oknem pierwszy powiew wiosny, co zachęciło mnie do stworzenia wiosennego, kolorowego ciasta. Budyń na mleku kokosowym okazał się idealnym dopełnieniem do owoców i galaretki. Spód: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 2 jajka - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody Do miski przesiewam mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem(...)formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 1 budyń waniliowy - 2 łyżki cukru Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego i dodaję trochę wody, tak aby było pół szklanki płynu. Rozpuszczam w nim budyń oraz
Receptura smakuStoisław 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao gorzkiego 350 g sera białego 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wiórek kokosowych HELIO 700 ml mleka 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła 4 łyżki cukru 1 żelatyna do deserów Dr. Oetkera 1/2 szklanki przegotowanej(...)wody 3 łyżki wiórek kokosowych do posypania ciasta blaszka o wymiarach 36/25 Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy roztopione zimne masło i mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto jasne
Sama słodycz i szczypta chiliNiesamowicie łatwe w wykonaniu, pyszne, wilgotne w środku ciasto pomarańczowe z polewą krówkową i wiórkami kokosowymi. Potrzebujemy: 1 kostka miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 duża pomarańcza lub dwie małe 250 g przesianej mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody 5 krówek garść wiórków kokosowych Piekarnik nagrzać(...)Wyjąć z piekarnika i ostudzić. POLEWA Do małego garnuszka wlać wodę, następnie wrzucić krówki. Mieszać, aż krówki się rozpuszczą i powstanie płynna masa. Polać ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi
Kolejny blog o gotowaniuogonkami 2 jajka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 ząbki czosnku 5cm kawałek imbiru – starty 1 papryczka chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oleju kokosowego opcjonalnie 1 łyżeczka pasty chili kolendra lub natka pietruszki szalotka Wykonanie: Kalafior rozmrozić do połowy. W malakserze zblendować go na drobne ziarna rozmiaru ziarenek ryżu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę(...)oleju kokosowego. Jajka dobrze rozmieszać z 1 łyżka sosu sojowego i wlać na patelnię – rozprowadzić tak, jak omlet. Na niewielkim ogniu usmażyć (ok 2-3 minuty) i zsunąć z patelni na talerz – odstawić i trzymać w cieple. Na patelnię dodać resztę oleju kokosowego i mocno go rozgrzać. Wrzucić krewetki i podsmażać ok. 2 minuty aż się lekko zezłocą
Pociąg Do Kuchnispód x1/3, krem x1/2) i zrobicie w tortownicy, to otrzymacie popisowy torcik! 😊 4 porcje Spód: * suszone daktyle- 160 g* * płatki migdałowe- 80 g* Krem: * orzechy nerkowca- 300 g* * mleko kokosowe- 200 ml * liofilizowane borówki- 15 g * płynny olej kokosowy- 2 łyżki * miód- 1 łyżka (ewentualnie dosłodzić) * limonka- 1 szt. (sok i skórka) Dodatkowo: * świeże borówki- do ozdobienia wierzchu Spód: Daktyle(...)wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu. Krem: Nerkowce zalać wodą i odstawić- najlepiej na noc, a następnie odcedzić, przełożyć do blendera i zmiksować z dodatkiem mleka oraz oleju kokosowego, liofilizowanych borówek, miodu oraz wyciśniętego soku i startej skórki z limonki. Masę przełożyć na bakaliowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki- minimum na 3 godziny. Przed podaniem deserniczki ozdobić
Kraina Miodem Płynącajest znakomity przepis dla kokosomaniaków, słodkie, kokosowe i delikatne o gładkiej strukturze. Jest wiele przepisów na ten przysmak, jedni wolą kaszę zmiksowaną, inni całą, ja należę do pierwszej grupy. 😋 0,5 l mleka szklanka kaszy jaglanej 3/4 szklanki suszonych daktyli 200 g wiórków kokosowych kilka kostek gorzkiej czekolady Czekoladę wkładamy do zamrażarki, mocno schłodzoną łatwiej zetrzeć. Daktyle płuczemy pod bieżącą(...)Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się tzw goryczki. Mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę , a po około pięciu minutach daktyle i połowę wiórków kokosowych. Gotujemy aż kasza wchłonie 3/4 mleka, zestawiamy z ognia, przykrywamy i czekamy aż masa ostygnie. Zimną masę miksujemy na gładko, tak aż znikną wszystkie ziarenka kaszy i cząstki daktyli
Dieta moja pasjaDzisiaj przychodzę do was z przepisem na pyszny , aksamitny pełen witamin krem z buraka i... podgrzybków ! O wspaniałym aromacie cynamonu i goździków , podany z mlekiem kokosowym i świeżym koperkiem ... MNIAM ! SKŁADNIKI : Mrożonka "Barszcz z podgrzybkami" 300 ml bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek kilka goździków szczypta cynamonu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu mleko kokosowe świeży koperek sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekany ząbek czosnku . Po chwili dodajemy mieszankę warzyw i dusimy ok. 5 min ze szczyptą cynamonu i goździkami . Zalewamy bulionem warzywnym , dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Gotujemy ok.15 min . Na koniec miksujemy na gładki krem
