Składniki: ok 100g szpinaku 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku ok 4cm świeżego korzenia imbiru 1 średni pomidor 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 szklanki wody olej kokosowy to smażenia Metoda: Szpinak obmyć zimną wodą, zalać w garnku gorącą wodą i zblanszować. Przełożyć do blendera i zmiażdżyć wg uznania (ja osobiście lubię większe kawałki). Pomidora oskórować, pokroić w drobną kostkę. Czosnek(...)imbir zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Powinna wyjść ok 1 łyżeczka pasty czosnkowej i jedna łyżeczka imbirowej. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, wrzuć cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pastę czosnkową i imbirową. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pomidora i przesmażyć około 2 minuty, dosypać kurkumy i przesmażyć wszystko przez minutę. Wrzucić szpinak, dobrze wymieszać
MamaOskarkaprzygotowuje się szybko i jest bardzo smaczne. Potrzebujemy: 1 cukinia 1 pomidor 1 mała cebulka, lub pół dużej kawałek mięsa 5x5 cm 2 łyżeczki płatków drożdżowych 2 łyżki oleju kokosowego , u mnie od Olini 1 łyżeczka oleju lnianego , u mnie od Olini Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju kokosowym. Mięso kroimy w paseczki i dorzucamy do cebuli. Dusimy
MamaOskarkaPrzy okazji ostatniego przepisu na wegańską bitą śmietanę zapowiedziałam i przepis na wegańskie lody. Oto są! Pyszne, słodkie, mocno truskawkowe, z kokosowym aromatem...Idealne na letnie upalne dni, gdy trzeba się nieco ochłodzić :) Lody są banalnie proste do wykonania. Ja używam maszynki do lodów, ale jeśli jej nie macie również dacie radę je zrobić :) Polecam! WEGAŃSKIE LODY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE przepis
chili & sugarposmakuje każdemu czyli deser z tapioki. Mimo że słodki to przełamany smakiem kwaskowej porzeczki i limonki co sprawia że znajdzie wielu zwolenników Składniki: - 40 g tapioki - 400 ml mleka kokosowego - 180 ml mleka - 45 gr cukru - 120g czerwonych porzeczek - ½ limonki Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i zwykłe mleko, dokładnie mieszamy i gotujemy ok 10 minut na małym gazie. Następnie wsypujemy
Kuchenne Wariacjemasę: 250 g serka mascarpone 125 g serka Philadelphia Light 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g cukru pudru (5-6 łyżek) Do dekoracji: 100 g zielonych wiórków kokosowych (przepis tutaj ) kilka czekoladowych jajeczek zajączek lub baranek z czekolady Przygotowanie: Ciasto: 1. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)cukier puder. 11. Masę podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Większą porcją przekładamy ciasto marchewkowe. Mniejszą smarujemy wierzch i boki. Dekoracja: 12. Całe ciasto posypujemy zielonymi wiórkami kokosowymi. 13. Na wierzchu układamy czekoladowe jajeczka, na środku umieszczamy czekoladowego zajączka lub baranka. 14. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje drugiego dnia
Domowa Cookierenka Agiproste: nie są potrzebne specjalne foremki do czekoladek, wystarczą te na muffiny. Jeśli tęsknicie za truskawkami, ten przepis jest dla Was :) Składniki (na 12 szt.): Czekolada: 3/4 szklanki oleju kokosowego lub masła kakaowego (roztopionego w kąpieli wodnej) 5 łyżek syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 3/4 szklanki tradycyjnego kakao 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego garść(...)pół godziny - agar agar bardzo szybko tężeje i nie potrzebuje do tego lodówki. Po stężeniu delikatnie wyjąć masę z foremek. Foremki umyć i wysuszyć. Czekolada: Wymieszać olej kokosowy/ masło kakaowe z pozostałymi składnikami. Wylać po 1 łyżce do foremek silikonowych, wstawić na ok. pół godziny do lodówki do stężenia. Po tym czasie wyjąć foremki z lodówki, do każdej z nich
Domowa Cookierenka Agikaszka kukurydziana na mleku sojowym z waniliową odżywką białkową, mąką kokosową, wiórkami kokosowymi i duszonym rabarbarem ; herbata choco-chili ~ No to od środy mam wakacje! :) Zapraszam na chili&sugar po obiadową inspirację: migdałowe risotto ze szparagami - klik
breakfast of dreamsowsianka na mleku sojowym z mąką kokosową, mango (również w środku), kremem czekoladowym z awokado i masłem kokosowym
breakfast of dreamswiśniowo-bananowo-kokosowe lniane placki~ Znalazłam ostatnio w szafce mielony len o smaku wiśniowym. Nawet nie wiem kiedy ja ten wynalazek kupiłam, ale jego data ważności zbliża się ku końcowi więc trzeba było coś z niego wykombinować. Powiem Wam, że ciekawie te placki smakowały :) Cały weekend na praktykach? Żyć nie umierać... PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~duży, dojrzały banan - rozgnieciony(...)widelcem / zblendowany ~2 czubate łyżki wiórków kokosowych ~30g mielonego lnu (u mnie o smaku wiśniowym) ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub 1/3 łyżeczki sody i łyzka soku z cytryny Jajka ubijamy przez 30s. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut aby zgęstniało. Następnie na lekko natłuszczonej patelni smazymy placki na małym ogniu, pierwszą
