kokosowe - 19941 przepisów (strona:317/1330)

Kokosowo-kakaowe kuleczki daktylowe (zdrowe słodkości) 148

wystarczająca porcja. Dwie lub trzy kokosowo-kakaowe kuleczki daktylowe zaspokajają chęć na słodkości Spróbujcie. Składniki: 16 suszonych daktyli bez pestek – do kupienia w e-Dana 2 płaskie łyżki manny kokosowej 2 łyżki przegotowanej wody (u mnie lekko ciepła) 1 lekko czubata łyżka ciemnego kakao opcjonalnie odrobina karobu, słodkiego kakao lub wiórków do obtoczenia Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wrzucamy(...)daktyle. Dodajemy kokosową manne, chwilę miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy 2 łyżki wody, znów chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy 1 lekko czubatą łyżkę ciemnego kakao, miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy z której będzie można w rękach uformować kuleczki. Warto miksować stopniowo. Bierzemy niewielką ilość masy i w rękach formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę można później obtoczyć

Słodkie okruszki
Karpatka z kremem kokosowowym 175

Spód pieczemy w temperaturze 200 º C przez ok.25-35 minut(w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika). Drugą część ciasta pieczemy w ten sam sposób. Spody studzimy na kratce. Krem kokosowy: 0,5 l mleka 2 żółtka 0,5 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub laska z wanilii  2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła(...)szklanki wiórków kokosowych Do garnka wlać 400 ml mleka,wsypać cukier i cukier waniliowy(lub laskę waniliową),wstawić na ogień.Żółtka wymieszać z resztą mleka,dodać przesiane mąki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje.Gorący budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch

Anielskie wypieki
Domowa granola z fistaszkami 130

szklanka płatków orkiszowych (jeśli nie macie to dajcie 2,5 szklanki owsianych) pół szklanki pestek słonecznika pół szklanki orzechów arachidowych (fistaszków) łyżeczka cynamonu Składniki płynne: kopiata łyżka oleju kokosowego kopiata łyżka miodu 1/4 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki wody Dodatki: pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki rodzynek Wykonanie: W misce wymieszać(...)suche składniki. W małej miseczce połączyć składniki mokre (olej kokosowy i miód można lekko rozgrzać, by były bardziej płynne). Składniki suche połączyć z mokrymi. Wyłożyć na brytfankę. Piec 30 minut w temp. 120 stopni, a następnie 20 minut w temp. 150 stopni. Po upieczeniu, zanim granola zastygnie dodać żurawinę, kokos i rodzynki. Pozostawić do wystygnięcia, a potem pokruszyć do słoika

Mania Wypiekania
KRUCHE CIACHA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI 130

chwili słabości na szybko wole poratować się kostką czekolady gorzkiej czy paroma orzechami nerkowca, niż pójść kupić sklepowe ciastki czy batony.. Dzisiaj mam dla Was domowe kruche ciastka kokosowe, które z pewnością zaspokoją wasze zachcianki. Kokos ma w sobie dużo tłuszczu, dzięki czemu w środku są miękkie a na wierzchu kruche. Zalecam aby przygotowaną porcję spożyć maksymalnie na drugi(...)wzięcia na wynos i skosztowania w chwili słabości😋 Jedno ciasteczko ma ok 70 kcal/B 2 g/W 5g/T 6g Składniki: (ok 25 szt) -pół szklanki mąki gryczanej -1 szklanka wiórków kokosowych -pół szklanki mąki kokosowej -3 łyżki rodzynek -2 jaja -4 łyżki mleka -4 łyżki oleju -dosłodzić wedle uznania Przygotowanie: 1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem w misce i odstawiamy na parę

Zdrowie i pysznie na talerzu
SZARLOTKA Z KOKOSOWĄ PIANKĄ 618

grubych oczkach, skrapiamy sokiem. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do momentu, aż powstanie masa. Pod koniec smażenia dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Gotową masę jabłkową studzimy. masa kokosowa:  4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka kwaśniej śmietany 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i ubijamy na sztywną(...)mąkę i wiórki. Mieszamy. Dwie części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jedną część kładziemy na spód. Na ciasto wykładamy przestudzoną masę jabłkową. Na masę jabłkową wylewamy masę kokosową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto pieczemy w 170 stopniach C przez ok. 60 minut. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
JESIENNE CIASTO KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI 125

