Owsiany krem dynia-mleczko kokosowe-tahini-daktyle, z borówkami Zakochałam się w tym kremie < 3 gęsty, słodki idealne doładowanie ^^ Dobrze, że gotowe, bo Młoda Polska tak mnie wciągnęła, że chyba bym nic nie zdążyła zrobić, bo "to już ta godzina?" I ten kochany komunikat z rana "migawka została zablokowana, naładuj baterie dobrze jest mieć cynk(...)wszystko stoi , leć na autobus" to lece xd obym zdążyła >.< Przepis: 50g płatków owsianych + 1/2 szklanki wrzątku 150g pure z dyni hokkaido 1/4 szklanki mleczka kokosowego kilka daktyli + 1/4 szklanki wrzątku woda (do konsystencji - ok.1/4 szklanki) duża łyżka tahini (ok.20-30g) cynamon coś do posłodzenia Płatki zalać wrzątkiem i odstawić, to samo zrobić z daktylami. Zmiksować
More food, love and dreamsSkładniki na 2 porcje: 250 ml soku marchewkowego (świeżo wyciśniętego lub jednodniowego) 1 banan 1 łyżka wiórek kokosowych szczypta cynamonu 2 daktyle Wycisnąć sok z marchewki. Banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Zmiksować. Przelać do szklanek. Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi oraz cynamonem
Moja Galeria Smakulekką słodkością kokosa. główka średniego kalafiora 1 puszka pomidorów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 zielone chili 0,5 łyżeczki kurkumy 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 łyżeczki cukru sól Kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę, czosnek i papryczkę chili posiekać, dodać kurkumę i zmiksować na pastę. (Należy uważać na ilość użytej papryczki chili, dla osób(...)pastę cebulową, aż aromat się uwolni, jednak aby cebula się nie przypaliła. Dodać kalafiora, dokładnie wymieszać, aby wszystkie różyczki pokryły się masą cebulową. Następnie dodać mleko kokosowe, cukier i sól do smaku. Wszystko delikatnie wymieszać, gotować przez kilka minut. Wlać pomidory, zamieszać i gotować na niewielkim ogniu aż kalafior będzie miękki. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanieduże ząbki czosnku - 2 pełne łyżeczki kurkumy w proszku - 1 łyżeczka ostrej papryki (lub dowolnie, do smaku) - 1l wywaru warzywnego, bulionu lub wody - 2 puszki po 400g mleczka kokosowego - sól do smaku Opcjonalnie: - 2/3 łyżeczki czerwonej pasty curry - kawałek świeżej papryczki chili (dałam chili z młynka) Dodatkowo do podania: - ostra lub/i słodka papryka w proszku - lub świeżo mielone chili(...)mieszając, aż kukurydza będzie podsmażona. Dodajemy kurkumę, ostrą paprykę i mieszamy. Dodajemy bulion lub wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Doprawiamy solą i gotujemy ok.5 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze ok.10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Zupę przelewamy do blendera i miksujemy dość długo i dokładnie na gładki krem. Następnie przelewamy z powrotem do garnka (najlepiej przez
Smaczne Zdrowejest nieziemski i w 100%, a nawet 200% trafia w moje kubeczki smakowe. Po prostu musicie tego spróbować! Przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 200g kaszy jęczmiennej - 130ml mleczka kokosowego - 100g puree z dyni - 2 cebule - papryka - 1 czubata łyżka masła orzechowego - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowego) - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki
Be Fit Be Strongjest naprawdę bardzo smaczna :) Poniżej przedstawiam przepis na pyszną śniadaniową jaglankę z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw i jabłka. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 3/4 szklanki mleka lub wody 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki syropu klonowego 1 jabłko 1 cytryna 3 owsiane ciasteczka 2 łyżeczki masła 2 szczypty cynamonu 1 szczypta(...)goździki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kaszę wsypujemy na sitko i dokładnie przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na bok. 2. W garnku umieszczamy mleko (lub wodę) i mleczko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kaszę, syrop klonowy, szczyptę cynamonu, szczyptę imbiru i 2 goździki. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, często mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmujemy
My Culinary ArtSkładniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej 1 szklanka malin 2 brzoskwinie 1 łyżeczka chia 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka miodu Brzoskwinie pozbawić pestek. Pokroić na kawałki. Do blendera wlać wodę kokosową, dodać maliny, brzoskwinie, chia, siemię oraz miód. Zmiksować
Moja Galeria SmakuCiasteczka z dodatkiem piwa ...i oleju kokosowego...bez cukru...i po upieczeniu przełożone słodkim dżemem , posypane cukrem pudrem.. 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. piwa 25 dag margaryny [ w tym 2 łyżki oleju kokosowego Olvita ] słodki dżem lub marmolada szczypta soli cukier puder do posypania Margarynę wymieszać z mąką i szczyptą soli, piwem i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę
Moje domowe kucharzenieJeżeli macie ochotę na fajną i chrupiącą przekąskę to polecamy Wam kurczaka w kokosowym cieście z dodatkiem dipu z ananasa, mięty i imbiru Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 150-200 g wiórków kokosowych - 150 g mąki - sól - 1 jajko - 1/2 szklanki wody Składniki na dip: - 140 g ananasa z puszki - 20 g świeżego imbiru - 1 łyżka miodu - 1 łyżka
Kuchenne Wariacjełyżki oleju 2 cebule cukrowe, pokrojone w piórka 4 cm imbiru, startego na tarce 1-2 łyżki pasty zielone curry 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 400 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru 1/2 papryki zielonej, pokrojonej w paski 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 5 minut. Dodajemy pastę curry i czosnek, smażymy 2 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, mieloną kolendrę, słodką paprykę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy kurczaka i zieloną paprykę. Gotujemy około 10 minut. Wrzucamy cukinię, pomidora, fasolkę szparagową
Tajskie smakimąki 15 dkg margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany 10 dkg cukru 1 jajko Masa śmietanowo-kokosowa 0,5 l śmietany 0,5 szkl.cukru pudru 1 opak.wiórków kokosowych Wszystkie składniki ciasta miodowego wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i upiec osobno
Moje domowe kucharzeniepszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 20 d ag margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mleka wiórki kokosowe Przygotowanie: W miseczce ubijamy białka na sztywną piane z o drobiną soli. Po łyżce stopniowo dosypujemy cukier, a później poje dynczo żółtka . Przesiane mąki, oraz proszek do pieczenia(...)Wszystkie skła dniki dokła dnie łączymy i o dstawiamy do przestu dzenia delikatnego. Przygotowane biszkopty dokła dnie z każ dej strony maczamy w masie kakaowej i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Smacznego
ChilliJemysłodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty :) - do wykonania musu: garść(...)malin i jeżyn Przygotowanie: 1. Do dużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz cukier waniliowy oraz nasiona chia - wszystko dokładnie mieszamy. 2. Przygotowaną masę rozlewamy do miseczek/kubków/słoiczków i wkładamy do lodówki na kilka godzin (3-4 h) lub jeśli robimy wieczorem możemy spokojnie zostawić nasz deser
Bananowe PoleSkładniki na 2 porcje: 1/2 ananasa sok z 1 pomarańczy (około 1/2 szklanki) 1 szklanka mleczka kokosowego 1 banan Ananasa obrać, pozbyć się dokładnie wszystkich części skórki. Wyciąć twardy środek. Pokroić go na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana obrać ze skórki. Do blendera wlać mleczko kokosowe, sok z pomarańczy orz kawałki ananasa i banana. Dokładnie zmiksować. Gotowe
Moja Galeria Smakuśliwki bardzo dobrze odżywiają organizm. Dzięki dużej ilości pektyn rewelacyjnie oczyszczają jelita i stanowią dobrą ochronę przed rakiem jelita grubego. W kruszonce za to znajdziecie pokaźną ilość nierafinowanego oleju kokosowego który doskonale wzmacnia odporność organizmu, dobrze wpływa na zęby i co ciekawe pomaga przy odchudzaniu. Nasze ciacho to klasyka z lekką zdrowotną wariacją która nie dość że jest smaczna(...)kilku kawałków :). Polecam do popołudniowej kawki :) Dla 4 osób Na tortowicę o średnicy 26cm Czas przygotowania: ok 1 godzina Składniki: Na kruszonkę: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego (o konsystencji półmiękkiej) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 pełne łyżki mąki krupczatki Na ciasto: 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki proszku do pieczenia
Kuchnia PROzdrowotna