kokosowe - 19941 przepisów (strona:358/1330)

KURCZAK W PROSTYM SOSIE CURRY 151

Kurczak curry to jedno z wielu dań indyjskich które bardzo lubię. Pyszny, aromatyczny cudownie rozgrzewający. Dodatek mango i mleka kokosowego świetnie ożywia danie, przez co nie jest ono nudne a ciekawe w smaku. Jak dla mnie bomba, moim gościom również mega smakowało. Curry podajemy z  ryżem, makaronem lub pieczywem(...)SKŁADNIKI :  500 g piersi z kurczaka 1 mango średniej wielkości, obrane i pokrojone  150 ml mleka kokosowego 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę  1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przecieru 1/2 szklanka bulionu sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku 3 łyżki oleju natka pietruszki lub kolendra

Kulinarne Fantazje Marioli
Placuszkowo 138

dodatku tłuszczu. Placuszki jabłkowo-bananowe, 12 sztuk 2 średniej wielkości banany 2 jabłka 3 łyżki płatków jaglanych 2 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z bananem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Powstałe ciasto odstawić na ok. 10 minut. Smażyć(...)opakowanie (ok. 150 g) naturalnego serka homogenizowanego 1 jajko 1 łyżka cynamonu 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa 2 łyżki otrębów orkiszowych (można mniej jeśli używamy mąki pełnoziarnistej) olej kokosowy do smażenia Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z mokrymi składnikami. Dodajemy mąkę, ksylitol, otręby i cynamon. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na jednego racucha

Kucharzyca
Chleb paleo czosnkowy z rozmarynem 109

mąki migdałowej, a ta niestety jest częstym składnikiem większości wypieków. Tak więc to kolejny plus tego przepisu – nie rujnujemy naszych portfeli. Składniki: szklanka mąki z tapioki ¼ szklanki mąki kokosowej 1 jajko ½ szklanki mleka (kokosowego lub migdałowego) ¼ szklanki oleju kokosowego szczypta soli czosnek rozmaryn Przygotowanie: W misce łączymy mąki i sól, dodajemy olej, mleko i wszystko razem mieszamy. Kolejno wbijamy

PaleoLife
Ciasto kokosowo anansowe 236

żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 350 g masła irlandzkiego 1 łyżka cukru pudru 1 ananas w puszce Blat kokosowy: 6 białek szczypta soli 300 g cukru 300 g kokosu 50 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku(...)powstał "kożuch" i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać. Na końcu do kremu dodać pokrojony w drobną kostkę ananas i wymieszać. Blat kokosowy: Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą gładkie, lśniące a cukier się rozpuści. Na końcu wsypać kokos i wymieszać. Masę rozsmarować

Ala piecze i gotuje
Fit racuchy owsiane :) 185

się z dzieciństwem. Puchate, tłuste i napakowane jabłkami. Ja postawiłam przygotować lżejszą i zdrowszą wersję tych popularnych placuszków. Użyłam w tym celu m.in. płatków owsianych, ksylitolu i oleju kokosowego. Dopełnieniem smaku był dżem śliwkowy bez dodatku cukru , który swoim słodko-kwaśnym smakiem wpasował się tu idealnie :) Oczywiście jak racuchy to na drożdżach - aromat był cudowny! :) Składniki (2 porcje(...)owsianych  100 ml mleka 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru z cynamonem  2 łyżki ksylitolu 1 jajko 2 małe jabłka (u mnie papierówki) 1 łyżka oleju kokosowego  dżem śliwkowy (Natjun) Przygotowanie: Podgrzej delikatnie mleko (nie zagotuj!) i rozpuść w nim drożdże z cukrem cynamonowym. Odstaw na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.  Płatki zmiel na mąkę