Składniki: 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka skórka otarta z 1 cytryny 200 g mąki uniwersalnej Polskie Młyny 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka proszku do pieczenia 350 g śliwek węgierek Przygotowanie: Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić na duże kawałki Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Z cytryny(...)zetrzeć skórkę. Mąkę uniwersalną Polskie Młyny z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać płatki owsiane i wiórki kokosowe, wymieszać. Jajka wbić do miski, dodać cukier ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać przesiana  mąkę uniwersalną Polskie Młyny z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Dodać otartą skórkę

Ciastka - domowe słodkości
KRUCHE CIACHA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI 175

chwili słabości na szybko wole poratować się kostką czekolady gorzkiej czy paroma orzechami nerkowca, niż pójść kupić sklepowe ciastki czy batony.. Dzisiaj mam dla Was domowe kruche ciastka kokosowe, które z pewnością zaspokoją wasze zachcianki. Kokos ma w sobie dużo tłuszczu, dzięki czemu w środku są miękkie a na wierzchu kruche. Zalecam aby przygotowaną porcję spożyć maksymalnie na drugi(...)wzięcia na wynos i skosztowania w chwili słabości😋 Jedno ciasteczko ma ok 70 kcal/B 2 g/W 5g/T 6g Składniki: (ok 25 szt) -pół szklanki mąki gryczanej -1 szklanka wiórków kokosowych -pół szklanki mąki kokosowej -3 łyżki rodzynek -2 jaja -4 łyżki mleka -4 łyżki oleju -dosłodzić wedle uznania Przygotowanie: 1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem w misce i odstawiamy na parę

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zupa z dyni, marchewki i imbiru 115

Składniki bulion – żeberka wędzone, marchewka, kawałek selera, korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 2,5l wody 600 -700 g upieczonej dyni hokkaido 400 g mleczka kokosowego (w całości) 200 g marchewki 2 łyżeczki tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1/3 łyżeczki kolendry w proszku 100 g boczku drobno posiekana natka pietruszki(...)czystego bulionu dodajemy mus dyniowo – marchewkowy, czosnek przeciskamy przez praskę prosto do zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową. Doprawiamy solą. Pokrojony w paski boczek podsmażamy na suchej patelni. Gotową zupę przekładamy do miseczek, wykładamy boczek oraz dekorujemy drobno posiekaną natką. Zupa

Raj dla Podniebienia
Kasza jaglana zapiekana o smaku chałwy. 124

powstało coś pysznego. Polecam na deser i podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: 15 dag kaszy jaglanej szczypta soli woda gorąca 10 dag ulubionej chałwy 4 łyżki rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych cukier do smaku masło do posmarowania kokilek 4 kostki mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Ugotowaną przekładamy do miski i lekko studzimy. Do takiej(...)lekko ciepłej wkruszamy chałwę i dokładnie mieszamy. 2. Następnie do kaszy dajemy wiórki kokosowe, rodzynki i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie mieszamy. 3. Foremki kokilki smarujemy cieniutko masłem, następnie przekładamy do nich kaszę lekko ją ubijając. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia na każdej układamy po kostce czekolady i zapiekamy

Izabelawkuchni
Domowe lody kokosowe. 111

Lubicie domowe lody? Myślę, że tak, bo takie są najlepsze. Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne lody na serku mascarpone i śmietance kremówce z dodatkiem wiórek kokosowych. Lody w smaku są bardzo delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: 25 dag serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30 % cukier puder do smaku 4 łyżki wiórek(...)kokosowych Wykonanie: 1. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i wiórki kokosowe, cały czas ubijamy dodając cukier puder do smaku. 2. Masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. 3. Masę lodową mrozimy aż będzie miała odpowiednią konsystencję od czasu do czasu mieszając, dzięki temu lody będą bardziej puszyste. 4. Gotowe lody podajemy

