kokosowe - 19941 przepisów (strona:109/1330)

Ciasto dyniowe paleo, bez glutenu. 160

zdjęciach jest z nutellą z awokado, osobiście wole z cynamonem). Dobra dość pisania, przejdźmy do sedna czyli do przepisu: Kruchy spód: 1½ szklanki mąki z tapioki ⅓ szklanki mąki kokosowej ⅓ szklanki oleju kokosowego ⅓ szklanki mleka koksowego. 1 jajko 3 łyżki miodu sól Wypełnienie tarty: Dynia Hokkaido (400 gram puree) 3 jajka ¾ szklanki mleka kokosowego ⅓ szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru(...)łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki goździków (mielonych) szczypta soli Przygotowanie kruchego spodu: Na małym gazie w garnuszku mieszamy razem olej kokosowy, mleko i miód doprowadzając wszystko do wrzenia. Do miski dajemy : ½ szklanki mąki z tapioki, mąkę kokosową, ostudzoną miksturę z garnuszka, szczyptę soli oraz jajko i wszystko razem mieszamy, aż składniki się połączą. Na sam koniec dosypujemy pozostałą ilość mąki

PaleoLife
Surowe batoniki energetyczne :) 141

pierwszej grupy, Raw Energy. Druga, Raw Protein będzie dostępna TUTAJ za jakiś czas :)  RAW ENERGY MARAKUJA & COCONUT  DAKTYLE (68%) * KOKOS (27%) * SOK ZAGĘSZCZONY Z MARAKUI (5%) Kokosowy batonik z dodatkiem marakui. Pachnie bardzo intensywnie, z tym, że nie potrafię zidentyfikować tego zapachu. Wydaję mi się, że to chodzi o kokos, który nie wiadomo dlaczego powoduje taki(...)ogóle. Nie jadłam nigdy marakui także nie mogę powiedzieć czy jest ona wyczuwalna. Jedyne co najbardziej czułam to ten dziwny smak. W strukturze batonika można wyczuć wiórki kokosowe, których jest nawet bardzo dużo. Baton jest słodki, niekiedy z nutką kwaśności, a po ugryzieniu i przełknięciu pozostawia jakby piekący posmak na końcu języka. Mi nie smakował kompletnie, ale nie zrażajcie się

Zdrowie na języku :P
Fit szarlotka wegańska - niczym chałwa :) 187

innym smaku :) Mimo wszystko, wyszło bajecznie pysznie, zdrowo i słodko :) Spód: 150 g płatków owsianych  50 g płatków orkiszowych 50 g orzechów nerkowca (Bioindygo) 60 g cukru kokosowego (Bioindygo) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki siemienia lnianego  80 g oleju kokosowego (Bioindygo) Mus jabłkowy: kilka jabłek  cynamon cukier kokosowy - opcjonalnie (Bioindygo) Przygotowanie: Mus jabłkowy. Obierz jabłka(...)momentu aż się rozpadną i stworzą mus. W trakcie gotowania dodaj cynamon. Pod koniec smaż jabłka na pełnej mocy, aby odparować wodę. Jeżeli mus wyszedł kwaskowaty możesz dosłodzić cukrem kokosowym.  Spód. Wszystkie składniki na spód, oprócz oleju kokosowego przełóż do blendera/miksera (u mnie kielichowy) i miksuj do momentu powstania jednolitej masy.  Gotową masę przesyp do miski i dodaj

Zdrowie na języku :P
Kuleczki a la rafaello w strzelającej posypce 180

Dziś przepis na kuleczki a la refaello w strzelalającej posypce. Uwielbiam te małe kokosowe kuleczki. Dlatego często przygotowuje je również w domowej wersji. Dzisiejszy przepis na te kokosowe pralinki różni się od oryginału. Nie ma migdałów, ale za to jest wersja w strzelającej posypce. Ta wersja sprawdza się rewelacyjne zwłaszcza na przyjęciach. Przepis na domowe a la rafaello jest naprawdę(...)każdy sobie powinien z nim poradzić. Spróbujcie. Zostawiam Was z tą słodkością i jadę na urodzinowe przyjęcie Składniki: 1 tabliczka białej czekolady 100 g 3/4 szklanki drobnych wiórków kokosowych 2 1/2 łyżki cukru pudru 50 g masła / margaryny (nie z lodówki) do obtoczenia: strzelająca posypka Popping Candy (u mnie z Cukieteria ) lub odrobina wiórków kokosowych Przygotowanie: Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy

