kokosowe - 19941 przepisów (strona:453/1330)

Serniczki bananowo-kokosowe 112

żołądki, gdy okazuje się, że znalezisko jest nadal przydatne do spożycia, a nawet pożądane do zrobienia słodkiego? My tak. Znamy. Aż nadto dobrze! Wczoraj znaleźliśmy cały słoik wiórków kokosowych. A właściwie kamyków… Skomponowane na szybko z serkiem mascarpone i bananem dały w każdym razie świetny efekt! Inne składniki wymienione w niniejszym przepisie lepiej dajcie świeże… Składniki: 1 znaleziony(...)słoik wiórków kokosowych (ok. 15 łyżek) 500 g serca mascarpone 2 jajka 1 banan 3/4 szklanki cukru 5 łyżek śmietanki 36% Wykonanie: Serek mascarpone mieszacie mikserem z cukrem. Wbijacie po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodajecie śmietankę i pokrojonego w plasterki banana, wsypujecie wiórki. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają, nakładacie masę łyżką do foremek. Najlepiej użyć silikonowych, bo wówczas

GRUBY WAŁEK
Babka jogurtowa z lukrem cytrynowym 193

minut  + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę: 370g mąki pszennej 250g masła 200g cukru (bardzo korzystną cenę na cukier znajdziecie TUTAJ ) 200g jogurtu naturalnego 45g wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn Skórka otarta z dwóch cytryn Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny(...)pieczenia oraz sodę. Ostawiamy na bok. W misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto

Kolizje Smaków
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 227

masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki roztopionego masła Mak wsypać do rondla, zalać mlekiem(...)minut. Zmiksować zawartość rondla blenderem ręcznym tak, żeby nieco rozdrobnić mak (nie uda się dokładnie) ; dodać rodzynki, miód, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać; zostawić rondel na gazie i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając; ponownie dobrze zmiksować zawartość rondla ręcznym blenderem; dodać posiekane orzechy

Jem więc Jestem
Kapusta w sałatce przenikniętej smakami Tajlandii i Wietnamu (nie dla kapuścianych głąbów) 236

rząd. Sałatka z kapusty insprow ana smakami Azji Składniki (na 2 osoby): 1/2 główki małej, zielonej kapusty (białej zimą) 2 łyżeczki oleju kokosowego 1 mała limonka 3 cebulki ze szczypiorem duża garść świeżej kolendry z łodygami 2 duże pomarańcze 3 łyżki surowego sezamu sól i świeżo mielony czarny pieprz Zebrać razem wszystkie składniki. Szczypior i kolendrę poszatkować na małe kawałki(...)Pomarańcze obrać, usunąć białe części i podzielić na małe cząstki. Kapustę poszatkować na wąskie paseczki i włożyć do odpowiednio dużej miski; dodać do kapusty olej kokosowy; wstawić do mikrofalówki na 30 sekund; dokładnie wymieszać. Dodać do kapusty cząstki pomarańczy, kolendrę i szczypior; zetrzeć na na tarce typu zester skórkę z połowy lemonki i wycisnąć do miski sok z całości

Jem więc Jestem
Pudding kokosowy z chia. 310

udało mi się stworzyć z nasion jakie można nabyć w sklepie Piątnica. Jakościowo są bardzo dobre. Nie ma jakichkolwiek zanieczyszczeń w opakowaniu.   Składniki: 200 ml mleka kokosowego (można użyć ogólnie dowolnego mleka) 50 ml dowolnego mleka  2 łyżki nasion chia coś słodkiego do smaku (cukier, miód, syrop z agawy, stewia....) 100-200 g truskawek (można użyć mrożonych(...)owoce do dekoracji Wykonanie: Mleko kokosowe, normalne mieszamy i wlewamy do słoika o pojemności min 500 ml. Dosładzamy do smaku i dosypujemy nasze nasiona, zakręcamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Odstawiamy na ok 20 min i po tym czasie czynność potrząsania ponawiamy. Słoik wstawiamy do lodówki na min 4 h, najlepiej na całą noc. Truskawki blendujemy, dosładzamy do smaku

