moim niezbędnikiem) i sięgnęłam do "szafki istnej rozkoszy" (wiem co mówię, tutaj możecie przeczytać, jakie produkty otrzymałam). Dzisiaj w roli głównej krem z prażonych orzechów laskowych w towarzystwie pasty kokosowej bio i czekolady 101% raw bio . Zabójcze połączenie. Szczerze muszę przyznać, że produkty rozprowadzane przez alfa-koszyk imponują mi swoją jakością i smakiem, zwłaszcza w stosunku do ich ceny. Fakt(...)ceny. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, z czystym sumieniem mogę polecić je każdemu z Was. Nie będę jednak już owijać w bawełnę, zapraszam do przepisu! Składniki: 5 0 gram pasty kokosowej bio (5 czubatych łyżeczek) 5 0 gram kremu z prażonych orzechów laskowych (2.5 pełnych łyżek) 10 gram czekolady 101% raw bio (1 pasek) łyżka syropu daktylowego bio szczypta cynamonu Przygotowanie
Smiling Shrimpzapiekam je jeszcze w obłędnie karmelowo -piernikowym sosie to jestem już w pełni usatysfakcjonowana. Danie jest przepyszne polecam Wam! SKŁADNIKI: PRZEPIS NA NALEŚNIKI: - 3/4 szklanki wody gazowanej - 3/4 mleka kokosowego (bądź krowiego) - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1/5 szklanki oleju rzepakowego - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru pudru - 1/3 łyżeczki kardamonu - 2 jajka W/w składniki wymieszaj(...)łyżeczki cynamonu w proszku - 2 pierniki toruńskie serduszka FC KOPERNIK - 4 łyżki miodu - 100 ml soku z gruszki lub jabłkowego - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki oleju kokosowego bądź masła Na żeliwnej rozgrzanej patelni, na oleju kokosowym podsmażamy gruszki, tak aby się zrumieniły i oddały trochę soku, dodajemy, cukier, miód, sok, zmiksowane pierniki i przyprawy. Całość dusimy aż do momentu
SMYKWKUCHNIczerwoną fasolę, białą fasolę, cukinie, dynię i marchew. Składniki na małą formę do babki: puszka 240 g po odsączeniu fasoli białej Jamar 3 jajka 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżeczki młodego jęczmienia 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa: 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu dodatkowo(...)masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Posypujemy po wierzchu migdałami, orzechami i rodzynkami
Życie zaczyna się w kuchnicukierków. Jeden cukierek to: 51 kcal w tym: W: 2,5 g; B: 1,67 g; T: 3,7 g. Składniki: - 1,5 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki mąki kokosowej - 2 łyżeczki posiekanych orzechów ( ja użyłam nerkowców) - 1 łyżka oleju kokosowego - 3 łyżeczki kakao Wykonanie Do miski wrzucamy masło orzechowe oraz mąkę. Roztapiamy olej kokosowy i wlewamy do miseczki
Health-Fit-LifeMoże dlatego, że latem lubię lekko kwaśne owocowe smaki. Użyłam różnych owoców, również agrestu, którego jednak tu nie polecam ;) Składniki na około 9 mini serniczków: 5 -6 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych lub mielonych migdałów 3 łyżki otrębów pszennych 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju kokosowego 250 gram twarogu chudego 1 Jajko 2-3 łyżki cukru pudru(...)wanilii (ja nie miałam swojego, użyłam więc Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru od Dr Oetkera) 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 garście owoców sezonowych (porzeczki, maliny, truskawki) Olej kokosowy ogrzewamy lub wstawiamy do mikrofalówki na kilkanaście sekund do rozpuszczenia. Do oleju dodajemy kakao, otręby, wiórki oraz migdały. Dokładnie mieszamy. Formę muffinkową wykładamy papilotkami (można również użyć silikonowych foremek) . Powstałą masę
CynamonemPoOczachsmaczne. A to jest smaczne, i to jak! Do jego wykonania użyłam wiórek, które zostały mi po wyciskaniu soku z marchewki. To sprawiło, że ciasto pozostaje cudownie wilgotne. Mąka kokosowa i biała czekolada dominują smak ciasta. Marchewkę można pominąć dodając tyle samo dowolnej mąki. Smacznego! Marchewkowo-kokosowe blondie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 16 Składniki(...)marchewka 130 g mąka kokosowa 2 szt jajko 2 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g biała czekolada 100 g masło Sposób przygotowania Połowę czekolady rozpuścić razem z masłem. Suche składniki wymieszać, dodać marchewkę, jajka i masło z czekoladą. Pozostałą część czekolady pokruszyć i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy ok. 20x30 cm. Piec 30 minut
Kucharzycaduże jabłka 1 jajko 150 ml mleka 120 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu olej kokosowy do smażenia (można użyć innego, np. rzepakowego) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz jabłek i oleju kokosowego zmiksować mikserem do uzyskania gęstej masy. Odstawić na bok na 10 minut. Jabłka obrać ze skórki(...)usunąć gniazdka nasienne i pokroić w plasterki otrzymując krążki z dziurką (patrz zdjęcia poniżej). Patelnię wysmarować olejem kokosowym, rozgrzać. Plasterki jabłek maczać w cieście naleśnikowym z każdej strony i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron do zezłocenia. Podawać na ciepło posypując cukrem pudrem, w towarzystwie dżemu, miodu lub tak jak ja- melasy. Smacznego! ............................. Moim Drodzy! Przy
Nastoletnie WypiekaniePudding z tapioki wraz z dodatkiem musu śliwkowo-piernikowego to deser, który najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepły i lekko płynny 😃 Delikatna, kokosowa tapioka świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym śliwkowym musem z korzenną nutą. Uwierzcie mi na słowo, że jest to i dealne połączenie smaków! Poniższy deser przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy(...)hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na 3-4 porcje: pudding z tapioki 1/2 szklanki tapioki (90 g ) 1 szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka zwykłego mleka 2 łyżeczki zwykłego cukru mus śliwkowo-piernikowy 250 g śliwek węgierek 1 łyżka rumu 1 łyżka zwykłego cukru 3 pierniki Uszatki 1/2 łyżeczki cynamonu do dekoracji 1 piernik
