pomyślałam. Zawsze zostawiałam na kolejne dni, bo wiedziałam, że prędko na kolejne nie będę mogła sobie pozwolić. Takie były czasy... Na szczęście ktoś wpadł na pomysł zrobienia kuleczek kokosowych w domowych warunkach i choć może nie są idealnie białe i chrupkie jak te ze sklepu, to w smaku całkiem smaczne! I jest ich znacznie więcej niż w kartonowym pudełeczku(...)czerwoną kokardką... :) Dacie się namówić...? Składniki na ok 40 sztuk: 120g masła 35g cukru pudru 150g wiórek kokosowych + 100g do obtoczenia 2 tabliczki białej czekolady Ok 40 sztuk blanszowanych migdałów 1 płat suchego wafla/ ewentualnie herbatników maślanych Sposób przygotowania: Czekoladę łamiemy na kosteczki i topimy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, powoli dodajemy czekoladę, wiórki kokosowe oraz
Kuchnia w czekoladziejako słodzik został policzony ksylitol) 238 kcal w tym: B: 7 g; W: 23 g; T: 13,4 g. Składniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 - 3 łyżki cukru lub innego słodzika - 2 łyżki kakao Kakaowy krem - opakowanie serka mascarpone - duże opakowanie jogurtu greckiego - 2 łyżki kakao - 2 -3 łyżki cukru(...)innego słodzika Karmel - 200 g daktyli Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - 10 g oleju kokosowego Wykonanie Dzień wcześniej daktyle zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na całą noc. Jogurt grecki wykładamy na ręcznik papierowy ułożony na durszlaku lub sicie, które kładziemy nad miską. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy na całą noc. Biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec
Health-Fit-Lifepodanej porcji wychodzi ok. 25-30 sztuk. Składniki: - 70 dag ciast - 1 słoik dżemu 280g, u mnie domowy malinowy - 1 słoik konfitury różanej 140g - 1/2 szklanki likieru, dałam kokosowy ale może być adwokat lub inny jaki macie - 4 kopiaste łyżki naturalnego kakao Dodatkowo: - 1 czekolada mleczna lub gorzka 100g - 6 łyżek mleka - 10 do 15 dag wiórków(...)kokosowych Przyprawy i dodatki znajdzie w sprawdzonym sklepie www.Skworcu.com.pl . 1. Ciasto można rozdrobnić w rękach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać dżem, konfiturę, likier i kakao. Zagnieść ciasto. Powinno być lekko wilgotne. Formować kuleczki. 2. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem mleka, moczymy bajaderkę, a następnie obsypujemy ją wiórkami kokosowymi. Smacznego
Apetyczna babeczkagośćmi, to taki słodki upominek na pewno się Gospodarzom spodoba. Składniki na jedną tabliczkę- u mnie w formie gwiazdy o śr ok 15cm 80+ 20g orzechów laskowych 80g oleju kokosowego 30g kakao 120g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 30g pierników 6 kosteczek czekolady mlecznej Sposób przygotowania w Tefal Companion: Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie(...)przekładamy do misy TC z założonym ostrzem ultra blade. Dodajemy cukier, tłuszcz kokosowy i kakao. Zakładamy koszyczek. Ustawiamy prędkość 10 i siekamy przez ok 10 sekund. Zgarniamy łopatką z brzegów misy, dodajemy szczyptę soli i aromat waniliowy i ponownie uruchamiamy program na prędkość 6, temp. 80st C. i czas 5 minut. Gotowy krem przekładamy do sylikonowej formy na czekoladę
Kuchnia w czekoladziesuszonych grzybów - 0,5kg kiszonej kapusty - 1 mniejsza lub 1/2 większej marchwi - 1/2 dużej pietruszki - sól i pieprz do smaku - 1 duża cebula - 2-3 łyżki oleju (daję kokosowy bezzapachowy) Grzyby przelać na sicie zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, zamieszać i odstawić na min.6h, najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby zagotować w garnku, dodać obrane warzywa (marchew(...)mrożę sobie w woreczkach do lodu). Kapustę ugotować z dodatkiem wody do miękkości (u mnie ok.30-40 minut), dokładnie wycedzić, najlepiej jeszcze odcisnąć. Ja dodaję także 1/2-1 łyżki oleju kokosowego i doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Dodać także odciśnięte grzyby i poduszoną (widelcem) marchew z pietruszką. Całość dokładnie wymieszać. Następnie pokroić na desce na drobne kawałki lub przepuścić przez maszynkę
Smaczne Zdrowefoczki (tak bardziej w zimowym klimacie ;) ). Składniki: 150 gram mąki z quinoy 150 gram mąki ryżowej (plus trochę do podsypania pierników) 200 gram mąki kasztanowej 3 łyżki mąki kokosowej 1 jajko 150 gram oleju kokosowego, lub masła 2 i 1/2 filiżanki miodu gryczanego 2 łyżki kakao BG 5 łyżek domowej przyprawy do pierników (przepisy znajdziecie w Internecie(...)łyżeczka proszku do pieczenia BG szczypta soli Wykonanie: Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito do miski. Olej kokosowy roztapiamy razem z miodem, ale nie podgrzewamy zbyt mocno, następnie lekko studzimy (przynajmniej do temperatury 40 stopni). Do miski dodajemy przyprawę do pierników, mieszamy, dodajemy jajko, a następnie stopniowo wlewamy roztopiony olej i miód i wyrabiamy ciasto, najlepiej
Quinoa Raz!Składniki - 120 g mąki owsianej (bezglutenowych) - 40 mąki ziemniaczanej - 2 jajka - jedna zblendowana pomarańcz - skórka z 1/2 pomarańczy - 2 łyżki kakao - 25 g oleju kokosowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej *opcjonalnie słodzik lub cukier choć ja go nie dodałam Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 40 g gorzkiej czekolady - kilka migdałów Wykonanie Olej kokosowy roztapiamy w rondelku z kakao. Pomarańcz obieramy
