kokosowe - 19941 przepisów (strona:327/1330)

Bezglutenowe pancaces z kakaowym tahini i owocami 106

płatków owsianych bezglutenowych 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1 jajko 1,5 szklanki mleka ryżowego (można zastąpić innym napojem roślinnym lub wodą) 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego szczypta soli 1 łyżka pasty sezamowej z kakao (użyłem Tahini Macedońskie kakaowe ) 1 łyżeczka posiekanych orzechów (np. pistacje, orzechy włoskie lub nerkowca) + dowolne owoce Bezglutenowe pancaces z kakaowym tahini(...)owsiane mielimy na drobną mączkę i przesypujemy do miski. Dodajemy mąkę kukurydzianą, siemię lniane i szczyptę soli. Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy jajko, mleko ryżowe i olej kokosowy . Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste i lepkie.  Placuszki smażymy na patelni do naleśników posmarowanej odrobiną tłuszczu np. kokosowego. Usmażone pancaces układamy na talerzu, smarujemy

kulinarnyJa
Tarta z papryką igołomską, szynką i szpinakiem 145

jest zrobić ciasto samemu.Składniki-nie podaję ilości , bo wszystko jest robione na oko.Tu nie trzeba ,ani miar, ani wag! Składniki gotowe ciasto na tartę spora dawka szpinaku olej kokosowy extra virgin  do smażenia papryki igołomskie. Nie macie? Mogą być każde-czerwone, zielone , żółte. czerwona cebula sól himalajska różowa  do smaku pieprz ziołowy pomidory z puszki krojone śmietanka(...)mozzarella trochę szynki pokrojonej w kostkę Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 stopni. Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, szynkę,po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Dosmaczamy solą i pieprzem.Podsmażamy. Dusimy pod przykryciem. Wsypujemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie .Dodajemy około 3 łyżek pomidorów

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z mięsa mielonego z kokosową nutą 144

Niektórzy mogą się zastanawiać czy mięso mielone ( wieprzowe )  w ogóle pasuje do mleka kokosowego. Mogę powiedzieć, że pasuje bardzo dobrze. Nadaje delikatności i subtelności daniu. Koniecznie musicie sami wypróbować i ocenić. Składniki: 500 gram mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki Szklanka blanszowanych warzyw – paski 1 szkl. bulionu 3 łyżki mleczka kokosowego Sól Pieprz Papryka słodka mielona Mąka Olej Wykonanie: Mięso(...)rulon i zabezpieczamy brzegi ( podwijamy ). Obtaczamy w mące. Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 30 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Dokładnie rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut. I gotowe. Podajemy z dodatkami zgodnie z upodobaniem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka 134

glonów nori świeży ogórek awokado imbir marynowany wasabi czarny sezam sos sojowy Łosoś z marchewki: 2 duże marchewki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka wędzonej papryki Tuńczyk z buraka: 2 podłużne buraki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego(...)pomocą obieraczki lub mandoliny. Glony łamiemy na mniejsze kawałki, prażymy na suchej patelni i rozcieramy na proszek w moździerzu. Następnie marchew przekładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy płynny olej kokosowy, ocet sojowy i wsypujemy glony. Dokładnie mieszamy i pieczemy przez 20-25 minut w 220°C, mieszając od czasu do czasu, aż marchew stanie się miękka, ale nie będzie się jeszcze

Food Square
Flan z quinoy z sosem jagodowym (bez glutenu, bez laktozy, organiczny) 114

uznam, ze warto to wrzucę na boga. Póki co musicie się zadowolić tym z paczki. Jedno opakowanie przewidziane jest na litr mleka (ja wykorzystałam pół porcji i użyłam mleka kokosowego zmieszanego z wodą), kosztowało mnie to około 10 zł (dokładnie nie pamiętam). Z połowy paczki wychodzi około 6-7 porcji wielkości muffinki. Składniki: pół opakowania organicznego flanu z quinoy Andean(...)Valley 250 ml mleka kokosowego 200 ml wody 6 łyżek świeżych, lub mrożonych jagód 1 łyżka miodu Wykonanie: Mleko kokosowe mieszamy z wodą, do zimnego płynu wsypujemy flan z quinoy. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek, a następnie doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gorący flan wlewamy do silikonowych foremek na babeczki i odstawiamy do schłodzenia.  Jagody dusimy chwilę

