możliwie najatrakcyjniejszych sposobów jego podania. Wygląda uroczo i super smakuje! Składniki: około 3-cm plaster arbuza 1 owoc kiwi kilka truskawek kilka śliwek garstka jagód 2 łodyżki mięty wiórki kokosowe kilka orzeszków pistacjowych Wykonanie: z arbuza wytnij gruby 3-cm plaster. Pozbaw go pestek. Pokój na trójkąty, tak jak to robisz w przypadku pizzy kiwi obierz ze skórki, pokrój(...)plasterki, truskawki umyj, pokrój w ćwiartki, a śliwki w kostkę. Owocami udekoruj arbuz. Orzechy posiekaj. Posyp wierzch pizzy wiórkami kokosowymi, orzechami i jagodami. Na koniec dodaj listki świeżej mięty. Pizza najlepiej smakuje schłodzona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Coś dla uczuleniowców! dziś pierwsze skrzypce gra maniok czyli tapioka w postaci ekologicznej mąki. W połączeniu z mleczkiem kokosowym, szczyptą cukru z brzozy i nasionami babki płesznik i jajowatej stworzymy naleśniki które będą idealne na dobry start tuż po przebudzeniu. Maniok to korzeń o dużej ilości łatwostrawnych węglowodanów, błonnika i zbilansowanej ilości minerałów. Użycie mąki z niego daje naleśnik lekko(...)przesadzimy z mąką pszenną. Można odczuć lekkość przy jedzeniu takich naleśników. Polecam spróbować z owocami i zapraszam do przepisu! Dla 2 osób Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: Mleczko kokosowe 400ml Mąka z manioku 3-4 łyżki płaskie (dajemy tyle aż przy miksowaniu zobaczymy konsystencję jak przy standardowym cieście naleśnikowym) Nasiona babki jajowatej i płesznik 1,5 łyżki Cukier brzozowy
Kuchnia PROzdrowotnaporcje dla 4 osób (po 2 połówki): 4 świeże brzoskwinie 50 g ciasteczek herbatnikowych, np. holenderskich 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka miękkiego masła (25 g) 1 jajko do podania lody lub bita śmietana Brzoskwinie umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Za pomocą blendera zmielić ciasteczka herbatnikowe. Następnie do zmielonych(...)ciasteczek dodać masło, wbić jajko i wsypać mąkę, cukier oraz wiórki kokosowe. Ponownie całość ze sobą zmiksować. Przygotowaną masą nadziać połówki brzoskwiń. Owoce wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec około 25 minut (do lekkiego zarumienienia nadzienia). Podawać na ciepło z lodami bądź bitą śmietaną. Brzoskwinie przed pieczeniem
UgotowaćOmlet na bazie mąki z kokosa to idealna propozycja dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Mąka kokosowa ma nieznaczny wpływ na poziom cukru we krwi. Dodatkowo idealnie nadaje się do wypieków, ale trzeba pamiętać, że absorbuje więcej wody niż zwykła mąka pszenna, dlatego nie należy jej dodawać zbyt dużo. Składniki : - 2 jajka - 1/4 szklanki przegotowanej wody - łyżka mąki kokosowej - masło orzechowe
Kuchenne innowacjebrzoskwinie czy wiśnie. Warto pomieszać owoce, aby danie było lekko słodko-kwaśne. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 0,5 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych* 0,5 szklanki wiórków kokosowych 200 g borówek 200 g truskawek 3 brzoskwinie 4 łyżki płynnego miodu 50 g roztopionego masła *płatki jaglane możecie zastąpić płatkami owsianymi Duże truskawki przekroić na pół. Brzoskwinie pozbawić pestki(...)pokroić w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać owoce. Wymieszać. Polać 2 łyżkami miodu. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą płatki owsiane, jaglane, wiórki kokosowe, 2 łyżki miodu i roztopione masło. Przygotowaną kruszonkę przełożyć na wierzch owoców. Całość zapiekać około 25-30 minut w 195 ºC (tj. do zarumienienia płatków
Ugotowaćpiekarniku. Uzyskuje się wówczas lekko orzechowy smak. Można również przygotować kalafiora gotując go na parze. Składniki: mała główka z kalafiora szalotka 2 łyżki serka śmietankowego lub ricotty łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny sól, pieprz gałka muszkatałowa łyżka czarnego sezamu lub maku Wykonanie: kalafior podzielić na różyczki. Ugotować około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku(...)cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem na gładką masę. Dodać sezam lub mak, cebulkę wraz z tłuszczem, sól, startą gałkę muszkatałową i sporo pieprzu. Wymieszać przełożyć do pojemnika lub słoika. Przechowywać w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na formę 35 cm na 20 cm: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej lub pszennej (u mnie typ 2000) (250 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego szczypta soli(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej lub pszennej (u mnie typ 2000) (250 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego szczypta soli
