kokosowe - 19941 przepisów (strona:305/1330)

Owsiane babeczki z kokosem 125

spojrzałam w archiwum bloga, że dawno nawet nie było żadnego przepisu na muffiny, więc teraz nadrabiam.😊Chcąc wykorzystać mąkę kokosową, której mam troszeczkę w nadmiarze, dodałam ją do babeczek.  Dodatkowo, żeby uzupełnić sobie deser w posiłek pełnowartościowy, dodałam mus truskawkowy i maczałam w nim babeczki. Istna uczta.😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -1 jajo -70 g mąki owsianej(...)mąki kokosowej (można zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi) -pół łyżeczki proszku do pieczenia -odrobina wody +50 g twarogu chudego i 100 truskawek Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na babeczki wrzucamy do miski i ręcznie łyżką lub mikserem mieszamy, stopniowo dolewając wody. Konsystencja ma być w pół lejąca. 2. Wlewamy masę do foremek i pieczemy 15 min 180 stopni. +Twaróg zmiksować z truskawkami

Zdrowie i pysznie na talerzu
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA DYNIOWA 137

reszty rodziny dodaję kilku magicznych dodatków, które wyczarowują cudo, a nie - zupę. Kremowa, nieco słodka dzięki dyni, troszkę pikantna za sprawą czosnku i ... orientalna w wyniku dodania oleju kokosowego i imbiru. Idealnie rozgrzewa w te mroźne, zimowe dni. Po co buliony,  wywary, kostki rosołowe, kilogramy włoszczyzny, kiedy z niedbale pokrojonej dyni i kilku przypraw wychodzi taka wyśmienita zupa? Polecam(...)duże porcje lub 4 mniejsze : 1/4 dyni hokkaido o średnicy 20 cm, 2 szklanki wody, Kawałek imbiru wielkości opuszka palca, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju kokosowego (nierafinowanego) lub masła kokosowego (nawet lepiej :-)) 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, Ewentualnie odrobina koperku do posypania. Wykonanie : Dynię kroimy niedbale, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie wlewamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Risotto dyniowe na oleju kokosowym 182

niego dodajemy. Ma kremową konsystencje, może być podawane samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Zwykle do smażenia używa się na Pn Włoch masło, na Pd oliwę, ja wykorzystałam olej kokosowy, głównie dlatego, że zaczęłam go używać od niedawna i zakochałam się w tym jakiej delikatności i smaku nadaje moim potrawom. Składniki: 150 gram ryżu Carnaroli lub Arborio 1 litro bulionu(...)warzywanego 2 starte marchewki 200 gram dyni pokrojonej w kostkę 1 cebula Olej kokosowy 150 ml białego wytrawnego wina Lubczyk/ Curry/ Rozmaryn/ Tymianek/Sól himalajska Sok z połowy cytryny Parmezan Przygotowanie: 1) Cebulę kroję bardzo drobno. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i szkle na nim cebulę. 2) Kolejno dokładam pokrojoną dynię i startą marchewkę, wszystko duszę około

Pause Gotowanie!
Złote Mleko (Golden Milk) 95

kurkumy, która ma wiele prozdrowotnych właściwości. Przyprawa ta ma bowiem silne działanie antynowotworowe, antygrzybiczne i przeciwwirusowe. Do pasty dodaje się również pieprz, który zwiększa jej przyswajalność oraz olej kokosowy, pozwalający na dłuższe jej przechowywanie. Składniki na porcje: szklanka mleka 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy miód lub syrop klonowy - opcjonalnie  na pastę: 1/2 szkl. kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu(...)szkl. wody 3 czubate łyżki oleju kokosowego mielony imbir, cynamon - opcjonalnie W rondelku wymieszać wodę z kurkumą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając.  Gdy woda odparuje i całość zamieni się w pastę dodać olej kokosowy. Zamieszać i podgrzewać  jeszcze minutę.  Przełożyć do zakręconego słoika. Przechowywać w lodówce do kilku

wyzwania kuchenne
Naleśniki z mąką kokosową 144

Składniki : 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko, szczypta soli 400 ml mleka - może być roślinne tłuszcz do smażenia, może być olej kokosowy Przygotowanie : Do odmierzonego mleka dodać jajko i mąki, sól- wymieszać dokładnie Smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu. Naleśniki z mąką kokosową są bardzo delikatne, trzeba uważać by przy przerzucaniu na drugą stronę