Quinoa Raz!
Przepis # 25 Jaglane rogaliki z musem jabłkowym 120

mąki pszennej w swojej diecie dlatego postanowiłam przygotować rogaliki z mąki jaglanej z domieszką mąki owsianej oraz nadzieniem jabłkowym - według mnie idealne do herbaty. Składniki Ciasto - 35 gram cukru kokosowego - 300 gram mąki jaglanej - 50 gram mąki owsianej - 125 ml mleka - 15 gram drożdży - 70 gram oleju kokosowego - 2 jajka Mus - 3 jabłka - cynamon Jabłka obieramy i kroimy na drobne(...)miseczki wkładamy pokruszone drożdże, które zalewamy połową porcji ciepłego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mąki jaglanej. Pozostawiamy do wystygnięcia. Do pozostałej części mleka wlewamy roztopiony olej kokosowy Do dużej miski wsypujemy resztę mąki jaglanej oraz mąkę owsianą. Robimy zagłębienie w które wlewamy rozczyn.  Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku. Powoli wlewamy także mleko połączone

Health-Fit-Life
Przepis #31 Żytnie drożdżówki z owocami 120

sklepie. Smak różni się ze względu na rodzaj użytej mąki - według mnie jest jeszcze lepszy i przede wszystkim zdrowszy:) Składniki: - 250 gram mąki żytniej - 35 gram oleju rzepakowego lub kokosowego - 2 łyżki cukru kokosowego - 14 gram drożdży  - 1 jajko - 100 ml wody - dowolne owoce lub dżem,powidła   Wykonanie Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże. Wlewamy letnią wodę oraz wsypujemy(...)ciasto tworząc zagłębienie w które nakładamy owoce lub powidła czy inne nadzienie. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z resztek mąki (to co zostaje w misce) do której dodajemy odrobinę cukru kokosowego. Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez  około 25 minut. Pyszna i aromatyczna drożdżówka z owocami i kruszoną idealnie nadaje się na drugie śniadanie

Health-Fit-Life
Przepis #38 Pralinki kokosowo - daktylowe 140

pralinka to: 71 kcal w tym: B: 0,68 g; W: 8,2 g; T:  4,0 g. Składniki: - 80 g namoczonych wcześniej daktyli - 50 g wiórków kokosowych + do obtoczenia Wykonanie Daktyle odsączamy z wody. Dodajemy do nich wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Z tak powstałej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych

Health-Fit-Life
Przepis #43 Truskawkowy FIT deser 107

sprawdzają się jako składnik słodkich deserów. Poniżej przedstawiam Wam przepis na taki właśnie deser w którego skład wchodzą: mus truskawkowy, jogurt z truskawkami oraz krem czekoladowy i mus kokosowy, którego można dodać opcjonalnie (przepis wkrótce). Jedna porcja (przedstawiona poniżej) dostarcza (bez musu kokosowego): 291 kcal; B: 16,4g; W: 49; T: 1,3 g. Składniki (jedna porcja(...)jogurtu z truskawkami. Następnie przygotowujemy mus czekoladowy. Blendujemy odsączone daktyle z kakao na gładką masę. Tak przygotowany mus przekładamy na truskawkowe masy. Całość można posypać wiórkami lub dodać mus kokosowy. Poniżej także filmik z przygotowaniem deseru - mój pierwszy:) Wiem, że jeszcze dużo pracy przede mną ale mam nadzieję, że z każdym będzie tylko lepiej;) Smacznego

Health-Fit-Life
Przepis #47 Owsiana tarta z domowym budyniem oraz brzoskwiniami 159

owsianym spodzie. Krem to domowy budyń waniliowy. Na wierzchu znajdują się brzoskwinie, które przełamują delikatny smak budyniu. Składniki Spód - 200 g mąki owsianej - 50 g mąki kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 g cukru lub słodzika - 30 g oleju kokosowego - 1 duża łyżka jogurtu greckiego - 2 jajka Budyń - 2 żółtka -  2 szklanki mleka roślinnego(...)zwykłego - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 3 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo - 3 duże brzoskwinie Wykonanie Spód Na stolnicę wsypujemy obydwie mąki.  Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, proszek do pieczenia oraz jajka. Następnie dodajemy jogurt i cukier. Całość dokładnie zagniatamy w kulę. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty. Pieczemy

