owocami. :) Od kiedy kupiliśmy z Dominikiem nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) nie mogę się nimi najeść. Są fantastyczne i mega zdrowe! Te małe nasionka można namoczyć w wodzie, mleku, mleku kokosowym, dodać do jogurtu, zupy czy ciasta i zawsze będzie pysznie. Tym razem wykorzystałam je do zrobienia tego prostego i smakowitego deseru. Smakowało nieziemsko - polecam ogromnie! <3 Pudding chia(...)mleka kokosowego (ja użyłam domowego) ok. 80 g nasion chia Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy nasiona, wszystko mieszamy i pozostawiamy do nasiąknięcia na ok. 15-30 minut. Tyle w zupełności wystarczy. Masa może przypominać troszkę galaretkę, jeśli wolicie bardziej wodnistą konsystencję to zwiększcie ilość mleczka kokosowego. Koktajl jagodowy: 250 g jogurtu greckiego ok. 100 ml śmietany kremówki
Cooking Monsterjakie masz pod ręką. Deser niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Należy tylko zaczekać, aż zgęstnieje, ale to już nie praca Na zdjęciu może tego nie widać, ale mleczko kokosowe z spiruliną ma kolor delikatnie zielony, dlatego wybieraj kolor galaretki w kolorze czerwonym, pomarańczowym, będzie ładnie się komponować. Deser z owocami sezonowymi. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania(...)Czas całkowity 10 min Ilość porcji: 4 Składniki 500 ml. galaretki owocowej (u mnie bez żelatyny) 1 mleczko kokosowe 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżka spiruliny/młodego jęczmienia 3 łyżki rodzynek sezonowe owoce Wykonanie Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, wlej do 4 pucharków odstaw do lodówki do zgęstnienia. Do większej miski wlej mleczko kokosowe i dodaj syrop
Apetyt na ZielonePrzepis z kuchni Sri Lanki. Kuchnia lankijska charakteryzuje się tym, że niemal każda potrawa ma w składzie mleko kokosowe, dzięki temu dania nie są tak pikantne jak niektóre kuchnie Azji. Składniki 500 g średniej wielkości krewetek (obranych z ogonkami) 2 duże obrane pomidory 1 łyżka świeżego imbiru 1 czerwona cebula 4 ząbki czosnku 165 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki(...)pomidory i cebulę. Wycisnąłem czosnek. Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem czosnek i imbir, dodałem cebulę i pomidory. Dusiłem pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie dodałem sok z cytryny, mleczko kokosowe i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Na koniec dodałem krewetki, podgrzewałem je, aż zrobiły się różowe
R'n'G Kitchenwykonania właśnie teraz, kiedy mamy do wyboru sporo śliwek w dobrych cenach. Muffinki już same w sobie smakują wyśmienicie, ale zawsze można jeszcze wzbogacić ich smak posypując wiórkami kokosowymi lub podać z gałką lodów waniliowych, śmietankowych czy np. cynamonowych. Muffinki ze śliwkami Składniki: kilkanaście śliwek węgierek 300 g mąki pszennej szczypta soli 140 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia 125 ml mleka 100 ml oliwy z oliwek lub oleju 1 jajko wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej łączymy ze sobą mokre składniki. Do suchych składników dodajemy mokre, dokładnie mieszamy. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Umyte śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy
Moja smaczna kuchniaKasza jaglana z owocami jest przepyszna! Najczęściej przygotowują ją na mleku kokosowym, jest delikatna i słodka. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 250 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka masła orzechowego 1 brzoskwinia Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz i sparz wrzątkiem. Wsyp do garnka dolej mleczko kokosowe oraz miód. Całość gotuj około
