Dzisiaj propozycja lekkiego, kremowego i gęstego likieru kokosowego. Oprócz spożywania w czystej postaci można go wykorzystać do ciast, deserów lub drinków. Ja często dodaję łyżeczkę likieru do popołudniowej kawy :) Najlepiej smakuje schłodzony. Przepis znaleziony tutaj . Polecam! Likier kokosowy Składniki: 500ml wódki 1/4 szklanki spirytusu lub białego rumu 200g wiórek kokosowych 400g mleka zagęszczonego niesłodzonego
Smak mojej kuchnizdrowymi , kiedy zawierają tyle cukru, a biedni rodzice muszą później biegać po lekarzach, nie mówiąc już o dentyście. Czy czekoladowa granola jest zdrowszą alternatywą ? Oczywiście! Moja granola zawiera orzechy, kokosowy olej i czekoladę o dużej zawartości kakao. Poza tym robi ją szybko i łatwo i je bez wyrzutów sumienia. Miseczka naturalnego jogurtu z granolą i owocami to wspaniałe i pożywne(...)śniadanie dla nas i naszych pociech. Czekoladowa granola Składniki: 100 g migdałów ze skórką 100 g orzechów cashew 2 łyżki owsianych płatków 2 lyżki oleju kokosowego 50 g czekolady 2 łyżki sezamu 100 g orzechów pecan Migdały, orzechy i czekoladę pokrój grubo. Wsyp do miski. Dodaj nasiona sezamu,owsiane płatki i rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszaj i wysyp na blaszkę wyłożoną
codojedzeniamnie w domu nie było tradycyjnego pieczenia mazurków na święta. Jednak gdy mamie zostawał nadmiar białek do wykorzystania piekła taki właśnie mazurek makowo-kokosowy. Dla mnie to jest smak dzieciństwa. Pychotka Składniki: Ciasto: 10 białek szklanka cukru pół kostki margaryny szklanka mąki szklanka maku pół małego proszku do pieczenia Masa: 2 szklanki mleka kostka masła 3 łyżki krupczatki 8 łyżek(...)wiórek kokosowych żółtko szklanka cukru pudru Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem. Mieszając dodawać porcjami rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Piec 30-40 min do zarumienienia ciasta. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas
Cukiernia Pychotkijabłek 8 łyżeczek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g rodzynek 200 g masła 55 g rozdrobnionych orzechów włoskich 10 kropli spirytusowego olejku migdałowego wiórki kokosowe do posypania masło do posmarowania blachy + bułka tarta do podsypania Wykonanie tradycyjne: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 2-3 minutach odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy(...)niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 60 minut (do suchego patyczka jednak ciasto musi pozostać lekko wilgotne). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy wiórkami kokosowymi. Studzimy. Ciasto makowo-jabłkowe Wykonanie w TM5: Białka jaj oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę - 4,5 obr / 1 min (motylek). Odstawiamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem
peggiwkuchniszklanki migdałów 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach 2-3 łyżki syropu z agawy (proszę dosłodzić do smaku) 1/2 szklanki płatków owsianych (możemy użyć bezglutenowych) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 10 minut. 2. Do blendera wsypujemy migdały i miksujemy. Daktyle osączamy i dodajemy(...)syrop z agawy, płatki owsiane, wiórki, cynamon, miksujemy. 3. Do masy marchewkowej dodajemy posiekane orzechy i mieszamy łyżką. Z masy formujemy w rękach kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Kuleczki wkładamy na godzinę do lodówki i gotowe! Od razu podajemy. Smacznego! :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała CukierenkaTaką czekoladę zrobiłam jakiś czas temu synkowi. Dzięki ksylitolowi chroni ząbki przed próchnicą. Zastąpiłam również masło olejem kokosowym. Zapraszam Składniki: 2 czubate łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ksylitolu 4 płaskie łyżki mleka w proszku Przygotowanie: Rozpuszczamy olej kokosowy. Ksylitol mielimy na puder.Do gorącego oleju dodajemy zmielony ksylitol i mleko w proszku. Dokładnie mieszamy razem. Można tak jak ja zrobić pojedyncze
słodkie i nie tylko historie kulinarnesernik, jednak konsystencja wyczuwalna pozostaje nadal lekkiej śmietanki. Blacha o średnicy 26 cm Składniki: 2 x 400 ml śmietany 30 % 250 g cukru 600 g wiórków kokosowych 5 białek szczypta soli ciasto 1 szklanka cukru 5 żółtek 1 łyżka gęstej śmietany 18% 250 g masła 2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie(...)garnku zagotować śmietanę, cukier i wiórki kokosowe, gotować ok 5 minut. Wystudzić i dodać ubite białka ze szczyptą soli, następnie wymieszać masę. Masło ucieraj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku, następnie dodawaj śmietanę i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez 10 minut
Niezły Młynekchce się pichcić w kuchni, lecz dzisiaj u mnie było odwrotnie. Zachciało mi się jakiegoś ciasta z jabłkami i ... na szybko zrobiłam kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Składniki na ciasto: 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia (250g) 400g mąki zwykłej 150g cukru Beza: 5-6 jabłek 5 białek 150g cukru 150g(...)wiórek kokosowych Przygotowanie: Margarynę utrzyj razem z cukrem i żółtkami. Do utartej masy stopniowo dodawaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto wyłóż na blaszkę i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. Gdy ciasto będzie się piekło, Ty zajmij się przygotowywaniem bezy. Jabłka zetrzyj na tarce i wyłóż na upieczone ciasto. Białka ubij z cukrem
