kokosowe - 19941 przepisów (strona:449/1330)

Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym 109

słodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty :) - do wykonania musu: garść(...)malin i jeżyn Przygotowanie: 1. Do dużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz cukier waniliowy oraz nasiona chia - wszystko dokładnie mieszamy. 2. Przygotowaną masę rozlewamy do miseczek/kubków/słoiczków i wkładamy do lodówki na kilka godzin (3-4 h) lub jeśli robimy wieczorem możemy spokojnie zostawić nasz deser

Bananowe Pole
Koktajl ananasowy z mleczkiem kokosowym 116

Składniki na 2 porcje: 1/2 ananasa sok z 1 pomarańczy (około 1/2 szklanki) 1 szklanka mleczka kokosowego 1 banan Ananasa obrać, pozbyć się dokładnie wszystkich części skórki. Wyciąć twardy środek. Pokroić go na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana obrać ze skórki. Do blendera wlać mleczko kokosowe, sok z pomarańczy orz kawałki ananasa i banana. Dokładnie zmiksować. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Ciasto ucierane z węgierką i kokosową kruszonką 212

śliwki bardzo dobrze odżywiają organizm. Dzięki dużej ilości pektyn rewelacyjnie oczyszczają jelita i stanowią dobrą ochronę przed rakiem jelita grubego. W kruszonce za to znajdziecie pokaźną ilość nierafinowanego oleju kokosowego który doskonale wzmacnia odporność organizmu, dobrze wpływa na zęby i co ciekawe pomaga przy odchudzaniu. Nasze ciacho to klasyka z lekką zdrowotną wariacją która nie dość że jest smaczna(...)kilku kawałków :). Polecam do popołudniowej kawki :) Dla 4 osób Na tortowicę o średnicy 26cm Czas przygotowania: ok 1 godzina Składniki: Na kruszonkę: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego (o konsystencji półmiękkiej) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 pełne łyżki mąki krupczatki Na ciasto: 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki proszku do pieczenia

Kuchnia PROzdrowotna
Malinowe smoothie w miseczce 129

szklanki malin 1 banan 1 szklanka mleka (roślinne lub zwierzęce) Na wierzch: kilka pokrojonych na plasterki truskawek kilka sztuk malin 2 łyżki ulubionej granoli 1 łyżka wiórków kokosowych Maliny zmiksować z bananem i mlekiem. Przełożyć do miseczki. Posypać granolą, dodać truskawki i maliny, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Daktylowe kule ze słonecznikiem 180

daktyli 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki pestek słonecznika 3 łyżki kakao 1 łyżka nasion chia 1 łyżka błonnika witalnego (babka płesznik) wiórki kokosowe do obtoczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2h. (Jeśli mamy daktyle z pestkami, pestki należy usunąć przed moczeniem), Odcedzamy daktyle i przekładamy do blendera. (Mleko ma wspaniały(...)chia i kakao i miksujemy. Jeśli nasz blender kielichowy nie daje rady zmiksować bakalii, można użyć tzw. żyrafy i stopniowo miksować całość na gładką masę. Na talerzyk wysypujemy wiórki kokosowe. Ręce delikatnie zwilżamy zimną wodą i formujemy kule wielkości moreli, obtaczamy w wiórkach. Gotowe kule przechowujemy w lodówce. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 177

wcześniej) - ok. 50g daktyli suszonych drylowanych (8-10 sztuk, namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej) - 1 łyżka nasion chia - 2 łyżeczki kakao bez cukru - 1 łyżeczka oleju kokosowego Nerkowce i daktyle zalewamy zimną wodą co najmniej godzinę wcześniej. Odcedzamy i umieszczamy wraz z resztą składników w malakserze, miksujemy do uzyskania zwartej masy. Jeżeli mamy formę z odpinanym dnem(...)zamykamy, jeśli nie to umieszczamy folię w formie tak, jakbyśmy posługiwali się papierem do pieczenia. Masą staramy się wykleić równy spód, umieszczamy w lodówce. Składniki na masę: - 400ml mleczka kokosowego (puszka) - 200g tofu naturalnego - 50g malin (można pominąć) - sok z 1 cytryny (dodajcie mniej, jeżeli nie chcecie kwaśnej masy) - 2 łyżki ksylitolu - 5 łyżeczek kakao bez cukru - 6g agaru + niewielka

Be Fit Be Strong
Lody kokosowe z borówkami (wegańskie) 180

patyku - moim zdaniem w przygotowywaniu lodów nie ma reguł, więc może i wy wykombinujecie swój własny sposób na nie! :) Składniki: - 1-2 garści borówek amerykańskich/jagód - puszka mleczka kokosowego *opcjonalnie: 2 łyżeczki miodu/ksylitolu Borówki lub jagody płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W dużej misce mieszamy mleczko kokosowe wraz z miodem lub ksylitolem, jeśli postanowiliśmy dosłodzić mleczko. Borówki/jagody umieszczamy

Be Fit Be Strong
Bezglutenowa tarta z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami 162

kolejna słodka tarta, ale w przeciwieństwie do poprzednich jest ona bezglutenowa gdyż ciasto kruche wykonaliśmy z połączenia migdałów i kokosa Składniki na ciasto: - 220 g migdałów - 80 g wiórek kokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową: - 400 g malin - 3 kopiate łyżeczki cukru pudru - 20 ml wody - 6 g żelatyny Składniki na masę serową(...)listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy migdały razem z cukrem i blendujemy na piasek. Następnie wrzucamy wiórka kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Kiedy migdały, wiórka i cukier stworzą jednolitą mieszankę (przy przecieraniu jej między palcami będą wyczuwalne grudki jak przy przesiewaniu piasku) wysypujemy ją na stolnicę, dodajemy zimne

Kuchenne Wariacje
Aromatyczna pieczona kukurydza z chili 149

gustu każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za kukurydzą (mówię o tej z puszki). Jedna kukurydza to jedna porcja. Składniki:   - 3 kukurydze cukrowe - 1,5 łyżki masła/oleju kokosowego - ząbek czosnku - pół łyżeczki drobno posiekanego chili (bądź w proszku), w mniej ostrej wersji - papryki słodkiej Kukurydze dokładnie myjemy i osuszamy. Masło lub olej kokosowy roztapiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę

Be Fit Be Strong
Smarowidło orzechowe z cynamonem 162

propozycja dla każdego kto ceni sobie zdrowie, ogrom witaminy E, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy też magnezu to tylko niektóre właściwości tego produktu. Trzeba dodać też że dzięki zawartości oleju kokosowego i ksylitolu znakomicie chroni zęby i działa zasadowo. Smarowidło posiada odpowiednią konsystencję by łatwo je rozsmarować na chlebie a jego słodkawy smak z aromatem orzechów i cynamonu z pewnością przypadnie(...)Serdecznie polecam i zachęcam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: kilka minut + 2-3 godziny schładzania Składniki: 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (najlepiej wcześniej wyjętego z lodówki) 2 łyżki oleju z orzechów włoskich 3 łyżki orzechów laskowych łyżeczka mielonego cynamonu łyżka cukru brzozowego Przygotowanie: 1/ Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą konsystencję

Kuchnia PROzdrowotna
Chłodnik z awokado i ogórka z sorbetem arbuzowym. 117

marchewki, mały seler, dwie pietruszki i pół, małego pora) szczypta soli Chłodnik 2 szlanki bulionu 1 duży ogórek zielony 1 duże awokado (dojrzałe) sok z 1 limonki 120ml mleka kokosowego 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego białego ok. 1/3 łyżeczki pieprzu (lub więcej do smaku) 1/5 łyżeczki sproszkowanej limonki kaffir szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej mięty(...)zamrażarki na min. 3-4 godziny. // Ewentualnie, za pomocą łyżki do lodów można wyżłobić z zimnego arbuza kulkę i użyć jej zamiast sorbetu. //Można też posypać chipsami kokosowymi

Fill The Bowl
Kruche ciastka kokosowe z karmelową polewą 135

Kruche ciastka kokosowe z karmelową polewą Kruchy spód z pyszną "ciągutkową" polewą krówkową, czyli smak w którym można się zakochać! Spód: 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 125 g roztopionego masła 1 szklanka mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (20x30 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piec

Słodka Kraina Wypieków
Ucierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką 153

Ucierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne,a  brzoskwinie możemy zastąpić innymi owocami. Składniki: 1 puszka brzoskwiń  1 kostka margaryny 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki 4 łyżki mleka Owoce odsączyć i pokroić w kostkę(...)układamy brzoskwinie, całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C przez ok godzinę.  Kruszonka: pół szklanki mąki pół szklanki cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych olejek waniliowy lub śmietankowy (kilka kropel) ok 6 łyżek masła

Słodka Kraina Wypieków
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 129

kaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek) - zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe do ozdoby - orzechy laskowe do ozdoby Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 2 łyżki wody Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami(...)wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać wiórkami kokosowymi i przyozdobić orzechami laskowymi. *Najlepiej nie w puszce, tylko w opakowaniu albo własnoręcznie mielony. Jeśli przygotowujemy sami mak, najpierw należy go ugotować (ok. 30 min) zalanego wodą, trochę ponad poziom

Corner With Recipes
Krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym 108

cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1,5 l bulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki curry 1 łyżka soku z cytryny 250 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek i cebule posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebule i czosnek. Dorzucić curry, imbir. Następnie dodać marchewkę i zalać bulionem. Gotować minut, na koniec dolać(...)mleczko kokosowe i całość zblenderować na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Przepis pochodzi z bloga Moje Pasje

Moja Galeria Smaku