zrobiłam to ja! Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy: ugotowany ryż (u mnie jedna szklanka) 1/2 jabłka 1/2 gruszki troche rodzynek lub żurawiny płatki migdałów (albo orzechy) szczyptę cynamonu, kardamonu śmietanę kokosową lub np trochę chudzsze mleko kokosowe albo np śmietanę wymieszaną z żółtkiem Naczynie żarooodporne lekko natłuszczamy i na spodzie układamy część ryżu na którą ścieramy część jabłka i gruszki. Możecie(...)też dodać do nich przyprawy oraz rodzynki. Znowu ukladamy ryż a potem owoce tak aby ostatnią warstwą był ryż. Polewamy śmietanką kokosową. Pieczemy przykryte folia aluminiową ok 30 minut w temperaturze 160-170 stopni. Smacznego
Szybko Tanio Smacznienieco sobie dogodzić także do dzieła! Przepis na pancakes z bananami: Składniki Ilość porcji: 2 2 banany 2 łyżki miodu 2 jajka 3/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 mąki kokosowej 1 łyżeczka kakao Olej kokosowy Przygotowanie W misce rozgniatamy widelcem lub blendujemy banany, dodajemy mąkę, miód i kakao. Następnie ubijamy białka na sztywno, dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy(...)koniec smażymy pancakes na oleju kokosowym. Smacznego! Sprawdź również ten przepis: szakszuka z papryką. Artykuł Pomysł na śniadanie – pancakes z bananami pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale Pysznieprzygotowania : ok. 30 min. Czas smażenia: ok. 6-10 min. / Czas pieczenia: ok.20 min. (180 °C +termoobieg) -> kotleciki osuszamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach Do smażenia użyliśmy tłuszczu kokosowego. Eksperymentalnie dodaliśmy do części odrobinę bułki tartej i usmażyliśmy je na tłuszczu kokosowym – dzięki temu wyszły bardziej chrupiące Smacznego P.S. Poniżej wklejam zdjęcia naszego eksperymentu -> kotlet upieczony(...)piekarniku (po lewej stronie), usmażony na tłuszczu kokosowym (po prawej), z dodatkiem bułki tartej (u góry
rozgotowanamalinową. Składniki: 5 kwadratowych wafli tortowych 1 szklanka mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 250 g masła ( a najlepiej w tym wypadku margaryny) 100 g drobnych wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 200 g mlecznej czekolady 5 łyżek śmietanki kremówki (można zastąpić mlekiem) słoiczek konfitury malinowej Stovit 2 łyżki sypkiej galaretki malinowej 1/3 szklanki wrzątku Mleko, masło, kokos(...)stopić. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z konfiturą. Odstawić, żeby zaczęła tężeć. Jeden wafel położyć na folii aluminiowej. Posmarować rozpuszczoną czekolada i przykryć drugim waflem. Wyłożyć połowę masy kokosowej, następnie kolejny wafel, konfiturę, wafel i masę kokosową. Przykryć ostatnim andrutem i mocno obwinąć folią. Wstawić do lodówki i przyłożyć deseczką do krojenia obciążoną np. kartonem mleka. Po kilku godzinach
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmaczna propozycja na rozpoczęcie dnia, placuszki podałam z syropem klonowym, ale można również podać z ulubionym dżemem, czy cukrem pudrem. Płatki orkiszowe są cennym źródłem błonnika, a olej kokosowy ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Do ciasta nie dodałam cukru, gdyż osłodziłam placuszki polewając je syropem klonowym. SKŁADNIKI 150 g serka z wiaderka (lub homogenizowanego), ½ szkl(...)mąki pszennej tortowej , ½ szkl. płatków orkiszowych , 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 łyżki oleju kokosowego , ewentualnie kilka łyżek mleka Dodatki: syrop klonowy, gruszka WYKONANIE Jajko miksujemy z serkiem oraz mąką, dodajemy sodę, płatki, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz sól, mieszamy. Gdyby ciasto miało zbyt gęstą konsystencję dodajemy trochę mleka. Odstawiamy ciasto
słodki bratektego, jakiego smaku oczekujemy. Jeśli preferujesz ostre smaki, połącz ten mus z płatkami chilli lub dla podkręcenia smaku dodaj niewielką ilość soli morskiej. Mus czekoladowy z mascarpone i wiórkami kokosowymi Składniki: 250 g sera mascarpone ( http://www.mlekoma.pl/produkty/mascarpone/ ) 2 żółtka 2 łyżki cukru 100 g czekolady deserowej wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą, jasną masę(...)czasie, w kąpieli wodnej, roztapiamy czekoladę. Do żółtek z cukrem dodajemy ser mascarpone i stopniowo, roztopioną czekoladę. Miksujemy, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Przekładamy do szklaneczek, posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Deser można posypać np. wiórkami czekolady lub suszonymi owocami. Latem deser można udekorować świeżymi owocami jak np. maliny czy truskawki, które doskonale smakują w połączeniu
