kokosowe - 19941 przepisów (strona:313/1330)

Wegański sos koperkowy 231

czasu do czasy klasyczne (polskie) obiadki czyli ziemniaki (najlepiej w formie puree) klopsiki, jakaś suróweczka, a do pyrek koniecznie sosik. Na liście moich ulubieńców jest koperkowy. Składniki: puszka mleka kokosowego 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego (słonecznikowy lub kokosowy rafinowany będzie tu najlepszy) pęczek koperku Przygotowanie: W rondelku rozgrzej olej(...)żeby nie przypalić. Tak wygląda gotowa zasmażka- nie powinno być żadnych grudek.     Zdejmij rondelek z ognia i powoli cały czas mieszając dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym- sos już zacznie gęstnieć. Dodaj przyprawy. Ponownie wstaw rondelek z sosem na kuchenkę i gotuj cały czas mieszając 2-3 minuty. Gdy już sos będzie gotowy dodaj posiekany koperek (już

greenscarf
CIASTO CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ 145

razu poprawił się nastrój. Żurawina lekko kwaskowa idealnie zgrała się z czekoladą. Ciasto dzięki temu jest wilgotne, mokre i ciężkie z chrupiącą skórką oblaną czekoladą. Palce lizać ! ~~PRZEPIS~~ olej kokosowy 5 łyżek gorzka czekolada 90 % 100 g.  żurawina ze słoika ( najlepiej swojej domowej roboty ) ok. 250-300 g.  erytrol 4 łyżki miód 3 łyżki sól 1 szczypta jaja(...)mąka 150 g.  proszek do pieczenia 1 łyżeczka Polewa olej kokosowy 3 łyżki erytrol 1 łyżka miód 1 łyżka kakao 2-3 łyżki ewentualnie mleko 1-2 łyżki Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnuszku rozpuścić olej kokosowy z posiekaną czekoladą, miodem i erytrolem. Mieszać do rozpuszczenia. Dodać żurawinę, rozbełtane jaja, sól i wymieszać do połączenia się

Kuchnia Paulettes
Chrupiące ciastko z płatków kukurydzianych z kremem kawowo- kokosowym na bazie kaszy jaglanej i marynowaną w kawie dynią 116

nadaje się na śniadanie. Składniki (na 2 porcje): Kruche ciastko: 1 szklanka płatków kukurydzianych Lubella Kakao i Miód  4 łyżki masła  1 łyżka masła orzechowego  Kawowo- kokosowy krem z kaszy jaglanej: 1/2 szklanki kaszy jaglanej  2/3 szklanki mleka kokosowego  1/2 szklanki mocnej kawy  3 łyżki miodu  Marynowana w kawie dynia: 200 gram dyni(...)Foremki na mini tartaletki wysmaruj tłuszczem a następnie ich dno wyłóż kruchym spodem. Tak przygotowane ciastka włóż do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie ugotuj w mleku kokosowym i kawie kaszę jaglaną. Pod koniec gotowania dodaj miód i zmiksuj kaszę na gładki krem. Dynię pokrój w kostkę. Gotuj w kawie z dodatkiem kardamonu do miękkości. Na koniec dosłodź

Mango Papaja
Zupa krem z batata i marchewki na mleku kokosowym z chili 92

Uwielbiam zupy krem, szczególnie te na bazie mleczka kokosowego. Bardzo smaczna propozycja na pikantną i rozgrzewającą zupkę z dodatkiem oleju Wielkopolskiego aromatyzowanego chili, który swoją drogą jest baaardzo pikantny dzięki czemu perfekcyjnie podkreśla smak delikatnej zupy. Idealna propozycja na chłodne, już zimowe niemalże wieczory.  Składniki (na 2 - 3 porcje): 400 gram batata  200 gram marchewki  1 szklanka(...)gęstego mleka kokosowego 2 szklanki bulionu  szczypta szafranu  2 łyżki oleju Wielkopolskiego Chili  szczypta soli i pieprzu  1 cebula  1 ząbek czosnku 1 lampka białego wina  prażone pestki dyni  W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek z szafranem. Batata i marchew obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż pozostałe warzywa

