Orientalne grillowane szaszłyki satay z marynowanego mięsa lub ryby to danie kuchni malajsko-indonezyjskiej. Najczęściej serwowane są z ostrym sosem z masła orzechowego i mleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku(...)kolendry łyżeczka kuminu łyżka cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego sok z połowy limonki 2 łyżki oleju sezamowego lub innego roślinnego na sos: 150 ml mleka kokosowego 2 czubate łyżki masła orzechowego ząbek czosnku łyżeczka cukru brązowego łyżka sosu sojowego łyżka soku z limonki 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli Szalotkę posiekać, czosnek i imbir zetrzeć
wyzwania kuchennesposobów, a do tego nadaje się do zabrania na drogę, np. w słoiczku. W dodatku w takim posiłku możemy sprytnie przemycić warzywa, np. w postaci szpinaku zmiksowanego z mlekiem (kokosowym lub krowim). Zielony pudding chia z bananem i kiwi 2018-02-26 13:07:56 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 szklanka mleka kokosowego bez cukru (z kartonu) 1 daktyl(...)suszony garść szpinaku 6 łyżeczek nasion chia 1/2 banana 1 kiwi Przygotowanie Mleko kokosowe zmiksuj z umytym szpinakiem i daktylem (opcjonalnie możesz dodać dojrzałego banana, będzie bardziej słodkie). Przelej do szklanki, dodaj nasiona chia i wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż napęcznieje (mieszaj co jakiś czas). Dodaj pokrojonego banana i kiwi. Wskazówki Nie przesadź z ilością szpinaku
Powiedz dietom niesyropu daktylowego lub innego płynnego słodzidła - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez(...)stopni przez około 8 minut . Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciastka wystygną każde z nich smarujemy masłem orzechowym, na które układamy bakalie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą z olejem kokosowym. Jeżyki wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa się ładnie zastygnie. Ciastka są bardzo sycące dzięki dodatkom, które dodajemy wedle uznania. Są nie tylko smaczne ale i ładnie dekorują nasz stół
Health-Fit-Lifezauważyłem, że w wielu sklepach dostępne są produkty charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej z racji tego, że w Chinach obchodzono ostatnio Nowy Rok :) A jako, że jestem wielkim fanem mleka kokosowego i nigdy nie robiłem z nim zupy, to czas najwyższy spróbować! Zacznijmy od przygotowania warzywnego bulionu z marchewki, selera, pietruszki i pora oraz z liściem laurowym i zielem angielskim(...)zupy poza tym będziemy potrzebowali: duża czerwona papryka 100g cienkiego ryżowego makaronu kilka pieczarek małą puszka kukurydzy 200ml mleka kokosowego łyżka ostrej pasty np. curry (lub można zrobić samemu) natka pietruszki cebula czerwona Jeżeli ostrą pastę chcemy zrobić sami, to potrzebujemy: łyżeczka papryki ostrej pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki przyprawy curry ząbek czosnku łyżeczka oleju
Taste of imaginationpodwieczorek. A takie składniki najczęściej mamy w kuchni. Można je podać z filiżanką kawy, herbaty, kubkiem kakao czy mleka, co kto lubi. Dodam, że połączenia ser białego z wiórkami kokosowymi jest wspaniałe. Zapraszam :) Składniki: Ser: 25 dag sera białego półtłustego 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 1 jajka 4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych Ciasto: 2 jajka półtorej(...)Masa serowa: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. 2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec
IzabelawkuchniWartości odżywcze na 100 g: 107 kcal w tym: B: 3 g; W: 18 g; T: 2 g. Składniki: Spód - 120 g mąki owsianej - 40 g mąki kokosowej - 60 g syropu daktylowego lub innego słodzidła - 140 ml mleka roślinnego/zwykłego Nadzienie - około kilograma jabłek - 2 łyżki cynamonu Pianka - 4 białka jajka - 2-3 łyżki syropu daktylowego Dodatkowo(...)płatków migdałowych Wykonanie Spód Do miski wsypujemy mąkę kokosową oraz owsianą. Wlewamy mleko oraz syrop/słodzik. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie wykładamy ją na blachę i chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy z nadmiaru soku. Do jabłek wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód i ponownie chowamy
Health-Fit-LifeCebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Do masy rybnej dodać cebulę, wymieszać a następnie formować małe kuleczki, które można dodatkowo obtoczyć w mące kokosowej. Wkładać po kilka pulpecików na wrzący wywar, gotować 10-15 minut na małym ogniu (w zależności od wielkości) tak by się nie rozpadły. Gotowe pulpety wyłowić i odcedzić. Pozostały wywar(...)zredukować do 400-500 ml. Do wywaru dodać masło klarowane i odrobinę mąki kokosowej do zagęszczenia, sól, pieprz oraz posiekany drobno koperek. W wersji z nabiałem dodać 200 ml śmietany i można pominąć mąkę kokosową. Do gotowego sosu można dodać pulpety i dusić całość przez kilka minut lub polewać sosem bezpośrednio na talerzu. Smacznego! — Jako, że ryba nie jest
