Dziś będzie kokosowo i ananasowo. Smażona pierś z kurczaka w mleczku i z wiórkami kokosowymi z pikantną pastą curry i imbirem. Wszystko to osłodzone świeżym ananasem. Składniki: pierś z kurczaka połowa świeżego ananasa 3 łyżki wiórek kokosowych puszka mleczka kokosowego opakowanie jogurtu naturalnego/śmietany jogurtowej kawałek świeżego kawałka imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżka ostrej pasty curry 3 łyżki(...)lekko zeszklić a nie przyrumienić. Dodałam do niej pierś z kurczaka. Podsmażyłam ją wraz z cebulą a pod koniec smażenia dołożyłam starte ząbki czosnku. Wsypałam wiórki kokosowe, które oprócz smaku zagęszczą nam sos. Wlałam mleczko kokosowe i chwilę podgotowałam. Świeżego ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam go do garnka. Wymieszałam i chwilę poddusiłam. Gdy kurczak był
potrawyregionalneSłodko , słodko mi wiecie czemu ?? Już wam mówię , dzięki pysznemu murzynkowi z pianka kokosową. Ależ dobre ciacho mi wyszło. Składniki do wykonania murzynka: mąka pszenna typ 500 Kłos -Pol masło 250 g cukier 180 g woda pół szklanki żółtka 4 szt błonnik kakaowy Kłos(...)czubate łyżki wódka 50 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka Pianka kokosowa: białka 4 szt ksylitol fiński 180 g wiórka kokosowe 200 g Wykonanie murzynka: Do wysokiego garnuszka wkładamy kostkę masła , cukier , wlewamy wodę i rozpuszczamy na małym gazie. Mamy składniki rozpuszczone , teraz dodajemy
Różowa kuchniadworze coraz zimniej, więc warto przejrzeć przepisy na zupy, a i co nieco uzupełnić nowościami. Ugotowałam kokosową zupę z krewetkami i cukiniowymi nudlami. Zupa bardzo prosta w przygotowaniu w stylu tajskim…Rybny sos, jasna soja, kokosowe mleko, suszone liście limonki, chili, mnóstwo świeżej kolendry i krewetki. Wszystko do jednego garnka! Zupę z krewetkami już kiedyś robiłam. Do dzisiejszej zupy(...)użyłam obrane krewetki, więc nie musiałam przyrządzać wywaru. Część krewetek zmiksowałam, aby zupę lekko zagęścić. Jakoś nie lubię kokosowych zup zaprawianych mąką. Do tej zupy możecie użyć tradycyjne nudle. Ja jednak wolalam zrobić nudle z cukinii. Aby zrobić nudle z cukinii potrzebny jest specjalny przyrząd, który nazywa się veggie twister. Również wybór ryby jest dowolny. Możecie użyć łososia lub białej
codojedzeniazaproponować Wam kolejną zupę z marchewki, przygotowałam ją i od razu muszę podzielić się tym przepisem, ponieważ ten krem jest po prostu fantastyczny! Delikatny, aksamitny, marchewkowy z dodatkiem mleka kokosowego, a na koniec posypany, słono-słodkimi, uprażonymi płatkami migdałów - jednym słowem - pychotka. Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Zupy na każdy dzień roku" o której już wspominałam przy okazji(...)zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami . Składniki: Zupa: 1 średnia cebula 500g marchewki pół opakowania śmietanki kokosowej (20-30g) kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 500ml bulionu warzywnego pół puszki mleczka kokosowego (200ml) oliwa do smażenia Migdały: 1 łyżka masła 1 łyżka wody 1,5 łyżeczki cukru 30g migdałów w plasterkach 0,5 łyżeczki soli 0,25 łyżeczki
Codzienne Gotowaniebył sernik ze strony mojewypieki.com. Masa serowa jest bezbłędna - delikatna, aksamitna i lekka, w przeciwieństwie do tradycyjnych serników z dodatkiem masła. Będziecie zachwyceni :) Spód: 170 g wafelków z nadzieniem kokosowym 5 kostek mlecznej czekolady 30 g masła, roztopionego 2 łyżki wiórków kokosowych Składniki zmielić do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o śr. 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę i wyrównać. Piec 10 minut w 180*C. Masa: 500 g twarogu tłustego 3/4 szklanki cukru pudru 125 ml śmietanki 36% 125 ml śmietanki kokosowej 17% (twarda część w puszce z mlekiem kokosowym - musi być 14-22% tłuszczu ) 3 jajka 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie
Chocolate Muffin BlogZdrowa, dietetyczna (no prawie ;) ), śniadaniowa wersja serniczka Bounty. Kokos i czekolada to najlepsze połączenie smakowe na świecie. Do przepisu wykorzystałam resztkę śmietanki kokosowej z kremowego sernika kokosowego . takie śniadanko jest bardzo odżywcze, sycące i nieprzyzwoicie smaczne :) Składniki: 4 łyżki twarożku 1 łyżeczka śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki wiórków kokosowych 1 kostka gorzkiej czekolady Twarożek(...)zmiksować z wiórkami, jogurtem i mlekiem kokosowym. Przełożyć do miseczki i polać roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogdzisiejszej kawy polecam pyszne ciasteczka z mąki kokosowej. Każdemu będą smakować, bo są przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 150g mąki kokosowej premium Ol'Vita, 70g wiórków kokosowych, 6 jajek, 150g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. 2. Jajka ubijam mikserem na puszystą masę. Stopniowo do masy jajecznej dodaję(...)pomocy foremek o dowolnym kształcie formuję ciasteczka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciastek użyłam mąki kokosowej premium, którą otrzymałam do testowania od firmy Ol'Vita . Mąka zawiera dużą ilość błonnika, dlatego też pomaga wyregulować proces przemiany materii oraz obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest bogata
Tradycyjna kuchnia Kasicałą pewnością pozostanie tam na długo – BE FIT! Wykorzystując dyniowy sezon, mus dyniowy postanowiłam wykorzystać właśnie do zrobienia omletu. Dzięki dodatkowi 2 rodzajów mąk – mąki kokosowej i mąki orkiszowej, które zakupiłam w sklepie Smakosz ( http://www.sklepsmakosz.pl/ ) – wychodzi bardzo lekki, puszysty, bardzo pachnący, no i dietetyczny. Jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie ( pierwsze jak i drugie ) obiad(...)ulubionymi dodatkami ( np. banany , gruszki , krem orzechowy czy też prażone orzechy ) jest niezwykle sycący! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * jajko – 2 szt * mus z dyni /puree – 3 łyżki * mąka kokosowa + mąka orkiszowa – 3 łyżki * mleko kokosowe – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąki przesiewamy
Ostra na Słodkobłyskawicznie na lokalnej imprezie :) Składniki: Na ciasto 3 szklanki mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 6 żółtek, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek, 1 szklanka drobnego cukru, 1 budyń śmietankowy, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g wiórków kokosowych, 200 ml kremówki 36% Ponadto: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( bez cukru(...)mleka z 2 łyżkami cukru i wylewamy na ciasto - budyń nie może być za gorący, ale nie może też całkiem wystygnąć. Na masę budyniową wykładamy pokrojone brzoskwinie. Przygotowujemy masę kokosową: wiórki kokosowe, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce, odstawiamy. W dużej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i powoli, cały czas ubijając dodajemy cukier
Nie tylko w kuchnitrufle kokosowe Już sama trufla jest nie lada rarytasem. Zaś dodanie do czekoladowej masy, wiórków kokosowych, czyni ze smacznego deseru, elegancki wyrafinowany przysmak. składniki 150 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 ml słodkiej śmietany 30% 30 ml rumu 60 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 30 g kakao sposób przygotowania Do miski wsypujemy pokruszoną czekoladę, rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej, dodając masło i słodka śmietanę ( oba składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Następnie do masy dodajemy cukier, kakao, połowę wiórków kokosowych, oraz rum, całość mieszamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, pozwalając masie wystygnąć. Na duży talerz wysypujemy pozostałe kokosowe wiórki, łyżką nabieramy czekoladową masę i formujemy ją w dłoniach w kształt kuli, wielkości dużego włoskiego