Słodkie okruszki
Pudding chia kokosowo - migdałowy 79

przygotowywałam puddingu, który okazał się bardzo orzeźwiającym, egzotycznym deserem.  Druga porcja czeka w lodówce na jutro, idealna na śniadanie! W upalne dni warto zaopatrzyć się w mleko kokosowe lub migdałowe, które idealnie pasuje do tego przepisu. Mleko kokosowe gości w moim domu od kilku dni, ale już wiem, że to moje odkrycie tegorocznego lata. Pudding chia wykonałam bez dodatku(...)miodu, cukru czy jego zamienników, a wyszedł cudowny, orzeźwiający, delikatny, o konsystencji przypominającej galaretkę.  Pudding chia z migdałami i kokosem Składniki: 250 ml mleka kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 łyżka migdałów 1 łyżka wiórków kokosowych opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Do słoiczka wsypujemy ziarenka chia. Zalewamy mlekiem kokosowym. Mieszamy łyżką. Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na kilka

Moja smaczna kuchnia
Pyszne pancakes na mleku kokosowym ze smażonym bananem polane czekoladą i oprószone wiórkami kokosowymi 132

Taka długa nazwa, a tak szybko to się przygotowuje ;) Sądzę, że na mleku krowim też naleśniczki by wyszły, ale polecam zrobić je na mleku kokosowym najlepiej własnej roboty (przepis znajdziecie na blogu w zakładce mleko kokosowe). Smak kokosa jest fajnie w nich wyczuwalny, miłośnicy kokosa będą zadowoleni. Do tego smażone banany i gorzka czekolada, aby przełamać słodycz i obiad(...)placuszków dla 2 osób) 125 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 200 ml mleka kokosowego masło klarowane lub olej do smażenia Ponadto: 2 małe banany kawałeczek masła  50 gram gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka

Wołowina od rekina
Koktajl kokosowy z migdałami i masłem orzechowym 94

latem powinny być przede wszystkim orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu. Nie ma nic lepszego niż koktajl, odżywczy i smaczny na dobry początek dnia. Tym razem postawiłam na egzotykę, mleko kokosowe połączyłam z masłem orzechowym, chrupiącymi migdałami i płatkami owsianymi, cudowny smak! Jeśli taki koktajl przechowamy w lodówce, za kilka godzin otrzymamy pyszną owsiankę, ostatnio zresztą znaną pod nazwą "nocnej owsianki(...)Kocham lato i kocham odkrywać nowe smaki, a mleko kokosowe to jeden z moich ulubionych napojów na gorące dni! Koktajl kokosowy z migdałami i masłem orzechowym Składniki: 250 ml zimnego mleka kokosowego 2 łyżki masła z orzeszków ziemnych 3 łyżki płatków owsianych 1 garść migdałów Przygotowanie: Do kielicha blendera wlewamy mleko kokosowe, dodajemy masło orzechowe, płatki owsiane i migdały. Całość

Moja smaczna kuchnia
Galaretkowiec dla alergika 267

Dzisiaj nasze ulubione ciasto, które już mogliście poznać jako Ptasie Mleczko , ale w wersji dla alergików, czyli na bazie mleczka kokosowego zamiast śmietanki. Delikatne, lekkie, idealne na upalną pogodę, na pewno posmakuje każdemu. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że smak kokosa jest lekko wyczuwalny, ale nie dominujący. Polecam każdemu, kto chce odchudzić swoją wersję galaretkowca i wszystkim, którzy z różnych powodów(...)mogą jeść mleka. Smacznego! 2 puszki mleczka kokosowego light 2 łyżki żelatyny 4 galaretki w różnych kolorach (żółta, zielona, czerwona, pomarańczowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Gdy galaretki będą już sztywne - pokroić je w kostkę. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Mleczko kokosowe odlać z puszki i dokładnie rozmieszać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kokosowo-orzechowe spring rolls z quinoą i rzepą 148

Ostatnio zajadam się surówką z rzepy w mleku kokosowym, a że świetnie komponują się z nią orzechy, to wpadłam na pomysł przyrządzenia przekąski na słodko (deserem bym tego nie nazwała, bo jest za mało słodkie ;) ).  Wyszło bardzo ciekawie, powiedziałabym, że zaskakująco i na pewno będę do tego dania wracać, tym bardziej, że jest pełne superfood :)  Składniki: 6 łyżek(...)ugotowanej białej quinoy 150 gram rzepy 20 gram orzechów nerkowca 20 gram migdałów 20 gram orzechów włoskich 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki śmietanki kokosowej 1 czubata łyżka cukru kokosowego szczypta soli 3 arkusze papieru ryżowego owoce goi i czarny sezam do ozdoby Wykonanie: Rzepę obieramy i trzemy na tarce na średnich oczkach, mieszamy ją z quinoą, śmietanką kokosową

