orkiszowej typ750 (pszennej ok.500g choć osobiście nie przygotowywałam) - 315g (ml) gorącej wody - 1/2 łyżeczki soli, daję himalajską - 30g masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej kokosowy) Farsz z kapusty: - kapusta kiszona (u mnie niezbyt kwaśna) - grzyby suszone, borowiki lub podgrzybki (ilość wedle uznania, u nas czym więcej tym lepiej) - świeżo mielony pieprz - olej kokosowy bezwonny(...)wrzątkiem (używam własnych, samodzielnie suszonych, kupne radziłabym przepłukać pod bieżącą wodą), zagotowuję (uwaga: lubią kipieć), lekko solę i gotuję ok.20 minut. Z ugotowanej kapusty odlewam nadmiar wody, dodaję olej kokosowy (u mnie 2 pełne łyżki) i świeżo mielony pieprz. Kapusta kiszona lubi pieprz, tak więc ja daję go sporo, ale to już rzecz gustu. Do kapusty przekładam także odsączone grzyby
Smaczne Zdroweuśmiechu rodziny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika, więc co roku są dwa lub trzy rodzaje: tradycyjny i co roku jakiś nowy, w te święta zrobię włąśnie ten sernik kokosowy. Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta roznoszący się po całym domu, a także widok kuchni w połowie zastawionej ciastami. Jest to dla mnie wielka satysfakcja. Oczywiście każdy dostaje potem paczuszkę ciasta(...)domu. Składniki: (blacha 29x24) 1,25 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 5 jajek cukier waniliowy 4 łyżki masła 100-150 g wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego Polewa: 100 g białej czekolady 100 ml śmietanki 36 % posypka Decorada "tutti frutti" Ser zmielić na maszynce. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę, dodać miękki masło
talerz przyjemnościZabawę ze świątecznymi pierniczkami najwyższy czas zacząć ;) U mnie na pierwszy ogień poszły zupełnie nowe, bo przepis wypatrzyłam zupełnie przypadkiem. Już jakiś czas temu na próbę kupiłam cukier kokosowy i sobie o nim zapomniałam. Do tych pierniczków wykorzystujemy podgrzaną masę z cukru, syropu klonowego, masła i oleju kokosowego, a upieczone ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo. Zdecydowanie warto było wypróbować :) Polecam jedynie(...)pieczeniem, bo rosną i u mnie część trochę się posklejała. Ciasto jest świetne w obróbce, więc nikt nie powinien się denerwować przy wycinaniu kształtów ;) Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym 60 g cukru kokosowego 30 g syropu klonowego 25 g masła 25 g oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu
FitKotwiele więcej, dlatego zainteresowanych odsyłam do strony marki. Ja tymczasem zapraszam Was na słodką miseczkę, w której znajdziecie przepyszną quinoę z suszoną morwą i migdałami. Całości towarzyszy kokosowy smak i aromat. Dobrze, że zrobiłam zdjęcie i choć odrobinkę spróbowałam, bo po chwili tylko usłyszałam - "a mogę to czarne "coś" zjeść, bo takie dobre?" 😊 Wszystkie użyte produkty pochodzą od Radix(...)Składniki: 50 g komosy ryżowej czarnej (Radix-bis) 200 ml wody 1 łyżeczka oleju kokosowego (Radix-bis) 1 łyżka cukru kokosowego (Radix-bis) 1 garść morwy (Radix-bis) 1 garść migdałów (Radix-bis) Przygotowanie: Komosę przed ugotowaniem należy opłukać pod gorącą wodą. Następnie wrzuć do rondelka i chwilkę podsmaż, aby odparować wodę i nadać komosie orzechowego smaku
Zdrowie na języku :Pborówkami czy porzeczkami. Osobom, które nie trzymają bardzo niskich węglowodanów polecam też wersję z jabłkami i cynamonem Składniki na 6 sztuk: 3 jajka o temperaturze pokojowej 45 g mąki kokosowej 60 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody szczypta soli 4-6 łyżek wody(...)opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Przygotować silikonowe foremki na muffinki lub posmarować tłuszczem metalowe formy. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy. W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce
Ola la LCHFdelikatne, słodkie i fajnie pasowało do kawy. Nie zawiera cukru i glutenu. Można też spróbować zrobić je w wersji wegańskiej. Jedyny minus jest taki, że szybko znika ;) Ciasto batatowo - kokosowe 250 g-300g batatów 2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie – 1/3 szklanki) 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu daktylowego 2 łyżki ksylitolu 4 łyżki(...)mąki kokosowej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) 1/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych 1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania Ziemniaki zetrzeć na tarce, włożyć do miski i dodać mąkę i przyprawy, a następnie jajka i resztę składników (można też ubić jajka z ksylitolem i syropem, dodać olej, bataty
FitKotznalazłam u Jamiego Oliviera ale mocno zmieniłam i wyszlifowałam je pod nasze kubki smakowe – tamto było trochę zbyt byle jakie i mdłe, aromatycznie bezbarwne. U mnie jest więcej przypraw, kokosowe mleko i odrobina ostrości, która świetnie współgra z białym mięsem ryby nie zabijając i nie tłumiąc jednocześnie jego smaku. Szykujemy sobie duży rondel z grubym dnem i po kolei wszystkie(...)obieramy, przeciskamy przez praskę do miseczki. Imbir oskrobujemy, siekamy na pastę lub przeciskamy, dodajemy do czosnku. Chili bardzo drobno siekamy, dodajemy do czosnku i imbiru. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę i szklimy. Dorzucamy chili, czosnek, imbir, kolendrę i Kormę lub curry. Mieszamy i chwilkę razem smażymy. Wlewamy do garnka 200ml wody, mieszamy dokładnie zawartość, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy
Karo in the KitchenNaleśniki które robiłam pierwszy raz i zakochałam się w nich. Delikatne, biszkoptowe z kokosową śmietanką i truskawkami rozpływają się w ustach. Są inne od tradycyjnych naleśników bo bardzo puszyste. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju 2 jajka sól masło klarowane nadzienie: 1 puszka mleczka kokosowego 30 dkg truskawek 2 łyżki(...)soku z cytryny 1 łyżka miodu pełna 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej uprażone migdały mięta świeża Mleczko kokosowe wstawiłam wcześniej do lodówki na noc. Po wyjęciu nie wstrząsam puszką tylko ją otwieram i zdejmuje łyżką śmietankę kokosową która wytworzyła się na wierzchu puszki. Reszta mleczka przyda się do ciasta naleśnikowego. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę ze solą i wygarniam
wesoła kuchniachyba jedna z bardziej znanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy ją na wędzonce, więc kiedy zobaczyłam w książce " Kolorowa kuchnia roślinna " Magdy Gembackiej przepis na zupę ogórkową z mlekiem kokosowym, byłam delikatnie mówiąc w szoku. Czytając listę składników pomyślałam, że może to pomyłka w druku, może chodziło Jej o świeże ogórki. Paweł stwierdził jednak, że takie połączenie może dać bardzo(...)jeśli nie będzie nam smakować, nie stanowi to wielkiej straty dla domowego budżetu. Ogórki kiszone mamy własnej roboty, przygotowywane jeszcze razem z Lulu podczas pobytu w Kwidzynie, zapas oleju kokosowego przywiezionego z Arabii Saudyjskiej też całkiem spory, więc pozostało nam tylko wyskoczyć do sklepu po warzywa. Zupa rzeczywiście jest bardzo smaczna, mimo że bezmięsna - możemy szczerze polecić :) Składniki - przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapapryka czerwona oraz żółta – po 0,5 szt * dynia hakkaido – ok. 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2-3 ząbki * mleko kokosowe – 250 ml * pasta Tom Yum – 1 łyżeczka * papryczka chili – 1 szt * trawa cytrynowa – 1 szt * świeży imbir – 1 cm * liść kaffiru – 2 szt * kurkuma, pieprz czarny, sól(...)papryka słodka – do smaku * sos sojowy – do smaku * cukier kokosowy – 1 łyżeczka * olej kokosowy – 1 łyżka * śmietana gęsta 18% – 2 łyżki * limonka * świeża kolendra + ryż jaśminowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, dodajemy drobno posiekaną cebulę, chili, czosnek, trawę cytrynową, imbir oraz pokruszone liście kaffiru i dużą szczyptę kurkumy, czerwonej papryki
