Ilość porcji: 1 porcja Składniki: ½ dużego dojrzałego banana 2 łyżki płatków owsianych (około 15 g) 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego olej rzepakowy lub kokosowy (do pieczenia) Dodatkowo: owoce (banan, borówki) Przygotowanie: Płatki owsiane zblenderować, aby powstał sypki proszek (można użyć gotowej mąki owsianej). Do płatków wbić jajko, dodać pokrojonego banana, proszek do pieczenia i aromat(...)Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ½ szklanki mleka 4 – 5 łyżek mąki 1 jajko 1 jabłko szczypta cynamonu szczypta proszku do pieczenia olej kokosowy (do smażenia) Dodatkowo: cukier puder, syrop klonowy Przygotowanie: Wystudzoną kaszę jaglaną (można ugotować ją dzień wcześniej) zblendować z mlekiem na gładką masę. Dodać mąkę, jajko, cynamon i proszek. Całość ponownie zmiksować. Jabłko
KuchniaWeDwoje.plSKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka pojedyncze 20 dag mrożonych warzyw chińskich 200 g makaronu Chow Mein 300 ml mleczka kokosowego 1 /3 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki curry 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję. Kroję(...)granulowanym. Mieszam. Na rozgrzaną patelnię wylewam kilka kropel oleju. Dodaję kurczaka. Smażę na rumiano. Dodaję 2 łyżki sosu sojowego. Następnie dodaję warzywa. Wlewam ok 1/3 szklanki wody oraz mleczko kokosowe. Zmniejszam ogień. Duszę aż całość będzie gęsta. Doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron przygotowuję jak w instrukcji na opakowaniu. Na koniec makaron polewam kurczakiem w mleczku kokosowym
Gotowanie Patkizwiązanego z wystąpieniem chorób związanych ze stresem oksydacyjnym np. rakiem, chorobami układu krążenia, cukrzycą czy otyłością. Składniki na porcje: szklanka amarantusa ekspandowanego 3/4 szklanki mleka 2 kiwi łyżka wiórków kokosowych stewia lub miód do smaku Sposób przygotowania: Amarantusa zalej mlekiem, wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz jednym kiwi. Podgrzej lub zjedz na zimno. Wymieszaj z miodem. Podawaj ozdobionego kiwi, migdałami, wiórkami(...)kokosowymi, nasionami chia
wysmienityporcję 3 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli 1/4 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli morskiej lub selerowej 1 łyżka oleju kokosowego, podgrzanego+ niewielka ilość do posmarowania patelni (talerza) 1 łyżka stołowa wody 1 duże jajko Wykonanie: W misce wymieszać siemię lniane, proszek, paprykę, cebulę oraz sól. Dodać łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego(...)wygląda gotowy wrap. Zapewniam, że danie jest bardzo sycące. Modyfikacje: zamiast wody podanej w przepisie można dać dowolny sok warzywny np. szpinakowy jeżeli nie masz lub nie lubisz oleju kokosowego, spokojnie właściwie każdy inny się sprawdzi- próbowałam już z oliwą z oliwek i olejem z awokado i obie wersje były smaczne jeżeli nie lubisz przypraw podanych w przepisie nie dawaj
Marta próbujeUcierane ciasto z dodatkiem wiórek kokosowych, przełożone pianką ze śmietany i owoców leśnych. Ja użyłam tych z dodatkiem kwaśnych porzeczek, więc musiałam je nieco mocniej dosłodzić. Jeśli w waszej mieszance ich zabraknie, można ilość cukru nieco zredukować. Ciasto: 150 g masła 80 g cukru 2 jajka 140 g mąki 60 g wiórków kokosowych Pianka: 400 g mrożonych owoców leśnych(...)składników używamy miksera należy pamiętać, by nie przebić śmietany. Powstałą piankę od razu przelewamy do tortownicy. Po około 5 minutach, gdy pianka lekko zacznie tężeć przykrywamy ją pozostałym blatem kokosowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Źródło: 101 przepisów Świata Kobiety
Smaki Na TalerzuPyszne, kokosowe babeczki, które zasmakują każdemu. Są wilgotne, ale lekko sypkie. Bardzo delikatne i szybkie do zrobienia. Ładnie wyrastają, jestem pewna, że poradzicie sobie z nimi bez problemu ;) Polecam! PS Osobom, które robią tworzyć, mają artystyczne zacięcie polecam stronę http://www.loveart.pl/ , na której znajdziecie wszystkie niezbędne rzeczy do ręcznie robionych handmade ;) Składniki (6-8 babeczek): 60 g masła(...)cukru 1 jajko pół szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka 2 łyżki likieru kokosowego Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia
Domowa cukiernia Ewyorzechowego. Są bardzo smaczne i proste do przyrządzenia, wystarczy tylko wszystkie składniki połączyć ze sobą. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki cukru kokosowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 100 gram masła orzechowego o smaku piernika Primavika 4 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki otrąb owsianych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo(...)posypania wierzchu Papilotki do muffinek Sposób przygotowania: Umyty rabarbar kroimy na małe kawałki. Do miski wsypujemy obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia, otręby owsiane, dodajemy jaka, masło orzechowe, olej kokosowy oraz jogurt. Wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojony rabarbar, lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych na blasze, mniej więcej do 3/4 wysokości, wierzch posypujemy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Bajeczna Kuchniaprzepyszny i ciężko mu się oprzeć! Ciasto nie zawiera ani grama mąki, wychodzi niesamowicie lekkie i puszyste, a dodatkowo bardzo wilgotne. Przyjemnie rozpływa się w ustach. Podałam je z kokosową gęstą śmietanką i moją nową miłością, czyli pudrem buraczanym :) Przepis znalazłamna blogu Makóweczki —>KLIK, tu dodałam z moimi zmianami. A po więcej przepisów na bazie fasoli zapraszam(...)KLIK. 2 puszki czerwonej fasoli (po 400 g) 3 dojrzałe banany (najlepiej z czarną skórką) 4 jajka 3 kopiaste łyżki surowego kakao 1/3 szklanki cukru kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 2 łyżki oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Banany obieramy, fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy. Wszystkie składniki miksujemy na idealnie gładką masę. W Thermomixie przez
Mienta blogoczywiście LCHF Jest to przepis na najprostszą i najszybszą wersję więc nie ma opcji żeby komuś się nie udał Składniki na 5 porcji po ok 100g: 400 g śmietanki kokosowej 10 g kakao bez cukru 100 g czekolady min 75% (u mnie 81%) Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać kakao i wymieszać. Następnie lekko ostudzić. Schłodzoną śmietankę(...)kokosową ubić na puszystą masę. Do śmietany dodawać stopniowo czekoladę i delikatnie mieszać tak by powstała jednolita masa. Mus przełożyć do pucharków/kieliszków/szklaneczek i wstawić do lodówki aby stężał. Podawać z bitą śmietaną, owocami (maliny, borówki, truskawki), orzechami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów itp. Smacznego! — BTW całości (tylko mus bez dodatków): 510 g, 1320 kcal
Ola la LCHFprawdziwych smakoszy. Ucieszy niejedno podniebienie. Z filiżanką dobrej kawy smakuje nieziemsko. SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 8 białek, 2 żółtka, 1 szklanka cukru, 150g drobno posiekanych orzechów włoskich, 150g wiórków kokosowych, 200g rodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa chałwowa: 300g masła, 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukier(...)150g chałwy waniliowej, Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy dodaję bakalie. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na pół i przelewam na 2 blaszki o wymiarach 35cm x 22cm. Ciasta piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasipoczytasz tu: Jak skutecznie rozszerzać dietę niemowlakowi? BLW (Baby Led Weaning, Bobas Lubi Wybór) Ciasteczka z zielonej mąki dyniowej 200 gramów mąki dyniowej 1 jajko 50 gramów oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 4 łyżki cukru kokosowego skórka z 1/2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany 18 % Jeżeli chcecie namoczcie pół szklanki rodzynek
KrupeczkiDziś zapraszam Was na zdrowe kokosowe kuleczki daktylowe . Wystarczą trzy składniki, chwila czasu i już możemy się cieszyć pysznym, zdrowym deserem pełnym witamin. Daktyle są wspaniałym źródłem błonnika, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin i minerałów m.in. A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku. Polecam taki deser każdemu(...)nasz organizm na pewno, to doceni A teraz zapraszam Was na mój prosty, zdrowy i pyszny deser. Składniki: 5 świeżych daktyli – u mnie typ Medjool 4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Z daktyli wyciągamy pestki, przekładamy je do misy blendera z nożami. Dodajemy 4 łyżki wiórków kokosowych i 1 łyżkę płatków migdałowych. Miksujemy całość przez kilka
Słodkie okruszkiPRALINKI KOKOSOWE (RAFAELLO) Z WAFLI RYŻOWYCH Po długiej nieobecności znów jestem :) A to wszystko tak teraz wygląda, ponieważ zostałam świeżo upieczoną mamą. Jestem mamą 3 tygodniowej Jagódki i jeśli tylko czas pozwoli to będę gotować tyle ile da się, by móc z Wami dzielić się sprawdzonymi przepisami. Te pralinki zawojowały internetem. Byłam bardzo ciekawa jak smakują, a zwłaszcza(...)jaki smaczny. Polecam. Zainspirowałam się przepisem ze strony Moje wypieki . ~~SKŁADNIKI~~ wafle ryżowe 100 g. jogurt naturalny gęsty lub grecki 160 g. wiórki kokosowe 10 łyżek miód płynny 1 czubata łyżka migdały zmielone 5 łyżek ( można pominąć ) wiórki kokosowe do obtoczenia ~~METODA~~ Wafle rozdrobnić, krusząc je w dłoniach. Umieścić w malakserze. Zmiksować. Dodać jogurt
Kuchnia PaulettesSezam i orzeszki ziemne musiałam wymienić na inne smakołyki. Efekt jest naprawdę smakowity!!! Jaglana granola pachnaca kokosem 2 szkl. płatków jaglanych 1/3 szkl. pestek słonecznika 1/2 szkl. wiórków kokosowych 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy by miód i olej kokosowy oblepiły wszystkie suche składniki. Wymieszaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną
Dzieje kuchennej Wiewióry