Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki 400 ml mleka kokosowego 1 szklanka bulionu warzywnego sól, pieprz wędzona papryka koperek grzanki (chleb, oliwa, zioła prowansalskie) Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Do garnka wlać wraz z zalewą kukurydzę, cieciorkę oraz pomidory. Dodać bulion, zagotować. Dodać cebulę z czosnkiem. Gotować przez(...)kilka minut. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną. Można tez dodać koperek. Zupę można podać z grzankami
Moja Galeria Smakukcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, czosnek(...)siekamy. W woku szklimy na rozgrzanej oliwie cebulę, dodajemy czosnek z chili i przesmażamy razem 2-3 minuty. Dodajemy mięso pokrojone na kawałki i podsmażamy 5 minut. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy na dużym ogniu często mieszając przez 10 minut. Pod sam koniec dodajemy sos sojowy oraz sok z limonki. Podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeformę do tarty o średnicy do 26 cm: około 450 g mrożonych owoców (śliwek, truskawek, porzeczki, rabarbaru) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (90 g) 3/4 szklanki wody 90 g wiórek kokosowych 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka ksylitolu szczypta soli Kaszę jaglaną przepłukać i przelać wrzącą wodą. Przygotowaną kaszę przesypać do garnuszka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Gotować(...)mieszając. Gdy kasza wchłonie większość płynu to garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż kasza ostygnie. Mrożone owoce przesypać do naczynia żaroodpornego. Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, cynamonu i oleju. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki kruszonki. Układać na mrożonych owocach. Całość piec w 180ºC przez około 30-35 minut (aż do lekkiego zarumienienia). Ksylitol zmielić w maszynce
Ugotowaćprzygotowania, ale w zamian są bardzo smaczne. Często zostaje nam nie wykorzystane białko, więc wymyśliłam sobie właśnie to danie. SKŁADNIKI: białka z jaj ok 3/4 szklanki szczypta soli olej kokosowy do pieczenia 2 łyżki mąki kokosowej konfitury Ubiłam białka na sztywno z solą, następnie wyłączyłam mikser i już ręcznie wmieszałam mąkę. Ciasto może mieć różną gęstość, wypróbowałam to i zawsze
harrisaponieważ robi się ją naprawdę szybko. Składniki: 300 g makaronu Chow Mein około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu 300 g mleka kokosowego 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 listki limonki Kaffir 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka tartego imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka(...)starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier trzcinowy, sos rybny, liście kaffiru, sok z limonki i mleko kokosowe. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone filety dorsza. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 10 minut. Doprawić sosem sojowym i podawać z makaronem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 75 g cukru 55 g wiórek kokosowych wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz masło i siekamy. Następnie dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm, podsypując mąką i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniasztuk Składniki: 250 g serka mascarpone 200 g herbatników 100 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 krople olejku migdałowego 40 g płatków migdałowych 70 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmielić herbatniki. Wymieszać herbatniki z serkiem mascarpone, roztopioną czekoladą i cukrem waniliowym. Dodać pokruszone migdały i kilka kropelek aromatu – wszystko(...)połączyć ze sobą tworząc jednolitą masę. Z powstałej masy uformować małe kuleczki (wielkości łyżeczki) i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Podawać schłodzone. Smacznego:) Krok po kroku: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 2. Herbatniki zmielić 3. Wymieszać wszystkie składniki 4. Uformować kuleczki i obtoczyć
KuchniaWeDwoje.plcurry znajdziecie również w zimowym wydaniu magazynu Życie ze Smakiem . Składniki: 2 filety z kurczaka sól, pieprz, 1 łyżeczka curry 400 g dyni piżmowej 1 czerwona papryka puszka mleka kokosowego bulion 1-2 łyżeczki curry Filety z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką curry. Dynię i paprykę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę(...)margarynie. Po 5 minutach dodać paprykę i smażyć, aż papryka będzie na wpół miękka. Następnie dodać dynię i wlać trochę bulionu (około pół szklanki). Zagotować i wlać mleko kokosowe. Całość gotować na małym ogniu aż dynia i papryka będą miękkie. Na końcu dodać 1 lub 2 łyżeczki curry (w zależności od intensywności smaku, jaki chcemy uzyskać ) i doprawić ewentualnie solą