Ugotowaćłyżki polenty + do obtoczenia garść świeżej kolendry garść natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku świeżo mielony pieprz olej kokosowy do smażenia sól Dodatki: 6 fińskich bułek owsianych 200 g cypryjskiego sera halloumi garść świeżej kolendry 1 pomidor 1 czerwona cebula kilka listków sałaty, np. rzymskiej Relish z ananasa(...)świeżego ananasa 2 szalotki lub mała czerwona cebula 1 papryczka chili 3 łyżki octu ryżowego 2-3 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżeczka oleju kokosowego * PRZYGOTOWANIE Burgery z ciecierzycy Ciecierzycę odsącz z zalewy (zostaw ją na później) i zmiel na grubych oczkach za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub zgnieć tłuczkiem do mielenia ziemniaków. Dodaj posiekaną natkę pietruszki
Food Squaredosłownie kilka minut. Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 brzoskwini (najlepiej twardszej) 2 łyżeczki cukru kokosowego około 1-2 łyżeczki oleju kokosowego (do smażenia) do podania: cukier puder Przygotowanie: Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy gęsty jogurt naturalny, jajko, mąkę, proszek do pieczenia(...)cukier. Następnie dodajemy pokrojone w owoce, mieszamy. Placuszki smażmy na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego. Smażymy na małym ogniu (1 łyżka masy = 1 placuszek). Warto pierwszą stronę smażyć pod przykryciem, wówczas łatwiej się je obraca (pamiętajmy, że są dobrze „nadziane” owocami). Placuszki nadziane brzoskwiniami podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego #MyVictorinox
Słodkie okruszkiSkładniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g orzechów nerkowca zalane wodą i moczone przez około 4-5 godzin (można je moczyć przez całą noc) 120g mleczka kokosowego (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki syropu klonowego 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z 1/2 cytryny Karmel orzechowy: 2 łyżki syropu klonowego(...)łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 spore łyżki masła orzechowego szczypta soli Dodatkowo: około 40-50g gorzkiej czekolady do ozdoby – (proszę użyć czekolady bez mleka w proszku, mleka) Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie osączyć i razem z orzechami włoskimi zemleć je w blenderze. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach
Mała Cukierenkatylko moja opinia ;) ) kremem budyniowym oraz soczystymi truskawkami, zarówno świeżymi jak i w postaci frużeliny. Całość zwieńcza spora warstwa bitej śmietany, którą to posypałam również sporą ilością wiórków kokosowych. Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :) Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej . Biszkopt: 110 g mąki(...)pokojowej Ponadto: około 500 g truskawek 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 2 - 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania zagęstnika do śmietany, tzw. "śmietan - fix" 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia
Opowieści z piekarnikakefir) - 4 łyżki ksylitolu lub cukru - 2 jajka - 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - ok.500g śliwek lub innych dowolnych owoców - 1 łyżeczka stopionego oleju kokosowego Dodatkowo: - olej kokosowy do smażenia - puder lub mielony ksylitol do posypania - do wyboru: płynny miód, płatki migdałów, świeże owoce, itp. Jajka rotrzepać w misie miksera razem z ksylitolem. Dodać kefir i/lub(...)maślankę. Następnie partiami dodajemy mąki wymieszane z solą i sodą. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wydrylowane, pokrojone w małą kostkę śliwki i stopiony olej kokosowy. Mieszamy i odstawiamy na ok.10 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małej ilości oleju, na malutkim palniku. Będą się dłużej smażyć, ale nie będą się przypalały, i zdążą się dosmażyć wewnątrz. Racuchy odsączamy na ręczniku
Smaczne ZdroweLato to najlepszy moment na domowe lody. Domowe mają to do siebie, że sami możemy komponować swoje ulubione smaki. W połączeniu z znanymi batonikami, wiórkami kokosowymi i orzechami powstał rewelacyjny smak. A zrobienie ich to bułka z masłem - bez kilkukrotnego mieszania, bez maszynki! 330 ml śmietany 30% 100 g batoników Kinder 2 jajka 2 łyżki ciepłej wody 140 g cukru(...)łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka kruszonych orzechów arachidowych Śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu (nie gotujemy!). Dodajemy połamane batoniki. Podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z ognia. Przestudzoną śmietanę wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnego dnia ubijamy śmietankę na sztywno. Jajka przelewamy na sitku wrzącą wodą. Oddzielamy osobno żółtka od białek. Żółtka ubijamy na puszystą jasną masę
VioletoweKucharzenieMizeria to doskonałe dopełnienie obiadu. Przygotowanie jej zajmie nam tylko kilka chwil. W bezmlecznej wersji mizerię możemy zrobić używając mleczka kokosowego. 1 duży ogórek szklarniowy 0,5 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleczka kokosowego (pełnotłustego) Ogórka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W misce mieszamy sok z cytryny, cukier, sól(...)pieprz oraz mleczko kokosowe. Dodajemy ogórki i mieszamy całość. Gotowe
Dieta bez mleka