kokosowe - 19941 przepisów (strona:310/1330)

DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA 162

taka inna kombinacja dodaje lepszego smaku. Kruszonka jest pyszna ! Chrupiąca i aromatyczna.  PRZEPIS filety z dorsza bez skóry 2 duże szt.  sól, pieprz do oprószenia olej kokosowy 4 łyżki bułka tarta 4 łyżki koperek świeży 2 łyżki ( siekany ) słonecznik łuskany 1 łyżka boczek surowy wędzony w plastrach 4 plastry czosnek 3 ząbki Z dorsza usunąć ości jeśli(...)Podzielić na 4 części. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Umieścić na blaszce wyłożonej folią aluminiową. W rondelku lub mikrofalówce roztopić olej kokosowy. Do miseczki wsypać bułkę tartą, posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki boczek oraz posiekany czosnek. Zalać olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Wstawić blachę

Kuchnia Paulettes
Kurczak po wietnamsku 169

Kurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł na to, co moża zrobić z resztek kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. To już ostatni z tej serii tekst o tym co można zrobić z pieczonego kurczaka. (Niniejszym ogłaszamy konkurs na zamiennik słowa „resztki”, które brzmi fatalnie(...)Okazało się, że nadspodziewanie dobrze: mięso ponownie zrobiło się soczyste i aromatyczne. Przed… …po W daniu, którym chcemy Was dzisiaj zainteresować, karmel idzie w parze z mlekiem kokosowym. Mocno zesmażone i skropione cytryną zamieniają się w słodko-kwaśną, gęstą aromatyczną emulsję pokrywającą połyskliwą bejcą podpieczone w wysokiej temperaturze mięso, które wymieszane ze zwykłym chińskim makaronem zapewnia chwilę przyjemności

Niedzielny kucharz
Piątek: Zupa brokułowa z mielonymi migdałami i grzankami z kozim serem 106

Gotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat. Czas : 25 minut Poziom trudności: łatwe To danie to rodzaj zupy z gwoździa: wrzucasz do garnka tylko kilka składników, miksujesz i gotowe. Tu gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi. Do zupy podaliśmy grzanki z gruszkami i zapieczonym kozim serem(...)Wyszedł zgrabny duet. Składniki: Brokuł 2 ząbki czosnku 50 g mielonych migdałów 1/3 szklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki: 4 kromki ciemnego pieczywa Gruszka Kawałek sera pleśniowego Przygotowanie: Krok 1 Myjemy brokuł i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalewamy wodą

Niedzielny kucharz
Tort piernikowy – prezent na 33 urodziny :) 179

łyżki aromatu waniliowego (2 łyżki cukru waniliowego) 7 łyżek cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu Dodatkowo 2 kieliszki spirytusu 1/2 szklanki ugotowanej (ostudzonej) wody 10 łyżek powideł śliwkowych wiórki kokosowe Przepis na biszkopty W rondelku podgrzewamy mleko razem z miodem tak aby składniki się połączyły. W misce mieszamy przy pomocy rózgi albo miksera maślankę, olej, jajka, wódkę i mleko(...)łyżkami powideł i 1/3 kremu mascarpone. Podobne kroki powtarzamy dla drugiego biszkoptu. Trzeci biszkopt układamy na wierzchu i pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego! Post Tort piernikowy – prezent na 33 urodziny :) pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym 96

Tutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj zupy, którym się nie napchacie, ale będziecie się nim delektować. I zjedzcie ją sobie z czym chcecie. U nas była bez wypełniaczy. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 2 średnie bataty 50 ml mleka kokosowego(...)bulion, dodajemy bataty, gotujemy 5 minut. Studzimy całość, blendujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, imbirem i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, dodajemy mleko kokosowe. Podajemy z jalapeno i sezamem