Health-Fit-Lifeszklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli beza: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 75 g prince polo classic szczypta soli krem: 2 szklanki mleka 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 3 łyżki cukru(...)czym kroimy wzdłuż na dwa placki. Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo wsypujemy cukier. Do białek wsypujemy orzechy ziemne posiekane drobno posiekane, wiórki kokosowe i pokrojone prince polo. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Bezę pieczemy około 25 min. Upieczoną pozostawiamy
Kolorowa kuchnia Elkiczekoladą – zresztą czy trzeba pisać po co polewać cokolwiek czekoladą? A wszystko to bez glutenu, cukru i zbóż. Da się? Oczywiście, że tak! Składniki na spód: ¾ szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju kokosowego ⅓ szklanki miodu Składniki na nadzienie: 2 mrożone banany 1 szklanka malin 3 łyżki oleju kokosowego 3-5 łyżek miodu Przygotowanie: Spód: składniki na spód
PaleoLifehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 średnich jajek 2 łyżki miodu lub syropu klonowego ¼ szklanki oleju kokosowego ½ szklanki mąki kokosowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia jagody lub maliny Wykonanie: jajka ubijamy z miodem/ syropem klonowym około 10 minut, następnie nie przerywając miksowania delikatnie wlewamy olej na koniec
Słodkie zapomnieniehansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki ( +/- 18szt.): 3 białka + szczypta soli 1 żółtko 200g wiórków kokosowych 2-3 łyżki ksylitolu ( można dać więcej jak lubicie bardziej słodkie wypieki ) dodatkowo mleko kokosowe gdyby masa była zbyt sucha Wykonanie: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie(...)partiami dodajemy ksylitol, miksujemy aż powstanie beza, dodajemy żółtko, miksujemy, na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe, całość mieszamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą np. łyżki do lodów lub zwykłej łyżki formujemy z masy kulki / kopczyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ,około 15 minut na złoty kolor. Źródło: http://tetiisheri.pl/2017/04/09/kokosanki/
Słodkie zapomnieniebarszczem czerwonym, jak i na zimno jako przystawki. Sprawdzą się idealnie jako jedna w dwunastu potraw na wigilijnym stole 😉 Składniki na ciasto (6 mini tart): 100 g mąki kokosowej 30 g łupin babki jajowatej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka sól pieprz czosnek majeranek Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie(...)złocistego koloru na brzegach. Składniki na farsz z kapusty i grzybów: 20 g suszonych grzybów 250 g kapusty kiszonej 40 g cebuli 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego liść laurowy kilka ziarenek pieprzu czarnego kilka ziarenek ziela angielskiego sól himalajska Grzyby namoczyć w wodzie przez minimum 4 godziny. Następnie gotować na malutkim ogniu pod przekryciem przez
Ola la LCHFmusiały zaczekać na swoją realizację, aż rok :) Ciasteczka warszawskie, znane również pod nazwami aspirynki lub słoneczka - to dwa niezwykle kruche ciasteczka, przełożone masą budyniową, obtoczone mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka są wyjątkowo mało słodkie i niestety dosyć pracochłonne. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk. Ale przyznać trzeba jedno - po zrobieniu(...)budyniowa: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 15 g skrobi lub mąki ziemniaczanej 15 g mąki pszennej 125 g masła Dodatkowo do obtoczenia: zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować
Świat CiastaDelikatne ciasto o intensywnym maślanym smaku z sezonowymi, słodkimi truskawkami i chrupiącą, lekko kokosową kruszonką. Pyszne, rozpływające się w ustach, zniewalające zapachem, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealny dodatek do mrożonej kawy, herbaty lub lemoniady. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj ciast i kolejna obowiązkowa pozycja na liście moich letnich wypieków. A czy Wy już rozpoczęliście sezon truskawkowy(...)jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 0,5 szklanki (70 g) mąki 0,25 szklanki (30 g) cukru pudru 0,25 kostki (50 g) masła 2 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: 400 g świeżych, sezonowych truskawek Przygotowanie: 1) Truskawki umyć, osuszyć i obrać szypułki. 2) Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier, wiórki kokosowe i dodać pokrojone w kostkę masło
Fitsweet.meproszku do pieczenia duża garść świeżej bazylii Mus: 2 dobrze dojrzałe brzoskwinie 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny 1 łyżka (15 g) cukru trzcinowego Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: 1) Banana, mleko oraz bazylię zmiksować blenderem na gładką masę. 2) Do przygotowanej masy bananowo-bazyliowej dodać jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier, wymieszać dokładnie rózgą(...)cytryny oraz cukier trzcinowy i zmiksować na jednolity mus. 4) Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni (na małym ogniu, żeby się nie przypalały) z olejem kokosowym. RADA: Sprawdzonym trikiem jest smarowanie każdorazowo (przed każdą smażoną porcją) patelni olejem kokosowym za pomocą ręcznika papierowego, zapobiega to nadmiernemu nasiąkaniu placuszków tłuszczem, a jednocześnie placuszki nie przywierają. 5) Gotowe placuszki podawać
Fitsweet.me