teraz jest na to właściwa pora! Powodzenia! Ciasteczka migdałowo-imbirowe Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu 4 łyżki oleju kokosowego szczypta soli ½ łyżeczki prawdziwej wanilii 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasteczka: 20 sztuk daktyli 5 pełnych łyżek mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów) 5 łyżek wiórków kokosowych szczypta soli 1 łyżeczka(...)sproszkowanego imbiru 1 mała łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka oleju kokosowego Przygotowanie polewy: Rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao, słód, sól, wanilię i cynamon i wszystko dobrze mieszamy. Używamy do polania ciasteczek a pozostałą część wkładamy do małego pojemniczka i trzymamy w lodówce. Gdy chcemy ponownie użyć polewę, ogrzewamy ja w naczyniu z gorącą wodą. Przygotowanie ciasteczek: Olej kokosowy
Moja Mama Gotujewody Masa serowa: 1kg twarogu półtłustego szklanka cukru 1op. budyniu waniliowego pół szklanki oleju 2 szklanki mleka sok z połowy cytryny 1 jajko 4 żółtka ( białka odłożyć na pianę ) Kokosowy wierzch: 6 białek, pozostałych ze spodu i masy serowej pół szklanki cukru 100g wiórków kokosowych Przygotowanie sernika: Spód: Wszystkie składniki zagniatamy, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Owijamy ciasto folią spożywczą(...)połączenia się składników, nie za długo, by nie napowietrzać masy. Serową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy sernik przez 45 minut. Kokosowy wierzch: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na koniec mieszamy delikatnie pianę szpatułką z wiórkami kokosowymi. Tak przygotowaną pianę przekładamy na wierzch upieczonego sernika, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika
NiePieprz.plmogę na niczym się skupić. Mam nadzieję, że szybko to minie i będą znowu mogła wrócić tu na stałe. Dziś tak na szybko zrobiłam pudding ryżowy o smaku kokosowym z dodatkiem musu z mango. Smakuje wyśmienicie. Można go podać na śniadanie lub na deser. Składniki: 3/4 szklanki ryżu 3-3,5 szklanki mleka kokosowego 3-4 łyżki wiórek kokosowych(...)łyżki miodu 1 mango Wykonanie: Do garnka wlewany 2 i 1/2 szklanki mleka kokosowego i wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu, aż całe mleko zostanie wchłonięte przez ryż. Gdy ryż jest jeszcze lekko twardy, dodajemy 1/2 szklanki mleka i dalej gotujemy. Na końcu dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy resztę mleka i miksujemy blenderem na gładką masę
Kuchnia MagdaLenyKolejny poniedziałek i kolejny raz zaczynamy tydzień czymś słodkim tym razem kokosowy deser z musem jagodowym w paleo odsłonie. Przepis może wydawać się skomplikowany jednak ręczę, że to niski poziom trudności Sam deser jest lekki i bardzo smaczny. Słodycz przełamana jest lekko kwaskowym sokiem jagodowym. Ja przygotowałem wersję ze spodem kakaowym. Ale spokojnie możecie zrobić je całe kakaowe, albo jagodową(...)górę zastąpić np. truskawkami lub malinami. Jest tutaj bardzo duże pole do popisu. Składniki na czekoladową część: ½ puszki mleka kokosowego 3 łyżki kakao 2 łyżki ksylitolu szczypta soli 1,5 łyżki żelatyny Składniki na białą część: puszka mleka kokosowego 3-4 łyżki ksylitolu laska wanilii 2 łyżki żelatyny Składniki na jagodową część: ½ puszki mleka kokosowego 1/4 szklanki soku z jagód
PaleoLifezamrażalniku i miksujemy co 30-60 minut by nie powstały kryształki lodu i czynność powtarzamy aż do całkowitego stężenia masy. Polecam! Lody kokosowo - truskawkowe Na masę kokosową: puszka mleka kokosowego (400g) 250ml śmietanki kremówki pół szklanki cukru (lub więcej) 2 łyżki likieru kokosowego (użyłam ekstraktu z wanilii na bazie alkoholu) pół szklanki wiórek kokosowych(...)masę truskawkową: 500g świeżych lub mrożonych truskawek 5 łyżek cukru trzcinowego Wykonanie: Masa kokosowa: mleko, kremówkę, cukier i wiórki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier lub ekstrakt z wanilii. Masę schładzamy kolka godzin w lodówce (lub 2-3 godziny w zamrażalniku). Masa truskawkowa: Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy
Smak mojej kuchniroku na urodziny córki zrobiłam klasyczny tort kakaowy z wkładką kokosową. Wyszedł naprawdę fajny. Polecam serdecznie! Składniki (tortownica o średnicy 24-26 cm) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wkładka kokosowa: 3 białka 2/3 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Krem: 5 żółtek 1 litr mleka(...)mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 i 1/3 szklanki cukru 2 kostki masła dodatkowo 2 łyżki kremu typu nutella Dodatki: mocny napar z herbaty (wystudzony) dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe posypka czekoladowa Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i żółtka, delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy
Kuchnia domowa Anizjadłam je praktycznie sama (w dwa dni, ale wróciłam do biegania, więc sami rozumiecie, muszę mieć siłę, aby biegać). Ciacha są miękkie w środku, jakby lekko wilgotne, kokosowo-kokosowe i nie za słodkie, ot taka idealna zdrowa przekąska Składniki na 16-20 całkiem sporych ciach: 250 g mąki pszennej ( połowa z tego może to być inna mąka np. pełnoziarnista(...)wiórków kokosowych 1 duży banan 100 g miękkiego masła/oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego 50 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady 50 g „mlecznej” kokosowej wegańskiej czekolady lub 50 g gorzkiej czekolady, w rozumieniu wege, do kupienia np. tu Przygotowanie: Banana, olej i cukier zblenduj na puszystą masę. Przesiej do powstałej masy
greenscarfbyć maślany, z aromatem cytryny i ziół, ale gdy w domu zostały mi niewykorzystane limonki i świeża kolendra, to wiedziałam, że ten skurczybyk zyska egzotyczny aromat. Dodałam kumin, likier kokosowy, olej sezamowy i wyszło to cudo! Polecam bardzo - palce lizać! :) Kurczaka zamarynowałam dzień wcześniej i dałam mu przynajmniej 12 h, by przeszedł wszystkimi smakami. Wyjęłam go z lodówki na godzinę(...)kolendry 3-4 ząbki czosnku (u mnie także marynowany w curry) 150g miękkiego masła 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 120 ml likieru kokosowego (np. Malibu lub domowego z TEGO przepisu) sól i pieprz olej sezamowy Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Limonki wcześniej sparzamy we wrzątku. Do miseczki przekładamy 100 g masła
Cooking Monsterwalentynkowy weekend w Łodzi z moimi koleżankami, dlatego nie rozpisuje się zanadto, tylko wracam do moich towarzyszek. PS Polecam poniższe tosty, mega <3 Tosty francuskie z chałki w kokosowej panierce Składniki (1 porcja) 2 grube kromki chałki, najlepiej obeschnięte jajko 4 łyżki mleczka kokosowego ziarenka z 1/2 laski wanilii (można pominąć) 2 łyżki wiórków kokosowych olej kokosowy do smażenia(...)ulubione dodatki do podania Jajko roztrzepać z mleczkiem. Chałkę obtoczyć z obu stron w masie jajecznej, aż całe kromki się namoczą. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju kokosowym. Podać z czym lubicie
Słodkie inspiracjewcześniej. Składniki: 2 średnie pomarańcze – najlepiej te z cienką skórką 250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych (można wymieszać w dowolnej proporcji) 6 jajek 250g cukru brązowego lub kokosowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy lub masło do wysmarowania formy odrobina mąki kokosowej/ migdałowej lub cukru kokosowego do oprószenia formy 100g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka śmietany(...)Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem, dodać zmielone migdały – wymieszać. Dodać pulpę z pomarańczy, wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować olejem kokosowym i wysypać mąką kokosową. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-55 minut (do suchego patyczka). Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. W kąpieli
