kokosowe - 19941 przepisów (strona:309/1330)

Chrupiące migdałowe ciastka z czekoladą, czyli bezglutenowe pieguski 165

czegoś danego dnia nie zrobisz. Pomyśl także o sobie! Składniki na 7-8 sztuk: 1 szklanka mąki migdałowej   2 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki masła lub oleju kokosowego * 3 łyżki słodzidła zmielonego na puder (u mnie erytrytolu )** ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka zimnej wody Szczypta soli 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Do miski dodaj mąki, słodzidło, szczyptę soli(...)dłoniach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor ok. 10 minut. * ja robiłam z masłem, bo chciałam nadać ciasteczkom maślany posmak, ale możesz go zastąpić olejem kokosowym, wielokrotnie stosowałam ten trik, gdyż nie zawsze mam masło w lodówce, oba tłuszcze skleją ciasteczka, jak i nadadzą im kruchości. W wersji wegańskiej i bez laktozy koniecznie użyj właśnie oleju

Fabryka pomysłów
Zupa krem z pieczonej papryki i batatów 161

Przepis na intensywną w kolorze i smaku zupę krem z pieczonej papryki czerwonej i batatów, zabieloną mleczkiem kokosowym. Zamiast makaronu, pieczone warzywa pokrojone w cienkie słupki. Pyszna i rozgrzewająca zupa, idealna na długie zimowe wieczory. Zimą chętniej sięgamy po zupy. Kiedy na dworze jest mroźno i przemarzniemy, najszybciej ogrzeje nas miseczka aromatycznego wywaru. Bezkonkurencyjny jest oczywiście rosół, ale świetnie też(...)pietruszki (ok. 200g) 1 litr wywaru z warzyw (dowolnego bulionu np. z dnia poprzedniego) lub wody 1 biała cebula 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 100ml mleka kokosowego Paprykę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bataty obrać ze skórki i pokroić (nie musi być zbyt drobno). Połowę jednego batata pokroić

Dietolog
Kokosanki. 121

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g. margaryny Składniki na polewę: 1 kostka margaryny 600 g. cukru 4 łyżki kakao 12 łyżek mleka Dodatkowo: 500 g. wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić  z cukrem, dodać mleko i mąkę z proszkiem. Zmiksować. Następnie wlać margarynę, ponownie zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć na prostokątna blaszkę(...)nagrzanym do 180 stopni 30-35 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie pokroić na nieduże kawałki. Prostokąty, kwadraty lub romby. Polewa: Składniki polewy rozpuścić w garnku, cały czas mieszając. Wiórki kokosowe wsypać do miski. W gotującej polewie moczyć ciastka. Uważajcie żeby się nie oparzyć. Ja pomagam sobie łyżką i patyczkiem do szaszłyków :) Prosto z polewy ciastko przałożyć do miski z wiórkami

Agusiowe smakołyki
Makowa panienka 187

się prezentuje i jest idealne do kawy. Składniki: na biszkopt: 8 białek 4 żółtka 150 g drobnego cukru 150 g suchego maku 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórków kokosowych na krem: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki cukru cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła (200 g) pół szklanki soku(...)świeżo wyciśniętych cytryn otarta skórka z jednej cytryny oraz: 100 g wiórków kokosowych(uprażonych na suchej patelni na złoty kolor) pół szklanki wody z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem do nasączenia biszkoptu słoiczek dżemu np.z czarnej pożeczki Wykonanie: Białka ubić na sztywno i dodawać stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku i dokładnie po każdym miksować. Pozostałe zmieszane ze sobą suche

Pysznie & Pięknie
Krem z topinamburu na mleczku kokosowym z prażonym słonecznikiem 144

szybko się przygotowuje,  a połączenie składników smakiem czaruje.  Sam topinambur lekko słodkawy, ciekawie smakuje, orzechy, karczoch, ziemniaki jednocześnie się czuje. Cebula, czosnek zupie dodały wyrazistości, a mleczko kokosowe delikatności.  Olej dodał smaku orzechowego, a przyprawy ostrego. Krem smakował niebanalnie, a prażony słonecznik pasował idealnie. Składniki 3-4 porcje: 500 g świeżego topinamburu, 1 średnia główka czosnku(...)białej cebuli, 3 łyżki oleju z orzechów włoskich, ½ łyżeczka cukru, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu, 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), 500 ml wody, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeżo mielona papryczka chili, łuskany słonecznik. Przygotow anie: Obrany czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Topinambur szorujemy, płuczemy, kroimy na połowę, a następnie w plasterki. Rada