Marcepanowa kuchniaDziś przepis na przepyszne , kokosowe ciasteczka zwane KOKOSANKAMI.Zapraszam. 20dag.wiórek kokosowych 5dag.masła 3/4szkl.cukru 3łyżki mleka 2białka 2łyżeczki mąki ziemniaczanej ``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Masło z cukrem rozpuścić,dodać wiórki,wymieszać(może być gęste,ale tak ma być).Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodać do piany mąkę ziemniaczaną lub fix do śmietany,wymieszać pianę masą kokosową.Nakładać na blaszkę (wyłożoną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.). Składniki: 10 szt papieru ryżowego( średnica 18 cm) 1 szkl orzechów włoskich 1 szkl daktyli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju kokosowego pistacje do dekoracji Przygotowanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktyle na krem. Orzechy miksujemy na mąkę i dodajemy do daktyli(...)razem z miodem. Wszystko mieszamy razem. Olej kokosowy rozpuszczamy i smarujemy nim formę. Do głębokiego talerza wlewamy wodę. Jeden płat papieru ryżowego nasączamy wodą, kładziemy go do formy i pokrywamy go 1 łyżką masy.Powtarzamy do wyczerpiania składników( na wierzchu powinien zostać papier ryżowy. Wierzch baklawy smarujemy olejem kokosowym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż lekko się zarumieni
słodkie i nie tylko historie kulinarneSKŁADNIKI: 411 kcal 40 g białego ryżu 70 g mleczka kokosowego 100 g banana łyzka siemienia lnianego łyżka migdałów WYKONANIE: 1. Ryż ugotować na mleku kokosowym, do miękkosci. 2. Dodać pokrojonego banana, posiekane migdały i siemię lniane. KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Ryż biały (nieugotowany) 140 40 2.68 0.28 31.4 Mleko kokosowe
Atlas Smakówciasto smakuje po prostu obłędnie, połączenie kremowej śmietanki z mleka kokosowego i masła orzechowego, na kakaowym spodzie z daktyli, mąki owsianej, migdałowej i z kawałkami chrupiącego ryżu dmuchanego czy można wyobrazić sobie coś takiego ! Ciasto jest pyszne, zdrowe i do tego nie trzeba go piec po prostu słodycz idealna, koniecznie wypróbujcie :):) Składniki : Spód: 1 szklanka daktyli ( ok jedna(...)owsianych (lub mąki owsianej lub płatków błyskawicznych) ok 3-4 łyżek mąki migdałowej (opcjonalnie) 1/4 szklanki kakao szczypta soli 1/2 szklanki dmuchanego ryżu Nadzienie : 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce) 1/2 szklanki masła orzechowego 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy w wersji wege Wierzch: dmuchany ryż, orzechy ziemne ewentualnie można dodać polewę
zdrowa vege kuchnialaski wanilii. Wlać do reszty mleka i zagotować stale mieszając gęsty budyń. Zdjąć z palnika budyń i dodać masło, mieszać aż się roztopi. 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki masła Dużą blachę (wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wysmarować solidnie masłem i posypać wiórkami kokosowymi. (dość obficie) Na wiórki wylać masę budyniową i wyrównać nożem. Polewa 100 g gorzkiej(...)Nożem do pizzy podzielić ciasto na połowę, a następnie pokroić prostokąty o szerokości 6 cm Każdy brzeg prostokąta lekko podważyć od spodu szpatułką i zwinąć w roladkę. roladki kokosowe bez pieczenia
O kuchni z uczuciemprzepysznym ciastem. Nie ma opcji żeby nie wyszło, tego ciasta nie da się sknocić. A może uda Wam się upiec chociażby na święta ? Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto makowo-kokosowe: 6 białek ½ szklanki cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych Krem budyniowy: ½ litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru(...)czubata łyżeczka żelatyny Dr.Oetker Sposób przygotowania: Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę, cały czas ubijając wsypywać stopniowo cukier, ubijać aż masa będzie bardzo gęsta, wsypać wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera, ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, piec 30 minut w temp 180*c. Po upieczeniu wystudzić. Krem
Wanilia i Kardamonwyjęciu z piekarnika wciąż są miękkie. Po schłodzeniu stają się kruche. Przechowuj ciastka w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Z przechowywaniem ciastek to różnie bywa. U mnie ciasteczka kokosowe są zjedzone w ciągu jednego dnia. Nie zdążą nawet dobrze ostygnąć. Na papierze pozostaje okrągły ślad… Lubicie wypiekać ciastka ? Ja bardzo! Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów. Ciasteczka kokosowe(...)przepis numer 51. The post Ciasteczka kokosowe z czekoladą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaCzas przygotowania: 50 minut + 25 minut pieczenie Składniki: – 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej – 1 szklanka mąki ryżowej – 50 g masła klarowanego – 1/2 szklanki mleka kokosowego – 1 opakowanie drożdży suszonych – 2 jajka – 2-3 łyżeczki syropu z agawy – szczypta różowej soli himalajskiej Polewa: – 4 łyżki oleju kokosowego(...)Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i wykrawamy donaty. 5. Układamy je na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 25 min w 160 stopniach. 6. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao oraz syrop z agawy i podgrzewamy do uzyskania lejącej konsystencji. 7. Donaty zanurzamy w polewie a następnie posypujemy pokruszonymi orzechami. 8. I gotowe. SMACZNEGO
Podwójnaporcja