kokosowe - 19941 przepisów (strona:435/1330)

Kruche bezglutenowe pierniczki dekorowane ksylitolowym lukrem 146

wyjątkowe, a przy tym tak różne, zależnie od zastosowanej receptury. Sięgając po poniższy przepis uzyskacie pyszne, kruche pierniczki, których intensywnie korzenny smak sprawi, że dodatek mąki gryczanej i oleju kokosowego będzie niewyczuwalny. Melasa nada pierniczkom ciemniejszy kolor i bardziej charakterystyczny smak, podczas gdy syrop uczyni je słodszymi. Z ciastem będzie się Wam przyjemnie pracowało – jest stosunkowo elastyczne jak na fakt(...)dodaje mu uroku. Eliminacja cukru i glutenu jest ograniczeniem? Nic podobnego! Składniki na około 40 pierniczków średniej wielkości: 250 g mąki gryczanej 75 g mąki ziemniaczanej 85 g oleju kokosowego 100 g syropu daktylowego/klonowego/lub syrop z melasą trzcinową w proporcji 50:50 1 lekko czubata łyżka kakao/karobu 1 łyżka ksylitolu (najlepiej ksylitolowego pudru lub ksylitolu zmielonego na puder) 2 duże

Even Better Food
Miękkie ciasteczka korzenne z suszonymi śliwkami i dynią 161

zdrową przekąskę. Składniki na około 12 ciastek: 1 szklanka płatków owsianych (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) 80 g suszonych daktyli (niesiarkowanych) 100 g suszonych śliwek (niesiarkowanych) 40 g oleju kokosowego w stałej formie (w temperaturze pokojowej) 40 g ulubionych orzechów lub nasion (użyłam orzechów włoskich, świetnie sprawdzą się również migdały – te radziłabym z grubsza posiekać) 200 g miąższu dyni (można zastąpić(...)odrobinę rozdrobnić, po czym przełożyć do osobnego naczynia. W melakserze umieścić daktyle wraz z 1 łyżką wody – miksować, aż daktyle zostaną drobno posiekane i zaczną tworzyć masę. Dodać olej kokosowy, przyprawy oraz sól – krótko połączyć. Do masy daktylowej dodać płatki, orzechy, startą dynię i łyżkę wody – miksować na umiarkowanych obrotach, aż całość się połączy. Jeśli masa nie jest dostatecznie wilgotna

Even Better Food
Ciasto piernikowe z suszonymi owocami (bez zbóż, jajek, laktozy, cukru i miodu, paleo, wegańskie) 148

mąki kasztanowej 60 g mąki z tapioki 50 g karobu (mączki chleba świętojańskiego) 2 spore przejrzałe banany o wadze około 225 g (bez skóry) 75 g oleju kokosowego 170 g suszonych owoców niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek) bardzo drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części) 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka(...)dodać 2 – 3 łyżki posiekanych orzechów, jeśli Twoja dieta nie wyklucza ich spożywania. Jeśli banany nie są wystarczająco mocno dojrzałe lub preferujesz słodsze wypieki – do ciasta dodaj łyżkę cukru kokosowego

Even Better Food
Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców 168

fantastycznie! Składniki na ciasto (2 rolady): 180 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) lub mąki owsianej 75 g migdałów zmielonych na mąkę 40 g oleju kokosowego 45 g (3 łyżki) syropu klonowego (można zastąpić innym naturalnym syropem) 25 g naturalnych chipsów jabłkowych bez tłuszczu, cukru czy jakichkolwiek sztucznych dodatków/suszonych jabłek zmielonych na proszek /chipsy odrobinę(...)skórką, bez gniazda nasiennego) 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego/szczypta wanilii 1/3 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów po 1/3 łyżeczki imbiru i cynamonu szczypta nierafinowanej soli Olej kokosowy rozpuścić. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane i migdały zmielić na mąkę, chipsy jabłkowe zmielić na proszek. Do miski przełożyć wszystkie składniki – mąkę

Even Better Food
Zupa w tajskim stylu i "Ulisses z Bagdadu" 136

natchnęło na wykorzystanie tych smaków u siebie. Składniki (na 4 porcje): garść grzybów mun cebula pół czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 4 liście kaffiru (limonki) 200 ml mleka kokosowego pół szklanki ryżu suszona papryczka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku kolendra w nasionach 2 łyżki sosu ostrygowego (ewentualnie) sól olej do smażenia Grzyby zalać wrzątkiem(...)pokroić w małą kostkę, imbir - w słupki. W garnku rozgrzać olej. Poddusić na nim cebulę, paprykę i imbir. Grzyby odcedzić, oczyścić i pokroić w paseczki. Do garnka wlać mleko kokosowe i wodę do objętości 1,5 litra. Ryż dobrze wypłukać i dodać do garnka. Do zupy dodać jeszcze liście kaffiru, suszone chili, ćwierć łyżeczki świeżo zmielonej kolendry i sos ostrygowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z cieciorką i kukurydzą 94

Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki 400 ml mleka kokosowego 1 szklanka bulionu warzywnego sól, pieprz wędzona papryka koperek grzanki (chleb, oliwa, zioła prowansalskie) Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Do garnka wlać wraz z zalewą kukurydzę, cieciorkę oraz pomidory. Dodać bulion, zagotować. Dodać cebulę z czosnkiem. Gotować przez(...)kilka minut. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną. Można tez dodać koperek. Zupę można podać z grzankami