Health-Fit-Life
Drożdżowe z kokosową kruszonką. 189

Drożdżowe wypieki najbardziej lubię robić latem.Temperatury u mnie dochodzą do 40 stopni ,więc drożdżowe rosną jak szalone.Dziś zakręcona drożdżówka z kokosową kruszonką.Polecam!. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około(...)szklanki mąki pszennej 70 g masła ,miękkie szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta 0,5 szklanki cukru Na koniec: 3 łyżki kakao Kruszonka kokosowa: 2 łyżki mąki 70 g wiórek kokosowych 60 g ciemnego cukru 70 g masła Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się

Ladylaura.
Kokosanki 109

postanowiłam je upiec, Do przygotowania potrzebujemy: 350 g mąki pszennej 170 g zimnego masła 80 g cukru 3 żółtka 3 białka 1,5 słoika dżemu truskawkowego 100 g wiórek kokosowych 100 g cukru Mąkę, cukier, masło i jajka umieścić w dzieży robota i zagnieść całość do otrzymania kruchego ciasta. Uformujcie je w kulę i na ok 30 minut umieśćcie(...)lodówce. W tym czasie przygotujcie bezę – ubijcie 3 białka sz szczyptą soli i cukrem (dodawajcie porcjami). Na samym końcu delikatnie wymieszajcie z wiórkami kokosowymi. Wyjmijcie ciasto z lodówki i ciekńko rozwałkujcie. Przenieście je do formy, rozsmarujcie na wierzchu konfiturę a na wierzchu umieśście kokosową bezę. Pieczcie w 170 stopniach ok 40 minut. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Kurczak curry z ananasem 275

Kurczak curry z ananasem to szybkie i bardzo smaczne danie. Dzięki mleczku kokosowemu sos jest wyjątkowo delikatny, a całe danie bardzo sycące. pierś z kurczaka 6 plastrów ananasa z puszki cebula 4 ząbki czosnku 3 czubate łyżeczki curry pół puszki mleczka kokosowego (200 ml) zalewa z ananasów sproszkowany imbir sól pieprz (opcjonalnie) łyżka masła klarowanego (opcjonalnie) łyżka mąki Pierś(...)patelni rozgrzewamy ponownie olej. Szklimy na niej pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy nabierze ona złotego koloru dorzucamy pokrojone na kawałki plastry ananasa i podsmażamy. Następnie dodajemy pół puszki mleczka kokosowego, zalewę z ananasów, 3 czubate łyżeczki curry, pokrojony czosnek i pół łyżeczki sproszkowanego imbiru. Mieszamy całość do uzyskania jednolitego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy razem kilka minut

Dieta bez mleka
ANZAC 128

ANZAC to pyszne ciasteczka owsiano-kokosowe, które szybko znikają. Idealne w podróż, ponieważ długo zachowują świeżość. Składniki: 160 g płatków owsianych 160 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej 140 g cukru pudru 200 g roztopionego masła 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Do miseczki wsypujemy płatki owsiane,  wiórki kokosowe, mąkę i cukier.  Wszystko mieszamy. Masło

Pyszności Słodkości
Zdrowsza karpatka- przez góry i doliny do serducha 151

proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 budynie Delecta o smaku waniliowym z dodatkiem wanilii 3/4 szklanki ksylitolu 750 ml mleka 2% 200 g stałej części z dobrej jakości mleka kokosowego (wstaw mleko kokosowe do lodówki na przynajmniej jeden dzień, a po otwarciu na wierzchu zbierze ci się śmietanka)   Przygotowanie:   Ciasto: Masło roztop w garnku, dodaj wodę i zagotuj(...)przez ok. 1 - 2 minuty aż zacznie bulgotać. Wówczas odstaw garnek z ognia i ostudź. W trakcie studzenia pamiętaj, żeby co chwilę mieszać, aby nie zrobił się kożuch. Śmietankę kokosową ubij mikserem przez ok. 2 minuty, aż będzie bardziej napuszona. Następnie, dodając po łyżce ostudzony budyń ubijaj dalej na puszystą i jasną masę. Powstały krem odstaw do lodówki

Smiling Shrimp