Moja smaczna kuchniaKaszę jaglaną warto również jeść w czasie przeziębienia, ponieważ zabiera "wilgoć" z naszego organizmu. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 2,5 szkl wody lub mleka 1 puszka mleczka kokosowego z puszki (tylko biała część) 3-4 łyżki ksylitolu 5 łyżek wiórek kokosowych+1 łyżka do posypania Przygotowanie: Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się(...)goryczki. Do garnka wlewamy wodę lub mleko, zagotowujemy i wsypujemy kaszę jaglaną.Mieszamy, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 15 minut.Do gotującej się kaszy dodajemy mleczko kokosowe, ksylitol i 5 łyżek wiórków kokosowych.Mieszamy i gotujemy razem przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.Przekładamy do foremki( najlepiej aluminiowej), posypujemy wiórkami i odstawiamy do przestygnięcia.Następnie wkładamy do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarneinformującą o składzie tych produktów. Najpierw skusiłam się na orzechowy fig bar. Jest to batonik z ciasta na bazie mąki gryczanej, owsianej i amarantusowej, z masłem orzechowym i olejem kokosowym, a wypełniony naturalnie słodkim nadzieniem z daktyli, fig i żurawiny. Ciasto ma charakterystyczny posmak mąki gryczanej, jest kruche, ale nie suche. W nadzieniu pestki fig przyjemnie chrupią, a słodycz jest(...)cytrynowym. Pyszne! Następnego dnia postanowiłam zafundować sobie śniadanie z płatków z migdałami i owocami goji. Same płatki zrobione są z mąki ryżowej i kukurydzianej, z dodatkiem mielonego lnu, oleju kokosowego, masła, jajka i kurkumy, a słodzone miodem i słodem ryżowym. Już sam kształt gwiazdek zachęca do chrupania, płatki bowiem smakują jak ciasteczka. Z jogurtem smakowały wybornie, ale obawiam się
Obiad gotowyDziś was zaskoczę myślę, że bardzo przyjemnie.Od rana powstają pyszności .Pyszny sernik kokosowy z przecierem z mango o lekko zabarwionym kolorku jakby żółtym. Co najważniejsze ma bardzo przyjemny smak.Udekoruje go czekoladą . Masa serowa: wiaderko twarogu ( każdy ma swój ulubiony) mąka ziemniaczana 4 łyżki cukier 3/4 szklanki jajka 5 szt mleko kokosowe 400 ml KTC (puszka) KESAR MANGO PULP(...)minut Wykonanie: Wbijamy jaja do misy, wsypujemy cukier i miksujemy do momentu potrojenia się masy( wygląda jak puch po dobrym zmiksowaniu).Kiedy mam ubite jaja z cukrem dodajemy mleczko kokosowe i twaróg. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.Teraz dodajemy przesianą mąkę ziemniaczana oraz przecier z mango .Sernik mam lekko żółty kolor, to dzięki przecierowi .Bardzo przyjemny
Różowa kuchniaciasto z ciecierzycy bez dodatku cukru i tłuszczu. Można przygotować je w wersji bezglutenowej dodając np. mąkę gryczaną. Można zrezygnować z bakalii i podać z ubitą śmietanką 30% lub kokosową. Smaczne w każdej wersji :) Składniki na małą prostokątną/kwadratową blaszkę: 280 g suchej ciecierzycy 5 pełnych łyżek gorzkiego kakao 8 pełnych łyżek ksylitolu 4 łyżki dowolnej mąki jasnej(...)pełnoziarnistej (w wersji bg np. gryczanej) 4 jajka 150 g jogurtu 150 ml mleka kokosowego (lub więcej jogurtu) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 0,5 szklanki posiekanych bakalii (u mnie suszone owoce, orzechy) Przygotowanie: Ciecierzycę namocz i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w świeżej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, przestudź i zblenduj
Ze smakiem i z pasjągorąco polecam :) Idealnie do niej pasują boczniaki, przygotowane tak, aby imitowały chrupiący boczek. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram topinamburu 1 cebula 3 - 4 łyżki oleju kokosowego 600 ml wywaru warzywnego 6 boczniaków 1 łyżka sosu sojowego BG mąka z czerwone soczewicy do obtoczenia boczniaków wędzona słodka papryka pimienton czarnuszka pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy(...)kostkę i dusimy z łyżką oleju kokosowego, po czym wrzucamy do garnka z wywarem warzywnym. Następnie dodajemy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki topinambur. Gotujemy pod przykryciem, aż topinambur będzie miękki i dorzucamy quinoę, dotujemy jeszcze pięć minut i gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
Quinoa Raz!Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mąki kokosowej 2 łyżki wiórków kokosowych ok. 2 szklanek mrożonych borówek ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: … Czytaj dalej Ciasto z borówkami i mąką kokosową
czarrna od kuchniMasz ochotę na ciasto z makiem, kokosowe, kakaowe czy kisielowe? Już nie musisz piec czterech ciast. Proponuję ciasto "4 w 1" przełożone kremem budyniowym i frużeliną wiśniową. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki(...)ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, do trzeciej - kakao, a do czwartej - kisiel. Do wysmarowanej masłem prostokątnej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy
Pyszności Słodkościpołączyć 4 składniki i wygospodarować 5 minut na przyrządzenie, a piec przez 20 minut. To co, kto się skusi? SKŁADNIKI : ( poracja na 12 kokosanek ) mleko skondensowane – 200 g wiórki kokosowe – 100 g granola – 5 łyżek suszone owoce – 2- 3 łyżki ( ja do kokosanek użyłam suszonych truskawek i jagód ) olej – odrobina do wysmarowania papieru PRZYGOTOWANIE : Nastawić piekarnik na 160º(...)funkcją grzania góra i dół. Do miski wlać mleko skondensowane. Wsypać wiórki kokosowe, granolę i suszone owoce. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Nakładać po łyżce masy kokosowej, formując niewielkie ciasteczka. Zostawiać oczywiście niewielkie odstępy. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut. Najlepiej użyć papieru do pieczenia lub specjalnej blachy
kuchniabellissima.wordpress.comJabłko zapiekane z kokosanką. Bardzo prosty i szybki do wykonania deser. 3 jabłka 250 ml śmietany 12% 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 szklanki wiórków kokosowych Śmietanę gotować z cukrem i laską waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne(...)oraz częściowo miąższ (żeby zrobić miejsce dla nadzienia). Owoce wypełnić masą kokosową. Piec w temperaturze 180°C do zarumienienia się wierzchu (około 15 minut
Bullio