Zdrowie na języku :P
Batatowy pudding z bakaliami 109

skórą) 1 średni banan 30-50 g cukru 40 g mąki pszennej (kukurydziana też powinna się sprawdzić) 200 ml mleka sojowego dwie kopiaste łyżki oleju kokosowego (około 40 g) lub 50 ml innego oleju roślinnego 50-100 g orzechów (ulubionych, lub takich które akurat macie) 50-100 g rodzynek lub suszonej żurawiny łyżka cynamonu Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki do miękkości(...)Bataty obierz ze skóry, wrzuć do dużej miski wraz z bananem i utłucz je na gładkie pure. Namocz rodzynki/żurawinę. W garnka wlej mleko, dodaj mąkę, cukier i masło kokosowe, zagotuj cały czas mieszając. Zagotuj, ale cały czas mieszaj (w sumie zajmie Ci to 3 minuty). Zdejmij z ognia i dodaj odsączone rodzynki. Do papki batatowo-bananowej dodaj powstały budyń

greenscarf
Kokosowy pudding chia z jagodami 194

owocami. :) Od kiedy kupiliśmy z Dominikiem nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) nie mogę się nimi najeść. Są fantastyczne i mega zdrowe! Te małe nasionka można namoczyć w wodzie, mleku, mleku kokosowym, dodać do jogurtu, zupy czy ciasta i zawsze będzie pysznie. Tym razem wykorzystałam je do zrobienia tego prostego i smakowitego deseru. Smakowało nieziemsko - polecam ogromnie! <3 Pudding chia(...)mleka kokosowego (ja użyłam domowego) ok. 80 g nasion chia Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy nasiona, wszystko mieszamy i pozostawiamy do nasiąknięcia na ok. 15-30 minut. Tyle w zupełności wystarczy. Masa może przypominać troszkę galaretkę, jeśli wolicie bardziej wodnistą konsystencję to zwiększcie ilość mleczka kokosowego.   Koktajl jagodowy: 250 g jogurtu greckiego ok. 100 ml śmietany kremówki

Cooking Monster
Wegetariański deser z owocami sezonowymi 148

jakie masz pod ręką. Deser niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Należy tylko zaczekać, aż zgęstnieje, ale to już nie praca Na zdjęciu może tego nie widać, ale mleczko kokosowe z spiruliną ma kolor delikatnie zielony, dlatego wybieraj kolor galaretki w kolorze czerwonym, pomarańczowym, będzie ładnie się komponować. Deser z owocami sezonowymi.   Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania(...)Czas całkowity 10 min   Ilość porcji: 4 Składniki 500 ml. galaretki owocowej (u mnie bez żelatyny) 1 mleczko kokosowe 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżka spiruliny/młodego jęczmienia 3 łyżki rodzynek sezonowe owoce Wykonanie Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, wlej do 4 pucharków odstaw do lodówki do zgęstnienia. Do większej miski wlej mleczko kokosowe i dodaj syrop

Apetyt na Zielone
Krewetki tricon 87

Przepis z kuchni Sri Lanki. Kuchnia lankijska charakteryzuje się tym, że niemal każda potrawa ma w składzie mleko kokosowe, dzięki temu dania nie są tak pikantne jak niektóre kuchnie Azji.  Składniki 500 g średniej wielkości krewetek (obranych z ogonkami) 2 duże obrane pomidory 1 łyżka świeżego imbiru 1 czerwona cebula 4 ząbki czosnku 165 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki(...)pomidory i cebulę. Wycisnąłem czosnek. Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem czosnek i imbir, dodałem cebulę i pomidory. Dusiłem pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie dodałem sok z cytryny, mleczko kokosowe i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Na koniec dodałem krewetki, podgrzewałem je, aż zrobiły się różowe

R'n'G Kitchen
Muffinki ze śliwkami 120

wykonania właśnie teraz, kiedy mamy do wyboru sporo śliwek w dobrych cenach. Muffinki już same w sobie smakują wyśmienicie, ale zawsze można jeszcze wzbogacić ich smak posypując wiórkami kokosowymi lub podać z gałką lodów waniliowych, śmietankowych czy np. cynamonowych. Muffinki ze śliwkami Składniki: kilkanaście śliwek węgierek 300 g mąki pszennej szczypta soli 140 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia 125 ml mleka 100 ml oliwy z oliwek lub oleju 1 jajko wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej łączymy ze sobą mokre składniki. Do suchych składników dodajemy mokre, dokładnie mieszamy. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Umyte śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy

Moja smaczna kuchnia
KASZA JAGLANA Z BRZOSKWINIĄ I MASŁEM ORZECHOWYM 94

Kasza jaglana z owocami jest przepyszna!  Najczęściej przygotowują ją na mleku kokosowym, jest delikatna i słodka.  Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej  250 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka miodu  1 łyżka masła orzechowego  1 brzoskwinia  Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz i sparz wrzątkiem. Wsyp do garnka  dolej mleczko kokosowe oraz miód. Całość gotuj około