Kardamonovy
Kurczak w curry z mleczkiem kokosowym oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi 114

kurczaka ma to do siebie, że sam w sobie ma neutralny smak i można z nim zrobić sporo różnych potraw. Dziś zapraszam Cię na filet z curry, mlekiem kokosowym oraz prażonymi ziemnymi orzeszkami (przepis autorski) Składniki: 300 g piersi z kurczaka 200 g mleczka kokosowego 50 g orzeszków ziemnych niesolonych 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka(...)soli Przygotowanie: mięso umyj, pokrój na małą kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso, usmaż na rumiano, mieszając cały czas, dodaj mleczko kokosowe na drugiej patelni upraż posiekane orzechy ( prażysz wsypując orzechy na suchą, rozgrzaną patelnię, prażysz do lekkiego zrumienienia) i dodaj do patelni z mięsem, dokładnie wymieszaj podawaj z ryżem Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Smoothie z burakiem – Love Pink! 204

sposób na buraka? Dodatek banana – dla słodyczy i miękkiej, delikatnej konsystencji, jabłko ze skórką jako dodatkowa porcja błonnika, łyżeczka guarany na poranne pobudzenie gdyby kawa była za słaba, olej kokosowy żeby witaminy miały pole do popisu i dwa rodzaje białka – pitny jogurt waniliowy o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu i mleko migdałowe – żeby nie było za słodko.   Buraki obieramy(...)wypadku smoothie wystarczy mleko o jego średniej zawartości (przynajmniej 1,5%). Jeśli używacie mleka odtłuszczonego, koniecznie dodajcie do miksowanych warzyw i owoców łyżkę zdrowego oleju — np. lnianego czy kokosowego.   Połączenie białek i cukrów (w wypadku większości moich smoothies jogurtu i owoców) sprawia, że poziom cukru we krwi gwałtownie nie podskakuje i gwałtownie nie opada. Używam blendera Philips, model HR2096

Karo in the Kitchen
Najszybsza tarta czekoladowa (bez glutenu) 161

zdrowe rzeczy to jednak trochę kalorii ma ale jeden kawałek, aby osłodzić sobie tą okropną pogodę za oknem, czemu nie! Składniki: Spód: 1 ½ szklanki orzechów ⅓ szklanki miodu ½ szklanki wiórków kokosowych Nadzienie: 1 duże dojrzałe awokado ½ szklanki mleka kokosowego (gęstego) ½ szklanki miodu ½ szklanki oleju kokosowego 6 łyżek kakao wanilia łyżeczka cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Składniki na spód blendujemy, wykładamy nimi tortownicę

PaleoLife
Ciasto - bakaliowy twardziel 201

krojenia, ale idealny do jedzenia.  Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g wiórek kokosowych, 100 g słonecznika łuskanego, 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów np. laskowych, nerkowca), 50 g migdałów bez skórki, 1 duża pomarańcza, 3 duże jajka(...)łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g mąki pszennej. Przygotowanie: Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy. Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy za pomocą blendera, nie za drobno. Migdały prażymy, studzimy i kroimy na 3 części. Rada: można użyć

Moniki Smakołyki
Deser kokosowy z chia wg Aleex 136

przygotowanie zajmuje kilka chwil, smak jest oryginalny i ciekawy, a wygląd pobudza ochotę na więcej. Zróbcie go koniecznie na jakąś zbliżającą się imprezę. Będzie pysznie. Składniki: • 1 puszka mleka kokosowego (ok. 450 ml) • 1 szklanka mleka 2% • 2 pełne łyżki cukru pudru • 3 czubate łyżki wiórków • 3-4 łyżki nasion chia • 1 puszka frużeliny owocowej, a w sezonie świeże owoce(...)Sposób przygotowania: 1. Mleko kokosowe, mleko, cukier i wiórki umieścić w wyższym naczyniu. Dokładnie zblendować. W razie potrzeby dosłodzić do smaku. 2. Do masy kokosowej dodać 3-4 łyżki chia, wymieszać. 3. Masę przełożyć do pucharków, zostawiając trochę miejsca na górze. 4. Na masę wyłożyć frużelinę owocową, ja użyłam wiśniowej. W sezonie można zastąpić frużelinę zmiksowanymi owocami jagodowymi. 5. Porcje

W mojej kuchni
Zupa z kurczakiem, ryżem, kukurydzą i mlekiem kokosowym 195

Pożywna, rozgrzewająca i pełna smaku zupa z orientalnym akcentem, o lekko pikantnym smaku chili przełamanym słodyczą mleka kokosowego, z delikatnym mięsem z piersi z kurczaka, ryżem i kukurydzą. Obowiązkowym dodatkiem jest również kurkuma, która nie tylko barwi zupę na piękny złoty kolor, ale w połączeniu z papryczką chili tworzy zdrowotną bombę: przeciwzapalną, przeciwwirusową, przeciwbakteryjną i antynowotworową- zatem warto wprowadzić(...)codziennego jadłospisu! 😊 * woda- 800 ml * mleko kokosowe- 400 ml * pierś z kurczaka- 300 g * kukurydza w puszce- około 200 g * ryż- 100 g * marchewka- 1 mała * cebula- 1 mała * papryczka chili- 1 posiekana łyżeczka * kurkuma- 1 łyżeczka * olej- 1 łyżka * świeża kolendra- do posypania Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, drobno posiekaną papryczką chili i kurkumą, a następnie wymieszać