Mango Papaja
Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan 117

orzechów pekan (lub włoskich) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 natka pietruszki lub kolendry ½ szlanki bulionu olej kokosowy do smażenia sól * PRZYGOTOWANIE Brukselkę obierz i umyj. Obgotuj ją najpierw przez 5 minut w osolonym wrzątku, następnie opłucz pod bieżącą wodą (dzięki temu pozbędziemy się goryczki). Na patelni rozgrzej(...)łyżkę oleju kokosowego i dodaj po pół łyżeczki cynamonu i wędzonej papryki oraz po łyżeczce kuminu i mielonej kolendry. Przyprawy podgrzewaj aż zaczną pachnieć. Następnie wrzuć brukselkę, wymieszaj ją dokładnie z przyprawami i kolejno przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 30 minut. W tym czasie przygotuj ryż. Ryż basmati oraz czarny

Food Square
Zupa dyniowa z soczewicą 125

szare, zimne dni. Składniki: 800 g – 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia świeżo zmielony pieprz, sól, mielona kolendra i kurkuma do dekoracji: liście kolendry, mleko kokosowe, czarny sezam Wykonanie: Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek pokrój(...)solą, mieloną kolendrą i kurkumą. Gotuj około 25 minut lub do momentu aż dynia zmięknie. Zupę odstaw do przestygnięcia następnie zblenduj. Zupę wyłóż do miseczek. Udekoruj świeżą kolendrą, mleczkiem kokosowym i sezamem. Zupę możesz podać z makaronem. Ja użyłam makaronu somen. Smacznego! #myAmbition Artykuł Zupa dyniowa z soczewicą pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
ROZGRZEWAJĄCE CURRY Z JESIENNYMI WARZYWAMI 161

oignon ● 3 cm świeżego korzenia imbiru ● 2 ząbki czosnku ● ½ papryczki chili** ● 1 łyżka curry ●1 łyżeczka kurkumy ● 1 łyżeczka kuminu ● 300 ml bulionu warzywnego bio ● 400 ml mleczka kokosowego ●1 limonka bio ● oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego) ● sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ziemniaki i rzepę obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki. Kalafior i brokuła podziel(...)Wlej bulion warzywny. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, następnie wrzuć różyczki kalafiora i brokuła, i gotuj jeszcze przez około 10-15 min, do miękkości. Wlej mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj posiekaną natkę kolendry i skórkę otartą z limonki. Gotuj jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu. *Rzepę możesz również zastąpić kalarepą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Serniczki bez pieczenia 120

smaku i nie za słodkie. Kropką nad  "I" okazał się dodatek pysznego dżemu truskawkowego Łowicz. Polecam #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki: 28 g herbatników 1 łyżka oleju kokosowego 240 g serka homogenizowanego naturalnego 1 czubata łyżka puree z dyni 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody oraz 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego Łowicz Przygotowanie: Żelatynę(...)zalewamy 1/4 szkl gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. Herbatniki rozkruszamy, olej kokosowy rozpuszczamy w mikrofalówce. Łączymy rozpuszczony olej kokosowy z pokruszonymi herbatnikami i mieszamy razem. Przekładamy po połowie do dwóch miseczek, lekko ugniatamy i wstawiamy do lodówki. W tym czasie serek homogenizowany przekładamy do miseczki, dodajemy puree z dyni oraz miód i mieszamy do połączenia się składników

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bezglutenowe dyniowe naleśniki z korzennymi gruszkami w różanym kompocie! 143

postaci przepysznych bezglutenowych naleśników dyniowych w towarzystwie aromatycznych, korzennych gruszek w różanym kompocie. Przepyszne! PRZEPIS NA NALEŚNIKI DYNIOWE - BEZGLUTENOWE: - 1 szklanka miąższu z upieczonej dyni muscakt - 1/2 szklanki mleczka kokosowego - 1/3 łyżeczki cynamonu -1/3 łyżeczki kardamonu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 czubate łyżki mąki gryczanej - 2 czubate łyżki mąki kokosowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 zmielonego łyżka siemienia(...)lnianego - 2 duże jajka W/w składniki wymieszaj trzepaczką, odstaw na 15 minut.  Smaż małe naleśniki na oleju kokosowym. KORZENNE GRUSZKI W AROMATYCZNYM KOMPOCIE: - 2-3 gruszki - 2 laski cynamonu - 1 laska wanilli - 4-5 ziaren zielonego kardamonu - 2 gwiazdki anyżu - 2 łyżeczki herbaty różanej - 1- 1,5 szklanki wody - łyżka miodu akacjowego +ewentualnie plaster imbiru Zaparz herbatę różaną