Malinowe Pocałunki
Domowe curry z królika 196

będą te ze słoika lub puszki.      Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g mięsa z królika (w tym przepisie comber), 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego, 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia, garść świeżej kolendry . Pasta curry: 2 trawy cytrynowe, 2-3 chili z nasionami (lub bez nasion w wersji łagodniejszej(...)sparzyć. Otartą skórkę zmiksować z pozostałymi składnikami pasty.  Na rozgrzanym oleju zrumienić kawałki królika, odłożyć na talerz. Na patelni podsmażyć pastę curry, dodać królika, bulion i mleczko kokosowe, dusić do miękkości pod przykryciem (comber ok. 45 minut). Pod koniec duszenia dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę. W sezonie można dodać świeżego pomidora pokrojonego w drobną kostkę

SzczyptaSmaQ
Placki bananowe 266

było połączenie idealne i sądząc po tempie w jakim znikały, nie tylko dla mnie Składniki: - 1,5 dojrzałego słodkiego banana; - 2 jajka; - 3 czubate łyżki mąki; - 2 łyżki wiórków kokosowych; - pół łyżeczki sody oczyszczonej; - szczypta soli; - sos czekoladowy; - solone orzeszki ziemne; - kawałki pomarańczy; Wykonanie: Jajka rozbełtać w misce, dodać banana i rozgnieść go widelcem (można użyć blendera, ale ja niestety(...)takowego nie posiadam, bo się spalił), dodać sól, mąkę, sodę i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnie. Smażyć placki bez dodatku tłuszczu. Solone orzeszki grubo posiekać nożem. Placki podawać z sosem czekoladowym, kawałkami pomarańczy i orzeszkami ewentualnie z kawałkami wafelków. Smacznego!   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Kukurydzinane kurczaczki z kokosowym ryżem 161

płatków kukurydzianych 2 jajka pieprz  sól oliwa do podsmażenia żurawina plastry ananasa 2 torebki ryżu basmati lub 200 g sypkiego do risotto 1 mała puszka mleka kokosowego-  165ml 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: filety myjemy, rozbijamy i kroimy na mniejsze kotleciki - ok. 4-5 sztuk wstawiamy wodę na ryż jajka rozbijamy, mieszamy z odrobiną soli płatki mielimy(...)płatkach i tak po dwa razy następnie smażymy na rozgrzanej patelni ugotowany ryż przecedzamy i na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, podgrzewamy, wsypujemy ryż i dolewamy pół puszki mleka kokosowego, mieszamy pozostawiamy do momentu aż ryż wchłonie mleczko podajemy z grillowanym ananasem i żurawiną. Smacznego

Luźna Kuchnia
Tort o smaku kokosowo- tiramisu 209

pieczenia, samo dno. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni.  Krem kokosowo-tiramisu: 550 ml śmietany kremówki 36% 330 gram serka mascarpone 1,5 szklanki wiórek kokosowych 7 łyżek likieru tiramisu 3/4 szklanki cukru pudru(szklanka 250 ml) Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, nadal ubijać. Następnie należy dodać serek mascarpone(...)małych obrotach miksera delikatnie wymieszać całość. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i likier, mieszamy tylko do połączenia się składników

Krakowskie smaki Ani
Domowy krem PINACOLADA 321

osiągnąć całkiem niezły efekt. Dobrym przykładem będzie dzisiejszy krem który jest banalnie prosty do wykonania a przy tym aromatyczny i zdrowy. Zachęcam po raz kolejny do zakupu oleju kokosowego nierafinowanego którego użyjemy. Jego aromat powali Was na kolana a prozdrowotne właściwości z pewnością docenicie. Zakupcie też mascarpone,ananasa z puszki oraz cukier puder trzcinowy. Zapraszam do spróbowania i obserwowania bloga(...)Składniki na 150 ml kremu Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 3 łyżki ananasa z puszki w kawałkach 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego 2 lyżki serka mascarpone Przygotowanie: 1/ Olej rozpuszczamy w małym garnku do którego dodajemy cukier i serek mascarpone, podgrzewamy aż do połączenia się składników 2/A nanas miksujemy blenderem na mus, następnie dodajemy

