kokosowe - 19941 przepisów (strona:336/1330)

ZUPA POMIDOROWA NA SOKU Z POMIDOROW I MLECZKIEM KOKOSOWYM 102

ZUPA POMIDOROWA NA SOKU Z POMIDORÓW I MLECZKIEM KOKOSOWYM Zupa ta ma bardzo delikatny, lekko słodkawy smak. Można oczywiście zaostrzyć smak przyprawiając ją pieprzem cayenne lub chilli. Subtelna nuta kokosa sprawi, że dzieci będą ją uwielbiały (zresztą nie tylko dzieci ją polubią ). Polecam przepis na tą szybką i łatwą w przygotowaniu zupę pomidorową na bazie soku pomidorowego. SKŁADNIKI: 2 jabłka(...)cebule 2 łyżki masła sklarowanego 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 1 litr dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około 250ml sól oraz pieprz do smaku ulubione zioła (ewentualnie) dodatkowo: ugotowany makaron lub ryż posiekane zioła do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą - smażymy, aż cebula zmięknie. Krok

Moja Książka Kucharska
Zielone curry z kurczakiem 151

Danie tajskie w 15 minut. Zielone curry z kurczakiem i warzywami duszonymi w mleczku kokosowym. Ostre, rozgrzewające i sycące. Danie najlepiej podawać z ryżem jaśminowym. Polecam!       Zielone curry z kurczakiem   Składniki na 4 porcje:   puszka mleka kokosowego 400ml 2 piersi z kurczaka 2 łyżki zielonej pasty curry pół cukinii lub zielonej papryki 6 pieczarek świeża(...)kolendra   Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, cukinię (umytą wraz ze skórką) w półtalarki, Pieczarki kroimy na połówki. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, gdy się podgrzeje dodajemy pastę curry, kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Dodajemy cukinię, pieczarki i gotujemy jeszcze 5 minut. Danie podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym, posypane świeżą kolendrą

Smak mojej kuchni
Likier kokosowy 87

Dzisiaj propozycja lekkiego, kremowego i gęstego likieru kokosowego. Oprócz spożywania w czystej postaci można go wykorzystać do ciast, deserów lub drinków. Ja często dodaję  łyżeczkę likieru do popołudniowej kawy :) Najlepiej smakuje schłodzony. Przepis znaleziony tutaj . Polecam!     Likier kokosowy   Składniki:   500ml wódki 1/4 szklanki spirytusu lub białego rumu 200g wiórek kokosowych 400g mleka zagęszczonego niesłodzonego

Smak mojej kuchni
Czekoladowa granola dla łasuchów 115

zdrowymi , kiedy zawierają tyle cukru, a biedni rodzice muszą później biegać po lekarzach, nie mówiąc już o dentyście. Czy czekoladowa granola jest zdrowszą alternatywą ? Oczywiście! Moja granola zawiera orzechy, kokosowy olej i czekoladę o dużej zawartości kakao. Poza tym robi ją szybko i łatwo i je bez wyrzutów sumienia. Miseczka naturalnego jogurtu z granolą i owocami to wspaniałe i pożywne(...)śniadanie dla nas i naszych pociech. Czekoladowa granola Składniki: 100 g migdałów ze skórką 100 g orzechów cashew 2 łyżki owsianych płatków 2 lyżki oleju kokosowego 50 g czekolady 2 łyżki sezamu 100 g orzechów pecan Migdały, orzechy i czekoladę pokrój grubo. Wsyp do miski. Dodaj nasiona sezamu,owsiane płatki i rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszaj i wysyp na blaszkę wyłożoną

codojedzenia
Mazurek makowo-kokosowy 208

mnie w domu nie było tradycyjnego pieczenia mazurków na święta. Jednak gdy mamie zostawał nadmiar białek do wykorzystania piekła taki właśnie mazurek makowo-kokosowy. Dla mnie to jest smak dzieciństwa. Pychotka Składniki: Ciasto: 10 białek szklanka cukru pół kostki margaryny szklanka mąki szklanka maku pół małego proszku do pieczenia Masa: 2 szklanki mleka kostka masła 3 łyżki krupczatki 8 łyżek(...)wiórek kokosowych żółtko szklanka cukru pudru Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem. Mieszając dodawać porcjami rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Piec 30-40 min do zarumienienia ciasta. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać.  Drugą szklankę mleka zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas

Cukiernia Pychotki
Ciasto makowo-jabłkowe 185

jabłek 8 łyżeczek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g rodzynek 200 g masła 55 g rozdrobnionych orzechów włoskich 10 kropli spirytusowego olejku migdałowego wiórki kokosowe do posypania masło do posmarowania blachy + bułka tarta do podsypania Wykonanie tradycyjne: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 2-3 minutach odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy(...)niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 60 minut (do suchego patyczka jednak ciasto musi pozostać lekko wilgotne). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy wiórkami kokosowymi. Studzimy. Ciasto makowo-jabłkowe   Wykonanie w TM5: Białka jaj oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę - 4,5 obr / 1 min (motylek). Odstawiamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem

peggiwkuchni
Energetyczne kuleczki z marchewką wegańskie, bez cukru, fit 245

szklanki migdałów 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach 2-3 łyżki syropu z agawy (proszę dosłodzić do smaku) 1/2 szklanki płatków owsianych (możemy użyć bezglutenowych) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 10 minut. 2. Do blendera wsypujemy migdały i miksujemy. Daktyle osączamy i dodajemy(...)syrop z agawy, płatki owsiane, wiórki, cynamon, miksujemy. 3. Do masy marchewkowej dodajemy posiekane orzechy i mieszamy łyżką. Z masy formujemy w rękach kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Kuleczki wkładamy na godzinę do lodówki i gotowe! Od razu podajemy. Smacznego! :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Domowa biała czekolada 132

Taką czekoladę zrobiłam jakiś czas temu synkowi. Dzięki ksylitolowi chroni ząbki przed próchnicą. Zastąpiłam również masło olejem kokosowym. Zapraszam Składniki: 2 czubate łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ksylitolu 4 płaskie łyżki mleka w proszku Przygotowanie: Rozpuszczamy olej kokosowy. Ksylitol mielimy na puder.Do gorącego oleju dodajemy zmielony ksylitol i mleko w proszku. Dokładnie mieszamy razem. Można tak jak ja zrobić pojedyncze

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Śmietankowe ciasto kokosowe 139

sernik, jednak konsystencja wyczuwalna pozostaje nadal lekkiej śmietanki.  Blacha o średnicy 26 cm  Składniki:  2 x 400 ml śmietany 30 % 250 g cukru 600 g wiórków kokosowych  5 białek szczypta soli ciasto 1 szklanka cukru 5 żółtek 1 łyżka gęstej śmietany 18% 250 g masła 2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Przygotowanie(...)garnku zagotować śmietanę, cukier i wiórki kokosowe, gotować ok 5 minut. Wystudzić i dodać ubite białka ze szczyptą soli, następnie wymieszać masę.  Masło ucieraj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku, następnie dodawaj śmietanę i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez 10 minut

Niezły Młynek
Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. 105

chce się pichcić w kuchni, lecz dzisiaj u mnie było odwrotnie. Zachciało mi się jakiegoś ciasta z jabłkami i ... na szybko zrobiłam kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą.  Składniki na ciasto: 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia (250g) 400g mąki zwykłej 150g cukru Beza: 5-6 jabłek 5 białek 150g cukru 150g(...)wiórek kokosowych Przygotowanie: Margarynę utrzyj razem z cukrem i żółtkami. Do utartej masy stopniowo dodawaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto wyłóż na blaszkę i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. Gdy ciasto będzie się piekło, Ty zajmij się przygotowywaniem bezy. Jabłka zetrzyj na tarce i wyłóż na upieczone ciasto. Białka ubij z cukrem

My World by Dagmara Rek
Omlet bananowy bez jajek z polewą z odżywki białkowej :) 384

owsianej  30 g mąki ryżowej  1 dojrzały banan 1 łyżeczka nasion chia  100 ml napoju roślinnego  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka oleju kokosowego  Sos o smaku mokka: 1/2 miarki odżywki białkowego o smaku Mocha Warrior Blend (Suwarrior Polska) 5-6 łyżek wody Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę owsianą i ryżową, dodaj rozgniecionego(...)widelcem banana oraz pozostałe składniki (oprócz oleju kokosowego). Dokładnie wymieszaj, odstaw na 5 minut, aby ciasto nieco zgęstniało.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wlej masę na omlet. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki i smaż jeszcze kilka minut.  Przygotuj sos mieszając odżywkę z wodą.  Gotowy omlet udekoruj wybranymi dodatkami

Zdrowie na języku :P
Razowe placuszki 165

Dziś na śniadanie 100% pełnoziarniste placuszki, z niewielkim dodatkiem cukru, olejem kokosowym i orzechowym posmakiem, który zawdzięczają właśnie razowej mące. Grube, sycące, idealne na jesienne śniadanie. Składniki (2-3 porcje) szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka cukru jajko 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) szklanka mleka Mąkę, proszek, sól, cukier wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać mleko(...)olej kokosowy. Wlać do miski z suchymi składnikami, szybko wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie masło orzechowe, dżem z wiśni i twarożek

Słodkie inspiracje
tarta paleo z batatami (bez glutenu) 157

oregano (tutaj możecie użyć swoich ulubionych ziół, ja uwielbiam bataty w tym połączeniu). Dodatkowy bonusem jest jej wygląd, tarta paleo wygląda naprawdę ładnie. Składniki na ciasto: 3 łyżki oleju kokosowego 7 łyżek puree z dyni ¼ szklanki mąki z tapioki ½ szklanki mąki kokosowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 duże bataty 2 jabłka 1-2 czerwone cebule oliwa przyprawy Przygotowanie ciasta(...)Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Olej rozpuszczamy, wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy, naczynie na tartę smarujemy olejem kokosowym i wykładamy przygotowanym ciastem. Przygotowanie nadzienia. Bataty, jabłka oraz cebulę kroimy w cienkie krążki. Wszystko skrapiamy oliwą, przyprawiamy i układamy na cieście. Pieczemy około 25-30 minut (czas może być różny w zależności jak grubo nasze składniki zostały pokrojone). Najlepiej przed

PaleoLife
Zielone curry z ciecierzycą 147

chłodne dni. Dziś curry w wersji wege – z ciecierzycą. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Składniki (2 porcje): ryż basmati, ryż jaśminowy lub makaron 1 puszka ciecierzycy 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej(...)pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka brązowego cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Ciecierzycę odsącz. Ryż ugotuj i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę, kumin i mieloną kolendrę, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty

Moja pasja smaku
Jaglane kulki a'la Raffaello 118

zdjęciu jest 39, bo moja mama nie mogła się powstrzymać przed zjedzeniem jednego :) Składniki na kulki: szklanka suchej kaszy jaglanej mleko (o ilości napiszę w wykonaniu) 10 łyżek wiórków kokosowych niecałe pół kostki masła 4-5 łyżek cukru pudru (można zastąpić miodem wg upodobania) Składniki na posypkę: 3 łyżki wiórków kokosowych 1,5 łyżki cukru pudru   Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)cukier puder, mieszam, odstawiam.  Po ugotowaniu, na chwilę odkładam kaszę by delikatnie ostygła. Gdy kasza jest jeszcze ciepła - że da się ją dotknąć- dodaję 10 łyżek wiórków kokosowych i mieszam łyżką powstałą masę. Następnie dodaję masło pokrojone na mniejsze części i cukier, a potem ugniatam już ręką - uwierzcie mi tak jest wygodniej. Gdy masa się połączyła, możemy przejść

Justa próbuje gotować