Pociąg Do Kuchnismaku cytrynowym, pomarańczowym itd. ale to wyszło przepyszne! Miękkie, wilgotne i rozpływające się w ustach! Musicie je wypróbować. Składniki: 4 żółtka 4 białka 3 łyżki miodu Łyżka oleju kokosowego 4 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki soku z cytryny Szczypta soli Starta skórka z połowy cytryny 1/2 łyżeczki sody Składniki na wierzch: Łycha miodu Łyżka oleju kokosowego 3 łyżeczki wiórek Sposób(...)przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli, do rozbełtanych żółtek dodajemy miód, sok z cytryny, roztopiony olej kokosowy, skórkę z cytryny, mieszamy za pomocą miksera. W osobnej misce łączymy mąkę koko z przesianą sodą. Suche składniki dodajemy do mokrych. Miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Przenosimy do keksówki. Pieczemy w 180 stopniach
madamekuchnia.wordpress.comrodzaje tofu – twarde i tzw. silken tofu, czyli delikatne, jedwabiste. Do tego przepisu polecam użyć tego pierwszego typu, ponieważ jest bardziej zwarte. Sos jest na bazie mleka kokosowego. Trzeba pamiętać, aby użyć tego o wysokiej zawartości tłuszczu. Dodałam wiele gotowych sosów, które można nabyć w supermarketach na dziale z orientalnymi produktami. Polecam je zakupić, ponieważ dodanie ich do potrawy(...)nada niepowtarzalny smak i aromat. Makaron ryżowy z sosem kokosowym i tofu porcja dla 2 osób Składniki: około 50 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki ) puszka mleka kokosowego 180 g tofu 1/2 cukinii 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego
Jaglusiapoprawą koloryt skóry, zwiększą odporność organizmu czy poprawią pasaż jelitowy:-) Składniki: dość duża dynia piżmowa 250g cieciorki z puszki cebula 4 ząbki czosnku 250g pomidorów z puszki 200ml mleka kokosowego 150g pomidorków koktajlowych 2 cm imbiru 2 cm kurkumy łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżka wiórków kokosowych chilli, sól, pieprz 2 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Dynię obierz i pokrój(...)małą kostkę. Łyżkę oleju kokosowego rozpuść i wymieszaj razem z dynią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 º C i piecz około godziny aż dynia zmięknie. W garnku na pozostałym oleju kokosowym podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek, imbir, chilli oraz kurkumę. Chwilę podsmażaj. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, dokładnie zamieszaj i zalej pomidorami
wysmienityPrzepyszny i zdrowy deser na ciepło, który zadowoli nawet wybredne podniebienia Świeży ananas, wiórki kokosowe i suszone daktyle pod kruszonką z płatków owsianych, orzechów brazylijskich, odrobiny mąki żytniej, oleju kokosowego i miodu. Całość tworzy niebanalny deser. Czego chcieć więcej? Składniki: 1 dojrzały ananas 3 łyżki wiórków kokosowych 9-10 miękkich suszonych daktyli 1 pełna łyżka miodu 1 płaska łyżka mąki(...)ziemniaczanej Kruszonka: 3/4 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki orzechów brazylijskich 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu Przygotowanie: Ananasa obrać, środek wyciąć (wyrzucić) i pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekane suszone daktyle, wiórki kokosowe, miód i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Użyłam dwóch małych o wymiarach 12cm
Oryginalny smakmałe porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej (najlepiej ekologicznej) ok. 20 dużych lub 25 małych suszonych daktyli 3 szklanki mleka sojowego waniliowego (lub migdałowego albo krowiego) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła albo pomijamy) 1 łyżka gorzkiego kakao (lub karobu) 1 łyżka kawy zbożowej (u mnie INKA klasyczna ) dowolne świeże owoce: np. maliny, borówki, banany dowolne siekane orzechy: np. migdały, orzechy(...)laskowe opcjonalnie dla ozdoby: jadalne kwiaty, wiórki kokosowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki kaszy jaglanej (najlepiej ekologicznej) ok. 20 dużych lub 25 małych suszonych daktyli 3 szklanki mleka sojowego waniliowego (lub migdałowego albo krowiego) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła albo pomijamy) 1 łyżka gorzkiego kakao (lub karobu) 1 łyżka kawy zbożowej (u mnie INKA
Poezja smaku