słodkiego więc postanowiłam coś na to zaradzić i wymyśliłam ciastka jaglane z bakaliami. 2 szklanki płatków jaglanych 0,5 szklanki mąki gryczanej 3 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 jajka 1/3 szklanki wody 2 łyżki orzechów włoskich drobno pokrojonych 2 łyżki żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka jagód goji(...)moreli pokrojonych na drobno Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy miód, olej kokosowy oraz jajka i łączymy całość w jednolitą masę. Dolewamy stopniowo wodę tak by konsystencja ciastek była lepiąca się, a nie za sucha. Do sylikonowych foremek od muffinek nakładamy masę tak do połowy wysokości i wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika
Emskie Smakimąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Krem: 2 i 2/3 szklanki mleka 1 szczypta soli 6 łyżek kaszy manny 4 łyżki wiórek kokosowych 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru (można mniej) 20 ml alkoholu smakowe go (użyłam likieru toffi) (*) 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) Nasączenie: 60 ml alkoholu(...)smakowe go (użyłam likieru toffi) woda (u mnie 60-70 ml) 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) Dodatkowo: 60g wafelków w czekoladzie Lusette Wierzch: 30g wiórek kokosowych 3-4 łyżki cukru 2 łyżki masła Dekoracja: wafelki Lusette wiśnie kandyzowane (opcjonalnie) Upiec biszkopt. Jajka utrzeć z cukrami i olejem, a następnie dodać mąkę oraz proszek. Całość dokładnie wymieszać
Di gotujesię doczekał. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z wypróbowaniem tego przepisu...to był naprawdę duży błąd. Rzadko piekę ciasta , powiedziałabym, że tylko okazjonalnie. Pyszny biszkopt makowo- kokosowy przełożony słodkim, budyniowym kremem. Do tego delicje i galaretka- czego chcieć więcej. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, więc polecam ten wypiek w szczególności na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Składniki(...)25x36): 6 białek+ 3 żółtka szklanka cukru+ 10 łyżek cukru 3 łyżki maku 20 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła 3 budynie śmietankowe 1 litr mleka 2 paczki delicji brzoskwiniowych 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Wiórki kokosowe dokładnie mieszamy z makiem
Pobite gary BarbaryMocne pomarańczowo ananasowe smoothie z nutą kokosową. Idealne na odświeżenie. Składniki: ananas, pomarańcza, sos Hortex pomarańczowy, wiórki kokosowe. Przygotowanie: do blendera wkroić ananasa, pomarańczę, zalać sokiem pomarańczowym Hortexu, a następnie wsypać wiórki kokosowe. Całość zmiksować, przelać do szklanki i delektować się smakiem
Państwo Wojtczuk gotująpestek, pokrojonej w małą kostkę dyni piżmowej; 1 mała cebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 i 1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry; 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml); 1 łyżka oleju; 2 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 2 szklanki gorącej, przegotowanej wody + 1/2 łyżki vegety); Sok wyciśnięty z 1/2 limonki; 2 czubate łyżki kremowego masła orzechowego(...)lekkiego przestygnięcia, dodać masło orzechowe i zblendować na gładki krem. Ponownie postawić zupę na średnim ogniu i podgrzać, od czasu do czasu mieszając. Do ciepłej zupy wlać mleczko kokosowe, sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Zupę podawać ciepłą, oprószoną kolendrą i drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni Miejskaciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w 175 C przez ok. 35 minut. Ciasto makowo - kokosowe: - 6 białek - 10 dag cukru pudru - 15 dag wiórków kokosowych - 15 dag maku niebieskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywną pianę. Suche składniki wymieszać razem(...)szklanki wody i 1/2 szklana amaretto, połączyć do moczenia biszkoptów - słoik powideł śliwkowych ok. 300 ml Składanie ciasta: Jasny biszkopt, który z wierzchu nasączamy ponczem, powidła śliwkowe, ciasto makowo - kokosowe z dwóch stron nasączone ponczem, następnie masa budyniowa, biszkopty nasączone w amaretto, a na wierzch polewa kakaowa
Apetyczna babeczkaprzygotowaniu i błyskawiczne w zjadaniu :) Polecam Składniki ( na 12 szt.) SUCHE - 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżki ciemnego kakao - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody MOKRE - 1 jajko - 1 i 1/4 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju DODATKOWO do dekoracji - 3 łyżki nutelli lub polewa czekoladowa(...)łyżki wiórków kokosowych * szklanka- poj. 250 ml Wykonanie W jednej większej misce mieszam łyżką składniki suche, w drugiej mniejszej trzepaczką mokre. Do suchych składników stopniowo, powoli dodaję mokre i dalej mieszam przy pomocy trzepaczki aż do połączenia składników. Nie polecam używania miksera, dzięki trzepaczce babeczki będą lepiej napowietrzone i bardziej pulchne. Formę na muffinki wykładam papilotkami i do każdej