Kukuleczki
Czekoladowe brownie z batata (paleo, bez glutenu) 174

dużej zawartości węglowodanów mogę po treningu wsunąć kilka kawałków takiego ciasta i mieć czyste sumienie Składniki: 350 gram batatów tabliczka gorzkiej czekolady 2-4 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka mąki kokosowej 4 łyżki kakao 3 jajka 1 ½ łyżeczki sody szczypta soli Przygotowanie: Obieramy ze skóry batata (bataty) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około(...)ostygną i blendujemy na jednolitą masę. Czekoladę i olej koksowy rozpuszczamy, mieszamy aż się połączą i odstawiamy do wystygnięcia. Do pierwszej miski wsypujemy kakao, sodę, sól i mąkę kokosową. W drugiej misce mieszamy razem: jajka, miód i dolewamy rozpuszczoną czekoladę z olejem i dobrze mieszamy. Do niej dodajemy zblendowane bataty oraz zawartość pierwszej miski. Wszystko wstawiamy do formy do pieczenia

PaleoLife
Lekka zupa bezglutenowa w 30 minut 101

Składniki: 2-3 łyżki olej kokosowy 1 kawałek imbiru - 1/2 szt. papryki czerwonej 1-2 łyżeczka curry 800 ml mleko kokosowe 2 szt .cukinia 1/2 szt. brokuł 1 szt. limonki-sok i skórka 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki posiekanej kolendry zileonej ,lub natki - 1 - 2 łyżki cukru brzozowego-ksylitol    Wykonanie Rozgrzać garnek ,dodać olej ,podsmażyć imbir(...)papryką. Po około 1,5-2 minuty dodać curry w proszku i wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę cytrynową, sos sojowy, ksylitol. Zamieszać. Dodać umyte pokrojone na kawałki,lub w talarki,różyczki warzywa .Gotować 10 minut. Jeśli chcesz warzywa miękkie ,rozgotowane to gotować 5 minut dłużej. Ja wolę chrupiące .Na sam koniec doprawić sokiem z limonki. Zupę na talerzu posypać kolendrą

w mojej kuchni
Czekoladowa pasta sezamowa 111

pasta jest swoistym ratunkiem, gdy mam ochotę czymś posmarować wafle ryżowe, ale stawiam sobie warunek, że musi być to wartościowe dla organizmu. Tak więc zajadam ostatnie wafle, zapijam mlekiem kokosowym, które zostało po mango lassi i zabieram się za kolejne wpisy, bo podobno na nie czekacie Czekoladowa pasta sezamowa Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 150g pasty tahini - można(...)zrobić samemu lub, tak jak ja, kupić w sklepie 50g gorzkiej czekolady - w większości jest cukier, więc można z powodzeniem zastąpić kakaem w proszku zmieszanym z olejem kokosowym. Proponowałbym 35g kakao do 15g oleju kokosowego szczypta soli *opcjonalnie szczypta cynamonu, wanilii *opcjonalnie cukier trzcinowy lub inne ulubione słodziwo do smaku *opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku (polecam ryżowe) Wykonanie

Blendman
Czekoladowa pasta sezamowa 163

pasta jest swoistym ratunkiem, gdy mam ochotę czymś posmarować wafle ryżowe, ale stawiam sobie warunek, że musi być to wartościowe dla organizmu. Tak więc zajadam ostatnie wafle, zapijam mlekiem kokosowym, które zostało po mango lassi i zabieram się za kolejne wpisy, bo podobno na nie czekacie Czekoladowa pasta sezamowa Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 150g pasty tahini - można(...)zrobić samemu lub, tak jak ja, kupić w sklepie 50g gorzkiej czekolady - w większości jest cukier, więc można z powodzeniem zastąpić kakaem w proszku zmieszanym z olejem kokosowym. Proponowałbym 35g kakao do 15g oleju kokosowego szczypta soli *opcjonalnie szczypta cynamonu, wanilii *opcjonalnie cukier trzcinowy lub inne ulubione słodziwo do smaku *opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku (polecam ryżowe) Wykonanie

Blendman