Tajska zupa w kilkanaście minut :) Składniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego 400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia 1-2 chili pokrojone(...)pokrojone na kawałki 2 marchewki i 1 pietruszka pokrojone w słupki ½ szklanki zielonego lub cukrowego groszku 2 cm imbiru startego sok z limonki do smaku 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia szczypta cukru Do podania: ryż jaśminowy posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki chili w plastrach dymka Przygotowanie: W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek
SzczyptaSmaQFasola jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo często przyrządzam z niej słodkie wypieki. Postanowiłam do fasoli dodać mąkę kokosową, która świetnie nadaje aromat i słodki smak oraz orzechy - gwarantują chrupkość wypieku. Polecam! Składniki: puszka czerwonej fasoli 1 jajko 1 banan 2 łyżki karobu 2 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych 2 łyżki ksylitolu 1/2 proszku do pieczenia
Truskawkowa Fiestazimnego Nadzienie 1,5 kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Beza 3 białka szczypta soli 120 g cukru 30 g brązowego cukru 100 g kokosowych wiórków Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Najpierw posiekaj nożem zimne masło z mąką, solą i proszkiem. Kiedy zaczną tworzyć się okruchy dodaj żółtka i zagnieć delikatne ciasto. Owiń(...)wyłóż nim formę lekko ugniatając. Następnie wyłóż jabłka. Ubij pianę z białek z solą. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij dodawać po łyżce cukru, a na koniec wsyp kokosowe wiórki. Użyłam mieszanki z cukru białego i brązowego, dlatego moja beza jest lekko beżowa. Pokryj ciasto równomiernie bezą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC
codojedzeniaPuszyste, lekkie, delikatne. Migdałowo-kokosowe. Friandy malinowe. Friandy malinowe Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 sztuk Składniki 100 g mąka migdałowa 75 g mąka orkiszowa 6 szt białka jaja 180 g erytrol lub inne słodziwo 150 g olej kokosowy lub masło klarowane 24-36 szt maliny Sposób przygotowania Mąki mieszamy z erytrolem. Dodajemy zbełtane białka jaja(...)następnie olej kokosowy. Miksujemy na gładką masę. Masę wykładamy do foremek do 2/3 wysokości. W środek wkładamy 2-3 maliny. Pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut. Inne informacje 1 sztuka 204 kcal Białko 4g Tłuszcze 19 g Węglowodany
Kucharzycażelaza, sodu, potasu, witaminy C, kwasu foliowego, witamin z grupy B. O zdrowotnych właściwościach zieleniny chyba nie muszę pisać. ;-) Zupa zawiera też organiczną kukurydzę, cukinię. czerwoną cebulę i płatki kokosowe. Składniki na 1 dużą porcję i 1 małą dla dziecka: pół ekologicznej kukurydzy, pół cukinii, pół czerwonej cebuli, duża garść boćwiny, pół batata, łyżka płatków kokosowych, odrobina soli, koperek. (wszystkie(...)miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy boćwinę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. W osobnym garnku gotujemy batata pokrojonego w kawałki. Lekko przestudzoną zupę wlewamy do kielicha blendera, dodajemy płatki kokosowe i blendujemy. Wlewamy do miseczki, dodajemy batata i posypujemy suszonym lub świeżym koperkiem. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiupołączeniu z chia i daktylami tworzą dla nich idealne nadzienie. Przedstawiam zdrowe, naturalnie słodkie czekoladki, które można jeść bez wyrzeczeń. Składniki na 14 czekoladek: 16 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego (w płynnej konsystencji), 9 łyżek surowego karobu lub kakao, 1 łyżeczka wanilii, 6 daktyli, nadzienie: 3/4 szklanki jagód, 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżeczka chia, 2 łyżki karobu. Przygotowanie: Daktyle namaczamy(...)kilka godzin. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki na czekoladki blendujemy (jeśli używamy kakao, a zależy nam na słodkim smaku - dodajemy ulubiony słodzik). Połowę masy czekoladowej wylewamy na spód foremek (u mnie silikonowe foremki na muffinki). Wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. Blendujemy wszystkie składniki na nadzienie i wykładamy na czekoladki. Następnie polewamy pozostałą masą czekoladową. Wkładamy
Jeść, by żyć w zdrowiuodeślę na blog. Polecam! Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 1 mały kalafior, 1 cebula czerwona, 1 papryka, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki groszku, puszka mleka kokosowego (400 ml), garść rodzynek - opcjonalnie, 3/4 szklanki wody, 1,5 łyżki curry, 1 łyżka natki pietruszki, 1,5 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki(...)soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Ziemniaki kroimy na ćwiartki, cebulę na półksiężyce, marchewkę na plasterki, a czosnek drobno siekamy. Następnie podsmażamy na patelni (suchej lub z olejem kokosowym rafinowanym). Po 5 minutach zalewamy wodą i dodajemy kalafior podzielony na różyczki. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy mrożony groszek, przyprawy i mleko kokosowe. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuwysuszyć, zmielić i przygotować ciastka na bazie takiej mąki. Składniki na 40-50 ciasteczek: 1 szklanka mąki amarantusowej, 1 szklanka mąki z bezglutenowych płatków owsianych, 4 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy, 100 ml zimnej wody, 3 łyżki cukru kokosowego (lub więcej, jeśli lubimy słodki smak), 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, 3 łyżki karobu + 1 łyżka do polewy(...)kroimy na ciasteczka o grubości 0.5cm. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut. Jedną łyżkę karobu i kakao mieszamy z dwiema łyżkami oleju kokosowego. Polewą dekorujemy ciasteczka i układamy na nich suszone maliny. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiudzień urodzin ukochanej osoby. Składniki: Spód: 2 szklanki migdałów, 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek, szczypta soli, odrobina wody. Masa: 6 szklanek moczonych nerkowców, 1 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklanka syropu z agawy, sok z 2 cytryn, 1 1/2 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 30 dkg borówek, 30 dkg jeżyn, maliny, jeżyny i borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały i daktyle blendujemy(...)zabieramy się za wykonanie masy. Nerkowce moczymy przez kilka godzin, dzielimy na 3 równe porcje. Odcedzamy, przepłukujemy i 1/3 z nich umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/3 szklanki syropu, 1/3 porcji soku z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii. Wszystko razem blendujemy na gładka masę i wylewamy na spód z migdałów. Umieszczamy w lodówce i zaczynamy przygotowywać kolejną
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzedstawiam dwuskładnikowe ciasteczka ze "śmieci", a dokładniej z pulpy po produkcji domowego mleka kokosowego, oraz banana. Dzieci za nimi przepadają (sprawdzone na mojej Jagódce i jej małych przyjaciołach), dorośli też się zajadają ze smakiem i są zaskoczeni ich minimalnym składem. Takie ciasteczka zabieramy na wizytę do znajomych, gdzie serwuje się słodycze, których wolę, by moja córka nie jadła. Zawsze(...)maluchy też często wolą jeść Jagódkowe smakołyki. Polecamy całą rodziną, bo są pyszne, proste i szybkie w wykonaniu, tanie i zdrowe! Składniki na 10 ciasteczek: Pulpa po produkcji mleka kokosowego z jednego kokosa lub 1 szklanka wiórków kokosowych, 1 banan. Wykonanie: Banana rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy pulpę. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka o średnicy 3-4 cm i grubości
Jeść, by żyć w zdrowiumnie: - 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę, - 1 szklanka mąki amarantusowej, - 1 szklanka mąki gryczanej, 1/4 szklanki ksylitolu + 2 łyżki do budyniu, 8 łyżek oleju kokosowego, 100 ml zimnej wody, 10 jabłek, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie ekologicznego budyniu bezglutenowego (u mnie czekoladowy, ale świetnie sprawdzi się waniliowy), 500 ml mleka roślinnego(...)mnie kokosowe własnej roboty (40g płatków kokosowych + 600 ml wody). Wykonanie: Mąki mieszamy w ksylitolem, dodajemy olej, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy dwie kulki: jedna z 2/3 ilości ciasta, druga z 1/3. Mniejszą kulkę umieszczamy w zamrażalniku na 2h lub dłużej. Większą ilością ciasta wylepiamy spód formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut
Jeść, by żyć w zdrowiuwyraźnie czuć, przez co batonik jest trochę kwaskowy. Jednak w połączeniu ze słodkimi daktylami i rodzynkami daje taki niesamowity efekt, że aż chce się do niego powracać! Przepyszny! KOKOSOWY owoce (58%) - daktyle, rodzynki * orzechy (26%) - orzechy nerkowca, migdały * orzech kokosowy (16%) Kokos zajmuje jedno z głównych miejsc w rankingu, jeżeli chodzi o moje ulubione(...)smaki. Także do batonika podchodziłam z ogromnym zaciekawieniem. Po pierwsze zapach - naturalny, kokosowy, choć niezbyt intensywnie. Baton jest zbity, lekko twardy, a w strukturze widać mnóstwo malutkich elementów - wiórków i orzechów. Smakuje kokosowo i bardzo słodko. Nie mam mu nic do zarzucenia. Pyszny był! NERKOWCOWY owoce (50%) - daktyle, rodzynki * orzechy nerkowca (50%) Bardzo prosty skład, przez
Zdrowie na języku :Pzabierać na lunch. Składniki pół szklanki pieczonej dyni Hokkaido (opcjonalnie) szklanka jarmużu 2 puszki pomidorów konserwowych 1 duża czerwona cebula 1-2 marchewki 1 cukinia 1 puszka mleka kokosowego 2-4 cm startego świeżego kłącza imbiru 6 ząbków czosnku opcjonalnie kilka nasion kolendry 1 płaska łyżka curry 1 mała łyżeczka kurkumy pół szklanki gotowanej ciecierzycy ( w oryginale pół(...)odstaw na bok. Czosnek posiekaj na plasterki, cebulę w piórka,a marchewkę, cukinię w centymetrowe plasterki. Upiecz dynię w kostce. Wszystko odłóż na bok. W garnku rozgrzej olej kokosowy, obsmaż delikatnie imbir,cebulkę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj ciecierzycę (lub soczewicę) i pozostałe składniki. Wlej mleko kokosowe i 2 szklanki wody, dosmacz solą i syropem z agawy. Gotuj
Z Kuchni Do Kuchnistarciu, a z tą obieraczką nie mam z tym problemu). Składniki: Ciasto: 4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 szkl. cukru (najlepiej brązowego) 2 łyżki karobu (opcjonalnie) Nadzienie jabłkowe: 4 duże jabłka 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Ugotowaną kaszę jaglaną łączmy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i "złączył" całość). Ciasto nie będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy
Kolorowy PrzepisownikŻurawiny teraz pod dostatkiem na straganach, dlatego podrzucam Wam przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne(...)połączeniu ze świeżą żurawiną i kokosową kruszonką smakuje wspaniale, a zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia to istny raj dla zmysłów... :) Kokos i żurawina to duet doskonały, dlatego jeśli nabierzecie ochoty na to ciasto poza sezonem, koniecznie użyjcie mrożonej żurawiny :) Mówię Wam, takie ciasto warto jeść przez cały rok! SKŁADNIKI: 650 g mąki pszennej tortowej
Słodko-Słony Świat Ilony