustach. Dużo stracicie jak nie spróbujecie ;) Polecam gorąco! Przepis na samo ciasto pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. Zmiejszyłam tylko ilość cukru a następnym(...)dodawała wcale bo dla nas ciasto było bardzo slodkie. Nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam do niego pyszny krem z pieczonych buraków, malin i miodu malinowego. Wymieszany z mleczkiem kokosowym i mascarpone to prawdziwa uczta dla podniebienia :) ciasto: 2 upieczone buraki łyżka octu jabłkowego lub białego winnego 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki cukru trzcinowego ( w oryginale aż szklanka
Mienta blogcóż musiałam wymyślić coś na szybko :) Upiekłam kakaowy biszkopt z nutką piernikową , kremem czekoladowym i wiśniami . Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku oraz Oleju kokosowego ze Skworcu . Ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerzyków :) Zapraszam :) Składniki na ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki Tradycyjnej z Szadku 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)kakao 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki roztopionego Oleju kokosowego ze Skworcu Krem : 2 kremy Dr. Oetkera czekoladowe 600 ml mleka 1 słoiczek dżemu wiśniowego 2 szklanki wiśni 1 wafelek Grzesiek Blaszka 24/36 Wykonanie : Białka ubić na sztywna
Sama słodycz i szczypta chiliwydaniu na słono, z pomidorami i bazylią. Słodkie dania z jego wykorzystaniem jakoś do mnie nie przemawiały - aż do teraz. Okazało się, że serek znakomicie komponuje się z wiórkami kokosowymi. Krem to połączenie tych dwóch składników i jogurtu naturalnego. Możecie podać go z ulubionymi dodatkami takimi jak orzechy, żurawina, gorzka czekolada czy rodzynki tak jak u mnie :) Składniki(...)łyżki serka wiejskiego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka masła kokosowego (mleko kokosowe z puszki w lodówce twardnieje) Składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć do miseczki i posypać wybranymi dodatkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzwrócić uwagę na dodatek do ryby, a nie samą rybę :) Na warsztatach RYBY SĄ SUPER na Stawach Milickich, przygotowaliśmy (za namową jednego z kucharzy) kiszoną kapustę curry na mleku kokosowym. Podaliśmy ją z burgerem rybnym, a po powrocie do domu znalazłam przepis w książce i z przyjemnością dzielę się nim z Wami! Bo naprawdę wart jest uwagi! Książka „Ryby(...)średnia cebula ząbek czosnku, posiekany oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku ½ łyżeczki startego imbiru 150ml mleczka kokosowego 50 ml słodkiej śmietanki 30% 200 g kiszonej kapusty, posiekanej 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól, biały pieprz 1 łyżka posiekanej kolendry (ominęłam) Przygotowanie: Posiekaną
bistro mama