kokosowe - 19941 przepisów (strona:455/1330)

Penne w sosie pomidorowym z białą kiełbasą i olejem z ostropestu 231

opcjonalnie kiełbasa biała dobrej jakości, soczysta i aromatyczna drobno pokrojona czerwona lub biała cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku chlust czerwonego wina olej z ostropestu olej kokosowy  do smażenia parmezan Gotujemy makaron al dente. Do dużego garnka z grubym dnem dodajemy oleju kokosowego, a na rozgrzany wrzucamy białą kiełbasę i drobno pokrojoną cebulę. Smażymy delikatnie, następnie

Z Kuchni Do Kuchni
Kokosowy pudding z tapioki i chia z mango 230

owocowy - naprawdę pyszny. Polecam wszystkim łasuchom, zwłaszcza tym, które unikają glutenu i mają problemy z trawieniem - tapioka zrobi tu swoją robotę! ;) Pudding z tapioki i chia: 400 ml mleka kokosowego 400 ml mleka krowiego 2% 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią/ksylitolu/stewii etc. 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki tapioki (ok. 80g) 2-3 łyżki nasion chia Można także(...)użyć tylko mleka kokosowego. Ja lubię mieszać je z mlekiem krowim, ale weganie mogą zdecydować się na każdy rodzaj mleka roślinnego. Odmierzamy 1/3 szklanki tapioki i przesypujemy ją do garnka, następnie zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na ok. godzinę.   Po tym czasie do mleka z tapioką dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewamy na małym ogniu często mieszając

Cooking Monster
FIT Święta - Przepis #100 Domowa czekolada z migdałami (wegańska) 182

rodzynki czy inne bakalie. Wartości odżywcze w całej tabliczce (70 g) to: 422 kcal w tym: B: 5 g; W: 14 g; T: 39 g. Składniki - 30 g oleju kokosowego - 2 łyżeczki kakao - 1 łyżka miodu lub innego płynnego słodzika - 5 sztuk migdałów Wykonanie W rondelku rozpuszczamy olej kokosowym. Dodajemy miód oraz kakao. Całość dokładnie łączymy. Migdały obieramy z łupinek

Health-Fit-Life
Serniczki z makiem 247

jajka 6 łyżek maku 2 łyżki ekstraktu z wanilii 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej KREM 300ml śmietanki 30% 300g mascarpone 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1-2 garści wiórków kokosowych Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, na krem - schłodzone - herbatniki rozdrobnić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem - masę ciasteczkową wyłożyć na dno każdej papilotki, ugnieść(...)umieścić zimną śmietankę 30%, zimne mascarpone oraz domowy cukier waniliowy - wszystko ubić na gęsty krem - krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, udekorować wierzch serniczków - krem posypać wiórkami kokosowymi - tak przygotowane serniczki schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc - przechowywać pod przykryciem w lodówce

Smakołyki Bereniki
Kulki z twarogu i mąki z orzechów nerkowca (FIT) 181

sztuk)  200g twarogu mielonego 200g mąki z orzechów nerkowca (*) 50-60g cukru pudru (zmieliłam ksylitol ) 1-2 łyżki soku z cytryny 1 szczypta soli (solidna) Ponadto: wiórki kokosowe do obtaczania (**) Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej masy uformować (***) niewielkie kuleczki, które następnie należy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Kulki podawać bezpośrednio

Di gotuje
Piernikowe trufle z daktyli 188

sztuk: 200g suszonych daktyli Radix-bis 2 czubate łyżki kakao lub 3 płaskie 50g orzechów włoskich Radix-bis 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego Polewa: 80g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez około 20-30 minut. Następnie odlać wodę z daktyli. Zblendować na jednolitą masę, dodać pozostałe składniki, dokładnie

Fabryka pomysłów
SŁODKIE KULECZKI Z GOFIO 183

żyta. Niestety wśród innych komponentów znalazły się też biały cukier i olej (podejrzewam, że mógł być palmowy). Nic tylko przyrządzić własne, zdrowsze gofio, połączyć z olejem (zdrowszym, bo kokosowym nierafinowanym) i słodem typu syrop z agawy! Dla mnie to rewelacyjna kombinacja smakowa. Do wykonania gofio użyłam komosy ryżowej i orkiszu. Owe ziarna podprażyłam i zmieliłam na mąkę, uzyskując ciasteczkową(...)dbać, aby towarzyszyły nam i naszym bliskim tylko te pozytywne. ❤ Składniki na 20 kuleczek: 1 szklanka quinoa, 3/4 szklanki orkiszu, 3 łyżki ciepłej wody, 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW,y 5 łyżek syropu z agawy, klonowego lub innego słodu.  Wykonanie : Komosę i orkisz prażymy na patelni lub w piekarniku. Po wystudzeniu mielimy na pył/mąkę. Dodajemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto ze śliwkami i malinami 169

pieczenie Składniki: 5 dużych śliwek garść malin świeżych lub mrożonych 2 szklanki mąki szklanka cukru pudru opakowanie proszku do pieczenia kostka miękkiego masła 200 g 1,5 łyżki wiórków kokosowych cukier puder do posypania Wykonanie: Od jajek oddziel białka i ubij na sztywną pianę mikserem – pamiętaj, aby nie dodało się żółto, bo piana nie ubije się. Gdy będziecie mieli(...)lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła – będzie łatwiej mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową lub okrągłą o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej trochę ciasta, potem posyp gdzieniegdzie malinami, zalej resztą ciasta. Piecz