Kukuleczkidużej zawartości węglowodanów mogę po treningu wsunąć kilka kawałków takiego ciasta i mieć czyste sumienie Składniki: 350 gram batatów tabliczka gorzkiej czekolady 2-4 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka mąki kokosowej 4 łyżki kakao 3 jajka 1 ½ łyżeczki sody szczypta soli Przygotowanie: Obieramy ze skóry batata (bataty) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około(...)ostygną i blendujemy na jednolitą masę. Czekoladę i olej koksowy rozpuszczamy, mieszamy aż się połączą i odstawiamy do wystygnięcia. Do pierwszej miski wsypujemy kakao, sodę, sól i mąkę kokosową. W drugiej misce mieszamy razem: jajka, miód i dolewamy rozpuszczoną czekoladę z olejem i dobrze mieszamy. Do niej dodajemy zblendowane bataty oraz zawartość pierwszej miski. Wszystko wstawiamy do formy do pieczenia
PaleoLifeSkładniki: 2-3 łyżki olej kokosowy 1 kawałek imbiru - 1/2 szt. papryki czerwonej 1-2 łyżeczka curry 800 ml mleko kokosowe 2 szt .cukinia 1/2 szt. brokuł 1 szt. limonki-sok i skórka 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki posiekanej kolendry zileonej ,lub natki - 1 - 2 łyżki cukru brzozowego-ksylitol Wykonanie Rozgrzać garnek ,dodać olej ,podsmażyć imbir(...)papryką. Po około 1,5-2 minuty dodać curry w proszku i wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę cytrynową, sos sojowy, ksylitol. Zamieszać. Dodać umyte pokrojone na kawałki,lub w talarki,różyczki warzywa .Gotować 10 minut. Jeśli chcesz warzywa miękkie ,rozgotowane to gotować 5 minut dłużej. Ja wolę chrupiące .Na sam koniec doprawić sokiem z limonki. Zupę na talerzu posypać kolendrą
w mojej kuchnipasta jest swoistym ratunkiem, gdy mam ochotę czymś posmarować wafle ryżowe, ale stawiam sobie warunek, że musi być to wartościowe dla organizmu. Tak więc zajadam ostatnie wafle, zapijam mlekiem kokosowym, które zostało po mango lassi i zabieram się za kolejne wpisy, bo podobno na nie czekacie Czekoladowa pasta sezamowa Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 150g pasty tahini - można(...)zrobić samemu lub, tak jak ja, kupić w sklepie 50g gorzkiej czekolady - w większości jest cukier, więc można z powodzeniem zastąpić kakaem w proszku zmieszanym z olejem kokosowym. Proponowałbym 35g kakao do 15g oleju kokosowego szczypta soli *opcjonalnie szczypta cynamonu, wanilii *opcjonalnie cukier trzcinowy lub inne ulubione słodziwo do smaku *opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku (polecam ryżowe) Wykonanie
Blendmanpasta jest swoistym ratunkiem, gdy mam ochotę czymś posmarować wafle ryżowe, ale stawiam sobie warunek, że musi być to wartościowe dla organizmu. Tak więc zajadam ostatnie wafle, zapijam mlekiem kokosowym, które zostało po mango lassi i zabieram się za kolejne wpisy, bo podobno na nie czekacie Czekoladowa pasta sezamowa Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 150g pasty tahini - można(...)zrobić samemu lub, tak jak ja, kupić w sklepie 50g gorzkiej czekolady - w większości jest cukier, więc można z powodzeniem zastąpić kakaem w proszku zmieszanym z olejem kokosowym. Proponowałbym 35g kakao do 15g oleju kokosowego szczypta soli *opcjonalnie szczypta cynamonu, wanilii *opcjonalnie cukier trzcinowy lub inne ulubione słodziwo do smaku *opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku (polecam ryżowe) Wykonanie
BlendmanPyszne i szybkie ciasto bez pieczenia, idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 400 gram herbatników maślanych Cukry Nyskie 0,5 szklanki cukru 1 kostka masła 200 gram wiórków kokosowych+do obsypania wierzchu 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Folia spożywcza Gosia Foremka aluminiowa 27x17 cm. Gosia Sposób przygotowania: Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy obydwie mąki, pozostałe(...)zagotowujemy z cukrem, gotujemy budyń, przekładamy do miski, wierzch przykrywamy folią spożywczą, pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce budyniu, na końcu wsypujemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Dno formy wykładamy herbatnikami, wykładamy 1/4 część kremu, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, ponownie wykładamy 1/4 część kremu, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, z kolejnymi warstwami postępujemy w ten sam sposób, wierzch