Kraina Miodem Płynąca
78 przepisów na koktajle 162

zamiennikiem. Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowo-jeżynowy Koktajl bananowo - pomarańczowy z kaki Koktajl bananowy z awokado Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowy z mleczkiem kokosowym Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z kurkumą Koktajl bananowo - pomarańczowy(...)Koktajl gruszkowo-bananowy z cynamonem Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl jabłkowo - bananowy Koktajl jabłkowo - pomarańczowy Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jagodowo - porzeczkowy Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy na mleczku kokosowym Koktajl jeżynowy z musli i chia Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z chia Koktajl kakaowy z pomarańczą i bananem Koktajl kokosowy z masłem orzechowym i migdałami Koktajl marchwiowo

Moja smaczna kuchnia
Pad thai z wołowiną 451

cienkie paseczki. Od razu szykujemy też składniki do podania – siekamy szczypior, kolendrę lub natkę obrywamy z liści, prażymy orzeszki. W woku na wysokim ogniu rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy połowę startego imbiru i połowę pokrojonej wcześniej wołowiny. Smażymy mięso z imbirem stale mieszając, przez 3-4 minuty aż mięso się zetnie i minimalnie przyrumieni. Zdejmujemy wołowinę do miski, powtarzamy operację(...)końca ścięty. Wyjmujemy omlet z woka i rozdzielamy widelcem na mniejsze kawałki. Wszystkie elementy gotowe? To składamy całość do kupy. W woku na średnim ogniu ląduje ostatnia łyżka oleju kokosowego i makaron. Wlewamy do niego naszykowany sos, dokładnie mieszamy. Wrzucamy wołowinę, grzyby i ścięte jajka, dodajemy część kolendry i szczypioru. Mieszamy i smażymy wszystko do mocnego podgrzania.   Rozkładamy porcje

Karo in the Kitchen
Blok czekoladowy FIT 113

dość marnej jakości margaryna, mixy śmiksy lub inne mazidła. Lepszą opcją byłoby masło, ale czemu nie pójść o krok dalej, tak z duchem czasu? Podążając tym tropem wybrałam olej kokosowy. Idąc za ciosem zmniejszyłam ilość cukru i zastąpiłam brązowym (nie zastąpiłam np.: ksylitolem, ponieważ zależało mi na karmelowym posmaku), podmieniłam mleko w proszku na odtłuszczone. Do tego pełnoziarniste herbatniki, dużo(...)może nawet pyszniej. Dlatego, koniecznie od razu przejdźcie do praktyki, w tym przypadku to prosta, szybka i przyjemna sprawa. Składniki (forma 10cm x 20cm): 4/5 szklanki (200 g) oleju kokosowego 1 szklanka (250 ml) odtłuszczonego mleka w proszku 1/2 szklanki (125 ml) chudego mleka 1 szklanka cukru trzcinowego 5 łyżek ciemnego kakao ok. 3/4 szklanki orzechów (u mnie orzechy włoskie

Fitsweet.me
Napój potreningowy 154

dobrodziejstwa mrożonych owoców marki Poltino . Wybrałam czarne porzeczki. Do napoju takiego koniecznie musicie dodać nieco zdrowych kalorii. Sprawdza się tu każde masło orzechowe. W moim shaku znajdziecie masło kokosowe, ale z "braku laku", jak to mówią - możecie dodać także orzechowe, tylko dobrej jakości ! PRZEPIS  NA NAPÓJ POTRENINGOWY Składniki: 200 ml mleka roślinnego 1 łyżka masła kokosowego garść mrożonych porzeczek(...)Poltino 3 łyżki płatków owsianych Przygotowanie: 1. Do pojemnika wsypać mrożone porzeczki i płatki owsiane. Dodać masło kokosowe lub inne masło orzechowe. Całość zalać mlekiem roślinnym - ja bardzo lubię ryżowo-migdałowe, ale tu także daję Wam wolną rękę i wybór. 2. Wszystkie składniki dokładnie zblenderować. 3. Napój pić od razu po przygotowaniu. Smacznego

kolorowotorcikowo