kokosowe - 19941 przepisów (strona:322/1330)

Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu 319

Składniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g orzechów nerkowca zalane wodą i moczone przez około 4-5 godzin (można je moczyć przez całą noc) 120g mleczka kokosowego (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki syropu klonowego 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z 1/2 cytryny Karmel orzechowy: 2 łyżki syropu klonowego(...)łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 spore łyżki masła orzechowego szczypta soli Dodatkowo: około 40-50g gorzkiej czekolady do ozdoby – (proszę użyć czekolady bez mleka w proszku, mleka) Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie osączyć i razem z orzechami włoskimi zemleć je w blenderze. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach

Mała Cukierenka
Ciasto śmietankowo - truskawkowe 136

tylko moja opinia ;) ) kremem budyniowym oraz soczystymi truskawkami, zarówno świeżymi jak i w postaci frużeliny. Całość zwieńcza spora warstwa bitej śmietany, którą to posypałam również sporą ilością wiórków kokosowych. Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :) Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej . Biszkopt: 110 g mąki(...)pokojowej  Ponadto: około 500 g truskawek 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 2 - 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania zagęstnika do śmietany, tzw. "śmietan - fix" 100 g wiórków kokosowych Wykonanie:    Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia

Opowieści z piekarnika
RACUCHY ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI 157

kefir) - 4 łyżki ksylitolu lub cukru - 2 jajka - 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - ok.500g śliwek lub innych dowolnych owoców - 1 łyżeczka stopionego oleju kokosowego Dodatkowo: - olej kokosowy do smażenia - puder lub mielony ksylitol do posypania - do wyboru: płynny miód, płatki migdałów, świeże owoce, itp. Jajka rotrzepać w misie miksera razem z ksylitolem. Dodać kefir i/lub(...)maślankę. Następnie partiami dodajemy mąki wymieszane z solą i sodą. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wydrylowane, pokrojone w małą kostkę śliwki i stopiony olej kokosowy. Mieszamy i odstawiamy na ok.10 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni, na małej ilości oleju, na malutkim palniku. Będą się dłużej smażyć, ale nie będą się przypalały, i zdążą się dosmażyć wewnątrz. Racuchy odsączamy na ręczniku

Smaczne Zdrowe
Lody o smaku Kinder z kokosem i orzechami 107

Lato to najlepszy moment na domowe lody. Domowe mają to do siebie, że sami możemy komponować swoje ulubione smaki. W połączeniu z znanymi batonikami, wiórkami kokosowymi i orzechami powstał rewelacyjny smak. A zrobienie ich to bułka z masłem - bez kilkukrotnego mieszania, bez maszynki! 330 ml śmietany 30% 100 g batoników Kinder 2 jajka 2 łyżki ciepłej wody 140 g cukru(...)łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka kruszonych orzechów arachidowych Śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu (nie gotujemy!). Dodajemy połamane batoniki. Podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z ognia. Przestudzoną śmietanę wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnego dnia ubijamy śmietankę na sztywno. Jajka przelewamy na sitku wrzącą wodą. Oddzielamy osobno żółtka od białek. Żółtka ubijamy na puszystą jasną masę

VioletoweKucharzenie
Pyszna mizeria bez śmietany 209

Mizeria to doskonałe dopełnienie obiadu. Przygotowanie jej zajmie nam tylko kilka chwil. W bezmlecznej wersji mizerię możemy zrobić używając mleczka kokosowego. 1 duży ogórek szklarniowy 0,5 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleczka kokosowego (pełnotłustego) Ogórka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W misce mieszamy sok z cytryny, cukier, sól(...)pieprz oraz mleczko kokosowe. Dodajemy ogórki i mieszamy całość. Gotowe