Kuchnia z widokiem na ogródLubicie smak rozpływających się w ustach, delikatnych,kokosowych kuleczek Raffaello? Jeżeli tak-to ten tort jest zdecydowanie dla Was! 😉 Pulchniutki, migdałowy biszkopt- przełożony konfiturą wiśniową i pysznym kokosowym kremem-na bazie z białej czekolady. Wszystko w delikatnej, kokosowo-migdałowej oprawie- a w elemencie ozdoby kuleczki Raffaello i bita śmietana. Tort jest pyszny, podzielny i smakuje nie tylko wielbicielom […] Artykuł(...)Tort kokosowy ala Raffaello pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyManchester tart było dla mnie miłym zaskoczeniem. Myślałam, że połączenie budyniu, dżemu truskawkowego i wiórek kokosowych to nic nadzwyczajnego. Zwykła nuda... Jednak kruche ciasto z kremowym budyniem i słodkim dżemem okazało się bardzo smaczne. Przygotowałam 12 małych tartaletek, ale z tego przepisu równie dobrze można przygotować jedną dużą tartę. Składniki: 5 łyżek wiórek kokosowych 2 opakowania budyniu 750 ml mleka(...)pieczenia się nie podniosło i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 º C. Zostawiamy do ostygnięcia Dno tarty wykładamy dżemem truskawkowym. Następnie nakładamy budyń i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Na gorę można ułożyć parę truskawek. Smacznego
wysmienitystosowany jest w dietach mających na celu zwiększenie masy mięśniowej czy dietach odchudzających. Niestety niektórzy nie przepadają za nim dlatego moja propozycja to placki z serka wiejskiego z wiórkami kokosowymi oraz ananasem. Jest to dobra propozycja na śniadanie na ciepło – może coś w stylu pancakes ale troszkę zdrowszych. Składniki na 2 porcje: serek wiejski (180g) czubata łyżka miodu małe jajko(...)czubate łyżki maki pełnoziarnistej łyżka wiórków kokosowych łyżeczka siemienia lnianego 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 100g świeżego ananasa łyżka jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Serek wiejski w miseczce wymieszaj z miodem, siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi, mąką oraz jajkiem. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż na niej placki nakładając je łyżką. Powinno wyjść około 6 średniej wielkości placków. Całość podawaj polane
wysmienityalternatywa na Tłusty Czwartek dla osób, które nie przepadają za pączkami, czy faworkami. Idealne do kawy, kruchutkie, bardzo proste w przygotowaniu rogaliki z marmoladą z owoców leśnych i wiórkami kokosowymi. Przepis na rogaliki z marmoladą z owoców leśnych: Składniki Ciasto ( około 30 rogalików ): 300 g mąki pszennej 220 g masła 220 g kremowego serka 1 zółtko Cukier puder Wiórki kokosowe(...)dzielimy na dwie części i na obsypanym mąką blacie rozwałkowujemy jedną część na duże cienkie koło ( brzegi nie muszą być idealne ). Następnie rozprowadzamy cienką warstwę marmolady i posypujemy wiórkami kokosowymi. Dzielimy ciasto na trójkąty i każdy z nich zwijamy, zaczynając od brzegu, a kończąc na środku. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta. Przenosimy przygotowane rogaliki z marmoladą na blachę
ale Pyszniedobre minimum tydzień. Składniki na około 40 sztuk: 300 g mąki pszennej 200 g płatków owsianych 250 g ziaren słonecznika 200 g oleju roślinnego (polecam w tym przypadku szczególnie kokosowy) 100 g gęstego mleka kokosowego z puszki 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cukier, mleko kokosowe oraz olej utrzyj na puszystą masę. Na suchej patelni podpraż
greenscarfwpadły mi w oko mrożone jeżyny firmy Hortex , postanowiłam więc je wykorzystać i zrobić lody samodzielnie. Bazą jest ugotowana biała quinoa zmiksowana z bananem i mlekiem kokosowym, następnie podzieliłam masę na dwie części i do jednej dodałam mrożone jeżyny, a do drugiej świeżą kurkumę. Chciałam, żeby smak był orzeźwiający i zarówno kwaśne jeżyny, jak i świeży nieco żywiczny aromat(...)nadają się dla diabetyków. Jeśli też chcecie sobie zafundować trochę wiosny tej zimy, to podaję przepis ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 banan 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka mrożonych jeżyn Hortex 2 łyżki świeżo startego kłącza kurkumy 1 łyżka miodu owoc granatu i kwiaty forsycji (opcjonalnie) Wykonanie: Ugotowaną quinoę, banan, miód i mleko kokosowe, wkładamy
Quinoa Raz!szpinak trochę papryki, u mnie żółta czerwona cebula seler naciowy mozzarella tarta lub kule, ja jednak wolę tarta mozzarellę do pizzy sól do smaku kolendra mielona pieprz bałkański olej kokosowy extra virgin do smażenia trochę śmietany 30 % Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 stopni. Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy(...)selera naciowego, niedużo. Dusimy pod przykryciem. Wsypujemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie . Podnosimy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynów. Nadzienie gotowe. Formę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ostrożnie ciasto odklejając papier, w który było zawinięte. Zimne nadzienie mieszamy ze śmietanką 30% i spora ilością tartej mozzarelli. Wykładamy na ciasto. Przed włożeniem do pieca, posypujemy jeszcze
Z Kuchni Do KuchniGofry kokosowe z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym słodzonym sokiem owocowym. Brzmi przesmacznie! Dodatek ciężkiej mąki kokosowej sprawił, że ciasto było bardzo gęste i trzeba było dolać więcej mleka. Gofry nie są tak puszyste, jak np. z mąki ryżowej czy jasnej orkiszowej, jednak smak wynagradza brak lekkości :) 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki kokosowej 3 szklanki mleka 2 jajka
Kucharzyca