Bajeczna Kuchniaprzyprawę tandoori masala, a potem o niej zapomniałam. Dzisiaj wpadła mi w oko i stwierdziłam, że trzeba spróbować coś z nią ugotować. W drugiej szafce stała jeszcze puszka mleczka kokosowego, więc pomyślałam, że to może być ciekawe polączenie. Potem doszły kolejne przyprawy i w efekcie końcowym uzyskałam bardzo ciekawy smak. Danie wyszło naprawdę pyszne, a dzieci były zachwycone. Nawet mój(...)zjadł sporą porcję :) Oczywiście ja robiłam wersję łagodną ze względu na dzieci. Gorąco polecam! Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 2 mniejsze czerwone papryki 2 średnie cebule 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pieprzu sól Pałki
kuchnia doskiokazało się, że moje dziecko ma lekką nietolerancję białka także musiałam ograniczyć spożywanie nabiału. Zaczęłam szukać zamienników mleka krowiego, które będą mi odpowiadały. Na pierwszy rzut poszły wiórki kokosowe z których zrobiłam mleko kokosowe, a potem migdały, z których powstało mleko migdałowe. Migdałowe podeszło mi znacznie bardziej, niż kokosowe (ale to na pewno dlatego, że nie jestem fanką kokosu
Mania Wypiekaniaszczęścia tak niewiele potrzeba, bo nie więcej niż jedną szklankę mleka, kilka łyżek nasion chia i ulubione dodatki! Dzisiejsza wersja to połączenie czekolady z truskawkami, chrupiącymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Pudding chia jest bardzo syty, ale jeśli raz spróbujesz, zapewniam że będziesz wracać do tego smaku! Już nie mogę doczekać się kolejnej, sierpniowej odsłony! Sierpień to mój ukochany miesiąc, moje(...)kulinarnym! Czekoladowy pudding chia z truskawkami, migdałami i kokosem Składniki: 250 ml mleka 4 łyżki nasion chia 3 - 4 łyżki kakao bez cukru 1 łyżka migdałów 1 łyżka wiórków kokosowych 1 garść ulubionych, świeżych owoców miód lub cukier do smaku Przygotowanie: Do słoika nalewamy mleko. Dodajemy nasiona chia i kakao oraz cukier lub miód do smaku. Mieszamy całość dokładnie
Moja smaczna kuchniaaromatyczne, takie, które naładuje Wam baterie -do południa minimum! Proste i pyszne, mało skomplikowane i zdrowe! Składniki kasza jaglana suszone jabłka suszona żurawina sok z jagód goji oraz mąka kokosowa SYMBIO Gotujemy kaszę jaglaną na wodzie i dodajemy międzyczasie suszone, pokruszone jabłka.Możemy dosmaczyć miodem. Po chwili dokładamy żurawiny suszonej. Kiedy jaglanka jest już gotowa, przekładamy do miseczek. Dodajemy(...)żurawinę, sok z jagód goji i posypujemy całość mąką kokosową. Wspaniały dodatek, zastępuje cukier, a przy okazji dopieszcza smak jaglanki. Mąka kokosowa w odróżnieniu od innych mąk może być spożywana na surowo. I bardzo zdrowe śniadanie gotowe! Dzień dobry! Ślinka leci Ci po brodzie? Zdrowie zawsze będzie w modzie
Z Kuchni Do Kuchnitrzeba było :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki wypestkowanych wiśni 1/2 nasionka tonki 1-2 łyżki miodu (w zależności od tolerancji na słodycz ;)) 25 gram masła kokosowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki płatków owsianych BG Wykonanie: Quinoę mieszamy z miodem i przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Układamy(...)niej warstwę wiśni i posypujemy drobno startą tonką. Z masła kokosowego, cukru, mąk i płatków zagniatamy kruszonkę i przykrywamy nią owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 - 15 minut. Gdy kruszonka się zrumieni możemy podawać deser. Uwaga gorące
Quinoa Raz!