Ola la LCHFwersja tradycyjnych placków z jabłkami (które często przygotowuję dla moich dzieci). Placki bez zbóż, cukru za to z dużą ilością białka. Białkowe racuchy z jabłkami Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 3 jajka 30 gram odżywki białkowej (smak dowolny, wg gustu :-) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki łupin babki jajowatej 2 starte jabłka (na tarce o dużych oczkach) Wykonanie: Jajka(...)mleczko miksujemy, dodajemy mąkę kokosową, odżywkę białkową oraz babkę Do masy dodajemy starte jabłka i dokładnie mieszamy łyżką Odstawiamy do zgęstnienia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej papki, inaczej racuchy będą zbyt delikatne i mogą rozrywać się przy przewracaniu. Na początku ciasto jest dość rzadkie ale nie dosypuj mąki ani babki - zgęstnieje po kilkunastu minutach. Ważne : Placuszki smażymy na małym
Marta próbujeSkładniki 375 ml słodkiego mleka 125 ml wody 2 jaja 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka cukru olej kokosowy do smarowania patelni – lub inny sól farsz 2-3 ząbki czosnku olej kokosowy do smażenia-lub inny sól i pieprz do smaku 250 g szpinaku świeżego Wykonanie Mleko połączyć(...)całej patelni. Smażyć 2 minuty z jednej strony,następnie naleśnik przewrócić na drugą stronę i lekko podrumienić.Szpinak umyć ,odsączyć .Obrany i posiekany drobno czosnek podsmażyć na oleju kokosowym,dodać liście szpinaku,wszystko poddusić do miękkości, doprawić solą i pieprzem do smaku Usmażone naleśniki faszerować szpinakiem
w mojej kuchnijuż po głowie od dłuższego czasu. W końcu postanowiłam go zrobić i... od tego momentu stał się jedną z najczęściej goszczących potraw na moim stole. Połączenie delikatnego mleczka kokosowego oraz mięsa z dość intensywnym smakiem pasty curry to dla mnie połączenie idealne. Plusem jest to, że danie dość szybko się przygotowuje i można w nim łatwo przemycić sporą ilość warzyw(...)Spróbujcie koniecznie! Składniki (3-4 porcje) - 200 ml mleczka kokosowego - 150 ml wody - 2 łyżki pasty curry - 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny w paskach - pół czerwonej papryki - pół piersi z kurczaka - pół czerwonej cebuli - 2 łyżeczki przyprawy curry - sól, pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo - ryż - ilość wedle uznania Wykonanie Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso oraz paprykę
Health-Fit-Liferobić jeszcze nie raz..Przepis znaleziony w internecie. Składniki na foremkę o średnica około 23 cm Spód: 250 g suszonych daktyli 4 łyżki kakao 1 szkl. mąki kokosowej [ można dać ciut mniej] Daktyle zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem, po godzinie odlać wodę[ zostawić troszkę wody około 1-2 łyżki].Daktyle z odrobiną wody i kakao zblendować .Następnie dodać mąkę(...)dokładnie wymieszać, wylepić foremkę ischłodzić w lodówce Mus: puszka mleczka kokosowego lub innego mleka (400 ml) 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki kakao 3 łyżeczki żelatyny plus 1/4 szklanki wrzątku Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić.Mleko zmiksować z ksylitolem i kakao, na koniec dodać żelatynę, kiedy masa trochę zgęstnieje przelać ją na schłodzony spód.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieporami to pyszne połączenie. Same pory, podsmażone na Miksie olejów, odpowiednio doprawione są smaczną bazą dla wielu potraw. Dla urozmaicenia do warstwy majonezowej dodałam również niewielką ilość wiórek kokosowych, które przyjemnie „chrupały” podczas jedzenia. Jeżeli jednak chcecie by danie było bardziej fit, zrezygnujcie z warstwy majonezowo-serowej. Sam łosoś z porem również smakuje świetnie:) Na 4 porcje(...)Oleju Wielkopolski Miks z Kokosem + do posmarowania formy 4 łyżki śmietany 30% 15g serka topionego sok z połowy cytryny 3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżki parmezanu 2 łyżki wiórek kokosowych sól, pieprz 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy niewielką ilością oleju
Smaki Na TalerzuPrzepyszne, kokosowe ciastka nasączone czekoladową polewą, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. U nas nosiły nazwę kokoski ale znane są również jako lamingtony lub kudłacze. Co ciekawe, pochodzą z Australii gdzie niewykorzystany biszkopt polewano czekoladową polewą i obtaczano w wiórkach aby się nie zmarnował. Kto jeszcze nie zna tego deseru to polecam. Zwłaszcza miłośnikom kokosu. Ciasto: 4 jajka 1 szkl(...)ciepłej wody 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy Polewa: 200 g masła 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 1/2 szkl mleka 250 g wiórków kokosowych Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Nadal ubijając dolewać cienkim strumieniem wodę i olej. Następnie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli
Smakołyki Asiprawda?) i razem ze mną blendował suszone owoce. Moje (a właściwie nasze) batoniki składają się z suszonych daktyli i moreli, orzechów włoskich, płatków owsianych, sezamu (wybrałam niełuskany) i wiórków kokosowych (wiem, że to niezbyt śródziemnomorski składnik, ale do takich batoników pasuje bardzo). Wyszły przepyszne! - nie kruszą się i nie rozpływają i są odpowiednio słodkie. Jeśli macie ochotę, możecie modyfikować przepis(...)suszonych owoców Składniki / na 18 sztuk: 150 g suszonych moreli 220 g suszonych daktyli 150 g płatków owsianych górskich 170 g orzechów włoskich (bez łupinek) 70 g wiórków kokosowych 40 g sezamu (u mnie niełuskany) 1/2 łyżeczki soli (można pominąć) Przygotowanie domowych batoników: Suszone morele i daktyle włóż do miski i zalej gorącą wodą. Odstaw na pół godziny, aby zmiękły
Chilli Czosnek i Oliwa