My simple kitchendefinicją posiłku dietetycznego sformułowaną przez Maćka. Jakie to szczęście, że danie powinno być przede wszystkim smaczne! Oczywiście nie zaszkodzi, jeżeli przy okazji będzie zdrowe i niskokaloryczne ;) Koktajl czekoladowo-kokosowy spełnia dwa założenia. Jest zdrowy i pyszny. Kaloryczność też nie jest porażająca. Wyszło mi, że z podanych proporcji uda się przyrządzić trzy porcje napoju, każda po ok.140 kcal. Spalimy(...)napoju (deserze?) awokado jest nie tylko zdrowe, ale nadaje mu też charakterystycznej aksamitności. Polecam. Składniki: 1 awokado (ok. 100 g) 200 ml mleka 1,5 % 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu) 1 łyżka kakao (ok. 15 g) Wykonanie: Awokado obrać, usunąć pestkę i zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami na gładką masę
zadanie-gotowanieblogu przepis na podobny pudding ze śliwkami. Miał on jednak mocno waniliowy aromat. Tym razem wersja bardziej delikatna, doskonale pasująca do świeżych owoców. 10 łyżek tapioki 1l. mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego lub miodu Szczypta soli Świeże owoce Tapiokę zalewamy mlekiem. Na jedną łyskę tapioki dodajemy 100ml. płynu – w tym wypadku mleka kokosowego. Dodajemy również dwie łyżki syropu klonowego
MarcinChefSKŁADNIKI: CIASTO: 2,5 szklanki mąki owsianej 2 łyżeczki oleju kokosowego 2 banany (ok 200g) 1/4 kostki drożdży 0,5 szklanki mleka migdałowego NADZIENIE: 400g obranych jabłek 2 łyżki cynamonu 2 łyżki miodu/ksylitolu/cukru WYKONANIE: Banana blendujemy z drożdżami i odkładamy na ok 10 min pod przykryciem. Olej kokosowy chwilkę podgrzewamy, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy, dodajemy do zblendowanych składników
healthy dreamsprzyznałaś :( Słodki, smakuje jak klasyczny i pokuszę się o stwierdzenie, że jest nawet lepszy! Bez mąki pszennej i cukru za to z pysznym miodem, stewią, mąką owsianą i kokosową; przekładany domowymi powidłami i polany gorzką czekoladą. Stworzony przy akompaniamencie piosenek świątecznych w wykonaniu uroczego Michaela Buble. Składniki: 150g mąki owsianej 50g mąki kokosowej 2 łyżki przyprawy do piernika
Czarnawisienkapiersi z kurczaka jedna cebula pokrojona w kostkę mrożona mieszanka meksykańska czyli papryka czerwona i żółta, kukurydza w mini kolbach, fasolka szparagowa (mogą być świeże warzywa) 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki jogurtu greckiego do zagęszczenia 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy sok z limonki łyżeczka imbiru szczypta(...)oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę pierś z kurczaka, jak się lekko zarumieni dodajemy mrożone warzywa. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy do miękkości. Dodajemy jogurt grecki do zagęszczenia. Ja dodatkowo dałam łyżeczkę maki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Podałam z ryżem ale można też z chlebkiem nan. Zapach po tym gotowaniu
Mama z miastazupa może się okazać zbawienna - nie tylko jest szybka i rozgrzewa, ale dzięki swej konsystencji jest pożywna. Składniki (na 4 porcje): 600 g dyni duża puszka (400 ml) mleka kokosowego 200 ml wody, którą płuczemy puszkę z mlekiem 2 papryczki chili (u mnie suszone) 1 cebula 2 cm świeżego imbiru pół łyżeczki suszonego rozmarynu 2 gwiazdki anyżu łyżka oleju(...)grubą kostkę. Z papryczek chili wyjmujemy pestki. W garnku o grubym dnie na lekko rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię. Podsmażyć i zalać mlekiem kokosowym oraz wodą z płukania puszki. Dodać anyż, rozmaryn, starty imbir i suszone papryczki. Gotować ok. kwadransa, by dynia zmiękła. Gdy całość trochę przestygnie, wyjąć anyż i całość zmiksować. Doprawić
Weekendy w domu i ogrodzieKokos tzn.wiórki kokosowe do panierki do ryby? dziwne połączenie..ale warte wypróbowania...rybka naprawdę smaczna..polecam.Pomysł na taką rybkę podpatrzony tutaj . filety dowolnej ryby sól, pieprz jajka 1/3 szkl. bułki tartej 1/3 szkl. maki pszennej 1/3 szkl.wiórków kokosowych Helio olej do smażenia Bułkę tartą wymieszać z mąką i wiórkami kokosowymi.Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami
Moje domowe kucharzenie