Moniki Smakołyki
Słoneczka (Aspirynki) 192

Pyszne kruche ciasteczka, przełożone dżemem i otulone wiórkami kokosowymi. Niestety są bardzo pracochłonne, ale jeśli macie jakiegoś pomocnika do ciasteczek to jak najbardziej polecam  zrobić. Ja musiałam ciasteczka zrobić w pojedynkę i pochłonęły mi pół dnia... Następnym razem bez pomocnika ani rusz! 😃 Przepis zaczerpnięty ze strony  moje wypieki .  Składniki: ciasto: mąka pszenna 400 g, margaryna lub masło(...)łyżki, żółtka 3 szt, lukier: białko 1 szt, cukier puder 150 g, dodatkowo: dżem 1 mały słoik, (ja część ciastek przełożyłam dżemem malinowym, a część marmoladą truskawkową), wiórki kokosowe, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem z masłem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy do miski oprószonej mąką i chłodzimy przez 30-60 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość

kulinarne odsłony pati
MARCHEWKOWE KULKI MOCY 173

ilości składników wyjdzie ok 20 kulek bez cukru SKŁADNIKI: 1 marchewka ( 170g) 2 czubate łyżki oleju kokosowego 3 łyżki orzechów rozdrobnionych 3 łyżki wiórek kokosowych wiórki do obtaczania kulek Marchewkę obrać i utrzeć na drobnej tarce. Do miski wrzucić wiórki, orzechy i olej kokosowy, dobrze wymieszać, dodać marchewkę i mieszać tak długo aż składniki dobrze sie połączą. Robić kulki

harrisa
Kremowe spaghetti porowo – orzechowe (wegańskie) 190

orzechowym. Nie jesteś pewien tego połączenia? Gwarantuję Ci, że będziesz pozytywnie zaskoczony Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g pora (1 mały) 1 łyżka masła orzechowego 50 ml mleczka kokosowego (lub innego mleka roślinnego) 100 ml wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki tłuszczu do podsmażenia pora i cebuli (u mnie olej kokosowy) przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry(...)posiekany ząbek czosnku. Całość podsmaż do zmięknięcia. Dodaj trochę soli i innych przypraw, czy też ziół. W międzyczasie ugotuj makaron. Kiedy warzywa zmiękną dodaj do nich masło orzechowe, mleczko kokosowe i wodę. Całość od czasu do czasu mieszaj i gotuj około 5 – 10 minut (do uzyskania konsystencji sosu). W razie potrzeby dopraw. Po tym czasie do sosu dodaj makaron

Via Gusto
Szybkie wegańskie ciasto z kaszy manny z cytrusową nutą 150

dzięki cytrusom, idealne do gorącej popołudniowej herbaty. Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm: 300 g kaszy mammy 2 średnie banany 150 g cukru 150 ml oleju roślinnego (kokosowy, słonecznikowy, rzepakowy) puszka 400 ml gęstego mleka kokosowego 100 g mąki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 duża pomarańcza 300-400 gram(...)łyżki cukru i łyżeczka lub ciut więcej soku cytrynowego) Przygotowanie: W dużej misce zblenduj na gładką masę banany, cukier i olej. Następnie dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym oraz sok z pomarańczy lub cytryn, wymieszaj, dodaj suchą kaszę manną, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj wszystko dokładnie, jeżeli lubisz to możesz dodać startą skórkę z cytrusów

greenscarf
Kokosowo- brzoskwiniowa panna cotta 161

font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 5 porcji: 1 puszka brzoskwiń 1 limonka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 pełne łyżeczki żelatyny 200g mleka kokosowego 150g śmietany 30% 50g cukru trzcinowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do naczynia TC z założonym mieszadłem wlewamy śmietankę, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz cukier trzcinowy. Uruchamiamy na 5 minut(...)obroty 3, temp. 100°C. Po upływie 3 minut dodajemy mleko kokosowe przez otwór w pokrywie, a pół minuty przed końcem czasu dajemy żelatynę i zwiększamy obroty do 5. Masę rozlewamy do szklaneczek (pucharków) i studzimy. Brzoskwinie wraz z sokiem z puszki przekładamy do naczynia TC z założonym nożem ultra blade. Dodajemy cukier waniliowy oraz sok z limonki. Uruchamiamy