Ostra na SłodkoSkładniki: Biszkopt: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny z masłem np. Kasia (1 kostka) 1/2 litra mleka 100 g wiórków kokosowych Masa czekoladowa 1 budyń czekoladowy 1/2 szklanki cukru 125 g margaryny z masłem np. Kasia(...)dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kokosowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec
Ciastka - domowe słodkościchce, że to Anglicy wymyślili Składniki na 4 porcje (mała forma do pieczenia, powiedzmy, że tortownica 20 cm): 300-350 g pieczywa np. chleb 120 g gęstego mleka kokosowego z puszki 100 ml mleka sojowego 4 łyżki cukru najlepiej waniliowego domowej roboty 50-100 g rodzynek/jeżeli używasz „pieczywa” z rodzynkami to nie dodawaj ich dodatkowo 2 łyżki(...)kandyzowanych skórek pomarańczowych ( przepis na domowe znajdziecie tu )/jeżeli są w „pieczywie” to nie dodawaj dodatkowo, no chyba że bardzo lubisz 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego do posmarowania kromek 2-3 łyżki wiórków/płatków kokosowych Przygotowanie: Pieczywo pokój na 1 cm kromki i posmaruj z obu stron „masłem”/olejem kokosowym. Ułóż
greenscarfMówię Wam - to urządzenie jest wspaniałe, jestem z niego mega zadowolona, mogę polecić każdemu :) Składniki: 60 g kaszy gryczanej niepalonej 1 łyżka nasion chia 1 łyżka cukru kokosowego 50 ml napoju kokosowego 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżeczka oleju kokosowego Krem kakaowy: 1/2 awokado 2,5 łyżeczki mixu NutriBlast (NutriBullet) 1 łyżka nektaru kokosowego(...)migdały Przygotowanie: Kaszę gryczaną wraz z nasionami chia zmiel w Nutribullet używając ostrza do mielenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę, a żółtka utrzyj z cukrem kokosowym. Do utartych żółtek dodaj zmieloną kaszę i nasiona, proszek do pieczenia oraz mleko. Zmiksuj Teraz dodaj ubite białka i delikatnie zamiksuj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wlej masę
Zdrowie na języku :Prozpoczęcie dnia. Ponad to odżywcze i szybkie, bo zalanie ich mlekiem czy jogurtem zajmie Ci niecałą minutę :) Musli przygotowałam z bezglutenowych składników. Chrupiących i słodki efekt dała mieszanka oleju kokosowego z cukrem kokosowym i masłem orzechowym. Całość dopełniają pyszne liofilizowane owoce, w akcencie tropikalnym (pomijając wiśnie :D). Wyszło mega pysznie, bardzo chrupiąco i przyjemnie słodko :) Składniki: 100 g płatków owsianych(...)bezglutenowych 100 g płatków quinoa 100 g płatków teff 50 g oleju kokosowego 50 g cukru kokosowego 50 g masła orzechowego "crunchy" Owoce liofilizowane: 15 g banana (ELENA) 15 g ananasa (ELENA) 15 g mandarynki (ELENA) 15 g wiśni (ELENA) Przygotowanie: Wszystkie rodzaje płatków wsyp do miski i wymieszaj. W rondelku rozpuść olej kokosowy
Zdrowie na języku :PByły maliny w koktajlu, były w jogurcie roślinnym. Teraz czas na ciasto. U nas, jak zawsze, wegańskie i bezglutenowe. Tym razem pokusiłam się o wersję pieczoną na bazie mąki kokosowej i owsianej z mlekiem kokosowym. Wyszło pyszne, smakowało nawet miłośnikom niewegańskich ciast z cukierni. Sukces! Oczywiście bardziej polecam spożywać maliny w wersji surowej, ale nikomu nie zaszkodzi, od czasu(...)czasu, zjeść je "zapakowane" w pyszne, słodkie ciasto, na przykład takie: Składniki na blachę 25 x 25 cm: 2 szklanki mąki kokosowej, 1 szklanka mąki owsianej, 2 szklanki roślinnego mleka (u mnie kokosowe), 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wody, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 szklanka malin. Wykonanie
Jeść, by żyć w zdrowiu