Proste Potrawy
Domowe toffifee 167

śpiewamy sobie z Lilianą. Kolejny prosty przepis do kolekcji domowych słodyczy. Zrobienie toffifee zajmie Ci mniej czasu niż wyskoczenie z domu po sklepową wersję tej znanej bombonierki. Olej kokosowy, masło orzechowe, daktyle - zaskakujące jak wiele receptur można stworzyć z tych składników. Najważniejsze było dla mnie, żeby deser wyglądem przypominał toffifee ze sklepu - nie dążyłam do tego, aby odtworzyć smak oryginału(...)część to czekanie, aż masa zastygnie. Przepis na domowe toffifee Składniki masło orzechowe lub migdałowe (u mnie 3 łyżki) syrop klonowy (2-3 łyżki) cukier kokosowy/trzcinowy (1 łyżka) olej kokosowy (3 łyżki) orzechy laskowe (opcjonalnie) gorzka czekolada Wykonanie Do garnka wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i olej kokosowy i mieszamy, mieszamy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
CIASTECZKA MARCHEWKOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI 137

Zdrowa i pożywna propozycja ciasteczek, które mogą być doskonałym drugim śniadaniem do szkoły lub przekąską w pracy - ciasteczka pełne marchewki, płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej, a także wiórków kokosowych, cynamonu i miodu 💕😋 Ekspresowe do zrobienia - wszystkie składniki wystarczy wymieszać w misce i uformować ciasteczka. Nie są to kruche ciastka, pozostają miękkie po upieczeniu i długo utrzymuj świeżość. Posmakują małym oraz(...)startej na tarce o małych oczkach (1 duża lub 2 małe marchewki) 130 g płatków owsianych górskich (króciutko zmielonych w blenderze) 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 4 - 5 łyżek miodu 5 łyżek oleju kokosowego (płynnego) lub opcjonalnie innegi roślinnego  WYKONANIE: Piekarnik

Słodko-Słony Świat Ilony
Przepis 119 # Kurczak Curry 94

już po głowie od dłuższego czasu. W końcu postanowiłam go zrobić i... od tego momentu stał się jedną z najczęściej goszczących potraw na moim stole. Połączenie delikatnego mleczka kokosowego oraz mięsa z dość intensywnym smakiem pasty curry to dla mnie połączenie idealne. Plusem jest to, że danie dość szybko się przygotowuje i można w nim łatwo przemycić sporą ilość warzyw(...)Spróbujcie koniecznie! Składniki (3-4 porcje) - 200 ml mleczka kokosowego - 150 ml wody - 2 łyżki pasty curry - 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny w paskach - pół czerwonej papryki - pół piersi z kurczaka - pół czerwonej cebuli - 2 łyżeczki przyprawy curry - sól, pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo - ryż - ilość wedle uznania Wykonanie Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso oraz paprykę

Health-Fit-Life
Przepis #120 Szarlotka pod daktylową pianką - FIT 120

Wartości odżywcze na 100 g: 107 kcal  w tym: B: 3 g; W: 18 g; T: 2 g.   Składniki: Spód - 120 g mąki owsianej - 40 g mąki kokosowej - 60 g syropu daktylowego lub innego słodzidła - 140 ml mleka roślinnego/zwykłego Nadzienie - około kilograma jabłek - 2 łyżki cynamonu Pianka - 4 białka jajka - 2-3 łyżki syropu daktylowego Dodatkowo(...)płatków migdałowych Wykonanie Spód Do miski wsypujemy mąkę kokosową oraz owsianą. Wlewamy mleko oraz syrop/słodzik. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie wykładamy ją na blachę i chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie   Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy z nadmiaru soku. Do jabłek wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód i ponownie chowamy

Health-Fit-Life
Przepis #121 Ciastka Jeżyki w domowej FIT wersji 125

syropu daktylowego lub innego płynnego słodzidła  - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa  - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie  Do  miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez(...)stopni przez około 8 minut . Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciastka wystygną każde z nich smarujemy masłem orzechowym, na które układamy bakalie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą z olejem kokosowym.  Jeżyki wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa się ładnie zastygnie. Ciastka są bardzo sycące dzięki dodatkom, które dodajemy wedle uznania. Są nie tylko smaczne ale i ładnie dekorują nasz stół

