szklanki malin 1 banan 1 szklanka mleka (roślinne lub zwierzęce) Na wierzch: kilka pokrojonych na plasterki truskawek kilka sztuk malin 2 łyżki ulubionej granoli 1 łyżka wiórków kokosowych Maliny zmiksować z bananem i mlekiem. Przełożyć do miseczki. Posypać granolą, dodać truskawki i maliny, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Moja Galeria Smakudaktyli 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki pestek słonecznika 3 łyżki kakao 1 łyżka nasion chia 1 łyżka błonnika witalnego (babka płesznik) wiórki kokosowe do obtoczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2h. (Jeśli mamy daktyle z pestkami, pestki należy usunąć przed moczeniem), Odcedzamy daktyle i przekładamy do blendera. (Mleko ma wspaniały(...)chia i kakao i miksujemy. Jeśli nasz blender kielichowy nie daje rady zmiksować bakalii, można użyć tzw. żyrafy i stopniowo miksować całość na gładką masę. Na talerzyk wysypujemy wiórki kokosowe. Ręce delikatnie zwilżamy zimną wodą i formujemy kule wielkości moreli, obtaczamy w wiórkach. Gotowe kule przechowujemy w lodówce. Smacznego
DefinicjaSmakuwcześniej) - ok. 50g daktyli suszonych drylowanych (8-10 sztuk, namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej) - 1 łyżka nasion chia - 2 łyżeczki kakao bez cukru - 1 łyżeczka oleju kokosowego Nerkowce i daktyle zalewamy zimną wodą co najmniej godzinę wcześniej. Odcedzamy i umieszczamy wraz z resztą składników w malakserze, miksujemy do uzyskania zwartej masy. Jeżeli mamy formę z odpinanym dnem(...)zamykamy, jeśli nie to umieszczamy folię w formie tak, jakbyśmy posługiwali się papierem do pieczenia. Masą staramy się wykleić równy spód, umieszczamy w lodówce. Składniki na masę: - 400ml mleczka kokosowego (puszka) - 200g tofu naturalnego - 50g malin (można pominąć) - sok z 1 cytryny (dodajcie mniej, jeżeli nie chcecie kwaśnej masy) - 2 łyżki ksylitolu - 5 łyżeczek kakao bez cukru - 6g agaru + niewielka
Be Fit Be Strongpatyku - moim zdaniem w przygotowywaniu lodów nie ma reguł, więc może i wy wykombinujecie swój własny sposób na nie! :) Składniki: - 1-2 garści borówek amerykańskich/jagód - puszka mleczka kokosowego *opcjonalnie: 2 łyżeczki miodu/ksylitolu Borówki lub jagody płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W dużej misce mieszamy mleczko kokosowe wraz z miodem lub ksylitolem, jeśli postanowiliśmy dosłodzić mleczko. Borówki/jagody umieszczamy
Be Fit Be Strongkolejna słodka tarta, ale w przeciwieństwie do poprzednich jest ona bezglutenowa gdyż ciasto kruche wykonaliśmy z połączenia migdałów i kokosa Składniki na ciasto: - 220 g migdałów - 80 g wiórek kokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową: - 400 g malin - 3 kopiate łyżeczki cukru pudru - 20 ml wody - 6 g żelatyny Składniki na masę serową(...)listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy migdały razem z cukrem i blendujemy na piasek. Następnie wrzucamy wiórka kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Kiedy migdały, wiórka i cukier stworzą jednolitą mieszankę (przy przecieraniu jej między palcami będą wyczuwalne grudki jak przy przesiewaniu piasku) wysypujemy ją na stolnicę, dodajemy zimne
Kuchenne Wariacjegustu każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za kukurydzą (mówię o tej z puszki). Jedna kukurydza to jedna porcja. Składniki: - 3 kukurydze cukrowe - 1,5 łyżki masła/oleju kokosowego - ząbek czosnku - pół łyżeczki drobno posiekanego chili (bądź w proszku), w mniej ostrej wersji - papryki słodkiej Kukurydze dokładnie myjemy i osuszamy. Masło lub olej kokosowy roztapiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę
Be Fit Be Strongpropozycja dla każdego kto ceni sobie zdrowie, ogrom witaminy E, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy też magnezu to tylko niektóre właściwości tego produktu. Trzeba dodać też że dzięki zawartości oleju kokosowego i ksylitolu znakomicie chroni zęby i działa zasadowo. Smarowidło posiada odpowiednią konsystencję by łatwo je rozsmarować na chlebie a jego słodkawy smak z aromatem orzechów i cynamonu z pewnością przypadnie(...)Serdecznie polecam i zachęcam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: kilka minut + 2-3 godziny schładzania Składniki: 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (najlepiej wcześniej wyjętego z lodówki) 2 łyżki oleju z orzechów włoskich 3 łyżki orzechów laskowych łyżeczka mielonego cynamonu łyżka cukru brzozowego Przygotowanie: 1/ Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą konsystencję