breakfast of dreamszagęszczonego? Nie? Czas najwyższy to zmienić! GRANOLA Z MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM I MNÓSTWEM BAKALII inspirowałam się tym przepisem // 500g granoli ~250g płatków owsianych (u mnie żytnie i owsiane) ~40g wiórków kokosowych ~50g migdałów ~100g nerkowców ~200g słodkiego mleka zagęszczonego (kupiłam niesłodzone i sobie sama dosłodziłam :p) ~baaaardzo czubata łyżka miodu, tak coś koło 40g ~120g soku owocowego (użyłam takiego , ale może(...)jakikolwiek inny, wasz ulubiony :)) Orzechy posiekać, wymieszać z płatkami i wiórkami kokosowymi. Mleko zagęszczone pogrzać w garnuszku razem z sokiem i miodem, następnie zalać tym mieszankę suchych produktów i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie po niej rozprowadzić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 165*C i piec przez 30 minut co 10 minut
chili & sugarCZEKOLADOWA GRANOLA przepis autorski // pół litrowego słoika granoli ~250g płatków zbożowych (u mnie owsiane, orkiszowe i żytnie) ~40g wiórków kokosowych ~110g ulubionych orzechów (u mnie 50g migdałów i 60g nerkowców) ~260g mleka skondensowanego niesłodzonego + 20 (rozkruszonych) tabl. stevii / lub 260g mleka skond. słodzonego, wtedy nie dodajemy stevii ~2 bardzo czubate łyżeczki naturalnego kakao Orzechy pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać(...)Płatki, wiórki kokosowe i orzechy przełożyć do miski i wymieszać. Mleko skondensowane połączyć ze stevią i kakao (jeśli nie będzie chciało się wymieszać odstawić na ok. 3 min i spróbować ponownie). Mleczną mieszanką zalać suche składniki i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią granolę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30min co 10min mieszając
chili & sugarmoreli równie dobrze sprawdzą się inne owoce - np. maliny. Sama muszę spróbować ciasta w tej wersji, bo maliny i kokos to również świetny duet. CIASTO Z MORELAMI I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI przepis autorski // tortownica 22cm ~120g mąki pszennej ~100g mąki pszennej razowej (można dać również zwykłą pszenną) ~150g cukru ~3 jajka ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~60g masła, rozpuszczonego(...)ostudzonego ~80ml mleka (u mnie sojowe) ~4 łyżki wiórków kokosowych ~300-400g moreli Mąki i proszek przesiać. Mleko wymieszać z masłem. Morele pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując (zmniejszyć obroty) dodać mąki, a następnie mieszankę mleka z masłem, miksować jeszcze chwilę, do połaczenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem/wyłożonej
chili & sugarmoze być jedynie lekko oblepiony ciastem). Studzimy. ~80g gorzkiej czekolady dobrej jakości (użyłam czekolady o zaw. kakao 70%) ~40ml mleka/śmietanki ~czubata łyżka kawy rozpuszczalnej/espresso ~3-4 łyżki wiórków kokosowych Czekoladę i mleko umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy. Następnie dodajemy kawę i mieszamy. Polewą dekorujemy ciasto, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy je do momentu kiedy polewa zastygnie. Teraz można
chili & sugartruskawkami ( klik ). Wyszły również wyśmienite :) Składniki na 10 knedli: 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 10 śliwek cukier, cynamon, masło, wiórki kokosowe Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Śliwki umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestkę. W dużej misce rozdrobnić twaróg (posłużyłam się tłuczkiem do ziemniaków). Dodać(...)szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć wrzucić pojedynczo knedle. Od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię gotować przez 2-4 minuty. Podawać polane rozpuszczonym masłem, posypane cukrem, cynamonem i uprażonymi wiórkami kokosowymi
My simple kitchenmarchew - 1kg pomarańcza - 1 duża szt papryczka chili - 1/2szt bulion na włoszczyznie - 1,7l cebula - 1 duża szt olej imbir - 4cm limonka - 1/2szt sól , pieprz cytrynowy , kminek gęste mleczko kokosowe płatki migdałowe Sposób przygotowania : Marchew obieramy , myjemy i kroimy na mniejsze kawałki . Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionenem ( lub jeżeli Ktoś woli to zalewamy wrzątkiem i wrzucamy 3 kostki bulionowe(...)imbir , skórkę z pomarańczy , sok z pomarańczy , sok z limonki , pokrojoną drobno papryczkę chili. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia . Krem podajemy udekorowany kleksem z gęstego mleczka kokosowego i posypany prażonymi płatkami migdałowymi . SMACZNEGO
Bazylia kontra Rozmaryn