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka owsiane z migdałami 215

szklanka płatków owsianych zwykłych – 1/2 mąki ryżowej (może być pszenna) – garść orzechów włoskich – 3 łyżki miodu – 1 łyżka wody – 125 g masła lub oleju kokosowego – 1/2 szklanki wiórków kokosowych – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – ok. 80 g rodzynek i żurawiny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Masło roztopić w rondelku z miodem(...)łyżką wody. Do miski wsypać pokrojone drobno migdały, orzechy, mąkę oraz sodę oczyszczoną. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki i żurawinę. Wszystko mieszamy. Dodajemy masło z miodem i formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów i spłaszczamy delikatnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez ok 15 minut. Artykuł Ciasteczka

I LOVE LIFE
Błyskawiczna granola z patelni 150

czekacie, do dzieła! Składniki: – 100g płatków owsianych (ok. 10 łyżek) – 2 łyżki otrębów żytnich – 2 łyżki sezamu – 2 łyżki suszonej żurawiny – 2 łyżki chipsów kokosowych – garść orzechów włoskich – garść orzechów nerkowca – 3 daktyle – 2 łyżki miodu – 1 łyżeczka oleju kokosowego – szczypta soli Orzechy rozdrabniamy na kawałki. Daktyle kroimy(...)kosteczkę. Wszystkie składniki (płatki, otręby, sezam, suszone owoce, chipsy, orzechy i sól) mieszamy w misce. Na patelni roztapiamy miód i olej kokosowy. Zawartość miski wysypujemy na patelnię, mieszamy i podpiekamy, aż płatki się zarumienią. Studzimy. Smacznego! Artykuł Błyskawiczna granola z patelni pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Tofu 147

ukochanym olejem sezamowym i kolendrą. Składniki: Kostka tofu; Listki kolendry; Mąka kukurydziana; Sos sojowy 2 łyżki; Olej sezamowy 2 łyżki; 1 łyżeczka syropu z agawy; 2 ząbki czosnku; Olej kokosowy do smażenia; Sezam; Granat; Sól.  Wykonanie: Tofu wyjąć z opakowania i wycisnąć z niego sok, najlepiej papierowym ręcznikiem. Kroimy tofu w kostkę, otaczamy mąką kukurydzianą i solimy. Na patelni(...)rozpuszczamy olej kokosowy i smażymy kawałki tofu. W  miseczce mieszamy sos sojowy, olej kokosowy, syrop z agawy, zgniecione ząbki czosnku, wkładamy do niej usmażone tofu i mieszamy. Ozdabiamy kolendrą, sezamem oraz liśćmi mięty. Podajemy z ryżem

Smaki Przyprawy i Kolory
Jogurtowy omlet z corn flakes i konfiturą jagodową 151

smakuje Polecam spróbować Składniki: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu 2 jajka klasy M 3 łyżki (z górką) płatków kukurydzianych Corn Flakes Klasyczne Lubella 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder (u mnie trzcinowy) do oprószenia omletu niskosłodzona konfitura jagodowa Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijamy 2 całe jajka, dodajemy(...)jogurt (można również dodać łyżeczkę rozpuszczonego oleju kokosowego). Dokładnie mieszamy składniki. Na koniec dodajemy płatki kukurydziane Corn Flakes Klasyczne Lubella. Mieszamy składniki. Masę wylewamy na rozgrzaną małą patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym (u mnie czubata łyżeczka). Smażymy na mniejszym płomieniu pod przykryciem. Gdy omlet ładnie urośnie i zarumieni się od spodu obracamy go na drugą stronę i dosmażamy (już

Słodkie okruszki
Curry z brokułem, batatem i marynowanym tofu oraz cytrynowa kasza gryczana niepalona 101

Jeżeli tak jak ja lubicie dania na bazie mleka kokosowego to przepis idealny dla Was! Delikatny i lekki sos curry z brokułem i batatem podany z zamarynowanym wcześniej tofu i cytrynową kaszą gryczaną niepaloną to danie przede wszystkim zdrowe, smaczne i pełne kolorów a przy tym w zupełnie nowej odsłonie. Według mnie to nowe, zaskakujące połączenie, które sprawdzi się szczególnie(...)gram brokuł  200 gram batata 1/2 czerwonej papryki  1 mała cebula 1 ząbek czosnku  1/2 małej cukinii  1 szklanka bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego  2 łyżki oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili  przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry  Marynowane tofu: 200 gram tofu  2 łyżki sosu sojowego  1 łyżka soku

Mango Papaja