Zasmakuj Kuchni
POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE 180

150ml czerwonego wina - 400-450ml bulionu jarzynowego (lub rosołu) - sól - świeżo mielony pieprz - 2 małe listki laurowe (lub 1 większy) - 3-4 kulki ziela angielskiego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) lub smalcu Mięso umyć, lekko osuszyć ręcznikiem, obciąć błonki (choć myślę, że nie jest to konieczne). Na patelni lub w garnku rozgrzać olej kokosowy (lub smalec), obsmażyć

Smaczne Zdrowe
Pełnoziarniste placuszki z amarantusem (Torcik śniadaniowy) 135

mąki pełnoziarnistej pszennej 0,5 szklanki (15 g) amarantusa ekspandowanego 2 jajka 1 mały kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia 2 banany garść borówek miód Przygotowanie: 1) Jajka wymieszać z jogurtem naturalnym za pomocą rózgi kuchennej. 2) Cały czas mieszając dodać miód, mąkę oraz proszek do pieczenia(...)końcu amarantus ekspandowany. 3) Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. 4) Przygotowane placuszki przełożyć plasterkami banana, polać miodem i podawać z borówkami lub innymi owocami. Artykuł Pełnoziarniste placuszki z amarantusem (Torcik śniadaniowy) pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Gryczane bliny z łososiem 180

suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej 250 g kaszy gryczanej niepalonej , u mnie ze sklepu BioGo 1 jajko 50 ml oleju kokosowego 1 łyżeczka soli Do podania: jogurt naturalny łosoś wędzony na zimno Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Możecie użyć do tego blendera wysokoobrotowego lub młynka do kawy. Mąkę gryczaną łączymy z pszenną(...)oraz drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko, cukier jajko, olej kokosowy i sól. Wszystko razem miksujemy mikserem do połączenia się składników.  Ciasto odstawiamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy bliny z łyżki stołowej ciasta. Smażymy z obydwu stron. Podajemy od razu z kleksem jogurtu i kawałkiem wędzonego łososia. Wioleta Gargula

MamaOskarka
,,Ciasto kakaowe z musem chałwowym’’ 196

chałwy 150 g białej czekolady Helio 450 ml śmietany kremówki 30% 15 g żelatyny w płatkach 30 g orzechów włoskich Helio masło do wysmarowania formy 30 g wiórków kokosowych Helio Składniki na ciasto: 6 jajek 113 g mąki pszennej 90 g cukru szczypta soli 1,5 łyżki kakao przygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając(...)Przestudzoną masę łączymy z bitą śmietaną. Śmietanę dodajemy do gęstej masy, a nie odwrotnie – w przeciwnym wypadku śmietana opadnie. Przygotowujemy formę. Na początku smarujemy ją masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie ostrożnie docinamy biszkopt na długość formy i umieszczamy go w środku. Boki odcinamy. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej biszkoptem. Dociskamy i obcinamy nadmiar Wkładamy

Podróż w kulinaria
Pełnoziarniste ciasto piernikowe z bakaliami 177

Dodatkowo jeżeli nie wiesz jak dobrze i sprawnie pokroić podsyłam Ci jedną świetną radę!  (link) Składniki:  1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 jajka 100g masła lub oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Garść orzechów (u mnie pecan) 4 łyżki żurawiny  1 filiżanka cukru lub ksylitolu  1/2 szkl. mleka bez laktozy lub roślinnego  2 łyżeczki(...)przyprawy do piernika  Przygotowanie:  Masło/olej kokosowy ucieramy z cukrem lub ksylitolem. Dodajemy jajka i miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek, żurawinę, przyprawę do piernika, pokruszone orzechy i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąka przekładamy masę. Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto smarujemy lub przekładamy powidłami

Czarnawisienka
Ciasto daktylowe 176

250ml wody - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g masła - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 3 łyżeczki budyniu waniliowego - 2 łyżki ksylitolu/cukru Polewa: - 4 łyżki miodu - 50g masła - 6 łyżek wiórek kokosowych - 50ml mleka sojowego/ryżowego/krowiego Sposób przygotowania: - daktyle bez pestek zalej wodą i dodaj łyżeczkę sody, całość gotuj na małym ogniu, aż daktyle zmiękną, - do miski wsyp mąkę, cukier/ksylitol, budyń(...)bardzo płynna, - piec w temperaturze 160 stopni ok. 40 minut, a w między czasie przygotuj polewę (wszystkie wyżej wymienione składniki zagotuj w rondelku), następnie na chwilkę wyjmij i polej kokosową polewą - znowu włóż do piekarnika i piecz jeszcze kolejne 10 minut, aż wiórki będą zarumienione. SMACZNEGO

MintTaste

Proponowane wyszukiwania