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowe batoniki owsiane z goji, rodzynkami i kokosem (bez pieczenia) 102

przepis stanie się także bezglutenowy.   Dla kogo: dla dzieciaków do śniadaniówki dla lubiących przyrządzać domowe słodkości dla lubiących przepisy bez pieczenia Składniki: 200g masła orzechowego 100ml oleju kokosowego 100g gorzkiej czekolady (tabliczka) 200g miodu 3 szklanki płatków owsianych 3 łyżki rodzynek 3 łyżki jagód goji 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego masło

Mania Wypiekania
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 209

sticky rice- deser obłędny, który pokochałam całym sercem. Niech się schowają serniki, torty i najlepsze czekolady- nie wierze, że to napisałam! :D  Ale tak jest, zjadłabym znowu! :) Woda kokosowa- naturalny izotonik :) Zielona herbata z mlekiem :) Mai Thai Herbata czarna z mlekiem :) Poniżej na zdjęciu po lewej macie liście limonki kafir- dodają potrawom cytrusowego posmaku. Po prawej część skłądników(...)morza. Po lewej najlepszy deser jaki jadłam w życiu- mango stickie rice- nie możecie tego pominąć! Jego prostota jest zaskakująca, to specjalna, dosyć klejąca odmiana ryżu, gotowana na mleku kokosowym o słodko-słonym smaku z dodatkiem świeżego mango.  Po lewej na dole obłędne lody kokosowe domowej roboty! <3 Tak wyglądała nasza uczta na koniec warsztatów w Kati Culinary

Czerwona Porzeczka
Tajska zupa z kurczakiem i zoodle 129

kroić większe warzywa. Wracając do tajskiej zupy z kurczakiem i z zoodle możecie ją przyrządzić z pokrojoną w cienkie paski cukinią jak w tym przepisie . Zupa tajska zawiera kokosowe mleko, które jestem oddaną fanką. Lubię ostrą zupę ale nic nie szkodzi na przeszkodzie aby przyrządzić ją nieco w łagodniejszym tonie. Wszystko zależy czy lubicie jeść na ostro i jak bardzo(...)czosnek solo 2 czerwone chili 1 marchewka 1 łyżka startego świeżego imbiru 1-2 łyżki czerwonej curry w paście 1 l wywaru z kurczaka lub kury 400 g kokosowego mleka obrane mięso z połowy kurczaka 1 duża cukinia 1 limonka 200 g fasolki szparagowej 4 duże brunatne pieczarki pęczek kolendry (1 doniczka) sól do smaku 2 łyżki oleju arachidowego Obierz

codojedzenia
Owsiane ciasteczka na soku jabłkowo-malinowym 164

Dziś polecam Wam przepis na pyszne owsiane ciasteczka na soku jabłkowo-malinowym . Zdrowe, nadziane suszonymi morelami i żurawiną, przygotowane na bazie oleju kokosowego. Idealne dla dużych i małych łasuchów. Moje dzieci je po prostu uwielbiają, a ja cieszę się że sięgają po te zdrowsze słodkości. Całego niepowtarzalnego smaku i naturalnej słodyczy nadaje ciasteczkom naturalnie mętny sok z jabłek i malin(...)jabłek i malin Smaki Victorii 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko klasy L 100 g suszonych moreli 3 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju kokosowego Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wsypujemy szklankę płatków owsianych, dodajemy suszone morele i suszoną żurawinę. Całość chwilę miksujemy (do rozdrobnienia składników) i przesypujemy do większej miski. Następnie dodajemy szklankę

Słodkie okruszki
Przepis #107 Kokosowe babeczki z nadzieniem (bezglutenowe) 107

Witajcie, dzisiaj chciałabym Wam zaproponować babeczki bezglutenowe z pysznym nadzieniem z serka mascarpone - oczywiście możecie użyć innego wedle uznania. Ciasto powstało na bazie mąki kokosowej oraz masła. Babeczki są bardzo kruche, dlatego trzeba się z nimi delikatnie obchodzić:) ale wystarczy je po upieczeniu wystudzić a następnie włożyć do lodówki by zrobiły się twardsze a jednocześnie nie straciły swojej delikatności(...)kcal w tym: B: 6,7 g; W: 10,6 g; T: 23 g.  Składniki (12 standardowych babeczek) - 160 g masła  - 4 jajka - 190 g mąki kokosowej - 50 g skrobi ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 180 - 200  ml jogurtu naturalnego (małe opakowanie) - 2- 3 łyżki cukru lub innego słodzika Nadzienie - 250 g serka mascarpone - 3 łyżki

Health-Fit-Life