Kuchnia PROzdrowotnamarchewki, mały seler, dwie pietruszki i pół, małego pora) szczypta soli Chłodnik 2 szlanki bulionu 1 duży ogórek zielony 1 duże awokado (dojrzałe) sok z 1 limonki 120ml mleka kokosowego 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego białego ok. 1/3 łyżeczki pieprzu (lub więcej do smaku) 1/5 łyżeczki sproszkowanej limonki kaffir szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej mięty(...)zamrażarki na min. 3-4 godziny. // Ewentualnie, za pomocą łyżki do lodów można wyżłobić z zimnego arbuza kulkę i użyć jej zamiast sorbetu. //Można też posypać chipsami kokosowymi
Fill The BowlKruche ciastka kokosowe z karmelową polewą Kruchy spód z pyszną "ciągutkową" polewą krówkową, czyli smak w którym można się zakochać! Spód: 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 125 g roztopionego masła 1 szklanka mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (20x30 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piec
Słodka Kraina WypiekówUcierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne,a brzoskwinie możemy zastąpić innymi owocami. Składniki: 1 puszka brzoskwiń 1 kostka margaryny 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki 4 łyżki mleka Owoce odsączyć i pokroić w kostkę(...)układamy brzoskwinie, całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C przez ok godzinę. Kruszonka: pół szklanki mąki pół szklanki cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych olejek waniliowy lub śmietankowy (kilka kropel) ok 6 łyżek masła
Słodka Kraina Wypiekówkaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek) - zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe do ozdoby - orzechy laskowe do ozdoby Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 2 łyżki wody Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami(...)wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać wiórkami kokosowymi i przyozdobić orzechami laskowymi. *Najlepiej nie w puszce, tylko w opakowaniu albo własnoręcznie mielony. Jeśli przygotowujemy sami mak, najpierw należy go ugotować (ok. 30 min) zalanego wodą, trochę ponad poziom
Corner With Recipescebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1,5 l bulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki curry 1 łyżka soku z cytryny 250 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek i cebule posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebule i czosnek. Dorzucić curry, imbir. Następnie dodać marchewkę i zalać bulionem. Gotować minut, na koniec dolać(...)mleczko kokosowe i całość zblenderować na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Przepis pochodzi z bloga Moje Pasje
Moja Galeria Smakuzmodyfikowany z Gotuję, bo lubię 80 g płatków owsianych 70 g płatków pszennych 30 g płatków migdałowych 75 g suszonej żurawiny 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 25 g wiórków kokosowych 40 g pestek dyni 55 g masła 100 ml miodu 15 g brązowego cukru Płatki owsiane i pszenne połączyć z wiórkami kokosowymi, pestkami dyni. Wyłożyć na blaszkę i piec
Moja Galeria Smakuidealne. Warte wypróbowania! Składniki: z przepisu Marty z Jadłonomii 500 g jabłek 50 g selera (korzeń) 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy Kruszonka: 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów laskowych 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić
Moja Galeria SmakuKoktajl jagodowy na mleczku kokosowym z posmakiem wanilii Składniki na 1-2 porcji: z przepisu z bloga Jadłonomia 1/2 szklanki jagód małe mleczko kokosowe 165 ml (niepełna szklanka) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka syropu z agawy 5 kostek lodu Jak to w przypadku koktajli instrukcja przygotowania jest banalnie prosta ;) Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować i podawać od razu
Moja Galeria Smaku