Moja Galeria Smaku
Tajskie curry z kurczakiem 179

kcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, czosnek(...)siekamy. W woku szklimy na rozgrzanej oliwie cebulę, dodajemy czosnek z chili i przesmażamy razem 2-3 minuty. Dodajemy mięso pokrojone na kawałki i podsmażamy 5 minut. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy na dużym ogniu często mieszając przez 10 minut. Pod sam koniec dodajemy sos sojowy oraz sok z limonki. Podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Owocowe crumble - bez mąki, cukru 168

formę do tarty o średnicy do 26 cm: około 450 g mrożonych owoców (śliwek, truskawek, porzeczki, rabarbaru) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (90 g) 3/4 szklanki wody 90 g wiórek kokosowych 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka ksylitolu szczypta soli Kaszę jaglaną przepłukać i przelać wrzącą wodą. Przygotowaną kaszę przesypać do garnuszka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Gotować(...)mieszając. Gdy kasza wchłonie większość płynu to garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż kasza ostygnie. Mrożone owoce przesypać do naczynia żaroodpornego. Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, cynamonu i oleju. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki kruszonki. Układać na mrożonych owocach. Całość piec w 180ºC przez około 30-35 minut (aż do lekkiego zarumienienia). Ksylitol zmielić w maszynce

Ugotować
KOKOSOWE PLACUSZKI Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ 101

przygotowania, ale w zamian są bardzo smaczne. Często zostaje nam nie wykorzystane białko, więc wymyśliłam sobie właśnie to danie. SKŁADNIKI: białka z jaj ok 3/4 szklanki szczypta soli olej kokosowy do pieczenia 2 łyżki mąki kokosowej konfitury Ubiłam białka na sztywno z solą, następnie wyłączyłam mikser i już ręcznie wmieszałam mąkę. Ciasto może mieć różną gęstość, wypróbowałam to i zawsze

harrisa
Tajska zupa rybna 245

ponieważ robi się ją naprawdę szybko. Składniki: 300 g makaronu Chow Mein około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu 300 g mleka kokosowego 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 listki limonki Kaffir 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka tartego imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka(...)starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier trzcinowy, sos rybny, liście kaffiru, sok z limonki i mleko kokosowe. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone filety dorsza. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 10 minut. Doprawić sosem sojowym i podawać z makaronem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
kruche ciasteczka z kokosem 133

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 75 g cukru 55 g wiórek kokosowych wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz masło i siekamy. Następnie dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm, podsypując mąką i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Kuleczki migdałowe 101

sztuk Składniki: 250 g serka mascarpone 200 g herbatników 100 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 krople olejku migdałowego 40 g płatków migdałowych 70 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmielić herbatniki. Wymieszać herbatniki z serkiem mascarpone, roztopioną czekoladą i cukrem waniliowym. Dodać pokruszone migdały i kilka kropelek aromatu – wszystko(...)połączyć ze sobą tworząc jednolitą masę. Z powstałej masy uformować małe kuleczki (wielkości łyżeczki) i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Podawać schłodzone. Smacznego:) Krok po kroku: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 2. Herbatniki zmielić 3. Wymieszać wszystkie składniki 4. Uformować kuleczki i obtoczyć

KuchniaWeDwoje.pl
Curry z kurczakiem, dynią i mlekiem kokosowym 216

curry znajdziecie również w zimowym wydaniu magazynu Życie ze Smakiem . Składniki: 2 filety z kurczaka sól, pieprz, 1 łyżeczka curry 400 g dyni piżmowej 1 czerwona papryka puszka mleka kokosowego bulion 1-2 łyżeczki curry Filety z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką curry. Dynię i paprykę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę(...)margarynie. Po 5 minutach dodać paprykę i smażyć, aż papryka będzie na wpół miękka. Następnie dodać dynię i wlać trochę bulionu (około pół szklanki). Zagotować i wlać mleko kokosowe. Całość gotować na małym ogniu aż dynia i papryka będą miękkie. Na końcu dodać 1 lub 2 łyżeczki curry (w zależności od intensywności smaku, jaki chcemy uzyskać ) i doprawić ewentualnie solą

My simple kitchen
Koktajl czekoladowo-kokosowy z awokado. 138

definicją posiłku dietetycznego sformułowaną przez Maćka. Jakie to szczęście, że danie powinno być przede wszystkim smaczne! Oczywiście nie zaszkodzi, jeżeli przy okazji będzie zdrowe i niskokaloryczne ;) Koktajl czekoladowo-kokosowy spełnia dwa założenia. Jest zdrowy i pyszny. Kaloryczność też nie jest porażająca. Wyszło mi, że z podanych proporcji uda się przyrządzić trzy porcje napoju, każda po ok.140 kcal. Spalimy(...)napoju (deserze?) awokado jest nie tylko zdrowe, ale nadaje mu też charakterystycznej aksamitności. Polecam. Składniki: 1 awokado (ok. 100 g) 200 ml mleka 1,5 %  50 ml mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu) 1 łyżka kakao (ok. 15 g) Wykonanie: Awokado obrać, usunąć pestkę i zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami na gładką masę

zadanie-gotowanie