szklanki mąki pszennej 4 duże jajka Polewa: 150 g masła (3/4 kostki) 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki drobnego cukru Do przybrania: mak wiórki kokosowe migdały orzechy rodzynki 1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków Przygotowanie: Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję(...)tego duże naczynie z płaskim dnem i zagiętymi bokami - użyłam dużej salaterki. Na dnie naczynia układać promieniście największe faworki, a następnie polać je ciepłą polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Polewa powinna znaleźć się na każdym z faworków. Następnie na pierwszej warstwie faworków układać drugą, również promieniście i polać polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Kolejną warstwę ułożyć z najmniejszych
Codziennik Kuchennysię też kasza gryczana) około 0,5 kg obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę dyni 2 cebule 2-3 marchewki pokrojone w 1 cm kostkę 200 ml mleka kokosowego z puszki mleko kokosowe z puszki można zastąpić zwykłym mlekiem roślinnym w ilości 150 g i aby uzyskać kremowy sos 1/3 warzyw zblendować z mlekiem i dodać do całości łyżeczka(...)czasie dodaj marchewkę i smaż razem 3 minuty. Dodaj dynię i smaż 5 minut. Wrzuć wszystkie przyprawy poza solą. Dynia powinna zacząć się już rozpadać więc dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, dopraw solą i wymieszaj z ugotowanym makaronem. Smacznego! Artykuł Makaron z kremowym dyniowym sosem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfprzygotujecie ją sami w domu. Ta tajska zupa idealnie nadaje się na obiad, czy kolację i jest świetnym lekarstwem na przeziębienie. Nie obawiaj się dodawać papryczki chilli – mleczko kokosowe skutecznie łagodzi ostry smak całej zupy. Składniki Ilość porcji: 4 1 l bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 400 g fileta z piersi kurczaka 200 g ryżu 150 g papryki(...)pokrój w cienkie plastry, skrop niewielką ilością soku z limonki, dopraw curry, solą, pieprzem, polej oliwą z oliwek i odstaw. W garnku zagotuj litr bulionu warzywnego i wlej mleko kokosowe. Dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę
ale PysznieWydawałoby się, ze pieczarki nie są w stanie nas niczym zaskoczyć. A jednak! W pikantnej odsłonie z mleczkiem kokosowym i pietruszką są po prostu przepyszne. Możemy serwować je jako danie główne z ryżem lub makaronem różowym bądź jako dodatek np. do sajgonek. Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek biała cebula olej sezamowy do smażenia 500g(...)pieczarek 400ml mleczka kokosowego sól, czarny pieprz ½ pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzany wok lub duża patelnię wlewamy olej i podsmażamy krótko (pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy sos Sambal Oelek i przesmażamy razem. Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pieczarki. Po około 3 minutach
Pyry na GazDziś koktajl w sam raz na początek jesieni. Trochę quinoy, trochę mleka kokosowego, śliwki, brzoskwinia, czyli wszystko co mam pod ręką o tej porze roku :) Na drugie śniadanie, albo podwieczorek, rewelacja! Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy pół brzoskwini 3 śliwki węgierki 50 ml mleka kokosowego 150 ml wody mielony cynamon Wykonanie: Z brzoskwini i śliwek usuwamy pestki, kroimy(...)owoce na mniejsze kawałki i razem z quinoą wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko kokosowe i wodę, szczyptę cynamonu i wszystko dokładnie blendujemy. Smacznego
Quinoa Raz!Coca coli ½ szkl. mleka 2 jajka Składniki suche: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli 3 łyżki wiórek kokosowych Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany Dodatkowo: wiórki kokosowe masło do wysmarowania formy bułka tarta WYKONANIE Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem(...)stopniach Po wystudzeniu polewamy polewą: rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietanę i mieszamy. Polewamy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi
słodki bratekwiele wartości odżywczych, w tym kwasy omega-3. Przygotowanie puddingu z chia to bardzo prosty w przygotowaniu deser. Dziś przedstawię Wam najłatwiejszy sposób na pudding chia z mlekiem kokosowym. Składniki: * pół szklanki mleka kokosowego * łyżka nasion chia ( użyłam nasion od eSłoneczko * pół puszki brzoskwiń Wykonanie: Do szklanki wlać mleko kokosowe, wsypać nasiona chia i zamieszać. Odstawić
Zrób to smaczniechwila na zmiksowanie i odrobina cierpliwości podczas smażenia na wolnym ogniu. Warto! Są pyszne, zdrowe i tym samym świetne na śniadania. PRZEPIS 1 banan 2 jajka odżywka o smaku kokosowym (opcjonalnie) 4 łyżki mąki np. owsianej/ryżowej/gryczanej np. Pure Rein Banan i jajka zmiksować w blenderze (ja użyłam Blendera Nutri Boost). Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Smażyć(...)oleju kokosowym na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu. Smacznego :) KILKA INFORMACJI O BLENDERZE (informacje ze strony) OPIS PRODUKTU Wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych nigdy nie było tak łatwe, jak z rewelacyjnym Russell Hobbs NutriBoost. Dzięki temu urządzeniu, robienie koktajli, zup, sosów i pełnych składników odżywczych soków jest łatwe i szybkie, a równocześnie pozwala zachować wszystkie witaminy obecne w użytych składnikach. Dostarczanie
Tetiisheriłyżki oleju, 2 łyżki kakao, olejek arakowy Krem czekoladowy: 0,5 l śmietany kremówki, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, 2 łyżki cukru pudru, Krem kokosowy: 1 szkl. śmietanki 36%, 2 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka(...)krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy 2 warstwę ciasta, polewamy polewą : składniki na polewę zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników
słodki bratekweekend nie mogło zabraknąć słodkiego wypieku. Zapraszam Was na szybkie ciasto z gruszką i czekoladą na oleju kokosowym, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty w gronie najbliższych osób. Ciasto jest naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Powinna poradzić sobie z nim każda gospodyni domowa. Zachęcam do pieczenia i oczywiście jedzenia Składniki(...)tortownice 24 cm) 2 twarde gruszki 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g opakowania kropli czekolady (u mnie od Pro-BIO ) Przygotowanie: Gruszki obieramy i kroimy na kawałki
Słodkie okruszkiSkładniki (na 8 porcji) - szklanka daktyli (ok. 100 g), - szklanka orzechów ziemnych (ok. 130 g), - szklanka nasion słonecznika (ok. 155 g), - szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g), - łyżka kakao (ok. 10 g), - banan (ok. 115 g), - tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g), - tabliczka mlecznej czekolady (ok. 100 g), - puszka mleka kokosowego (ok. 400 g), - 2 szklanki malin(...)Orzechy i nasiona rozdrabniamy na drobne okruszki. 4. Rozgniatamy banana i łączymy go z kakao, wiórkami, orzechami i nasionami. 5. Formę do tarty wylepiamy przygotowaną masą. 6. Zagotowujemy mleko kokosowe. Do mleka dodajemy czekolady i mus daktylowy. 7. Masę wylewamy na spód. Gdy krem lekko przestygnie dekorujemy go owocami. 8. Tartę chłodzimy w lodówce ok. 2 h. Tarta jest bogata
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzdrowsze od ich „oczyszczonych” odpowiedników. Dodatek orzechów włoskich i miodu tylko podkreśla ich wyjątkowy smak i dodaje tego czegoś. Ja dodatkowo polukrowałem cukrem pudrem zmieszanym z mleczkiem kokosowym, żeby lepiej się prezentowało, ale w ogóle nie jest to wymagane – zwłaszcza, jeśli liczysz kalorie. Jeszcze pozostaje kwestia wegańskości miodu. Osoby, które miodu pszczelego nie używają mogą użyć sztucznego(...)Wydrukuj przepis Porcji: 6 ślimaczków Czas przygotowania: 30 minut roboty i 60 minut wyrastania Potrzebujesz: Na ciasto: 125g mąki pszennej pełnoziarnistej + łyżeczka do zaczynu 50ml mleka roślinnego 20g oleju kokosowego (płynnego) 20g cukru trzcinowego + łyżeczka do zaczynu 1/2 łyżeczki soli 12g świeżych drożdży do zaczynu 1-2 łyżki ciepłej wody lub mleka do zaczynu Do środka: 80g orzechów włoskich
Blendmantego przysmaku ;) Składniki: (na ok. 800 g granoli) 200 g płatków owsianych (ok. 2 szkl) 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 4 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki płatków migdałowych 100 g moreli suszonych, pokrojonych na mniejsze części 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki 2 łyżki płatków kokosowych 100 g dowolnych orzechów
Nastoletnie Wypiekaniebotwiną czy szpinakiem, a dynię cukinią a nawet batatami. Składniki na 4 porcje: około pół kilograma obranej (surowej) dyni 2-3 cebule 200 g jarmużu puszka 400 ml mleka kokosowego sól, czosnek suszony, szczypta kuminu do smaku ryż (ugotować w ilości wedle uznania, u mnie na 4 porcje było to 300 g) ps. Pierwotnie chciałam użyć też filetowego jarmużu(...)cebulę. Dynię pokrój w 1-1,5 cm kostkę, jarmuż drobno poszatkuj i dodaj do podsmażonej cebuli wraz z przyprawami (sól dodaj na samym końcu, tj. po dodaniu mleka kokosowego). Duś wszytko razem mieszając od czasu do czasu 10-15 minut, ale pilnuj żeby się dynia nie rozpadła. Dodaj mleko kokosowe, dopraw solą, doprowadź do wrzenia i gotowe! Smacznego
greenscarftego brownie z tą różnicą, że ulepszone i o wieeeeele smaczniejsze. Takie ciacho możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Są w nim same zdrowe składniki, jak np. olej kokosowy, kasza jaglana, naturalne kakao... i do tego smakuje jak najprawdziwsza czekolada! Czego chcieć więcej...? ;) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 50 g mąki ryżowej 5 czubatych łyżek naturalnego kakao(...)oleju kokosowego 100 g trzcinowego cukru 3 jajka 2 gruszki szczypta soli dwie szczypty chilli Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku, zalewamy ok. 1,5 szklanki wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Miksujemy jaja dodając stopniowo cukier i resztę składników - mąkę ryżową
Kuchnia Ellie