kokosowe - 19941 przepisów (strona:455/1330)

Ryż jaśminowy z musem z mango i morwą 135

dużej zawartości białka, witamin z grupy B, miedzi czy wapnia. Zapraszam do przygotowania!Dla 2 osóbCzas przygotowania: 20 minutSkładniki:Ryż jaśminowy 100gMango mało dojrzałe 1 szt. Olej kokosowy 1,5 łyżeczkiCukier trzcinowyKsylitolSuszony owoc morwy białej 1 garśćPrzygotowanie:1/ Gotujemy ryż ok 12 minut pod przykryciem, pokrojone mango zalewamy małą ilością wody i dodajemy cukier trzcinowy - gotujemy aż do momentu(...)zmięknie mango.2/Ugotowany ryż mieszamy z ksylitolem, morwą białą i olejem kokosowym, mango blendujemy na mus.3/ Układamy ryż i mus na talerzu. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Koktajl z witaminą B17 184

warte uwagi choćby ze względu na to że obecnie nie proponuje się nam nic skutecznego na chorobę nowotworową. Tak czy inaczej połączenie pestek moreli, aronii, orzecha włoskiego i mleka kokosowego na pewno Wam zasmakuje więc zapraszam do kuchni!Dla 1 osobyCzas przygotowania: kilka minutSkładniki:150 ml mleka kokosowegomała garść orzechów włoskichkilkanaście pestek moreli gorzkiejkilkanaście suszonych owoców aronii1 łyżeczka ksylitoluPrzygotowanie

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasteczka owsiano-kokosowe 173

składniki* 85 g płatków owsianych* 85 g wiórków kokosowych* 100 g mąki pszennej* 70 g cukru pudru* 100 g margaryny lub masła* 1 łyżka płynnego miodu* 1 łyżeczka sody oczyszczonejSposób wykonaniaW rondelku rozpuścić margarynę, dodać miód, wymieszać, ale nie gotować. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i dodać do margaryny, wymieszać. Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe

Mix smaku
Tort kosz z kwiatami 152

składnikibiszkopt* 6 jajek* 150 g cukru* 150 g mielonych migdałów* 75 g mąkikrem kokosowo-czekoladowy* 250 ml śmietany 18%* 125 g wiórków kokosowych* 100 g białej czekolady (np.milka)* 1 opakowanie bitej śmietany w proszkumasa krówkowa* 1 puszka gotowego gotowanego mleka skondensowanego* 2 łyżeczki kakao* 350 g margaryny Kasidodatkowo* biała masa cukrowa*barwnikiSposób wykonaniabiszkoptJajka ubić z cukrem, ubijać mikserem(...)wystygnięcia.krem kokosowo-czekoladowyCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolewać śmietanę, mieszać i podgrzewajać, tak aby powstała jednolita masa.Chłodną masę ubijać wsypując powoli bitą śmietanę, a następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.masa krówkowaMargarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce masę krówkową z gotowanego mleka skondensowanego, a następnie dodać kakao i wszystko dokładnie utrzeć.Biszkopt przekroić

Mix smaku
Kulki bakaliowo-zbożowe 166

ryżu preparowanego* 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych* 2/3 szklanki sezamu prażonego* 2/3 szklanki rozdrobnionych dowolnych orzechów* 2/3 szklanki rodzynek* 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 100 g wiórek kokosowych (do obtaczania)Sposób wykonaniaDo garnka o szerokim grubym dnie wlać mleko, wsypać cukier i zagotować, co jakiś czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować (co jakiś czas mieszając) do momentu(...)się, że masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze nieco płatków lub manny, powinna być nieco luźna, ale powinna po uformowaniu trzymać kształt, nie rozlewać się).Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych, odkładać na tace i zostawić w chłodnym miejscu na ok.2 godziny do stężenia

Mix smaku
Domowe bounty 151

składniki* 200 g wiórków kokosowych* 70 g cukru pudru* 100 ml śmietany kremówki* 90 g masła* 200 g mlecznej czekolady (cześć mlecznej czekolady   można zastąpić deserową lub gorzką)Sposób wykonaniaDo naczynia wsypać wiórki kokosowe i cukier puder.Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i podgrzewać, aż się masło rozpuści, następnie przelać do wiórków i cukru, wymieszać.Z powstałej masy

Mix smaku
Kokosanki 148

składniki* 1 szklanka cukru* 400 g wiórków kokosowych* 7 białekSposób wykonaniaBiałka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać ok. 3 minuty.Wsypać wiórki kokosowe, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy dwóch łyżek nakładać masę, formując stożki.Ciastka w trakcie pieczenia praktycznie nie rosną, więc odległości miedzy nimi nie muszą być duże.Piec

Mix smaku
Zupa pieczarkowa 146

bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej rzepakowy + masło Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kilka najmniejszych zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z dodatkiem masła, wrzucamy pieczarki (te całe również). Solimy(...)chwilę smażymy, aż wino się zredukuje. Wyjmujemy całe pieczarki, a pozostałość dodajemy do bulionu z ziemniakami. Kroimy ugotowaną w bulionie marchew i również dodajemy do  zupy. Wlewamy 400ml mleka kokosowego, doprawiamy, zagotowujemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na talerzu dodajemy całe pieczarki.Zupa pieczarkowa należy do gatunku zup specyficznych, ze względu na bardzo bogaty aromat. W tym przypadku, dzięki  brązowym pieczarkom

mojewypiekiinietylko
Koktajl z pomarańczą… i nie tylko 112

wieczór. Każda pora jest dobra na koktajle owocowe. Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, dla spragnionych oraz zmęczonych upałem…      Składniki:     - dojrzałe mango- dojrzały banan- 2 pomarańcze- 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, przy bardzo słodkich owocach,       można odpuścić) Umyte owoce obieramy. Mango kroimy na kawałki, banana w plasterki, z pomarańczy wycinamy fileciki. Wyciskamy sok z pozostałości(...)pomarańczy. Miksujemy, dodajemy syrop klonowy oraz mleko kokosowe. Ponownie miksujemy. Podajemy, najlepiej, schłodzony przybrany pomarańczą i liskiem mięty.Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, w upalną pogodę przyniesie  nam ulgę oraz orzeźwienie. Jego walory odżywcze dostarczą energii na cały dzień, a walory smakowe – zachęcą do sięgnięcia po kolejną porcję. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Koktajl z pomarańczą… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
“Anielskie” smoothie 128

innymi owocami, musimy zrobić to tuż przed podaniem, ponieważ powoduje ona miękniecie innych owoców. Na upalne dni polecam „Anielskie” smoothie.  Składniki: - dojrzały owoc papai- 1 banan- mleko kokosowe- sok z limonki- szklanka lodu Umyty owoc papai obieramy i wydrążamy nasiona, które według uznania, albo pozostawiamy (zgodnie z sugestią zawarta na wstępie) albo wyrzucamy. Miąższ kroimy na cząstki(...)wrzucamy do pojemnika. Dodajemy sok z limonki, obrany i pokrojony banan – miksujemy, dolewając  mleko kokosowe. Uzupełniamy pokruszonym lodem ponownie miksując. Podajemy przybrany plasterkiem limonki, listkami mięty i pokruszonym lodem.„Anielskie” smoothie, to propozycja na upalne dni, ale oczywiście nie tylko. Jego wyjątkowość jest zamknięta w owocu papai. Kto nie zna, kto nie próbował – zachęcam do poznania nowych egzotycznych smaków.  Smacznego.UWAGA

mojewypiekiinietylko
Szybkie i zdrowe babeczki na prezent 239

zastanawiamy się nad tym że może za tym życzeniem iść drobny upominek. Ot co skromne babeczki... nie dość że pyszne to bardzo odżywcze. Przejdźmy do konkretów: mąka jaglana, mąka kokosowa, mąka żytnia 2000, mąka wiesiołkowa, mielone migdały, otręby orkiszowe, olej z orzecha włoskiego, jajko EKO i orzech macadamia - oto nasze babeczki. Kwasy omega 6, błonnik, witamina E czy wartościowe białko(...)prozdrowotne cuda - to nie majątek a poczujecie różnicę od razu w samopoczuciu.Na 2 babeczkiCzas przygotowania: 20minutSkładniki:1 jajko EKO Mąka żytnia typ 2000 2 łyżeczkiMąka jaglana 1 lyżeczkaMąka kokosowa 1,5 łyżeczkiMąka wiesiołkowa 1 łyżeczkaMielone migdały 1łyżeczkaOtręby orkiszowe 1łyżeczkaOlej z orzecha włoskiego 2 łyżeczki2 orzechy macadamiaszczypta proszku do pieczenia2,5 łyżeczki cukru trzcinowego bądź ksylitoluPrzygotowanie:1/ Do miski wbijamy

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak w czerwonym curry w wolnowarze 249

Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili  - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę

Stare Gary
Bakłażan i marchewka w sosie curry z ciecierzycą 143

puszki,wylej ja na sitko,dokladnie wyplucz i odsaczrozgrzac olej w garnku,w ktorym przygotowujesz potrawe i udus cebule,dodaj pokrojona w kostke marchew,przesmaz chwile razem .Wlej mleko kokosowe i bulion.Dodaj paste curry,posol i dodaj pieprzu.Na srednim ogniu dus 5-7 minut.baklazana osuszyc recznikiem papierowym i pokroic w gruba kostke.ciecierzyce i baklazana dolozyc do garnka i dusic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka kokosowo-kawowe 172

kokos z kawowym lukrem… na pewno znajdzie wielu wielbicieli.Ciasteczka kokosowo-kawowe – składniki:1.5 szklanki mąki (190g)1/4 szklanki kakao (30g)1 szklanka cukru (225g)1.5 szklanki wiórków kokosowych (135g)1 kostka masła (250g), rozpuszczonego i schłodzonego2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce wodyPolewa:2 szklanki cukru pudru (300g)1 łyżka kawy rozpuszczalnej1/8 kostki masła (30g) rozpuszczonego3 łyżki(...)wrzącej wodyPrzygotowanie:1. Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać cukier i wiórki kokosowe, masło i kawę. Wszystko dobrze wymieszać.2. Przełożyć masę na blaszkę o wymiarach ok. 18×28 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Wystudzić.3. Wszystkie składniki polewy wymieszać w misce

UgotujmyTo.pl
Trufle z białej czekolady 198

połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy likier i mieszamy. Wylewamy na przygotowany pergamin i schładzamy 2 godziny. Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Trufle przechowujemy w lodówce do 2 tygodni

Miksturownik