Składniki: 170 g mąki z amarantusa 100 g mąki jaglanej 40 g mąki ryżowej 2 łyżki oleju kokosowego 0,5 łyżeczki soli 1 jajko 0,5 pęczka szparagów 1 jogurt naturalny łyżki soku z cytryny 6 pomidorów suszonych garść jarmużu 1 awokado 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz, sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, olej(...)kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Szparagi zapiekamy - przepis znajdziesz tutaj Do jogurtu dodajemy pieprz, sól, sok z cytryny pokrojone w kostkę pomidory suszone, posiatkowany
Łycha smakówPotrzebne składniki: 100 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 20 g mąki żytniej 160 ml mleka roślinnego 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli 100 g ajvaru (przepis znajdziesz tutaj ) 1/2 małej dyni 1/2 kalafiora 5 pomidorków lima 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy po 1 łyżce: majeranek, oregano, papryczka ostra pieprz, sól Przygotowanie(...)Tarta: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Dynię myjemy i kroimy w plastry, kalafior w różyczki. Warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą
Łycha smakówzmielon y na mą kę 50 g mąki ryżowej 50 g mąki pszennej razowej 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni 50 g oleju kokosowego 0,5 łyżeczki sody 4 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis znajdziesz tutaj ) 4 łyżki miodu Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy z miodem i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie mąki(...)łączymy ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę i zmieloną na pastę dynię. Wyrabiamy ciasto , aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto po zostawiamy do odpoczynku na ok. 1 dobę
Łycha smakówzłocist y zmielon y na mą kę 50 g mąki ryżowej 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni 50 g oleju kokosowego 0,5 łyżeczki sody 4 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis znajdziesz tutaj ) 4 łyżki miodu Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy z miodem i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie mąki łączymy(...)sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę i zmieloną na pastę dynię (malutki kawałek dyni zostawiamy aby ozdobić górę piernika). Wyrabiamy ciasto i przekładamy do foremki. Pozostały kawałek dyni ścieramy na tarce na grubych oczkach i posypujemy piernik. Ciasto pieczemy
Łycha smakówPotrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżeczki ostrej papryczki 2 szklanki ugotowanej białej fasoli 2 duże cebule 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 3 goździki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki majeranku suszonego 2 łyżeczki(...)pęczka pietruszki zielonej pieprz, sól 2 łyżki oleju z pestek dyni Pr zygotowanie: Ugotowaną i przestudzoną kaszę gryczaną przekładami do naczynia żaroodpornego, dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, papryczkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i pieczemy w piekarniku co jakiś czas mieszając przez ok. 30 min w 180 st. Cebulę kroimy w drobną kostkę
Łycha smakówSkładniki : Ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 20 dkg masła lub margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 l dojrzałych czerwonych porzeczek Pianka kokosowa : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 30 dkg wiórków kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego mleka(...)wyścielone papierem do pieczenia. Teraz na każde ciasto wysyp po 1/2 l porzeczek. Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier, dalej ubijaj. Na końcu wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj szpatułką lub ręką . Na każdą z blaszek wyłóż po połowie piany i delikatnie rozsmaruj ją na porzeczkach. Obydwa ciasta ( razem lub kolejno ) piec około 40 minut w temperaturze
Przepisy i porady kulinarnewłaśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe itp. Trzy różne kremy mają symbolizować Trzech Króli. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja, z łatwo dostępnych składników. Przed podaniem deser warto schłodzić oraz posypać go odrobiną startej(...)opakowanie budyniu śmietankowego 1/3 szklanki zimnego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki 12% UHT (w kartoniku) 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 2 czubate łyżki cukru 1 czubata łyżka wiórków kokosowych Wykonanie: Krem czekoladowy: W 1/2 szklanki zimnego mleka rozprowadzamy budyń czekoladowy. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. Jedną łyżeczkę kakao rozcieramy z 1 czubatą łyżką cukru i 1 czubatą łyżeczką
MyCookBook.plzamrażalnika – i w głowie zapaliła się lampka oznajmiająca pomysł na obiad ;) Składniki: 1 średni kalafior 500g pieczarek 300g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 2 łyżki oleju kokosowego Mozarella 70-100g sera żółtego 100ml mleka 3,2% Musztarda do smaku Sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Czarnuszka, czubryca, rozmaryn (lub inne zioła) Przygotowanie: Kalafiora dzielimy na różyczki(...)niego mleko, połowę mozarelli, musztardę, sól, pieprz i gałkę muszkatałową, znowu blendujemy. Powstaje nam gładkie puree o delikatnym smaku. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy je na łyżce oleju kokosowego. Oddadzą one sporo wody – bardzo dobrze, potem mniej jej wyjdzie podczas zapiekania ;) Pod koniec smażenia dodajemy zioła, u mnie czarnuszka, czubryca i rozmaryn. I trochę soli i pieprzu do smaku
Jak gotować i nie zwariowaćsprawa, bo uwielbiam sernik. Ale w te Święta dostałam genialny przepis! Przepis, który jeśli wyszedł tak cudownie mnie, musi wyjść każdemu. Puchaty sernik 1 szkl. mąki 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego/daktylowego 3 żółtka 100g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg sera 1 szkl. cukru kokosowego 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)szkl. oleju 2,5 szkl. mleka Mąkę, cukier kokosowy i proszek do pieczenia posiekać razem z masłem. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii, po czym zagnieść gładkie ciasto. Schować do lodówki na minimum 30 minut (można też całkowicie zamrozić, po rozmrożeniu można od razu rozwałkować). Ser utrzeć z żółtkami i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Olej wlać powoli cienką strużką
Przepysznik - BLW i nie tylkoBardzo smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia ciasteczka owsiane. Bazą są płatki owsiane - mogą być górskie lub błyskawiczne. Do tego dodałem wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, siemię lniane i rodzynki, ale możemy dodać co lubimy i mamy właśnie w domu: orzechy, migdały, pestki dyni, suszoną żurawinę etc. Składniki(...)szklanka mleka 2 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 5 łyżek ziaren słonecznika 4 łyżki sezamu 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki rodzynek przepłukanych ciepłą wodą 4 łyżki miodu (cukru) 1 jajko 1 łyżka oleju Mleko podgrzewamy w ganku, ma być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy
Przepisy na domowy ser i chlebłyżeczki) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia(...)dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i odstawiamy z palnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym (u mnie bezzapachowy), po kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję
Smaczne Zdroweponiższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków delikatnie aromatycznych do piekielnie ostrych- niektóre z potraw należą do najostrzejszych(...)łyżki oliwy ½ łyżeczki chili 1 limonka 1 łyżka sproszkowanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ziaren kolendry 1 podwójny filet z kurczaka Sos: 2 cebule 300ml mleka kokosowego 3 papryki żółte lub czerwone 1 zielona papryka Dodatki: 2 łyżki sezamu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 100g ryżu jaśminowego świeża kolendra Przygotowujemy marynatę z przeciśniętego przez praskę czosnku
Wrzosowa Polanawyjątkowo pyszna klasyka, moim zdaniem jeden z najlepszych serników krakowski. Na cienkim kruchym spodzie w towarzystwie kremowego sera i rodzynek. Ja swój dodatkowo wzbogaciłam cieniutką warstwą kokosowej pianki. Zanim przejdę do przepisu chciałam życzyć Wam na ten nowy rok pomyślności, radości, zdrowia i odwagi do realizacji marzeń. Pomyślnego 2016 roku :) Kruchy spód: 250 g. mąki pszennej 100 g. cukru(...)Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy ok 40-50 minut w 170 st. C aż ser będzie miał delikatnie złoty kolor. Pianka: 4 białka 3 łyżki cukru 4 łyżki wiórek kokosowych Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i dodajemy wiórki kokosowe. Wykładamy na podpieczony ser i pieczemy jeszcze przez 10-20 minut
Cynamonowe szczęścieDziś pomysł na smaczne ciastka owsiane z dodatkiem banana. Składniki : - płatki owsiane - woda - banan - wiórka kokosowe - 1 jajko - kakao (około 1 łyżka) - łyżeczka masła - do smaku miód lub ksylitol Przygotowanie : Płatki owsiane wsypać do wody i zostawić na chwilę aż nasiąkną. Następnie pokroić banana w drobną kostkę i dokładnie wymieszać z płatkami (można ewentualnie użyć blendera). Dodać wiórka kokosowe, jajko(...)Uformować ciastka i wyłożyć na blaszkę. Piec około 20 minut w temperaturze 150 °C. Kakao na wolnym ogniu stopić z masłem i użyć jako polewy. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi
Kuchenne innowacje