opakowania) 40 g suszonych truskawek puffins 2 łyżki oleju 300 ml gorącej wody ew. bita śmietana (gotowa wegańska i bezglutenowa lub zrobiona w domu – np. ubite mleczko kokosowe ) Sposób przygotowania: Do miski daj płatki owsiane, 250 ml mleka ryżowego, 2 łyżki syropu z agawy i olej. Całość wymieszaj i daj na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wyrównaj i piecz(...)agaranty. Całość wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Następnie wylej na wierzch ciasta i zostaw do stężenia. Truskawkowa kostka świetnie smakuje z bitą śmietaną – polecam ubić Ci mleczko kokosowe (twardą część) z ksylitolem, dzięki czemu powstanie pyszna kokosowa bita śmietana! Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia
Via GustoKokosowa Princessa to jeden z moich ulubionych wafelków. Postanowiłam więc zrobić je w domu. Wyszły przepyszne i w smaku niewiele różniące się od oryginału. Koleżanki mojej córki zajadały się nimi i nawet ja nie mogłam poprzestać na jednym..... ;) Polecam miłośnikom kokosu i białej czekolady. 1/2 szkl mleka płynnego 100 g masła 1,5 szkl cukru 1,5 szkl mleka(...)proszku 100 g wiórków kokosowych biała czekolada 3 kwadratowe wafle tortowe Mleko, masło i cukier przełożyć do garnka. Podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Lekko przestudzić, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie dodać wiórki, zostawiając ok 2 łyżki do posypania wafelków. Wafle przełożyć masą kokosową. Zawinąć w folię, położyć na nich deskę do krojenia
Smakołyki AsiCiasto idealne dla wielbicieli kokosa. Dodatkowym atutem jest prostota jego wykonania oraz brak konieczności użycie piekarnika :) Polecam Składniki: * herbatniki 450 g * 200 g miękkiego masła * 200 g wiórek kokosowych * 1 l mleka * 3 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki mąki ziemnaczanej * 1 szklanka cukru * 1 cukier waniliowy * 2 żółtka * łyżeczka naturalnego olejki z migdałów ( opcjonalnie) Przygotowanie: Do garnuszka wlewam półtorej(...)czystej miski i ostudzić. ( dla szybszego ostudzenia można miskę włożyć do zlewu z zimną wodą). Po wystudzeniu miksujemy masę z miękkim masłem na koniec wsypujemy 150 g wiórek kokosowych i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Blaszkę do pieczenia 30 x 25 wyłożyłam papierem do pieczenia. układam warstwo herbatniki i masę otrzymując trzy warstwy herbatników i 3 warstwy masy
Kulinarne przygodyksiążki Yotam Ottolenghi i Sami Tamim "Jerozolima". Pomysł i smak bardzo ciekawy, jednak dla mnie zbyt mało wyrazisty. Dziś prezentuję Wam przerobiona przeze mnie wersję tego dania. :) Składniki: - Olej kokosowy - 2 duże cebule - 1,5 łyżki nasion kolendry - 1 żółta papryka - 1 czerwona papryka - 4 ząbki czosnku - 4 liście laurowe - 1,5 łyżki curry w proszku - 0,5 łyżeczki chili(...)oprószenia ryby - 2 duże jajka, roztrzepane - suszona kolendra - sól - czarny pieprz - szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki oraz nasiona kolendry i smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut, często mieszając. Dorzucamy papryki, umyte, oczyszczone i pokrojone w cienkie paski. Smażymy kolejne 10 minut
DominikaDolcilubi pikantnych smaków. Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek. Składniki: 25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem) 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)* 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1,5 litra bulionu drobiowego 150 g pieczarek 5 łyżek(...)kukurydzy z puszki 250 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki sosu rybnego szczypiorek (pominęłam) Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia. W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać drobno pokrojoną
Czerwień i błękitcebuli - 1 łyżeczka czarnej gorczycuy - 2 łyżeczki drobno pokrojonego czosnku - 2 łyżeczki świeżego pokrojonego imbiru -3 łyżki curry - 1 i 1/ szklanki pokrojonych pomidorów - 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego - 1 szklanka wody - garść posiekanej kolendry - 1 szklanka uprażonych orzechów nerkowca Przygotowanie: 1. Dynię wymieszaj z olejem, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz na złoto w piekarniku(...)rozgrzanym do 200 C. 2. W większym garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę. Dodaj gorczycę, czosnek, imbir, curry i sól. Smaż 7 minut. 3. Dodaj pomidory, mleko kokosowe i wodę. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj pieczoną dynię i pogotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj kolendrę. Róże ziemniaczane. Składniki: - 1 kg obranych ziemniaków - 1/2 szklanki oleju
Apetyczna babeczkaBATONY BAKALIOWE Z AMARANTUSEM Składniki: 100 g suszonych moreli 100 g suszonej żurawny 1/3 szklanki masła orzechowego ( u mnie orzechowe i migdałowe w równych proporcjach ) 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 banan 1/2 szklanki ekspandowanego amarantusa 1/3 szklanki ekspandowanych ziaren gryki ( lub więcej amarantusa ) Przygotowanie batonów: 1. Suszone morele oraz żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić(...)minimum 10 minut. Po tym czasie odcedzić owoce na sicie. 2. Do rondelka przełożyć olej kokosowy oraz dowolne masło orzechowe/migdałowe lub inne. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. 3. Do miski przełożyć namoczone bakalie, dodać pokrojonego w kawałki banana, kakao oraz płynne masło orzechowe z olejem kokosowym. Całość dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę
kolorowotorcikowotempie ekspresowym. Kotleciki delikatne, jak dodamy ser feta, to nie musimy ich już solić, do tego tylko natka pietruszki, troszkę pieprzu i wystarczy :-) Kotleciki usmażyłam na Bio oleju kokosowym, nierafinowanym , najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia i jest tłoczony na zimno. Kokos pochodzi z upraw ekologicznych i nie zawiera tłuszczy trans. Miłego dnia kochani :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka(...)kostki sera typu feta 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki panieru z ciecierzycy lub bułki tartej pieprz bio olej kokosowy do smażenia 1. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy do niego pół kostki pokruszonego sera feta, umytą, posiekaną natkę pietruszki, panier z ciecierzycy i pieprz. Rękami mieszamy mięso z serem feta, mocno przeciskając je przez rękach (ser połączy się nam wtedy
kruche babeczkizdrowa i sycąca przekąska, którą można przygotować z ulubionymi dodatkami. W mojej wersji są one kakaowo-orzechowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście orzechy zamienili np. na wiórki kokosowe. Kuleczki z poniższego przepisu są mało słodkie, więc jeśli wolicie wersję mniej wytrawną, polecam zmniejszyć nieco ilość kakao, a zwiększyć dodatek cukru. Z podanej ilości składników można przygotować około(...)łyżki miodu 100g daktyli 4-5 łyżek kakao 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 150g orzechów laskowych DO OBTOCZENIA KULEK 40g orzechów laskowych 30g wiórków kokosowych Wykonanie: - kaszę jaglaną przesypać na sitko, przelać dokładnie wrzątkiem (pozwoli to pozbyć się ewentualnej goryczki) - zagotować 400ml wody (2x tyle co kaszy, więc jeśli przygotowujecie mniejszą/większą porcję niż podana
Smakołyki Berenikizimną wodą i wystudzić. 1 torebka ryżu pół puszki ananasa puszka czerwonej fasoli pół cebuli 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka cukru kokosowego lub zalewy z ananasa 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego masło klarowane/olej kokosowy do smażenia Ryż gotujemy na sypko, przelewamy zimną wodą i studzimy na sicie. Imbir i czosnek(...)obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane lub olej kokosowy i podsmażamy krótko imbir i czosnek. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i pieprz ziołowy i podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż i smażymy 1 minutę. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i fasolę czerwoną. Smażymy kolejną minutę. Doprawiamy octem, sosem sojowym i zalewą z ananasa do smaku. Gotowe
Dieta bez mlekaOstatnio kusiłam Was tylko sernikami , więc dziś przyszła pora na pyszną szarlotkę! Delikatny puszysty biszkopt pokryty pyszną jabłkową masą z galaretką, kremem waniliowym i chrupiącą kokosową kruszonką jest świetnym pomysłem na każdą okazję. Ciacho robi się błyskawicznie! Szybkie, łatwe , pyszne! Kto z Was uwielbia szarlotki, co? Sprawdźcie koniecznie ten przepis ! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * mąka pszenna(...)cukier – 0,5 szkl * esencja waniliowa – 1 łyżeczka * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * mąka pszenna- 1 łyzka * masło min. 82% – 250 g KRUSZONKA KOKOSOWA: * kokos – 100 g * cukier – 3 łyżki * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem i szczyptą soli, wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy mleko i wsypujemy mąkę przesianą
Ostra na Słodkorobiony był dość często, więc postanowiłam wykombinować coś innego. W lodówce miałam masę kajmakową, więc na szybko powstał pyszny sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi. Kruche ciasto: 1 1/2 szklanki mąki 200g masła 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto. Masa serowa: 1kg twarogu(...)piekarniku- 180 stopni około 1h (ja zawsze piekę"na oko"). Gdy sernik będzie upieczony, poczekaj aż wystygnie, następnie nałóż 1 opakowanie masy kajmakowej krówkowej, na to wyłóż prażone wiórka kokosowe. ZAPRASZAM DO GRUPY DLA POCZĄTKUJĄCYCH KUCHAREK >> KLIK << Zajrzyj również tu: 1. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie 2. Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady
My World by Dagmara RekKokosowy pudding z tapioki to deser idealny. Delikatny, kleisty, lekki i bardzo przyjemny, dzięki kuleczkom tapioki. Lekko kokosową warstwę idealnie przełamują kwaskowate maliny. Artykuł Kokosowy pudding z tapioki z malinami pochodzi z serwisu
NiePieprz.plmoją najsurowszą jurorką, dostałam 15/10 Czas przygotowania: 30 minut maksymalnie. Składniki na 4 porcje: opakowanie 200-300 g szpinaku 1 duży por 2-3 ziemniaki puszka 400 ml mleka kokosowego 800 ml wody 100 g makaronu ryżowego pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka suszonego czosnku płaska łyżeczka kuminu Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a pory(...)dużym 5 litrowym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć pokrojone warzywa, smaż prze 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj przyprawy (sól na samym końcu) i mleko kokosowe. Gotuj kolejne 5 minut, sprawdź ziemniaki, jeżeli są już prawie idealnie miękkie dodaj szpinak i 800 ml wody (odmierz sobie puszką po mleku kokosowym). Doprowadź do zagotowania, dopraw solą (około
greenscarfSłodki koktajl z wodą kokosową, bananem oraz świeżą miętą, która nadaje orzeźwienia. Przepis na jedną porcję, przepis błyskawiczny i prosty. To jedna z moich propozycji na wykorzystanie wody/ mleczka kokosowego, który pozostał po otwarciu orzecha kokosa, o którym pisałam w poprzednim poście. Wypróbujcie! Składniki: (na 1 porcję) woda kokosowa z jednego kokosa- ok. 80 ml ( tutaj
Nastoletnie Wypiekanie