Health-Fit-Life
Zupa krem z zielonego groszku 148

Chrupiąca tekstura łupinek bardzo wzbogaca i urozmaica konsystencję potrawy. Składniki na 4 porcje : 400g mrożonego zielonego groszku 1l wody sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 100ml mleka kokosowego z puszki Dodatki: 100g makaronu ryżowego (dla diabetyków lepszy będzie inny o niższym IG, np. pełnoziarnisty gotowany al dente) makaron z jednej dużej marchewki pokrojony za pomocą krajalnicy do warzyw(...)część ziarenek groszku z łupinek. Łupinek nie wyrzucać, będzie z nich świetna posypka. Papkę groszkową połączyć z częścią wody i zmiksować za pomocą rozdrabniającej końcówki blendera. Dodać mleko kokosowe i oliwę, doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie dodać trochę wody dla osiągnięcia ulubionej konsystencji. W prostszej wersji można darować sobie wyciskanie, wystarczy zblendować i przetrzeć przez sito przed dodaniem mleka kokosowego

Dietolog
Ananasowiec z kokosową bezą. 229

tych ciast, które z powodzeniem sprawdzi się zarówno na większych imprezach, jak i na popołudniowych podwieczorkach w gronie najbliższych. Puszysty, kakaowy biszkopt, aksamitny krem, orzeźwiające ananasy oraz chrupiąca, kokosowa, słodka beza to połączenie idealne. Bardzo polecam! Składniki: na formę 24x40 cm BISZKOPT: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki gorzkiego kakao(...)masło i budyń powinny mieć tę samą temperaturę), do tak przygotowanego kremu dodajemy pokrojone ananasy i dokładnie mieszamy. BEZA: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 5 łyżek wiórków kokosowych      Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dodajemy cukier za każdym razem dokładnie go miksując. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną

Rozpustne gotowanie
Satay z kurczaka z sosem orzechowym 129

Orientalne grillowane szaszłyki satay z marynowanego mięsa lub ryby to danie kuchni malajsko-indonezyjskiej. Najczęściej serwowane są z ostrym sosem z masła orzechowego i mleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku(...)kolendry łyżeczka kuminu łyżka cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego sok z połowy limonki 2 łyżki oleju sezamowego lub innego roślinnego na sos: 150 ml mleka kokosowego 2 czubate łyżki masła orzechowego ząbek czosnku łyżeczka cukru brązowego łyżka sosu sojowego łyżka soku z limonki 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli  Szalotkę posiekać, czosnek i imbir zetrzeć

wyzwania kuchenne
Zielony pudding chia z kiwi i bananem 148

sposobów, a do tego nadaje się do zabrania na drogę, np. w słoiczku. W dodatku w takim posiłku możemy sprytnie przemycić warzywa, np. w postaci szpinaku zmiksowanego z mlekiem (kokosowym lub krowim). Zielony pudding chia z bananem i kiwi 2018-02-26 13:07:56 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 szklanka mleka kokosowego bez cukru (z kartonu) 1 daktyl(...)suszony garść szpinaku 6 łyżeczek nasion chia 1/2 banana 1 kiwi Przygotowanie Mleko kokosowe zmiksuj z umytym szpinakiem i daktylem (opcjonalnie możesz dodać dojrzałego banana, będzie bardziej słodkie). Przelej do szklanki, dodaj nasiona chia i wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż napęcznieje (mieszaj co jakiś czas). Dodaj pokrojonego banana i kiwi. Wskazówki Nie przesadź z ilością szpinaku

Powiedz dietom nie
Przepis #121 Ciastka Jeżyki w domowej FIT wersji 133

syropu daktylowego lub innego płynnego słodzidła  - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa  - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie  Do  miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez(...)stopni przez około 8 minut . Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciastka wystygną każde z nich smarujemy masłem orzechowym, na które układamy bakalie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą z olejem kokosowym.  Jeżyki wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa się ładnie zastygnie. Ciastka są bardzo sycące dzięki dodatkom, które dodajemy wedle uznania. Są nie tylko smaczne ale i ładnie dekorują nasz stół

Health-Fit-Life