Dieta bez mleka
Ciasto ze śliwkami (paleo, bez glutenu) 132

pachnie śliwkami i cynamonem, jest lekki i puszysty. I ma cudowny kolor. A przepis jest już znany tylko lekko go zmodyfikowałem. Składniki forma 18cm 10-12 śliwek ¾ szklanki mąki kokosowej 2 łyżki mąki z tapioki szklanka mleka kokosowego 4 jajka 2-4 łyżki miodu lub innego słodzidła 1,5 łyżeczki cynamonu szczypta soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik(...)stopni. W dwóch osobnych naczyniach mieszamy jajka, miód, mleko i wanilię, a osobno sodę, sól oraz mąkę kokosową. Kolejno zawartość obu naczyń łączymy i znów mieszamy. Uzyskaną masę wykładamy na foremkę. Na wierzch układamy śliwki (ja wymieszałem je z mąką z tapioki).Pieczemy przez około 45-50 minut, aż góra będzie złocista. Odstawiamy ciasto ze śliwkami do ostygnięcia

PaleoLife
DESER MALINOWY - MUS MALINOWY Z JOGURTEM 145

JOGURTEM (dla dwóch osób) 350 g świeżych malin 1/2 szklanki cukru 2 kieliszki malinówki  szczypta cynamonu 1/2 szklanka wody 1 płaska łyżka srobi ziemniaczanej 2 łyżki wiórków kokosowych 4 biszkopty 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić kleksem bitej śmietany) Sposób przygotowania: Maliny przebieram i płuczę pod bieżącą wodą. Wrzucam do rondla. Dodaję cukier, cynamon i malinówkę. Zagotowuję(...)minuty i zdejmuję z ognia. Pozostawiam do przestudzenia. W dwóch pucharkach układam na dnie pokruszone biszkopty (można je dodatkowo skropić alkoholem). Nakładam masę malinową i wstawiam do lodówki. Wiórki kokosowe prażę na złoto na suchej patelni. Przed podaniem dekoruję mus malinowy jogurtem naturalnym i prażonymi wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Tarta czekoladowa z kremem kokosowo-czekoladowym i borówkami 164

Ciasto 100 g zimnego masła 100 g gorzkiego kakao 50 g cukru 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 jajko kilka łyżek zimnej wody Krem 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka cukru 250 g gorzkiej czekolady ok 300 g borówek amerykańskich ok 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę do tarty, najlepiej taką(...)wstawiamy do lodówki na ok 10-15 min, następnie pieczemy pod obciążeniem* 15 min, po czym zdejmujemy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 10 min 4. Krem -  mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku z cukrem, następnie dodajemy połamaną w kostkę czekoladę, zdejmujemy z ognia, mieszamy do rozpuszczenia się czekolady 5. Wykładamy krem na podpieczony spód, może być lekko ciepły, posypujemy borówkami

Słodki Kompromis
PLACKI SEROWO- BANANOWE 542

śniadanie lub podwieczorek. Błyskawiczne w przygotowaniu, delikatne i puszyste. Przyznam, że sama zjadłam je ze smakiem i na pewno powtórzę je nie raz :) Do smażenia placków wykorzystałam  olej kokosowy   Skworcu . Składniki: * 2 dojrzałe banany * 250 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) * 1 szklanka mąki * 2 jajka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżeczki cukru waniliowego * szczypta soli(...)olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Banany rozdrobnić widelcem, dodać twaróg i wymieszać. Białka jaj ubić na pianę ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Do żółtek dodać masę z banana, wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie zamieszać najlepiej drewnianą łyżką. Masa powinna być dość gęsta, w razie potrzeby

Zrób to smacznie
Kurczak Pina Colada 142

Propozycja na obiad to kurczak z soczystym ananasem wykąpanym w  sosie kokosowy. Składniki: - 2 piersi z kurczaka - 1/2 świeżego ananasa - 1 puszka mleczka kokosowego - 200 g ryżu - przyprawa curry - olej #MyVictorinox Przygotowanie: Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ale bez soli. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy 3 łyżeczkami carry i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Ananasa kroimy w małe(...)kawałki i dodajemy do kurczaka, smażymy jeszcze 3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy około 15 minut. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy łyżkę oleju, dodajemy 2 łyżeczki carry i wsypujemy ugotowany ryż. podsmażmy 3 minuty. Ryż przekładamy na talerz i dodajemy przygotowanego kurczaka

Kulinarne życie
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 139

ułatwi życie. Składniki 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej) 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia (około 300 g) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie Kaszę gryczaną wsypujemy do naczynia głównego i mielimy na mąkę (czas(...)mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie uruchomiamy mikser. Ciasto przelewamy do formy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KETO TIRAMISU (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 657

kremu nie dodać cukru a powstanie przepyszne keto tiramisu, które po schłodzeniu jest idealne w letnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki migdałowej 30 g mąki kokosowej 5 g łupin babki jajowatej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) Opcjonalnie – słodzik (stewia/ erytrol – keto, LCHF), cukier – DO, ksylitol itd. Składniki na krem: mascarpone(...)białka opcjonalnie słodzik   Przygotowanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić na puszystą masę, dodając opcjonalnie słodzik lub cukier. W misce wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, kokosową, łupiny babki jajowatej oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno a następnie dodać stopniowo masę z żółtek oraz suche składniki delikatnie mieszając. Formę posmarować tłuszczem (masło klarowane lub olej kokosowy

Ola la LCHF
Fit ciasteczka amarantusowe 114

skórkę i miękki środek, który lekko rozpływa się w ustach. W smaku wyraźnie czuć banana, który świetnie komponuje się z delikatnym smakiem wiórków kokosowych, a amarantus nadaje całości lekko orzechowy posmak. Czuję się zobowiązany, by powiedzieć kilka słów o amarantusie. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, obecnie występuje(...)zajęło to około 35 minut) a ich smak jest o niebo lepszy niż niejednych sklepowych ciastek! Fit ciasteczka amarantusowe (20 sztuk) Składniki 100 g wiórków kokosowych 80 g amarantusa ekspandowanego 2 dojrzałe banany Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce rozgnieć widelcem banany, dodaj wiórki kokosowe oraz amarantus. Całość dokładnie wymieszaj. Nabierz łyżkę

Vegan Taste
Przepis #63 Ciasto bananowo - orzechowe 153

Witajcie, dzisiejsza propozycja to ciasto bardzo treściwe w składzie jak i smaku. Jest dość mocno zbite i lekko wilgotne. Opiera się głównie na mące kokosowej i bananach co w połączeniu z czekoladowo-orzechową polewą smakuje wyśmienicie.  Mimo bogatego składu ciasto jest dość niskokaloryczne.   Jedna porcja ( użyłam blachy o wymiarach 24 x 24 cm - ciasto podzieliłam(...)kcal w tym: W: 11,55 g, B: 3,4 g; T: 6,4 g. Składniki: - 2 banany - 2 jajka - 40 g cukru kokosowego/słodzika - 50 ml oleju kokosowego lub innego - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 100 mleka roślinnego lub zwykłego - 100 g mąki kokosowej - 50 g mąki owsianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa

Health-Fit-Life
Sernik na orzechowym spodzie 165

Pyszny sernik, mocno orzechowy z owocami! Pyszny, delikatny i zdrowy.  Spód składa się głównie z mąki razowej, orzechów i oleju kokosowego (lub masła). Jest idealny do kawy... i w sumie wszystkiego innego! Jest po prostu pyszny :) Składniki na małą blaszkę: 8 łyżek mąki razowej 1 jajko 2 garście pokruszonych orzechów włoskich 1 łyżka ksylitolu 3 łyżki roztopionego masła klarowanego(...)oleju kokosowego Wszystko mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Wykładamy i podpiekamy ok. 10 min w 180 stopniach. *Masa serowa:  500g twarogu półtłustego Opakowanie budyniu waniliowego Kilka kropli olejku waniliowego 5 łyżek ksylitolu Miksujemy na gładką masę. Przelewamy do formy i pieczemy ok. 1h. Studzimy w rozchylonym piekarniku. Ozdabiamy ulubionymi owocami

Czarnawisienka