moj przepis nawszystko ma swoje wady i zalety... pomimo bogatych walorów smakowych ciasto to bomba kaloryczna. Dla tych którzy dbają o linię wersja lżejsza. Masło zastąpiłam avocado a tradycyjną białą mąkę kokosową, w przepisie nie znajdziecie też ani grama białego cukru, bo słodka strona mojego Brownie bierze się z syropu klonowego i dojrzałego banana. Udało mi się kupić super dojrzałe awokado(...)Składniki : 1 avocado duże u mnie dokładnie 100 g miąższu 1 banan u mnie 110 g 100-125 ml syropu klonowego lub syropu z agawy 60 g mąki kokosowej 50 g kakao ciemnego holenderskiego 5 ml ekstraktu waniliowego (1 łyżka) 3 jajka duże 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: 1. Awokado obrać,wydrążyć miąższ oraz
vaniliowoczekoladowachrupki Nesquik. Idealna przekąska po treningu! Składniki: 2 wafle ryżowe 2 łyżeczki kakao 30 g odżywki białkowej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka mąki koksowej 2 duże łyżki oleju kokosowego, rozpuszczone 1 łyżka masła orzechowego 3 łyżki jogurtu naturalnego Wafle ryżowe pokruszyć, wymieszać z płatkami i mąką kokosową. Wymieszać z resztą składników. Jeśli masa jest za sucha dodać więcej
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 100g mięsa mielonego z udźca indyka 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka oleju kokosowego kawałek suchej bułki odrobina mleka pieprz, papryka Metoda: Cebulę pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju kokosowym na złoto. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski wrzucić mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz lekko odsączoną bułkę. Wszystko wymieszać ze sobą i dokładnie
MamaOskarkaPrzepis na podstawę deseru zaczerpnęłam od Blondynki . Potrzebujemy: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 3 szklanki mleka 3 łyżki ksylitolu, bądź 5 łyżek zwykłego cukru 200 g wiórków kokosowych Kaszę jaglaną przelewam na sicie wrzątkiem, następnie przepłukuję obficie zimną wodą, aż przestaną z niej wypływać saponiny. Pozbawiam jej tym samym goryczki. Do garnka wsypuję przepłukaną kaszą, dwie szklanki wody(...)szklanka jest o pojemności 250 ml. Gotuję na wolnym ogniu dopóki kasza nie wsiąknie całego płynu. Następnie wyłączam źródło ciepła i dolewam ostatnia szklankę mleka, wsypuje ksylitol/cukier i wiórki kokosowe. Mieszam i na niewielkim ogniu zagotowuję całość. Gorącą kaszę blenduję do uzyskania mniej więcej gładkiego kremu. Krem ten przekładam do pucharków i odstawiam do ostudzenia. Przed podaniem nakładamy dowolnie wybrany
MamaOskarkaPrzepis autorski (mój). O składnikach, z których powstał ten koktajl - już Wam wspominałam przy innych przepisach, ale powtórzę się jeszcze raz. Woda kokosowa ze względu na swoje wartości odżywcze jest najlepszym i naturalnym izotonikiem. To wielka skarbnica magnezu, potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny(...)dobrym źródłem większej dawki energii. Chia lekko go zagęszczają, dzięki czemu napój jest bardziej syty i może zaspokoić pierwsze objawy głodu. Uwielbiam te połączenie! (1 porcja) 250 ml wody kokosowej 1 banan sok z 1/4 cytryny (wg smaku) 1 łyżka nasion chia (płaska) Wodę, kawałki banana i sok z cytryny należy zmiksować i na końcu wymieszać z nasionami chia. (Użyłam
Di gotujeprzepyszna. Składniki: herbatniki ok 200 g kasza manna 1 szklanka cukier 1 szklanka kakao 2 łyżki mleko 1 litr cukier waniliowy 0,5-1 op. masło 200 g wiórki kokosowe polewa: kakao 2 łyżki masło 100 g cukier puder 0,5 szklanki Zaczynam... Do garnka wlewam mleko, cukier, masło i czekam aż się zagotuje. W tym czasie wykładam sobie(...)wrzucam cukier i czekam aż się rozpuści i na sam koniec kakao. I polewa gotowa. PAMIĘTAJ, NIE GOTUJ POLEWY!!! Gotową polewę wylewam na ciasto i posypuję wiórkami kokosowymi. Mam nadzieję, że ciasto przypadnie Ci do gustu :) Życzę smacznego
Kuchnia Vikiszklanki płatków owsianych 2 miarki odżywki białkowej o dowolnym smaku, u mnie czekoladowe ciasteczko 1 banan 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzeszków ziemnych, słonecznika itp 1 duża łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego 1 łyżka otrębów Olej kokosowy rozpuścić, banana rozgnieść widelcem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby rodzynki lub orzeszki pokroić na mniejsze kawałki. Gdyby masa była
Chocolate Muffin Blogidealnie czysta. Jeśli nie macie takiego urządzenia możecie z powodzeniem upiec pączusie w piekarniku nagrzanym do 180*C. Zapraszam! Składniki: 40 g mąki żytniej 10 g mąki kokosowej lub jaglanej 1 łyżka masła orzechowego 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka Nagrzać urządzenie do wypieku babeczek lub piekarnik do 180*C. Wszystkie składniki zmiksować. Wgłębienia(...)formy wysmarować olejem kokosowym i nałożyć ciasto. Piec 4-5 minut. Jeśli używamy piekarnika ciasto należy umieścić w silikonowych foremkach i piec ok 20 minut. Moje pączusie posmarowałam kremem czekoladowo-orzechowym firmy Cavalier :) Smacznego
Chocolate Muffin Blog