własne.. Teraz pytanie, czy udało mi się spróbować calzone? Wątpię, jednak mimo wszystko, moja wersja bardzo przypadła mi do gustu. Dwuskładnikowy sos (moje nowe odkrycie) z mleka kokosowego i soku pomidorowego (domowego), świetnie wpasował się w daniu... Powtórka zapowiada się w ciągu kilku najbliższych dni. Jednak póki co brakuje mi tofu, które stanowiło nadzienie. Zwariowany dzień, zapowiadał się tragicznie(...)drożdży 1/2 pomidora kawałek tofu (ok 30g) 30g mleka roślinnego suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką przyprawy: curry, pieprz ziołowy, czarnuszka sos: 100g soku pomidorowego 50g mleka kokosowego WYKONANIE: drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka, dodajemy mąkę, okarę, pozostałe mleko i przyprawy- całość mieszamy, po czym odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca (np. na kaloryfer
healthy dreamspudding można nazwać nudnym, dlatego też szukałam w głowie pomysłu na ciekawy dodatek. Przypomniało mi się, że mam w zamrażarce banany, wyjęłam jednego, rozmroziłam i wymieszałam z mąką kokosową. To było to, kokosowo-bananowa niby kruszonka. Mocno słodka, dopełniająca karobowy spód. Deser idealny dla smakoszy słodkich smaków. SKŁADNIKI: 2 łyżki nasion chia szklanka mleka sojowego łyżeczka karobu banan (opcjonalnie(...)mrożony) łyżka mąki kokosowej WYKONANIE: nasiona chia mieszamy z karobem, następnie całość zalewamy mlekiem- po raz kolejny dokładnie mieszamy (można użyć trzepaczki do ubijania jajek) pudding odkładamy na kilka godzin/ na noc do lodówki (możemy kilka razy, co 30 min ponownie przemieszać całość) gotowy pudding wyciągamy z lodówki i przygotowujemy kruszonkę banana blendujemy na gładki mus, dodajemy do niego mąkę
healthy dreamsosobna dla żadnego z tych składników nie było przyszłości... Jednak gdyby zmieszać wszystko razem? To był strzał w dziesiątkę, wrzuciłam wszelkie resztki suszonych owoców do jednej miski, dodałam mąkę kokosową, chia szałwię i płatki owsiane, "chlapnęłam" mlekiem sojowym no i rano przywitało mnie takie pyszne śniadanko. Śmietnikowiec, owszem- zbiór wszystkich szafkowych resztek. Ale za to jaki pyszny śmietnikowiec(...)ktoś sposób na zwalczenie skazy białkowej? Męczę się z nią od 2 tygodni i mam wrażenie, że chyba nie chce mnie ona opuścić :C SKŁADNIKI: łyżka mąki kokosowej łyżka płatków owsianych łyżka nasion chia szklanka mleka sojowego garść jagód goji suszona śliwka suszony daktyl suszona morela suszona figa garść suszonych czereśni /DAJEMY WSZYSTKIE MOŻLIWE BAKALIE JAKIE POSIADAMY/ WYKONANIE: suszone owoce
healthy dreamspuddingu wzbogaconego o młody jęczmień, świetnie nadaje się na pożywne śniadanko. SKŁADNIKI: 2 garści jarmużu banan łyżka nasion chia łyżka płatków owsianych łyżeczka młodego jęczmienia mielonego 3 łyżki mleka kokosowego + dodatki : mleko kokosowe, amarantus ekspandowany, płatki migdałowe WYKONANIE: płatki mielimy, jarmuż blendujemy z bananem wszystkie składniki mieszamy razem, umieszczamy w lodówce
healthy dreamsWspaniale też się sprawdza do dań słodkich. Ryż jaśminowy z pesto pietruszkowo bazyliowym . Składniki: - 500g suchego ryżu - 1 litr zimnej wody - 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 3 łyżki oleju kokosowego - pesto pietruszkowo bazyliowe ( przepis na blogu ) Jest to bardzo prosty sposób na przygotowanie ryżu, zawsze tak gotuję, a nauczyła mnie tego sposobu moja Mama. W garnku rozgrzewamy olej(...)kokosowy. Na gorący wrzucamy suchy ryż. Smażymy cały czas mieszając do chwili, aż ryż zmieni kolor (z przezroczystego zrobi się biały). Starajmy się ryżu nie rumienić, ma być biały. Do ryżu wlewamy zimną wodę, zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę na kuchence (na elektrycznej daję na 3), przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy, nie mieszając ryżu do chwili, aż ryż wchłonie prawie cały płyn
mojewypiekiinietylkocechy idą ze sobą w parze. Przyrządzona z warzywami i przyprawami, stanowi smaczną całość. Składniki: 0,3 kg czerwonej soczewicy 2 marchewki puszka krojonych pomidorów gałązka lubczyku 20ml mleczka kokosowego łyżka curry łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki pęczek posiekanej kolendry 2-3 plasterki ostrej papryczki chilli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól.pieprz duża cebula 1,5 szklanki wody(...)marchewkę oraz papryczkę, które zalewamy pomidorami z puszki oraz odsączoną soczewicą. Do gotującej się zupy dodajemy kolendrę oraz lubczyk i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, dolewając mleczko kokosowe. Kiedy warzywa zmiękną, a soczewica napęcznieje całość blendujemy i doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Podajemy z makaronem lub grzankami. Smacznego
ChilliJemykolekcji Fabuleux oraz White Rose i Royal Old England . Składniki na „Ciasto Pijak”: Spód: 6 jajek – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 230g masła(...)dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Do kremowej masy dodać wiórki kokosowe, mak, aromat i wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut
Mała CukierenkaPyszne, a naprawdę banalne w przygotowaniu. Przy okazji wegańskie i bezglutenowe. Samo zdrowie w smakowitej wersji. 6-8 porcji - 1 średni kalafior - 1 cebula - 1 puszka mleka kokosowego - 1 puszka pomidorów - 2-3 łyżki oleju ryżowego - 3 łyżeczki curry - łyżeczka mielonej kolendry - duża szczypta cynamonu - 3 ząbki czosnku - kawałek imbiru(...)mieszajac tak, aby przyprawy dokładnie go pokryły. Następnie podlewany wrzątkiem (około litra) i krótko gotujemy. Gdy kalafior jest jeszcze twardawy dodajemy pomidory, a po chwili mleczko kokosowe. Ważne, aby kalafiora nie rozgotować. W gotowej potrawie powinien być lekko chrupki. Całość doprawiamy sosem sojowy i/lub solą. Podajemy z ryżem basamati aromatyzwanym w trakcie gotowania anyżem i/lub cynamonem
Simple Dishklasyczną kuchnią indyjską, a mimo dość długiej listy składników jego przygotowanie nie jest trudne. Do przygotowania dania użyłem: 1,5 kg udek kurczaka, 2 puszek pomidorów, 200 ml mleka kokosowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 4 cm kawałka korzenia imbiru, 500 gram mąki pszennej typ 450, 2 łyżeczek suszonych drożdży, 1/2 łyżeczki proszku(...)około 5 minut, po czym dodałem dwie puszki pomidorów. Po dodaniu pomidorów całość zagotowałem, a następnie zmniejszyłem ogień, aby danie nie gotowało się zbyt intensywnie. Dodałem 200 ml mleka kokosowego i powoli gotowałem przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Na 3 minuty przed podaniem dania dodałem do niego posiekany pęczek natki kolendry (pozostawiając kilka listków do dekoracji
Wyprawy kulinarnemąka do posypania stolnicy Masa 0,5 litra zimnej śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Polewa gotowa masa krówkowa (lub puszka słodzonego mleka skondensowanego) wiórki kokosowe (ok. 4 łyżek) Dwie jednakowe formy wyłożyć papierem do pieczenia. Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Po wyrobieniu będzie kleiło się do rąk - to normalne. Ciasto podzielić(...)ciasta posmarować masą krówkową. Jeśli ktoś się decyduje na mleko skondensowane, trzeba je gotować wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszkę otwieramy po schłodzeniu! Posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę. ----- Podobne: Tort makowo-kawowy Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe
Weekendy w domu i ogrodzieBuraczane kluski; z ubitym mleczkiem kokosowym i malinami pierwszy raz w życiu ubijałam mleczko kokosowe... genialne :D co prawda bałam się, że nie wyjdzie, bo wiele czytałam, że nie wychodzi, ale tym razem się udało :D trzymajcie kciuki.. bo jadę szukać sukienki na studniówkę
More food, love and dreamspewno przyjdzie. Ciastka delikatne, kruche, ale jednocześnie nie suche, plus migdałowy posmak - musicie wypróbować :) Migdałowe ciasteczka Przepis na ok. 100 małych ciasteczek Potrzebujemy: - 300g drobno zmielonych migdałów - 400g oleju kokosowego (można użyć również wegańskiej margaryny) - 400g mąki pszennej - 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (lub innego słodzika) + odrobina do posypania - szczypta soli - ekstrakt z 1 laski wanilii (lub cukru(...)wystarczą zwykłe migdały i młynek do kawy, w którym je zmielimy. Nie trzeba obierać ich ze skórki, chyba, że ktoś ma ochotę i cierpliwość, to oczywiście można :) 2. Olej kokosowy ubijamy mikserem na gładka masę z cukrem pudrem i solą. Następnie dodajemy migdały i ekstrakt z wanilii i również wszystko ze sobą mieszamy. 3. Później dodajemy przesianą przez sitko mąkę
Bananowe Polełyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka erytrytolu 2 łyżki słodzika ze stewią trochę sproszkowanej wanilii Polewa czekoladowa: 1/2 łyżeczki kakao (najlepiej surowego) 60 g oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na masę sernikową łączymy ze sobą za pomocą miksera (tylko do połączenia, aby nie napowietrzać ciasta) i przelewamy do tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do 170*C i wkładamy ciasto(...)razu po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Olej kokosowy lekko podgrzewamy rozpuszczając i wsypujemy kakao, dokładnie łącząc ze sobą składniki. Przygotowaną polewą polewamy wystudzony sernik i odstawiamy do stężenia. Kaloryczność: Cały sernik ma 2820 kalorii, a kawałek 175 kalorii
Moja Michaksylitolu - 170 g 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 jajka Składniki na masę makową: 250g mielonego maku 25 g masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego 100 g rodzynków 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 jajka dodatkowo(...)minut w 180`C żurawinę przebrać, dobrze wypłukać, zalać 1/3 szklanki wody, dodać miód, laskę cynamonu i zagotować. Gotować około 20 minut. Odstawić do przestudzenia mak zalać gorącym mlekiem kokosowym, wymieszać rózgą i odstawić, by napęczniał. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie około 15 minut, następnie odsączyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Rozpuścić w maleńkim rondelku masło. Namoczony mak wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wyłożyć na podpieczonym spodzie i piec przez ok. 40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. polewa tabliczka białej czekolady ( u mnie z orzechami laskowymi ) 100 g jogurtu naturalnego wiórki kokosowe Czekoladę rozpuścić, wymieszać trzepaczką z jogurtem. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch tarty, następnie obficie oprószyć wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na jakiś czas (przynajmniej jedną godzinę), by dobrze się schłodziła
Kuchnia Ellie