Miód i pieprzsernik adwokatowy (który również polecam!) i wyszło istne niebo w gębie :) Konsystencja jak dla mnie idealna - kremowy, wilgotny, ale nie zbity i ciężki. A do tego ten cudowny, lekko kokosowy smak i mleczna czekolada... Bajka! SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm) SPÓD: 1 op. czekoladowych Hitów (najlepiej wersja XL ok 250 g) SER: 1 kg twarogu(...)Biedronki) 1 szkl cukru 5 jajek (M) 2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 1 szkl wiórek kokosowych (u mnie od SKWORCU ) 2/3 szkl likieru kokosowego WIERZCH: 1 czekolada mleczna 60 ml śmietanki 30% wiórki kokosowe do dekoracji 1. Wiórka kokosowe zalać likierem, wymieszać, odstawić
Kto ugości moich gości?jabłek 1/2 szklanki cukru 2 opakowania + 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto(...)cynamon i podsmażyć przez około 3-5 minut. 5. Budyń rozmieszać w 1 szklance soku jabłkowego i dodać go do smażonych jabłek, dokładnie wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Masa kokosowa: 6. Wiórki kokosowe przełożyć do rondelka z grubym dnem i zalać wrzącym mlekiem. Dodać cukier i podgrzewać, mieszając przez około 3-5 minut (powstaną takie sypkie, ale wilgotne wiórki kokosowe
Mała CukierenkaWypełnia żołądek tak, że głodu nie czuje się przez długi czas. Na pewno jeszcze nieraz zagości na moim stole! Składniki: 2 łyżeczki suchych ziarenek chia 1/2 szklanki mleka kokosowego 4 łyżki wiórków kokosowych łyżeczka jagód goji 1 trufelka kokosowa ( taka ) Przygotowanie: Nasionka wsypać do szklanki, zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać. Odstawić na kilka godzin do napęcznienia. Po tym czasie dodać(...)napęczniałych nasionek 2 łyżki wiórków kokosowych, wymieszać. Całość przełożyć do pucharka lub ładnej szklanki, posypać resztą wiórków kokosowych, jagodami goji, na wierzchu ułożyć trufelkę. Można całość dosłodzić miodem, cukrem, ksylitolem lub stevią. Ja tego nie robiłam, mój deser nie był bardzo słodki, ale za to bardzo smaczny
Cakes By Kejtjabłek 1/2 szklanki cukru 2 opakowania + 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto(...)cynamon i podsmażyć przez około 3-5 minut. 5. Budyń rozmieszać w 1 szklance soku jabłkowego i dodać go do smażonych jabłek, dokładnie wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Masa kokosowa: 6. Wiórki kokosowe przełożyć do rondelka z grubym dnem i zalać wrzącym mlekiem. Dodać cukier i podgrzewać, mieszając przez około 3-5 minut (powstaną takie sypkie, ale wilgotne wiórki kokosowe
Mała CukierenkaWilgotne, ucierane ciasto kokosowe z jabłkami. Składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm: z przepisu z bloga "Moje wypieki" 125 g masła 80 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukru wanilinowego 2 duże jajka lub 3 małe jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka kokosowego 3 jabłka(...)ściemniały podczas pieczenia. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać kolejno jajka i zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki a następnie mleczko kokosowe. Wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Wyrównać powierzchnię i poukładać jabłka, stroną wypukłą do góry. Piec w 160 stopniach około
Moja Galeria Smaku