Izabelawkuchni
Muffiny z olejem kokosowym 144

Dzisiaj zamiast rogalików mam dla Was muffiny z olejem kokosowym i pysznymi dodatkami. Szybkie w przygotowaniu i smaczne! :) Zapraszam... Składniki: 1,5 szkl mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 czubata łyżka oleju kokosowego 1/2 szkl owoców goji 1/2 szkl rodzynek 1 szkl czerwonej lub czarnej porzeczki (mogą być mrożone) 1/3 szkl brązowego cukru 1 szkl soku pomarańczowego(...)cukier puder Wykonanie: W jednej misce wymieszać mąkę, sodę, owoce goji , rodzynki, porzeczki i cukier, w drugiej połączyć resztę składników (najlepiej ręką, aby dobrze wymieszać inne składniki z olejem kokosowym ). Na koniec przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Całość przełożyć do papilotek, u mnie sprawdziły się ostatnio silikonowe. Piec ok 20 minut w temperaturze 170 stopni. Kiedy ostygną posypać

Trufelkowo
Orkiszowe muffiny pełne kokosu 124

Dzisiaj zapraszam wszystkich fanów kokosu. Muffiny z mąki orkiszowej z wiórkami kokosowymi. Prosto i smacznie! Składniki: 1/2 szkl mąki orkiszowej, np. TOTA 3 szkl wiórek kokosowych 1,5 szkl mleka 3 łyżki syropu klonowego 5 łyżek cukru brązowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1/2 posiekanej gorzkiej czekolady Wykonanie: Mleko podgrzać i wymieszać z syropem klonowym. Chwilę ostudzić. Mąkę przesiać(...)miski, dodać wiórki kokosowe, cukier, sodę i posiekaną czekoladę. Do mleka dodać roztrzepane jajka i wymieszać mokre składniki z suchymi. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Trufelkowo
Tort batatowo-bananowy 137

batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 puszki mleka kokosowego z puszki (2/3 szklanki) Dodatkowo do dekoracji: wegańska bita śmietana ulubione owoce Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Batata obieramy, myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy(...)parze. Do blendera wkładamy ugotowanego batata, banany, siemię lniane i mleko kokosowe. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dosładzając syropem według uznania (mnie smakuje bez syropu, ale Mąż potrzebuje więcej słodyczy ). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy masę z blendera i wyrównujemy powierzchnię szpatułą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni

Lamarida.pl
Danie tajskie po polsku 336

pierś z kurczaka 2 małe bataty (lub 1 duży) 200 g selera naciowego 2 średnie marchewki 2 papryki 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 6 ząbków czosnku 400 ml mleczka kokosowego 50 ml sosu sojowego 1/2 limonki szczypior z cebulki dymki (opcjonalnie) garść orzeszków ziemnych Nim zaczniemy gotować tą potrawę dobrze jest przygotować sobie wszystkie składniki. Czosnek i imbir obieramy. Papryczki(...)najtwardszy. Podsmażamy go z mięsem, a następnie dodajemy selera naciowego, paprykę, a na końcu startą marchewkę. Co ważne – potrawy tej nie solimy! Gdy warzywa się podsmażą dodajemy mleko kokosowe (może być domowe lub z puszki) i gotujemy całość około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy naszą potrawę sosem sojowym oraz startą skórką z limonki i gotujemy jeszcze 5 minut

Dieta bez mleka
Przepis #78 Domowy budyń kokosowy (bez laktozy) 126

Witajcie, budyń to idealna propozycja na jesienne desery. Chyba już wspomniałam, że lubię kokos w każdej postaci? Dlatego też postanowiłam przygotować domowy budyń na mleku kokosowym z kokosem w środku:) Pewnie pomyślicie, że za dużo tego kokosa, ale uwierzcie, że jest idealnie! Sami spróbujcie! Jedna porcja to: 153 kcal(...)Składniki (4 porcje) - 0,5 l mleka kokosowego ( ja użyłam domowej roboty) - około 50-70 g wiórek kokosowych ( użyłam tych, które zostały mi po produkcji mleka) - 2-3 łyżki słodzika lub cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - jedno żółtko Wykonanie W garnku zagotowujemy ok 2/3 mleka wraz z słodzikiem/cukrem. W oddzielnym naczyniu blendujemy pozostałą część mleka z żółtkiem oraz mąką

Health-Fit-Life

Proponowane wyszukiwania