Quinoa Raz!
Proteinowe fit lody 143

Smaki rewelacyjne, a samo przygotowanie bardzo szybkie. Jedyne, w co musicie się zaopatrzyć, to foremki do lodów, dostępne np. w IKEA. Aby złamać smaki nutą kokosa - polecam wam wodę kokosową RiRi Acqua di Coco! Pamiętacie mój ostatni post o świeżych kokosach ? No więc jeśli nie mam dostępu do młodego kokosa - zawsze sięgam po RIRI! To obecnie najlepsza butelkowana woda kokosowa(...)rynku. Nie mylcie jej z "napojami kokosowymi". RiRi Acqua di Cocco nie zawiera żadnych koncentratów, konserwantów, tłuszczu ani dodatku cukru, a przy okazji ma około 40% mniej kalorii! Brzmi nieźle, co?  Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakuje! Składniki: świeże truskawki dojrzałe mango RiRi Acqua di Cocco odżywka białkowa waniliowa lub kokosowa stewia lub inny zamiennik cukru

Spektrum Smaku
Placki jogurtowo-kokosowe 84

się łamią lub kruszą. Gdy trochę ostygną są idealne po podania. Najlepiej z owocowym musem, jeszcze lepiej – z truskawkowym!   {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Placki jogurtowo-kokosowe","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-07-12 09:14:48","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/07\/P6270121.jpg","description":null,"recipeYield":"12 ","recipeIngredient":["170 g m\u0105ka kokosowa(...)jajko"],"recipeInstructions":["Banana ugniatamy widelcem lub miksujemy. \u0141\u0105czymy wszystkie sk\u0142adniki na jednolit\u0105 mas\u0119. \r\nSma\u017cymy z dw\u00f3ch stron na \u015brednim ogniu, na oleju kokosowym."],"recipeCuisine":"Bez glutenu"} Placki jogurtowo-kokosowe Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 170 g mąka kokosowa 1 szklanka 400 g pitny jogurt naturalny 1 szt banan średniej

Kucharzyca
Łabędzi puch 110

mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1/2 szkl cukru - cukier waniliowy - 10 dag wiórków kokosowych - 1 i 1/2 kostki masła - dżem z czarnej porzeczki Posypka: - 1 łyżka masła - 10 dag wiórków kokosowych - 2-3 łyżki   cukru Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym(...)st.C przez ok. 30 minut. Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły,  następnie rozdrobnić blenderem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając

Smaki Natalii
Czekoladki pistacjowe 132

kilka chwil roboty do pełni szczęścia :) :) :) Czekoladki pistacjowe Przepis na ok 25 sztuk Potrzebujemy: Masa: 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka sojowego waniliowego 5 łyżeczki wiórków kokosowych 3 łyżeczki ksylitolu / cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego ok. 13-15 łyżeczek masła pistacjowego Primavika Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 5-6 łyżek mleka sojowego waniliowego 2 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie(...)Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i gotujemy w szklance mleka sojowego. Do gotowania dodajemy olej kokosowy, wiórki kokosowe i ksylitol. Po ugotowaniu dodajemy 10 łyżeczek masła pistacjowego (ewentualnie można zblendować pistacje, jeżeli ktoś nie ma masła). Wszystko blendujemy na gładką masę i mokrymi rękami formujemy niewielkie kuleczki i lekko je spłaszczamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 h. Roztapiamy czekoladę

Bananowe Pole
Pełnoziarniste gofry z musem truskawkowym 144

Ostatnio tak za mną chodziły gofry że nie mogłam się powstrzymać i musiałam przyrządzić gofry bez cukru z mąki orkiszowej razowej oraz mleku kokosowym. Są bardzo smaczne, idealne dla osób będących na diecie o niski indeksie glikemicznym, bez mlecznej i bez cukrowej. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ. 2000 0,5 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody(...)łyżki oleju kokosowego 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu Dodatkowo: 1 kilogram truskawek Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitom i ubijamy, ucierając dodajemy olej kokosowy, wlewamy mleko kokosowe i wodę gazowaną, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy i odstawiamy na pół godziny żeby ciasto napęczniało. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, wylewamy chochlą porcję

Bajeczna Kuchnia
Kokosowa legumina ryżowa z truskawkami 95

Bardzo smaczny deser na bazie ryżu i mleka kokosowego. Najlepiej smakuje ciepły, od razu po przyrządzeniu. Możemy go wzbogacić smakiem sezonowych owoców, ja wykorzystałam dżem truskawkowy z całymi owocami i szczyptą cynamonu. Użyłam też domowego mleka kokosowego , polecam je bardzo do wszelkich deserów i wypieków. 1 szklanka ryżu 1,5 szklanki  domowego mleka kokosowego 1 szklanka wody 4 łyżki(...)cukru szczypta soli kilka łyżek dżemu truskawkowego szczypta cynamonu 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryż opłukać na sitku, osączyć i wsypać do małego garnka, najlepiej z grubym dnem. Wlać mleko kokosowe, wodę, cukier i szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15-20 minut pod przykryciem, aż ryż wchłonie płyn. Mieszać od czasu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie