kokosowe - 19941 przepisów (strona:450/1330)

Domowe batoniki muesli 124

zmodyfikowany z Gotuję, bo lubię 80 g płatków owsianych 70 g płatków pszennych 30 g płatków migdałowych 75 g suszonej żurawiny 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 25 g wiórków kokosowych 40 g pestek dyni 55 g masła 100 ml miodu 15 g brązowego cukru Płatki owsiane i pszenne połączyć z wiórkami kokosowymi, pestkami dyni. Wyłożyć na blaszkę i piec

Moja Galeria Smaku
Crumble z jabłkami i selerem 137

idealne. Warte wypróbowania! Składniki: z przepisu Marty z Jadłonomii 500 g jabłek 50 g selera (korzeń) 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy Kruszonka: 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów laskowych 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić

Moja Galeria Smaku
Koktajl jagodowo-kokosowy 122

Koktajl jagodowy na mleczku kokosowym z posmakiem wanilii Składniki na 1-2 porcji: z przepisu z bloga Jadłonomia 1/2 szklanki jagód małe mleczko kokosowe 165 ml (niepełna szklanka) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka syropu z agawy 5 kostek lodu Jak to w przypadku koktajli instrukcja przygotowania jest banalnie prosta ;) Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować i podawać od razu

Moja Galeria Smaku
Dyniowy pudding chia 148

żel (podobnie jak siemię lniane). Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Mają również niski indeks glikemiczny. Składniki na 2 porcje: 400 ml mleczka kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 szklanka puree z dyni* 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki syropu z agawy garść orzechów włoskich Do miseczki wlać mleczko kokosowe, dodać

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka owsiane z żurawiną 122

Dietetyczne ciasteczka z płatków owsianych, płatków migdałowych, żurawiny i wiórek kokosowych. Bez dodatku mąki pszennej i cukru. Dosłodzone jedynie miodem. Są kruche i delikatne, rozpadają się w ustach. Myślę, że wszyscy dbający o linię, a nie mogący odmówić sobie czegoś słodkiego będą zadowoleni ;)  Składniki na około 20 ciasteczek: przepis pochodzi z  Kwestii Smaku 1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych(...)szklanki mąki ryżowej 1/3 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 30 g suszonej żurawiny 125 g masła 3 łyżki miodu W rondelku rozpuścić masło z miodem i 1 łyżką wody. W miseczce wymieszać wszystkie suche składniki. Wlać do nich roztopione masło. Wymieszać. Uformować kuleczki (trzeba je dobrze ścisnąć w ręce, żeby trzymały kształt

Moja Galeria Smaku
Czekoladowy pudding z tapioki 128

lubicie puddingi z chia to myślę, że i ten przypadnie Wam do gustu.  Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki tapioki (mniejsze kulki) 200 ml wody 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego) 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka syropu klonowego ziarenka z 1 laski wanilii 1/2 banana W garnku z grubym dnem zagotować wodę z mleczkiem kokosowym

Moja Galeria Smaku
Świąteczny koktajl żurawinowy 168

pomaga pozbyć się toksyn i reguluje przemianę materii a co za tym idzie wspomaga odchudzanie.  Składniki na 2 porcje: 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej) 200 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru 1-2 goździki 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu z agawy Żurawinę przełożyć(...)blendera. Zalać mleczkiem kokosowym i wodą. Dodać chia i wszystkie przyprawy. Dodać ekstrakt waniliowy i syrop z agawy. Zmiksować. Smacznego! Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Quinoa z grillowanymi warzywami 129

szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz Komosę ryżową przelać wrzątkiem. Zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Na patelni grillowej lub zwykłej(...)rozgrzać olej kokosowy. Dodać warzywa i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. W razie potrzeby jeszcze doprawić

Moja Galeria Smaku
Sernik z malinami 157

większą. Większą częścią wylepić dno tortownicy, dodatkowo można wylepić 1 cm boków. Wylać na to masę serową. Dodatkowo:  300-400 g malin 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej wiórki kokosowe (opcjonalnie) cukier puder Maliny wyłożyć na masę serową. Posypać je przez sitko mąką ziemniaczaną a następnie wiórkami kokosowymi. Na górę zetrzeć pozostałą ilość ciasta. Piec przez 50 minut

Moja Galeria Smaku
Tajska zupa krewetkowa 175

rybnego 2 łyżki sosu sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu cayennne 2 łyżki soku z cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną cebulę kroimy(...)chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce. Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę soli. Zupę podajemy z makaronem

Taste Therapy
Lodowe lizaki piña colada z marakują 115

oraz nadają tej cudownej chrupkości przy nagryzaniu. Prawdziwy zmrożony raj na patyku. Składniki na 10 lizaków: 5 owoców passiflory 1 ananas (ok. 400 g po obraniu) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego, syropu klonowego lub miodu Ananasa dokładnie obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Umieść go w kielichu blendera wraz z mlekiem kokosowym i cukrem. Zmiksuj

Food Square
CHŁODNIK Z MARCHEWKI I MELONA 101

ortodoksów informacja, że nie ma glutenu, białek zwierzęcych i miliona kalorii. Fajnie gasi upał i o dziwo można się nim najeść. Potrzebujemy: 2 pęczki młodej marchewki ½ melona szklankę mleczka kokosowego szklankę wody sok z połowy limonki 1 goździk, 1 gwiazdkę anyżu – można pominąć świeży tymianek garść malin łyżeczkę miodu – opcjonalnie szczyptę soli i pieprzu Marchew myjemy, pozbawiamy naci(...)obieramy. Kroimy na plasterki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jeśli używamy goździka i anyżu to dodajemy do gotowania. Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu wyciągamy przyprawy i dodajemy melona pokrojonego w kawałki i sok z limonki. Miksujemy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i jeśli nam za kwaśne się wydaje to miodem. Dodajemy kilka listków

ladykitchen
64. Zupa z botwinki - odchudzony, rodzinny przepis 181

tutaj, porcja (bez jajka i jogurtu ok. 519g) to tylko 52kcal! Składniki na 4 porcje: - 2 pęczki botwiny - mały czerwony burak (ale również wystarczą te z botwinki) - łyżeczka oleju kokosowego - 1,5 litra wywaru lub bulionu - sól, cukier - sok z połowy cytryny *opcjonalnie: jogurt do zabielenia, jajko na dno każdego talerza i posiekany koperek na wierzch Botwinkę dokładnie myjemy(...)usuwamy z żółknących liści i cienkich korzonków, siekamy wraz z listkami. Buraczek/buraczki trzemy na tarce o dużych oczkach. Posiekane listki i buraka dusimy na oleju kokosowym przez 5-10 minut. Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeżeli chcemy zabielić zupkę jogurtem, najpierw wlewamy do jogurtu kilka łyżek gorącej zupy, po czym mieszamy

Be Fit Be Strong
63. Domowa granola z rabarbarem 178

żytnich - 150g płatków owsianych - 50g słonecznika - 40g orzechów włoskich - 30g orzechów laskowych - 30g nerkowców - 30g płatków migdałów - 30g siemienia lnianego - 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowego) - 2 łyżki oleju kokosowego *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia Rabarbar płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki. Przekładamy na patelnię z olejem kokosowym i miodem. Dusimy pod przykryciem do uzyskania konsystencji

Be Fit Be Strong