My World by Dagmara Rekowsianej 30 g mąki ryżowej 1 dojrzały banan 1 łyżeczka nasion chia 100 ml napoju roślinnego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego Sos o smaku mokka: 1/2 miarki odżywki białkowego o smaku Mocha Warrior Blend (Suwarrior Polska) 5-6 łyżek wody Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę owsianą i ryżową, dodaj rozgniecionego(...)widelcem banana oraz pozostałe składniki (oprócz oleju kokosowego). Dokładnie wymieszaj, odstaw na 5 minut, aby ciasto nieco zgęstniało. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wlej masę na omlet. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki i smaż jeszcze kilka minut. Przygotuj sos mieszając odżywkę z wodą. Gotowy omlet udekoruj wybranymi dodatkami
Zdrowie na języku :PDziś na śniadanie 100% pełnoziarniste placuszki, z niewielkim dodatkiem cukru, olejem kokosowym i orzechowym posmakiem, który zawdzięczają właśnie razowej mące. Grube, sycące, idealne na jesienne śniadanie. Składniki (2-3 porcje) szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka cukru jajko 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) szklanka mleka Mąkę, proszek, sól, cukier wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać mleko(...)olej kokosowy. Wlać do miski z suchymi składnikami, szybko wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie masło orzechowe, dżem z wiśni i twarożek
Słodkie inspiracjechłodne dni. Dziś curry w wersji wege – z ciecierzycą. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Składniki (2 porcje): ryż basmati, ryż jaśminowy lub makaron 1 puszka ciecierzycy 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej(...)pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka brązowego cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Ciecierzycę odsącz. Ryż ugotuj i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę, kumin i mieloną kolendrę, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty
Moja pasja smakuzdjęciu jest 39, bo moja mama nie mogła się powstrzymać przed zjedzeniem jednego :) Składniki na kulki: szklanka suchej kaszy jaglanej mleko (o ilości napiszę w wykonaniu) 10 łyżek wiórków kokosowych niecałe pół kostki masła 4-5 łyżek cukru pudru (można zastąpić miodem wg upodobania) Składniki na posypkę: 3 łyżki wiórków kokosowych 1,5 łyżki cukru pudru Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)cukier puder, mieszam, odstawiam. Po ugotowaniu, na chwilę odkładam kaszę by delikatnie ostygła. Gdy kasza jest jeszcze ciepła - że da się ją dotknąć- dodaję 10 łyżek wiórków kokosowych i mieszam łyżką powstałą masę. Następnie dodaję masło pokrojone na mniejsze części i cukier, a potem ugniatam już ręką - uwierzcie mi tak jest wygodniej. Gdy masa się połączyła, możemy przejść
Justa próbuje gotowaćsuszonych pomidorów jest wyśmienity. Na początku ucieram suszone pomidory z odrobiną oleju w moździerzu na pastę. Boczek siekam bardzo drobno, smażę na chrupko. Całość łączę z łyżką mleka kokosowego oraz serkiem naturalnym Arla Apetina. To dzięki niemu sos staje się gęsty, kremowy i smaczny. A gotująca się w nim ryba jest przepyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach. Niektórych(...)filetu z dorsza bez skóry i ości 6-7 suszonych pomidorów z oleju oraz 1 łyżka oleju 2 plastry boczku 1/2 cebuli 1 łyżka mleka kokosowego 1/2 opakowania serka naturalnego Arla Apetina 3/4 szklanki bulionu szczypta pieprzu i soli sok z połowy cytryny świeże zioła do dekoracji, cząstki cytryny, pomidorki koktajlowe
Mango Papajaefektu, który będzie częściej gościł w grafiku moich wypieków! W każdym bądź razie jest to ciasto arabskie, a można nawet rzec, że i deser - z semoliny/kaszy manny i wiórek kokosowych. Nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do fit słodkości. Słooodki syrop cukrowy robi swoje... Ciasto jest przepyszne i posiada dodatkową zaletę: ekspresowe wykonanie, którego nie da się(...)zepsuć! Koniecznie sami spróbujcie! (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) 2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 200 ml oleju rzepakowego Syrop cukrowy: (opis tu - klik ) 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru kilka kropli soku z cytryny W pierwszej
Di gotujemarchewki 3 ząbki czosnku 3 cm utartego świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego szczypta mielonego kardamonu nierafinowany olej kokosowy do smażenia sól morska lub himalajska szczypiorek do dekoracji groszek ptysiowy http://brzesc.pl/pl/produkty do podania Rozmroziłam dynię. W dużym garnku rozgrzałam olej kokosowy. Przyprawy wymieszałam ze sobą. Czosnek(...)imbir starłam na tarce o małych oczkach. Na gorący olej kokosowy wrzuciłam cebulę, czosnek i imbir. Smażyłam 3 minuty. Dodałam przyprawy i smażyłam kolejne 3 minuty. Następnie wrzuciłam dynię oraz pomidory. Wlałam wrzątek , tak aby nie przekroczył poziomu warzyw. Gotowałam 15 minut pod przykryciem. Dosmaczyłam solą. Zblendowałam na krem. Podawałam z groszkiem ptysiowym i szczypiorkiem. Pyszne
Z Kuchni Do Kuchni