Płatki jaglane z granatem Na 1 porcję: 200 ml mleka kokosowego 1/2 szklanki płatków jaglanych 1 łyżka syropu z agawy 1 owoc granatu Granat obieramy - odcinamy górną część, dzielimy nożem na ćwiartki i wyłuskujemy nasiona. Do małego garnuszka wlewamy wodę, tak aby przykryła dno - zagotowujemy. Wlewamy mleko kokosowe - zagotowujemy. Do gotującego się mleka dosypujemy płatki jaglane i gotujemy mieszając przez
peggiwkuchniporcję: 200 ml schłodzonego mleka kokosowego 1 duże jabłko 1 łyżka zarodków pszennych Jabłko myjemy i kroimy na małe kawałki usuwając gniazdo nasienne (nie obieramy ze skóry). Wrzucamy do blendera, dodajemy mleko kokosowe i zarodki pszenne. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanki, podajemy. SMACZNEGO :-) Dziś z racji wieczorowej pory pobiegłam w miasto (nie cierpię). Na szczęście
peggiwkuchniselerem. Blendujemy. Dodajemy pozostałą część warzyw. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smoothie z bananem i burakiem Smoothie z bananem i kalarepką Na 2 porcje: 165 ml mleka kokosowego 1 dojrzały banan 1 średnia kalarepka 1 czubata łyżka zarodków pszennych Kalarepkę myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Banana obieramy. Do blendera wlewamy mleko kokosowe, dodajemy połamanego banana i część kalarepki
peggiwkuchnimnie po prostu domowy rosół ) 0,5 litra wody 2 banany ( obrane ze skórki ) 200 gram czerwonej pasty curry 1 trawa cytrynowa 250 ml mleka kokosowego sok z 1 limonki 2 łyżki sosu ostro słodkiego chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru(...)ostatni składnik czyli papryczkę chili. Wszystko razem gotowałam przez około 15 minut. Potem wyjęłam z zupy trawę cytrynową, a resztę zmiksowałam na krem i dopiero wtedy dodałam mleko kokosowe, całość jeszcze raz podgrzałam i podałam z ugotowanym makaronem. Zdradzę Wam, że rodzina zupą się zachwyciła i cała zupa znikła w całości od razu :) A tak naprawdę to smaku bananów
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: 1 szklanka mleka 2 czubate łyżki płatków owsianych 3 suszone morele 1 łyżka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu Do rondelka wlać mleko. Dodać płatki owsiane, cynamon, ekstrakt waniliowy, wiórki kokosowe oraz pokrojone morele. Zagotować. Czas gotowania zależy od rodzaju płatków jakie użyjecie. Po ugotowaniu przelać do miseczki i polać miodem. Smacznego
Moja Galeria Smakulitr mleka 250ml śmietany lub kefiru Laska wanilii 200g masła 4 jajka 2/3 szklanki ksylitolu 1 łyżka kakao Na polewę: Tabliczka gorzkiej czekolady (100g) 100ml śmietany kremówki 50g wiórek kokosowym (lub innej ulubionej posypki) Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Do wrzącego mleka powoli wlewamy masę jajeczną. Gotujemy mieszając, aż masa podzieli się(...)górę domku. Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietanę niemalże do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Smarujemy domek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Kolizje SmakówBanany w cieście kokosowym* * z wiórkami i mleczkiem kokosowym, częściowo na mące orkiszowej W ostatnim czasie miałam miłą przyjemność nawiązać współpracę z internetowym sklepem Frisco , mającym w swoim asortymencie zarówno te podstawowe produkty, jak i te rzadziej przez nas spotykane, a nie rzadko też wszędzie poszukiwane. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie sposób dostawy, na początku wybieramy pasujący nam dzień
More food, love and dreamsSPÓD: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego 1/3 szklanki wrzącej wody szklanka daktyli łyżka płatków lnianych MASA: szklanka suszonej żurawiny 1/2 szklanki wrzącej wody 2 liście mięty banan 3/4 szklanki mąki kokosowej WYKONANIE: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 8 minut, następnie dodajemy do nich szklankę amarantusa i dokładnie blendujemy. Do zblendowanych składników dodajemy kolejną szklankę amarantusa i płatków lnianych- całość mieszamy(...)składniki i ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do aluminiowej formy. Całość odkładamy do lodówki na kilka godzin, lub do zamrażarki. Wierzch możemy udekorować posiekaną miętą, kawałkami żurawiny i wiórkami kokosowymi
healthy dreamskażdy: gość, czy domownik. U mnie zniknęły już pierwszego dnia. SKŁADNIKI: szklanka mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki sezamu 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 szklanki oleju kokosowego ok 9 łyżek wody + sezam do posypania WYKONANIE: Wszystkie składniki blendujemy razem, następnie układamy na papierze do pieczenia i formujemy z ciasta płaski prostokąt (łatwiej nam będzie jeśli posmarujemy ręce(...)olejem kokosowym). Ciasto kroimy na mniejsze prostokąty (nie musimy ich oddzielać- po upieczeniu same się od siebie odłamią). Na każdym z prostokącików robimy dziurki wykałaczką, następnie posypujemy je sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
healthy dreamspewnością bar dzo fajnie rozpocznie nowy ty dzień :) A Wy lubicie zupę z marchewki? :) Skła dniki: kg marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego puszka mleczka kokosowego (400ml) sok z połowy pomarańczy 1/2 łyżeczki chilli szczypta imbiru w proszku sól, pieprz 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę nacinamy(...)upieczony czosnek i kroimy cebulę, delikatnie po dsmażamy. Po 2 minutach do dajemy marchewkę, jabłko i zalewamy bulionem warzywnym. Zagotowujemy. Przestu dzamy, do dajemy sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i doprawiamy imbirem, chilli, sola i pieprzem. Blen dujemy. Po dajemy na gorąco :) Smacznego
ChilliJemycurry w Anglii, teraz to naprawdę lubię. To danie jest pycha i bardzo szybko się je robi. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Woka rozgrzać i dodać olej kokosowy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć około 1 minutkę. Dodać liście limonki, pastę curry, imbir potarty, trawę cytrynową przeciętą na pół. Smażyć mieszając następną minutkę. Piersi kurze pokroić w podłużne paski(...)osolić lekko. Wrzucić mięso do woka i smażyć mieszając, aż mięso straci kolor surowizny. Wlać mleko kokosowe i sos rybny oraz suszone chilli. Wymieszać i gotować 2 minuty, Wyjąć i wyrzucić trawę cytrynową . Na koniec dodać kilka listków bazylii i posiekaną kolendrę
Kuchnia Pokoleńzajmuje ugotowanie ciecierzycy, ale jeżeli już mamy ugotowaną lub używamy ciecierzyce konserwową to wykonanie tego curry zajmuje 15 minut. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 3 średniej wielkości marchewki * 400 ml mleka kokosowego * 50 ml masła orzechowego * 800 g ugotowanej ciecierzycy * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 papryczka chili * 1 łyżka oleju/oliwy * 1 łyżka pasty curry * 1 łyżka sosu sojowego * sól, pieprz *Ewentualne(...)Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę i chwile podsmażamy na oleju. Dodajemy marchewkę i pastę curry. Smażymy aż marchewki zmiękną. Do miękkiej marchewki wlewamy mleko kokosowe i masło orzechowe oraz dodajemy ugotowaną ciecierzyce. Całość gotujemy około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem
MohiellaMięso w sosie kokosowym z mini kukurydzami czyli propozycja dania lekko ostrego, w stylu meksykańskim. Mleko kokosowe jest wyczuwalne, ale nie dominuje całości dania. Dodatkowo niweluje nadmierną ostrość papryczek i idealnie komponuje się smakowo z mini kolbami kukurydzy. Najlepiej smakuje podane z ryżem i sałatką z sałaty lodowej lub marchewką w sezamie
Mohiellacebule 6 ząbków czosnku 2 cukinie 2 jajka 3 papryki (zielona, żółtka, czerwona) sól do smaku pieprz do smaku 5-6 łyżek bułki tarta mąka olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Marchew, cebulę, czosnek i cukinie obrać i wymyć. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, wymyć i pokroić w cienką kostkę. Resztę jarzyn zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek(...)bułkę tartą i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jarzyny uformować w kotleciki wielkości dłoni. Każdy z nich obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym. Podawać gorące. Smacznego
Krakowskie smaki Animarcepanu (całe opakowanie) 300 g mąki (u mnie pół na pół pszenna biała i pełnoziarnista) 50 g mąki ziemniaczanej łyżeczka esencji waniliowej 1 banan 100 g masła kokosowego lub około 130 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Zbenduj na gładką masę banana, esencję waniliową, masło kokosowe i marcepan. Dwa ostatnie dodawaj partiami, żeby nie zagotował Ci się blender. Do dużej miski wsypą
greenscarf