Kuchnia PROzdrowotna
Wegańskie odjazdy :)) ZIELONE BABECZKI... 249

szpinakowo-kokosowe! czyli szpinaku ciąg dalszy :)) Miesiąc temu zetknęłam się z przepisem, który - głównie dzięki zdjęciom - zaintrygował mnie tak bardzo, że MUSIAŁAM go wypróbować. Efekt był taki, że z 12 upieczonych babeczek zjadłam od razu 6 i straciłam głowę dla tego ciacha :D Historia jest taka, że oryginalny  przepis został przez pewną pomysłową Katarzynę (pozdrowionka Kat! :) ) zmodyfikowany(...)takiej właśnie wersji go poznałam. Moim zdaniem ta modyfikacja była genialna (KOLOR! :)) i taką też Wam dzisiaj zaprezentuję. Potrzebne są: - szklanka mąki - szklanka wiórków kokosowych - pół szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia oraz - ok. 10 dkg szpinaku ŚWIEŻEGO - pół szklanki mleka roślinnego - 1/3 szklanki oleju - łyżeczka octu (obojętnie jakiego i tak odparuje). Wykonanie to 3 kroki: - mieszamy składniki suche - miksujemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Naleśniki czekoladowe z TOFU MALINOWYM, JAGODOWYM i KOKOSOWYM 177

pół kostki tofu zblendowane z kilkoma łyżkami malin (nie powiem dokładnie ile, trzeba patrzeć na konsystencję) - SEREK TOFU JAGODOWY - pół kostki tofu zblendowane z kilkoma łyżkami jagód - SEREK TOFU KOKOSOWY - pół kostki tofu zblendowane z kilkoma łyżkami wiórków kokosowych i kilkoma łyżkami wody. Moja starsza córka (im starsza tym bardziej wybredna) skomentowała: "Mamo, to najlepszy serek z wszystkich, jakie jadłam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makaron z cukinii w sosie kalafiorowym (gluten-free) 351

przygotowaniu. Kurczaka można zastąpić krewetkami. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony The Healthy Foodie . Zapraszam do gotowania! Składniki na dwie porcje: 300 g kalafiora, drobno posiekanego 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) 1/3 szklanki wody 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry 1 łyżka oliwy 1 mała cebula, drobno posiekana 1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę (można zastąpić krewetkami(...)papryki (opcjonalnie) garść świeżej posiekanej kolendry + kilka listków do dekoracji 1 duża cukinia, pokrojona w nitki (bez pestek) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kalafior, mleko kokosowe i wodę umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy do miękkości kalafiora około 7 minut. Następnie blendujemy na gładki krem. 2. W między czasie

My Culinary Art
Kokosowe muffiny z morelami 156

Ostatnio przeczytałam jednym tchem książkę Aleksandry Ripley "Córka pierworodna. Wspaniała książka którą polecam na długie jesienne wieczory. Dopełnieniem do tego wszystkiego oczywiście powinno być coś słodkiego. Polecam więc kokosowe muffiny z morelami.. Co wy na to? Zostawiam was z deserem i idę się pakować bo jutro skoro świt wyjeżdżam ;-) Przepis na 12-14 muffinek: Składniki : 2 szklanki mąki(...)szklanka wiórków kokosowych 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3  jajka pół szklanki oleju 1 i ½ szklanki mleka 20 – 30 dag  brzoskwiń pokrojonych w kostkę Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości

Na słodko lub wytrawnie
Kokosanki II 156

wykonania  dały wspaniały efekt końcowy i zupełnie inny od poprzedniego takiego wypieku. Ciastka znikły jeszcze tego samego dnia. Przepis na jedną dużą blachę kokosanek : Składniki : 200 g wiórków kokosowych 50 g masła roztopionego 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mleka 3 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania Białka ubić na sztywną masę razem z cukrem.   Dodać resztę(...)składników i dokładnie wymieszać . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Łyżką nakładać masę kokosową formując  małe krążki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C. 15- 20 minut. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie